Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy fundamentowe czy płyta ?

kaszpir007

Recommended Posts

Witam !

Dom około 107m2 powierzchni użytkowej , wiekość płyty około 150m2 (prostokąt).

Dom parterowy bez poddasza użytkowego. Strop drewniany.

W oryginale były ławy (ocieplenie fundamentów 15cm i tyle samo na podłodze.

Niedaleko mnie deweloper buduje domy od 2 lat na płycie fundamentowej. Stwierdziłem że jeśli on robi na płycie a znam go i wiem że liczy każdą złotówkę i szuka oszczędności to zapewne wychodzi mu taniej niż tradycyjne ławy ...

Deweloper robi tak że daje 20cm styrpianu EPS100 pod płytę i 5cm na płytę i dopiero na płycie rozkłąda instalacje wodne i ogrzewanie.

Więc postanowiłem że także dam na płycie fundamentowej.

Zaniosłem projekt dewelopera to architekta i miał wyliczyć mi płytę ...

Czekam obecnie na pozwolenie na budowę i dowiedziałem się że płyta będzie zbudowana z prętów fi12 co 25cm i aż 25cm betonu , styropianu pod płytą EPS200 będzie 15cm i na opasce też 15cm EPS100

Tyle że późnie na płycie dałbym jeszcze 5-10cm styropianu , bo na płycie miały by być ułożone rury wodne i instalacja grzewcza (podłogówka).Razem wiec by było 20-25 cm styropianu.

Zacząłem sobie liczyć i wyszło mi ponad 2,2tony stali a dojdzie jeszcze stal tam gdzie ściany wiec sądzę że 3 tony będą ...

Wyszło mi bardzo optymistycznie w wyliczeniach około 25000 zł bez robocizny za same materiały ...

A do tego przecież jeszcze następny styropina na płycie i później wylewka.

Wykonawca jak usłyszał że płyta nie będzie oparta na siatkach a będzie musiał sam zrobić z prętów fi12 nie był zbyt szczęśliwy i boję się że wycena zostanie zmieniona bo zbudowanie płyty zajmie dużo wiecej czasu niż z gotowych siatek :(

Tam gdzie ma powstać warunki glebowe są idealne. Humus około 20-30cm a później piasek ...

Jest to strefa przemarzanie III , czyli 1,2m.

W oryginale projektu (fundamenty tradycyjne) ławy w projecie są zbrojone podłużnie z prętu fi12 a poprzecznie strzemonami fi6 co 25cm.

Wysokośc ław i stóp h=40cm

Zacząłem liczyć i się boję że płyta będzie droga , bardzo droga ...

Jestem w kropce , bo nie wiem czy brnąć w płytę czy jednak zrobić tak jak w oryginale w projekcie czyli tradycyjne ławy.

Czy piasek wykopany spod miejsca budowy można później ponownie umieścić w fundamentach ?

Bo jeśli tak to mocno obniżyło by to koszty wymiany gleby , a po 30cm humusu mam czysty piasek ...

Rozmawiałem dziś z kierownikiem budowy. Powiedział że nie ma problemu i jak chce mogę wrócić do oryginalnych fundamentów czyli ław. Ma uprawienia i podpisze i według niego na tym terenie plyta fundamentowa to jedynie wyrzucone pieniądze ...

A czy kierownik budowy ma uprawienia aby zmodyfikowac np. płytę fundamentową ? Powiedzmy zamiast prętów fi12 co 25cm dać siatkę fi8 co 15cm ?

Czy da się jakoś wyliczyć ile by kosztowała taka płyta z założeniem że będzie styropian na ścianach fundamentowych ? Styropainu na podłodze nie liczę.

Znam zalety płyty fundamntowej , wiem że miałbym wiecej styropianiu w podłodze , ale ...

Dom nie będzie pasywny , będzie ogrzewany pompą ciepła , wiec boję się że "zyski" z powodu mniejszych strat od podłogi będą na tyle małe że nie zwróci się nigdy koszt droższych fundamentów ...

Czy da się to jakoś wyliczyć ile by kosztowały takie ławy ? Załozenia styropian EPS100 na opaskę ...

Oczywście cięzko co do grosza ale chyba są jakieś średnie wartości i wyliczenia ?

Co do robocizny wiem że była by droższa , tak samo jak roboty ziemne , ale może nie było by tragedii i mimo wszystko wyszło by sporo taniej ???

