Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon z aneksem kuchennym (37-40m2)

sparkzi

Recommended Posts

Witajcie,

od miesiąca walczę z myślą czy kupić jedno z mieszkań, ale problemem jest dla mnie rozplanowanie salonu z aneksem:

rzut8p.jpg

Zależy mi na dużym salonie z aneksem kuchennym zatem czerwona ściana pomiędzy pokojami jest do wyburzenia. Chciałbym, aby kuchnia była w kształt litery L bądź posiadała wyspę. Dodatkowe wymaganie, które niweczy duża ilość pomysłów: w salonie powinno znaleźć się miejsce dla biurka (wystarczy 120x60cm), z którego w trakcie pracy chciałbym widzieć chociaż kątem oka TV. Zastanawiałem się nad przeniesieniem aneksu do wnęki "na górze" tego rzutu, ale nie wiem czy to udany pomysł - wiele osób twierdzi, że aneks nie powinien być w tak wyeksponowanym światłem miejscu.

Bardzo zależy mi także na Waszej pomocy w najistotniejszej kwestii: czy salon z aneksem nie będzie zbyt ciemny (ekspozycja prawie idealnie pn-zach)? Okna co prawda są bardzo duże (180cm), ale czy usytuowanie względem stron świata nie zrobi z tego mieszkania "nory"? pomieszczenie nr 6 to loggia/balkon, być może też ukradnie trochę światła.Dodam tylko, że to najwyższy budynek w okolicy a mieszkanie znajduje się na 8p więc światło nie będzie zasłonięte ani nie będzie miało się od czego odbić.

Bardzo liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuje.

PS. Moje dwie przykładowe propozycje (skala zachowana), ale dopiero co zaczynam próby w 3d więc efekt mizerny:

8p ren.jpg

8pnotrender (2).jpg

Edytowane przez sparkzi

Hej,

po pierwsze dziękuję za odpowiedź pomimo później godziny, ale czy możesz spracyzować z tą "jasnością" pomieszczenia :)? Nie jestem jakoś ewidetnie światłolubny, raczej nazwałbym się w tej kwestii przeciętnym: miło jak jest jasno, ale słońce które mocno wdziera się do mieszknaia też potrafi mnie zdenerwować :) Ta kwestia jest decydująca jeżeli chodzi o zakup tego mieszkania więc chętnie wysłucham każdej opinii, zwłaszcza jeżeli ktoś miał do czynienia dłużej z oknami na pn-zach w salonie.

Co do samej kuchni: oczywiście na wizualizacji za krzesłem i fotelem jest pusta ściana, ale trzeba byłoby ją trochę zabudować, żeby móc tam puścić rury do kuchni.

Ja mam salon usytuowany na zachód i uważam, że to jest fajne. Latem, kiedy dzień jest długi, gdy wraca się z pracy, pokój jest nasłoneczniony do wieczora. W ciągu dnia, gdy są upały nie nagrzewa się. W pochmurny dzień jest chyba podobnie jak w innych usytuowaniach.

Na pewno jest różnica rano i w południe gdy się jest w domu , np. w wolne dni. Wtedy oczywiście do pokoju nie zagląda słońce.

Zimą i tak jest ciemno.

Takie są moje doświadczenia.

Pozdrawiam

Aneksu nie da się przenieść w to miejsce,musi pozostać tu gdzie jest.Nie ma tez w twojej propozycji stołu do spożywania posiłków i trochę dużo zmarnowanej powierzchni na samo biurko a zależy ci na przestrzeni.

Ile osób będzie tak mieszkać?

Może tak:

1 opcja kuchnia z wyspa i niską ścianką na której wisi tv i zasłania płytę.

2 opcja to możliwość oglądania tv również ze stołu,większe biurko,odległość narożnika od tv 3m,wszystko dobrze doświetlone.

3 opcja z podwójnym biurkiem i maksymalnie otwartą przestrzenią dzienną.

http://images82.fotosik.pl/3/0ce53c5d382f0008med.jpg

Edytowane przez kinka

@kinka: bardzo dziękuję. Jeżeli chodzi o duży stół to po prostu go nie potrzebuję: zmiast tego wolałbym wyspę przy której można zjeść lub tego typu świetne rozwiązanie: aneks-kuchenny-i-salon-pomysl-na-aranzacje-wnetrza_427767.jpg.

Zdaje sobie sprawę, ze biurko zabiera dużo miejsca, ale niestety bez tego biurka nie zarobię na mieszkanie ;).

Miałem nadzieję, że uda się zbalansować ilość przestrzeni brak stołu jadalnego na rzecz dodania biurka.

Mieszkanie jest przeznaczone dla pary.

Niestety to nie wchodzi w grę. Chodzi o to, że jedna osoba korzysta z wypoczynku natomiast druga siedzi przy biurku i obie oglądają TV. W ten sposób mamy ze sobą kontakt, co więcej to rozwiązanie wypróbowane w praktyce i bardzo mi na nim zależy.

@kinka: zainspirowany Twoja propozycją nr3 i po usunięciu stołu wyszło mi coś takiego:

up.jpgup2.jpg

Wiele osób sugeruje mi, że jeżeli chodzi o aranżację wnętrza to zawsze się coś wymyśli.

Mnie natomiast cały czas najbardziej martwi, czy salon będzie chociaż przeciętnie doświetlony.

Edytowane przez sparkzi

@kinka, Elfir: możecie doprecyzować dlaczego kuchni nie da się tak daleko odsunąć? Rozumiem, że główny problem to ściek który powinien mieć 5% spadku? Czy to nie działa tak, że na każdym metrze spadek ma wynieść 5cm a w przypadku projektu który pokazałem odległość od pionu to jakieś 4.5m czyli wymagane jest 22,5cm spadku?

Dokładnie tak jak napisała Elfir,do tego dochodzi jeszcze przyłącze gazu (chyba że będzie indukcja)

Jeśli chodzi o stół to jednak dałabym chociaż 80x80cm,chyba zdarza ci się przyjmować gości.

Moja opcja nr 2 wydaje mi się być trafiona po prostu w miejscu stołu postaw biurko.Masz wyspę z miejscem do jedzenia (można powiększyć) narożnik nie zabiera miejsca stojąc na środku pomieszczenia.Ze wszystkich miejsc widać tv biurko wejdzie duże do tego jakiś regał.

Edytowane przez kinka