Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a rekuperacja

Krix

Recommended Posts

Odgrzewając temat :)

Z tego co zrozumiałem - wentylację i tak w domu trzeba mieć - to jest narzucone przepisami i kropka.

Wentylacja grawitacyjna - działa tak jak mówicie - w zasadzie po swojemu - ja wolałbym aby mi zimnem po głowie w łazience nie wiało :) Najgorzej jest w zimie - bo w domu czujniki temperatury dostają sygnał że jest zimniej - i podkręcają grzanie a co za tym idzie - rachunek za prąd jest wyższy ?

Ale - jak komuś nie przeszkadzają robaki, otwierane okna, kurz i większe rachunki za prąd - to rekuperacji być nie musi prawda ?

Aha - Żona Moja Szanowna powiedziała że klepnie rekuperację tylko i wyłącznie wtedy jak jej pokażę na papierze że rekuperacja faktycznie przyczynia się do zmniejszenia rachunków za prąd. Czy ktoś coś takiego robi, albo można to znaleźć gdzieś ? mam takie wrażenie że akurat te oszczędności to kwestia jednostkowa dla każdego domu ?

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pierwsze pobieżne obliczenia jakie gdzieś robiłem pokazywały że to co zużyje rekuperacja w sensie prądu do obracania wentylatorami (i zasilania sterownika) zbilansuje się w porównaniu do ciepła które zaoszczędzę na odzysku w wymienniku. Tak więc zaoszczędzone pieniądze w rachunku za ciepło muszę włożyć w rachunek za prąd, ale będę miał świeże powietrze i komfort. Oszczędności czy straty z rekuperacji wynikają ze źródła jakim ogrzewasz dom, jak masz drogie paliwo to każda odzyskana jednostka ciepła z powietrza jest bardziej opłacalna. Ale wydaje mi się że przy WM z rekuperacją bardziej istotne są te zalety jak komfort i świeże powietrze, brak nadmiernej wilgoci w domu, niż suche wyliczenia kosztów.

Może nie do końca w temacie, ale ma ktoś może doświadczenie ze schładzaniem powietrza wentylacyjnego latem poprzez zastosowanie chłodnicy powietrznej w instalacji WM zasilanej wodą lodową z PC?

Czy niewielka moc chłodnicza przekazywana do powietrza jest w stanie poprawić nieco komfort cieplny w pomieszczeniu (taka tańsza alternatywa dla fancoili)?

Czy zastosowanie pompy ciepła zarówno do C.W.U. i chłodzenia przysparza jakichś problemów regulacyjnych?

Może nie do końca w temacie, ale ma ktoś może doświadczenie ze schładzaniem powietrza wentylacyjnego latem poprzez zastosowanie chłodnicy powietrznej w instalacji WM zasilanej wodą lodową z PC?

Czy niewielka moc chłodnicza przekazywana do powietrza jest w stanie poprawić nieco komfort cieplny w pomieszczeniu (taka tańsza alternatywa dla fancoili)?

Czy zastosowanie pompy ciepła zarówno do C.W.U. i chłodzenia przysparza jakichś problemów regulacyjnych?

Witam.

To rozwiązanie nie będzie działać.

Za mała moc chłodnicza to najmniejszy problem.

Odbierając tak mało mocy chłodniczej (mała chłodnica) z dużej pompy ciepła (pow 7kW) musisz rozdzielić układ buforem (powiększyć zład wodny) oraz zastosować osobny obieg (pompa + sterownik).

Koszty spore, a efekt mizerny.

Zdecydowanie najlepiej sprawdza się osobny klimakonwektor kanałowy z rozprowadzeniem kanałami powietrznymi do chłodzonych pokoi.

Taki układ pracuje na wbudowanej pompie obiegowej PC i może być sterowany z tego samego termostatu, który służy do ogrzewania.

Spinając pompę

Aha - Żona Moja Szanowna powiedziała że klepnie rekuperację tylko i wyłącznie wtedy jak jej pokażę na papierze że rekuperacja faktycznie przyczynia się do zmniejszenia rachunków za prąd. Czy ktoś coś takiego robi, albo można to znaleźć gdzieś ? mam takie wrażenie że akurat te oszczędności to kwestia jednostkowa dla każdego domu ?