Dzięki !

Liczę na Was ...

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiele razy już pisano na forum, że płyta jest zazwyczaj droższa niż ławy. Jeżeli koszt to jedyne kryterium to co się spinasz na płytę. Różnica nie jest wielka jak policzyć wszystkie roboty przy ławach do stanu 0.

Ja mam płytę 23cm betonu fi 10 co 12cm pod dom piętrowy. Niestety nie ma wielu konstruktorów którzy dobrze policzą płytę.

Realny koszt wykonania to ok. 300zł/m2 płyty z robocizną.

Mi wyszło tak bardzo orientacyjnie i optymistycznie ze 20K zł drożej same materiały na płytę o podobnych rozmiarach przy dobrych warunkach gruntowych. Chociaż porównywanie kosztów nie jest takie łatwe, bo przy ławach trzeba doliczyć koszty instalacji, podsypki, izolacji, wylewki, podłogówki. A to często robią inne ekipy i do tego nie koniecznie rozbijają ceny tak dokładnie, bo to dla nich zbędny nakład pracy.

Ale chciałem grzać całą płytę - nie widzę sensu robienia na płycie jeszcze ocieplenia i na to instalacje.

Chciałem robić podobnie jak tutaj:

http://inz-maliniak.blog.pl/2015/09/29/dzien-12-plyta-zbrojenie-cd/

Co do robocizny, to powyższy blog pokazuje, jak płyta może powstać z zaangażowaniem głównie własnych sił (ale ekipę do zbrojenia i betonowania IMO trzeba wziąć doświadczoną).

Do tego właśnie każdy straszy, że najprawdopodobniej płytę mi przewymiarują, zapłacę za dużo. Taka orientacyjna cena od Izodom to 400-450zł/m2 na gotowo z ogrzewaniem - więc tańsza firma i kombinowanie z tym, co pod płytą pewnie ze 350zł/m2 wyjdzie.

Mnie materiały na płytę (100 m2) wyniosły 25 000 zł z drenażem

U mnie płyta 146m2 a sam dom ma tytlko 107m2. Dużo jest wewnątrz ścian i ma trochę inną konstrukcję wewnątrzą z powodu drewnianego stropu i w jednym miejscu wysokiego sufitu.

Więc muszę liczyć płytę prawie 150m2 ..

Moje wyliczenia (zacytuje sam siebie).

Projektant zrobił projekt na fi12 co 25cm , beton 25cm , styropian EPS200 15cm i tyle samo opaska ...

Resztę nie wiem , bo czekam na pozwolenia na budowę i dopiero wtedy zobacze projekt , ale nie ukrywam że miałęm nadzieję na bardziej "odchudzoną" płytę tym bardziej że warunki glebowe są rewelacyjne (piasek niewysadzinowy , humus około 20-30cm)

Zrobiłem sobie szybkie wyliczenia za pomocą tej stronki - http://www.ecosteel.pl/wagi-siatek/

I wyszło mi 2,2 tony stali fi12 a przecież zbrojenie jest w postacji prętów 12m więc zapewne będzie dużo odpadów i zapewne pójdzie dużo wiecej stali , no chyba że można "sztukować" zbrojenie ???

Sądzę jednak że jak doda sie zbrojenia dodatkowe są sądze że będa też pod ścianami a w moim projekcie ścian "nośnych" jest sporo to skończy się na 3 tonach stali , czyli w około 3t czyli około 7000zł.

Beton 150m2 x 0,25 = 37,5m3 x 260zł = około 10000 zł

Styropian 22,5m3 (150m2 x 15cm) EPS200 = 6000zł

Styropain EPS100 na opaskę (6m3) = 1000zł

Folia - około 400zł.

Piasek (przy załozeniu około 100ton , wymiana 30cm) około 1250 (piasek mam po 250zł za 20ton)

Wychodzi około 25000zł , ale to moje własne wyliczenia i nie wiem czy prawidłowe ..

Później chce dać jeszcze 5-10cm styropianu na płytę . W tym styropianie będzie też instalcje (woda) , na tym styroianie będzie podłogówki i na to wylewka.

W oryginalnym projekcie były ławy i 15cm styropianu pod wylewką.

Robocizny nie liczę ani robót ziemnych (oprócz piasku) , bo mam to wliczonę w cenę robocizny budowy domu do stanu SSO + dach.

