Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a rekuperacja

Krix

Recommended Posts

Cześć,

Jeśli ktoś planuje dom z ogrzewaniem pompa ciepła i podłogówką (być może wylewką anhydrytową) czy ma sens inwestowanie w rekuperator?

opinie widziałem, że są różne:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,217,123076739,123076739,Pompa_ciepla_a_rekuperator.html

np:

" W przypadku, gdy dom ogrzewasz drogim gazem, lub węglem to rekuperator się sprawdza, jest wręcz potrzebny, aby nie tracić dużo energii. W przypadku pompy ciepła rekuperacja jest zbędna, "

inni z kolei twierdzą, że rekuperacja jest niezbędna bo zaduch itd.

Czy mając pompę ciepła i podłogówkę faktycznie wietrzenie domu przez okna jest niewykonalne ze względu na dramatyczny wzrost kosztów ogrzewania lub w ogóle brak możliwości ogrzania???

spotkałem osobę, która jak usłyszała że idziemy w pompę ciepła + dobre okna (niewielka różnica w cenie..) + brak rekuperacji to się złapała za głowę, mówi, że to absurd i sugeruje już raczej rezygnację z pompy ciepła na rzecz kotła na pelet ale jakoby rekuperacja musi być.

Co sądzicie?

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam od siedmiu lat i pompę ciepła i rekuperator. Prawda jest taka, że przy tak taniej kWh jaka jest z pompy ciepła, rekuperacja raczej mi się nigdy nie zwróci. Wiedziałem o tym dużo wcześniej, jednak postanowiłem zainwestować w wentylacje mechaniczną z rekuperacją i tego nie żałuję. Komfort jest po prostu dużo większy niż ze zwykłą wentylacją, a koszt wykonania wyższy jedynie o cenę rekuperatora. Polecam tak i pompę, jak i rekuperację.

Ogrzewanie domu a wentylacja to dwie osobne sprawy. Owszem mają powiązanie ale nie aż tak ścisłe żeby nie mogły istnieć bez siebie albo razem ze sobą. Jeśli chcesz PC to nic nie stoi na przeszkodzie żeby założyć WM z rekuperacją. Ekonomicznie owszem jest to mniej opłacalne bo odzysk "taniego" ciepła z wentylacji będzie znacznie mniejszy niż ogrzewaniu z "droższego" paliwa (jakim jest np gaz, sam prąd, wungiel). Ale dom będzie bardziej oszczędny i bardziej nowoczesny. Poza tym rekuperacja nawet ta super sprawna nie zapewnia aż tak dużych oszczędności na ogrzewaniu, w tym bardziej chodzi o komfort samej wentylacji. Powietrze nawiewane trzeba czymś ogrzać żeby nie dmuchać do domu i na głowę zimnem :). Tak jak wyżej napisał - najprawdopodobniej drożej będzie o cenę samej centrali

OK, dzięki za odpowiedzi,

uzupełniając pytanie,

czy widzicie jakieś poważne zagrożenie w przypadku stosowania pompy ciepła z ogrzewaniem podłogowym bez rekuperacji - czyli w sytuacji gdy okno będzie częściej otwierane.

Ze względów finansowych mogę być zmuszony do wyboru: albo pompa ciepła albo rekuperacja.

krix tylko zwróć uwagę że bez WM musisz mieć pompę większą o nawet kilkanaście % większą a to już koszty podgrzewacz wtedy powietrze wentylacyjne od -15 do 20stC, niech koś ci zrobi symulację OZC dla Wm i bez wynik może byś dla ciebie zaskakujący? Edytowane przez ironsmith

czy widzicie jakieś poważne zagrożenie w przypadku stosowania pompy ciepła z ogrzewaniem podłogowym bez rekuperacji - czyli w sytuacji gdy okno będzie częściej otwierane.

Jakie masz alternatywy? Ja po doświadczeniach z wentylacją grawitacyjną wykluczyłem ją - działa jak chce i to jest odwrotnie, niż ja chcę (czyli w lecie chcę mieć wydajną, w zimie może być mniej wydajna a mam na odwrót).

Zostaje wentylacja mechaniczna - tylko pytanie czy z rekuperacją, czy bez. A uzupełnienie WM o rekuperator, gdy to zaplanujesz będzie łatwe.

A dlaczego rekuperator nawet przy tanim ogrzewaniu? Żeby do domu nie wpuszczać powietrza o temperaturze -15 czy -20*, a powyżej zera (zazwyczaj dużo powyżej). No i możesz się zdziwić, o ile droższą PC musisz kupić, żeby wyrobiła bez rekuperatora.

