Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a rekuperacja

Krix

Recommended Posts

Ja na rekuperację na pewno się zdecyduję. Czy możecie polecić jakąś firmę z okolic Żyrardowa ? Chciałbym umówić się z kimś kto więcej mi powie, obejrzy dom i zrobi wstępną wycenę. Jest tutaj ktoś z okolic? Wolałbym z polecenia niż z reklam w google.

TomaszKulczyk123,

Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonego rekuperatora wraz z montażem, zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści pomogą w doborze odpowiedniego typu urządzenia oraz kompleksowo wykonają instalację. Na stronie internetowej znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od adresu ich siedziby. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama niezgodna z regulaminem Forum

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 7 months później...
  • 6 months później...

Ktoś poleci jakiś wykonawców z okolic Wrocławia/Trzebnicy? Jednych jakich znalazłem rzucili cene +25k za rekuperację. domek ok 150m po podłodze, razem z kotłownią i garażem, parterowy z poddaszem urzytkowym, jednak bez okien połaciowych.

Domek w małej miejscowości więc póki co nie ma gazu i się nie zapowiada. Do rekupy myślałem o piecu na pelet, dwufunkcyjnym, bądź z koletorami/powietrzną pompą ciepła do grzania wody. Coś polecicie odradzicie?

Spotkałem się też z opiniami, że nie warto robić podłogówki w sypialniach, bo niekomfortowe, stopy puchną etc. Ktoś ma i może się podzielić opiniami w tematach?

Gość Arturo72
Ktoś poleci jakiś wykonawców z okolic Wrocławia/Trzebnicy? Jednych jakich znalazłem rzucili cene +25k za rekuperację. domek ok 150m po podłodze, razem z kotłownią i garażem, parterowy z poddaszem urzytkowym, jednak bez okien połaciowych.

Domek w małej miejscowości więc póki co nie ma gazu i się nie zapowiada. Do rekupy myślałem o piecu na pelet, dwufunkcyjnym, bądź z koletorami/powietrzną pompą ciepła do grzania wody. Coś polecicie odradzicie?

Spotkałem się też z opiniami, że nie warto robić podłogówki w sypialniach, bo niekomfortowe, stopy puchną etc. Ktoś ma i może się podzielić opiniami w tematach?

Po pierwsze myśl,po drugie myśl samodzielnie,po trzecie doucz się troszkę na temat budowy a będzie naprawdę prosciej i nie będziesz głupot wypisywal ;)

Pierwsze pytanie na inteligencję,czy wiesz,że temperatura Twojego ciała to ok.36,6st.C ? Czy wiesz,że temperatura podlogowki i podłogi to ok.25-26st.C ? Czy taka temperatura powoduje "puchniecie" nog ?

Kocioł na pellet w nowym domu ? Aż tak drogo budujesz czy jedynie bezmyślność podpowiada Ci pakować najdroższe i najgorsze rozwiazanie na ogrzewanie ?

no to lecim

z Wrocławia i okolic? pisz do GHS z Rudy Śląskiej :p wiem, wiem, trochę dalej, ale od nich mam i polecam :p

olej pelet, zrób PC

nie wiem kto ma takie opinie na temat podłogówki, ja w domu mam tylko podłogówkę, żadnego kaloryfera, żadnej drabinki... komfort w porównaniu do kaloryferków nieziemski

nic nie puchnie, żadnych problemów w pomieszczeniach z przeszkadzaczami na ścianach, żadnych problemów z kurzem :p

Po pierwsze myśl,po drugie myśl samodzielnie,po trzecie doucz się troszkę na temat budowy a będzie naprawdę prosciej i nie będziesz głupot wypisywal ;)

Pierwsze pytanie na inteligencję,czy wiesz,że temperatura Twojego ciała to ok.36,6st.C ? Czy wiesz,że temperatura podlogowki i podłogi to ok.25-26st.C ? Czy taka temperatura powoduje "puchniecie" nog ?

Kocioł na pellet w nowym domu ? Aż tak drogo budujesz czy jedynie bezmyślność podpowiada Ci pakować najdroższe i najgorsze rozwiazanie na ogrzewanie ?

To może trochę rozwiniesz i zaproponujesz lepsze rozwiązanie, niż tylko zkrytykujesz bezargumentowo?

Gość Arturo72
To może trochę rozwiniesz i zaproponujesz lepsze rozwiązanie, niż tylko zkrytykujesz bezargumentowo?