Jednak boję się że moje wyliczenia nie są do końca prawdziwe ...

Dzwoniłem dziś do projektanta domu w sprawie fundamentów . Mam dokładny kosztorys , rozpiskę tego domu bo zamawiałem z kosztorysem , ale w kosztorysie (fundamenty wraz z robocizną do stanu "zero") kosztują około 31tys netto ...

Więc sam nie wiem , czy cena jest przegięta czy co ?

Bo bloczków betonowych jest tylko niecale 700zł , ławy też niezbyt duże , więc sam nie wiem skąd ta cena sie bierze , a z kosztorysu cięzko wywnioskować ..

Choć patrzę w kosztorys to betonu z pompy na fundamenty + podłogę jest jakieś ponad 28m3 betonu ...

Więc sam nie wiem ...

Mi wyszło tak bardzo orientacyjnie i optymistycznie ze 20K zł drożej same materiały na płytę o podobnych rozmiarach przy dobrych warunkach gruntowych. Chociaż porównywanie kosztów nie jest takie łatwe, bo przy ławach trzeba doliczyć koszty instalacji, podsypki, izolacji, wylewki, podłogówki. A to często robią inne ekipy i do tego nie koniecznie rozbijają ceny tak dokładnie, bo to dla nich zbędny nakład pracy.

Ale chciałem grzać całą płytę - nie widzę sensu robienia na płycie jeszcze ocieplenia i na to instalacje.

Chciałem robić podobnie jak tutaj:

http://inz-maliniak.blog.pl/2015/09/29/dzien-12-plyta-zbrojenie-cd/

Co do robocizny, to powyższy blog pokazuje, jak płyta może powstać z zaangażowaniem głównie własnych sił (ale ekipę do zbrojenia i betonowania IMO trzeba wziąć doświadczoną).

Do tego właśnie każdy straszy, że najprawdopodobniej płytę mi przewymiarują, zapłacę za dużo. Taka orientacyjna cena od Izodom to 400-450zł/m2 na gotowo z ogrzewaniem - więc tańsza firma i kombinowanie z tym, co pod płytą pewnie ze 350zł/m2 wyjdzie.

Firma która będzie mi budowała dom robi też domy na płytach , ale idą na "łatwiznę" czyli robili na siatkach. Jak powiedziałem że będa pręty to usłyszałem "niezadowolenie". Bałbym im dac do zrobienie w płycie podłogówkę i wszsytkie instalację , bo to trzeba zrobić idealnie ...

Dlatego wodę i ogrzeewanie chciałem dać już na płycie ...

Dla swojego bezpieczeństwa ...

Druga rzecz że będzie w płycie tylko 15cm styropianu a to chyba stanowczo za mało aby w płycie dać ogrzewanie i itd ...

No chyba że kierownik budowy pozwoli mi zmienić ilośc styropianu z 15cm na 20cm w płycie a ilośc betonu dać z 25cm na 20cm ?

Ale nie wiem czy kierownik budowy ma takie uprawnienia ?

Wtedy może namówiłbym wykonawcę aby dał wszystrkie instalcje w płycie i nie trzeba by robić wylewek ,,,

Nie wiem, czy Ci to pomoże czy nie, ale ja obliczałem sobie koszt płyty i ław.

Warunki mam świetne, tak jak i Ty.

Płyta 105 m2, grubość 20cm

Ocieplenie pod: XPS 20cm

Ocieplenie wokół: EPS200 20cm

Opaska: EPS200 10cm 0,5m

Podłogówka w płycie

Kanalizacja

Drenaż

Zbrojenie #10 co 20 cm

Całość wyszła 24 045,- zł [podobnie do tego co podał Marcin34śl]

Ławy: długość 42mb, 40x50 + bloczki betonowe (wysokość 72cm)

Ocieplenie ścian fund. od zewnątrz: EPS100 hydro 20cm

Ocieplenie ścian fund od wewnątrz: EPS100 10cm

Ocieplenie posadzki: EPS100: 20cm

Zasypanie pierwszego rzędu pustaka Porotherm: zarówno ściany zewnętrzne i wewnętrzne

Chudziak 8-10 cm

Posadzka 15 cm

Podłogówka

Kanalizacja

Drenaż

Całość wyszła 18 739,- zł

Różnica w robociźnie nie została uwzględniona, bo będę prawdopodobnie robił sam.

