Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urzędnik jest na nie i co dalej?

girl

Recommended Posts

Akurat dobrze wiedzieliśmy za co płacimy. Atrakcyjność ceny wzięła się z czego innego, ale to nie ważne. Na początku był właśnie zamysł, że będziemy budować na tym skrawku, ale po drodze urodził się inny pomysł, dlatego właśnie napisałam na forum, bo czasem macie dobre pomysły. Człowiek czasem nie pomyśli o rzeczach bardzo oczywistych a jak ktoś mu powie, to potem jest aaaaa no rzeczywiście dlaczego o tym nie pomyślałem. Wiem, że w innych wsiach robią przekształcenie punktowo u nas niestety tylko jeśli powstanie firma, no tacy wyjątkowi jesteśmy. Gdybym zadeklarowała, że wybuduje tam firmę i zatrudnię 10 osób, to mogłabym sobie przekształcać ziemie. Mniej więcej już wiem w jakim kierunku iść i zobaczymy. Może się uda:)

A nie lepiej poczekać, w tym czasie zebrać fundusze, dopieścić projekt, zrobić pełne zagospodarowanie działki, zrobić porządne ogrodzenie , przyłącza energetyczne, wodne, kanalizacyjne, ogród itd To trwa. U mnie projekt zacząłem robić w 2010 a wystartowaliśmy w 2012.

Zgadza się wg. nowego planu cała działka jest budowlana + działka sąsiada. Nikt nie pokusił się by u niego zrobić prostą linię tylko też będzie trójkąt. Wygląda to tak jakby po prostu linia zabudowy była rozciągnięta/przesunięta o kilkadziesiąt metrów w górę mapy (albo w dół zależny jak się patrzy:)). Co do pomysłów urzędników, agb ma rację. Wiem, ale to z plotek że część mojej wsi chcieli przyłączyć do miasta. Wieś zaczyna się ziemiami komercyjnymi reszta to rolne i budowlane. I właśnie te komercyjne niektóre już zabudowane inne nie, chcieli przyłączyć. Dlatego też niby moja wieś była na 1 miejscu, ale czemu spadła na 6? Poza tym właśnie nie rozumiem i ubolewam nad tym, że w innych wsiach pozwalają na punktowe przekształcenia. Tak czy siak, żeby był kłopot z niecałym arem toż to paranoja. I fakt ktoś kto zrobił taki trójkąt zamiast prostokąta nie myślał chyba w ogóle. Z drugiej strony nie jego (córki, syna, cioci, dziadka) ziemia to co mu tam.... Edytowane przez Elfir

Poszli po granicach gruntów. Akurat to żółte to ziemia klasy III. Zmiana jej przeznaczenia z rolnej na inna wymaga zgody ministra rolnictwa dlatego z tym jest taki problem. W MPZP przeznaczyli ją na tereny rolno inwestycyjne. Inwestor dajacy miejsca pracy oraz płacący podatki ma wieksze możliwości i gmina pomoże bo to jest też w jej interesie.

Dlaczego zmienili kolejność tworzenia nowych miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, bo stwierdzili ze w innych miejscach jest to bardziej potrzebne i tyle.

W niektorych przypadkach poszli po granicach w moim nie. Poza tym "to żółte" to nie tylko grunty III kl. Z tego co pamietam sasiad ma III i IV kl. Zgoda ministra potrzebna jest przy gruncie powyzej 0,5ha a ponizej gmina decyduje sama.

Jesli nie ma co liczyc na przeksztalcenie, to trzeba kombinować z przepisami. Może właśnie przesuniecie linii zabudowy, albo może by pomogl jakis dobry kierownik budowy co z kierownikiem nadzoru jest na Ty;)

Edytowane przez girl

Wszytkie grunty klasy 1-3 wymagaja zgody ministra niezaleznie od wielkości.

Linia zabudowy to linia zabudowy i zaden kierownik Ci nie pomoże nawet gdyby to był Twój ojciec.

Kombinujesz jak koń pod górę. Masz to co masz i nic na to nie poradzisz.

Możesz indywidualnie wystapic do ministra o odrolnienie swojego gruntu. Nie mylic z wylaczeniem z produkcji rolniczej bo jest późniejszy etap.

Albo poczekac jak gmina będzie pracowala nad nowym MPZP i na etapie konsultacji społecznych zglosic swoje potrzeby.

"Ponadto w wypadku użytków rolnych klas I-III (jeżeli ich zwarty obszar projektowany do zmiany przeznaczenia przekracza 0,5 ha) na zmianę ich przeznaczenia w planie miejscowym musi się zgodzić minister rolnictwa (o taką zgodę nie występuje właściciel ziemi, tylko wójt, burmistrz lub prezydent miasta).

O zmianie przeznaczenia gruntów niższych klas lub o mniejszym obszarze gmina decyduje samodzielnie."

Cytat ze strony:

http://m.muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/odrolnienie-dzialki-jak-dzialke-rolna-przeksztalcic-w-budowlana-krok-po-kroku,132_7489.html

Masz racje, w zeszlym roku byla nowelizacja ustawy, ale...

"Prezydent podpisał ustawę, ułatwiającą odrolnianie gruntów

PAP*

2015-08-28

*

*

Możliwość przeznaczenia 0,5-hektarowych działek na gruntach I-III klasy na terenie zabudowanym na cele nierolne, bez zgody ministra rolnictwa - zakłada ustawa o ochronie gruntów, którą, jak poinformowała Kancelaria Prezydenta, podpisał Andrzej Duda.

Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych ma ułatwić przeznaczanie działek rolnych pod budynki mieszkalne dla dzieci rolników.

Według nowych przepisów działkę można wykorzystać na cele nierolne bez zgody ministra rolnictwa, jeżeli co najmniej połowa powierzchni każdej zwartej części gruntu zawiera się w obszarze zwartej zabudowy. Poza tym grunty takie położone muszą być w odległości nie większej niż 50 m od granicy najbliższej działki budowlanej, w rozumieniu przepisów ustawy o gospodarce nieruchomościami. Przez zwartą zabudowę rozumie się zgrupowanie co najmniej 5 budynków.

Kolejne dwa warunki to położenie tych gruntów w odległości nie większej niż 50 metrów od drogi publicznej. Poza tym ich powierzchnia ma nie przekraczać 0,5 ha, bez względu na to, czy stanowią jedną całość, czy kilka odrębnych części."

Nasz dom bylby 3 w kolejnosci, chyba że liczyc opuszczona chate to 4, z lewej strony sa juz postawione 3 domy w linii prostej i z prawej strony puste pole ale zaczynajace sie zabudowa. Nasza dzialka jest jakies 100m od drogi publicznej. Pani z zagospodarowania przestrzennego sama mowila, ze przycyliliby sie do wniosku. Coz bedziemy probowac roznymi sposobami. Przeciez nie chcemy wybudować bloku tylko przesunac sie kilka m na swojej ziemi.