Myślenie będzie najlepsza propozycją stąd było zadane pytanie.

Znalazłeś już odpowiedź na nie czy może sam od siebie znasz ?

Ciekawy jestem jej.

Z liczeniem też u Ciebie cianiutko zatem drugie pytanie pomocnicze.

Jaki będzie koszt systemu grzewczego na pellet składającego się z:

A.Komina

B.Kotłowni

C.Kotła

D.Zasobnika na cwu

E.Montażu z zestawem potrzebnych części hydraulicznych.

Proszę o koszt każdego punktu.

I nie dziękuj za taką poradę ;)

Myślenie będzie najlepsza propozycją stąd było zadane pytanie.

Znalazłeś już odpowiedź na nie czy może sam od siebie znasz ?

Ciekawy jestem jej.

Z liczeniem też u Ciebie cianiutko zatem drugie pytanie pomocnicze.

Jaki będzie koszt systemu grzewczego na pellet składającego się z:

A.Komina

B.Kotłowni

C.Kotła

D.Zasobnika na cwu

E.Montażu z zestawem potrzebnych części hydraulicznych.

Proszę o koszt każdego punktu.

I nie dziękuj za taką poradę ;)

Jak by szanowny kolega umiał czytać ze zrozumieniem to by wiedział, że część z tego już mam gdyż zakupiłem już wbudowany dom.

Szukam tutaj rzeczowych porad, a za wywody filozoficzne koledze podziękuje.

Edytowane przez tomekwro

• 4 weeks później...

Witam,

Przy braku podłączenia budynku do sieci gazowej zdecydowanie polecam zastanowić się nad wyborem pompy ciepła zamiast kotła na pellet. Jest to całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne rozwiązanie. Mimo wyższych początkowych kosztów inwestycyjnych, pompa ciepła cechuje się bardzo niskimi rocznymi kosztami ogrzewania. Może być również wykorzystywana do chłodzenia budynku w sezonie letnim. Takie rozwiązanie doskonale współpracuje z ogrzewaniem podłogowym w całym budynku. Nie jest prawdą, że ogrzewanie podłogowe jest niekorzystne dla człowieka. Wprost przeciwnie, gdyż wyższa temperatura jest przy podłodze (max 27oC), a niższa jest na poziomie głowy. Jest to także dobre rozwiązanie dla osób posiadających alergię. Przy tradycyjnym ogrzewaniu grzejnikowym powietrze porusza się wymuszonym ruchem poprzez konwekcję, co może powodować unoszenie się kurzu oraz mikroelementów. W sprawie doboru, wyceny oraz montażu pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie [moderowano]

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Reklama wykraczająca po za ramy PP.

• 4 weeks później...
Ile kosztuje 6-cio miesięczna obsługa serwisanta? Jaką część oszczędności pochłonie?

Witam,

Każde urządzenie grzewcze wymaga serwisowania, więc nie tyczy się to jedynie do pomp ciepła. Natomiast koszt wykonania przeglądu zależy od lokalizacji budynku oraz od umowy z Autoryzowanym Serwisantem.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 2 months później...
  • 4 weeks później...

Witam,

Jeżeli jest Pani zainteresowana wyceną montażu pompy ciepła oraz rekuperatora zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Junkers-Bosch. Nie można dokładnie wycenić kosztów montażu bez wcześniejszego wstępnego doboru typu urządzeń oraz ich wielkości. W przypadku pompy ciepła jest znaczna różnica w kosztach inwestycyjnych, jeżeli wybierzemy gruntową pompę ciepła, ponieważ dochodzi wtedy koszt wykonania kolektora gruntowego.

Moderowano

Pozdrawiam.

Konsultant marki Junkers-Bosch

Reklama wykraczająca po za ramy PP.

Witam,

Jeżeli jest Pani zainteresowana wyceną montażu pompy ciepła oraz rekuperatora zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Junkers-Bosch. Nie można dokładnie wycenić kosztów montażu bez wcześniejszego wstępnego doboru typu urządzeń oraz ich wielkości. W przypadku pompy ciepła jest znaczna różnica w kosztach inwestycyjnych, jeżeli wybierzemy gruntową pompę ciepła, ponieważ dochodzi wtedy koszt wykonania kolektora gruntowego.

Moderowano

Pozdrawiam.

Konsultant marki Junkers-Bosch

Ciekawy jestem czy tak ochoczo doradzasz/pomagasz nowym . tak jak próbujesz ożenić towar..