Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich szukam szukam i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Chciałbym w przyszłym roku postawić domek drewniany 5x5 na części mojej działki wpisanej do rejestru jako grunty leśne. W tej sytuacji mam działać jak przy normalnym budynku 5x5, czyli zgłosić plan do urzędu czekać 30 dni i startować z budową czy trzeba się bardziej namęczyć ? Dodam tylko ze mam zamiar te domki wynajmować czy to będzie miało jakieś znaczenie ? Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/214081-postawienie-domku-5x5-na-dzia%C5%82ce-le%C5%9Bnej-czy-to-mozliwe/

Ponieważ jako właściciel działki leśnej sam edukuję się właśnie co mi na niej wolno a co nie, mogę powiedzieć, że z tego co dziś czytałem, jeżeli jest ona oznaczona w ewidencji gruntów jako LS, to nie wolno Ci na niej postawić nic. Chyba, że jest MPZP, który na to pozwala.
....jeżeli jest ona oznaczona w ewidencji gruntów jako LS, to nie wolno Ci na niej postawić nic. Chyba, że jest MPZP, który na to pozwala.

Rozwijając. dodatkowo:

- obowiązuje 12 metrowa minimalna odległość domu od granicy lasu.

- takie domki można stawiać tylko na gruntach budowlanych (oznaczenie B), lub przeznaczonych pod zabudowę przez MPZP lub WZiZT

- przy wynajmie, opłata za grunt, taka jak za prowadzenie na działce działalności gospodarczej - czyli bardzo wysoka.

A ponadto:

- procedura "odlesienia" jest bardziej uciążliwa od odrolnienia,

- parterowe domki do 35m2 można stawiać (w tym na zgłoszenie) na działkach budowlanych, zabudowanych lub przeznaczonych pod zabudowę mieszkalną (interpretacja większości urzędów) - wyjątek domek do rekreacji indywidualnej, na działkach przeznaczonych (przez MPZP lub WZiZT) pod zabudowę rekreacyjną.

Edytowane przez sSiwy12

A nie prościej iść do urzędu gminy i się tam wypytać? W internecie będą lepiej wiedzieli niż w urzędzie?

A jak się urzędnik uprze na nie to i tak w gruncie rzeczy szkoda czasu na szarpanie się z nim.