To może zaproś żonę na forum, skoro to Ona w tym domu "klepie" materiał ścian, czy sposób wentylacji ?

Ja miałem taki podział ról, że za konstrukcję i technikę odpowiadam ja, a za układ, estetykę czy wykończenie oboje, z lekkim wskazaniem na żonę.

A oszczedności mogą wynieść 0zł, mogą i 500zł.

Komfortu policzyć sie nie da

Co prawda ja nie mam WM, ale za to na piętrze mam klimakonwektory podłączone do aktywnego chłodzenia PC i muszę powiedzieć, że sprawdza się to. Ale ... zawsze jest ALE w Twoim przypadku to przepływ powietrza, który limituje szybkość schładzania. Moje klimakonwektory mieszają powietrze w zakresie 240-400 m3/h i to w każdym pokoju u ciebie będzie to przypadać na cały dom.

Widziałeś klimakonwektory MAXA ? (http://www.fonko.pl/Shop/category/4dc2d8474ad2e,MAXA_klimakonwektory) aż takie drogie nie są

Klimakonwektor schładza powietrze wewnątrz domu i możemy zwiększyć moc bez dostarczania większej ilości powietrza z zewnątrz. A jeżeli podłączymy chłodnicę do rekuperatora, to będzie musiał schładzać gorące powietrze dostarczane z zewnątrz.

Nie koniecznie. Są już rozwiązania gdzie rekuperator jest zintegrowany z PC i część ciepła/chłodu odzyskuje z powietrza wywiewanego, ale nie musi całego powietrza przepuszczać przez dom - popatrz na tę przerywaną linię.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=381510

mistral.jpg

Nie koniecznie. Są już rozwiązania gdzie rekuperator jest zintegrowany z PC i część ciepła/chłodu odzyskuje z powietrza wywiewanego, ale nie musi całego powietrza przepuszczać przez dom - popatrz na tę przerywaną linię.

Rekuperator 400 m3/h ma wydajność chłodniczą 2,1 kW

Nie ta skala, jeśli mówimy o standardowym poddaszu z oknami dachowymi bez automatycznych rolet.

• 2 weeks później...
Odgrzewając temat :)

Z tego co zrozumiałem - wentylację i tak w domu trzeba mieć - to jest narzucone przepisami i kropka.

Wentylacja grawitacyjna - działa tak jak mówicie - w zasadzie po swojemu - ja wolałbym aby mi zimnem po głowie w łazience nie wiało :) Najgorzej jest w zimie - bo w domu czujniki temperatury dostają sygnał że jest zimniej - i podkręcają grzanie a co za tym idzie - rachunek za prąd jest wyższy ?

Ale - jak komuś nie przeszkadzają robaki, otwierane okna, kurz i większe rachunki za prąd - to rekuperacji być nie musi prawda ?

Witam,

Aby porównać zalety zastosowania wentylacji mechanicznej w odniesieniu do tradycyjnego systemu wentylacji grawitacyjnej, proponuję zlecenie wykonania obliczeniowego porównawczego zapotrzebowania na energię budynku przez projektanta. Odzysk ciepła z powietrza wywiewanego z budynku, pozwoli na znaczne oszczędności w ogrzewaniu budynku, jednocześnie przy zapewnieniu wysokiego komfortu w pomieszczeniach. Do budynku dostarczane będzie świeże i przefiltrowane powietrze w odpowiedniej ilości, więc nie będzie potrzeby otwierania okien.

Sam montaż sieci przewodów oraz rekuperatora wiąże się z wyższymi kosztami inwestycyjnymi, lecz w porównaniu do rocznych oszczędności jakie niesie odzysk ciepła, inwestycja ta powinna się zwrócić na przestrzeni kilku lat.

Zachęcam również do zapoznania się z rekuperatorami marki Junkers.

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Edytowane przez Tomaszs131
link reklamowy

• 2 weeks później...
Ja na rekuperację na pewno się zdecyduję. Czy możecie polecić jakąś firmę z okolic Żyrardowa ? Chciałbym umówić się z kimś kto więcej mi powie, obejrzy dom i zrobi wstępną wycenę. Jest tutaj ktoś z okolic? Wolałbym z polecenia niż z reklam w google.

Jestem prawie z Żyrardowa :)

Ale robiłem samemu, mogę pomóc ale dopiero w kwietniu :)