Co do otwierania okien, to mając WM nie potrzebujesz otwieranych okien. A co za tym idzie oszczędzasz, bo najtańsze fixy z pakietem trzyszybowym mają parametry bardzo porównywalne do okien otwieranych z górnej półki. W skali domu to ładnych parę tysięcy złotych do oszczędzenia - na centralę może nawet się uzbiera.

krix tylko zwróć uwagę że bez WM musisz mieć pompę większą o nawet kilkanaście % większą a to już koszty podgrzewacz wtedy powietrze wentylacyjne od -15 do 20stC, niech koś ci zrobi symulację OZC dla Wm i bez wynik może byś dla ciebie zaskakujący?

30-40% więcej przy wentylacji grawitacyjnej

Jasne, a potem przy braku prądu, albo uszkodzonej WM dusisz się w pokojach bo okien nie otworzysz (syndrom chorego budynku)

Brak wentylacji w domu, w którym wszystko jest na prąd to najmniejszy problem. A jak ktoś miewa dłuższe przerwy, to i tak warto kupić agregat, a jak krótsze, to UPSa. I jeszcze dużo zostanie z kasy zaoszczędzonej dzięki fixom.

fix.jpg

Okno MS Pasywne 180x150 otwierane.jpg

Mam od siedmiu lat i pompę ciepła i rekuperator. Prawda jest taka, że przy tak taniej kWh jaka jest z pompy ciepła, rekuperacja raczej mi się nigdy nie zwróci. Wiedziałem o tym dużo wcześniej, jednak postanowiłem zainwestować w wentylacje mechaniczną z rekuperacją i tego nie żałuję. Komfort jest po prostu dużo większy niż ze zwykłą wentylacją, a koszt wykonania wyższy jedynie o cenę rekuperatora. Polecam tak i pompę, jak i rekuperację.

Dzień dobry.

Ja już w zasadzie postanowiłem, że też będzie PC i rekuperacja, bo mam nadzieję, że będę miał rano po przebudzeniu wentylowany pokój bez przeciągów. Oby tak było ;)

Czy mógłby ktoś opisać jakieś odczuwalne, takie pierwsze wrażenia z przebywania w domu z WM vs WG?

Dzięki za odpowiedzi, co do "fixów" w oknach to na pewno odpada.

W moim małym domku okien ma być zaledwie 10 włącznie z drzwiami na taras. Moja mulher.gif też się stawiała, że "jak to okna nieotwierane?". Nawet argumenty o robactwie latającym i pełzającym nie trafiały. Ale jak jej pokazałem, że zamiana otwieranych okien pasywnych na najtańsze profile fixów z pakietem trzyszybowym (pozostawienie drzwi balonowych pasywnych) zmniejsza koszty z 19,5K zł netto poniżej 9K zł netto przy zachowaniu praktycznie tych samych parametrów izolacyjnych przyklasnęła i zaczęła się zastanawiać, na co wydać zaoszczędzone pieniądze. Do tego będzie jaśniej, bo powierzchnia szyb większa bo ramy nie zabierają - a rozmiary zewnętrzne okna pozostają bez zmian.

No, ale to offtopic w tym dziale.

forum.muratordom.pl/showthread.php?261596-Jakie-FIXy-witryny-okna-nieotwieralne

Ale do rezygnacji z kominka się nie daje przekonać. Cóż, fanatyka nie do wszystkiego da się namówić argumentami :)

Edytowane przez Kaizen

Czy mógłby ktoś opisać jakieś odczuwalne, takie pierwsze wrażenia z przebywania w domu z WM vs WG?

pierwsze odczuwalne, które przychodzi mi na myśl, to oszczędność w portfelu - oczywiście mówię o sytuacji w której WG wyposażona jest w wymiennik ciepła (rekuperator), co pozwala to na wymierne oszczędności w odzysku energii cieplnej w okresie zimowym.

Jezeli ktos chce oszukac to i owszem, warto wiedziec skąd siec te wyniki biorą a dopiero pózniej sie na ten temat wypowiadac.

Na szczęście czuję się na siłach, a przynajmniej wykształcenie mam wystarczające by wiedzieć skąd się biorą te wyniki.

Może podaj, jakie przyjmujesz współczynniki wymiany lub krotności z zastosowaniem różnych wentylacji.

Najlepiej z uzasadnieniem dlaczego.

Bo wiesz, producent rekuperatora deklaruje 92% odzysk.

A rzeczywistość?

Liczby to tylko liczby, można sobie je tak poustawiać by pokazały to co chcemy.