Różnica w materiałach: 5 306,- zł

Różnica w nośności: praktycznie żadna

Różnica w energooszczędności: problematyczne do wyliczenia, ale jest na korzyść płyty.

Rozmawiałem z guru forumowym asoltem [wielkie dzięki za pomoc] odnośnie obu rozwiązań pod względem energooszczędności i powiedział mi, że oszczędności z płyty będą w tym przypadku na poziomie około 1000 kwh/rok.

Ja będę ogrzewał pompą ciepła, więc u mnie będzie się to zwracać około 30-50 lat (ciężko dokładnie oszacować).

Ja płytę odpuszczam.

Nie wiem, czy Ci to pomoże czy nie, ale ja obliczałem sobie koszt płyty i ław.

Warunki mam świetne, tak jak i Ty.

Płyta 105 m2, grubość 20cm

Ocieplenie pod: XPS 20cm

Ocieplenie wokół: EPS200 20cm

Opaska: EPS200 10cm 0,5m

Podłogówka w płycie

Kanalizacja

Drenaż

Zbrojenie #10 co 20 cm

Całość wyszła 24 045,- zł [podobnie do tego co podał Marcin34śl]

Ławy: długość 42mb, 40x50 + bloczki betonowe (wysokość 72cm)

Ocieplenie ścian fund. od zewnątrz: EPS100 hydro 20cm

Ocieplenie ścian fund od wewnątrz: EPS100 10cm

Ocieplenie posadzki: EPS100: 20cm

Zasypanie pierwszego rzędu pustaka Porotherm: zarówno ściany zewnętrzne i wewnętrzne

Chudziak 8-10 cm

Posadzka 15 cm

Podłogówka

Kanalizacja

Drenaż

Całość wyszła 18 739,- zł

Różnica w robociźnie nie została uwzględniona, bo będę prawdopodobnie robił sam.

Różnica w materiałach: 5 306,- zł

Różnica w nośności: praktycznie żadna

Różnica w energooszczędności: problematyczne do wyliczenia, ale jest na korzyść płyty.

Rozmawiałem z guru forumowym asoltem [wielkie dzięki za pomoc] odnośnie obu rozwiązań pod względem energooszczędności i powiedział mi, że oszczędności z płyty będą w tym przypadku na poziomie około 1000 kwh/rok.

Ja będę ogrzewał pompą ciepła, więc u mnie będzie się to zwracać około 30-50 lat (ciężko dokładnie oszacować).

Ja płytę odpuszczam.

Tyle że jak XPS nie brałem po uwagę. Warunki glebowe świetne (piasek) , sucho jak pieprz , więc po co XPS ?

Jakby zawilgotniał to i tak odda wodę do ziemii i się osuszy a jeziora pod domem nie ma ...

A jakbyś zamienił XPS na EPS200 i wywalił opaskę , bo wątpie że potrzebna ? Zapewne różnica by zmalała i to sporo ...

Pod płytą chciałem 20cm EPS200 , ale projektant zrobił mi 15cm , tak samo ja ocieplenie na zewnątrz tyle że EPS100.

Opaski nie potrzebuje , bo mam piasek niewysadzinowy i żadnego drenażu ani nic takiego nie potrzeba

Więc tutaj już mamy spore oszczędności ...

Ale niestety zamiast płyty 20cm z betonu dał mi 25cm , więc od razu 8m3 betonu więcej ...

Podłógówki nie liczyłem w płycie , bo chciałem dać na płycie , razem z instalacjami wodnymi , tak samo jak robi się w przypadku tradycyjnych fundamertów.

Wykonawca robił głównie płyty z gotowych siatek (albo tylko) , wątpie że robił uzbrojnone w wodę i podłógówkę a trochę sie boję być "królikiem doświadczalnym" ...

Mi wyszła płyta (sama materiały) około 25tys ale sądze że jesto to kwota niedoszacowana , bo zapewne jeszcze o czymś zapomniałem ;)

Chce pogadać jeszcze z kierownikiem budowy czy zgodziłby się aby zmodyfikować płytę fundamentową czyli z 25cm betoni zrobić 20 i zamiast 15cm EPS200 dać 20cm i tyle samo na "opaskę" , wtedy może by zrobić podłogówkę i instalację wodne wewnątrz i już by była oszczędnośc (nie potrzeba nasepnej wylewki , styropianu i itd)

Tyle że muszę pogadać z wykonawcą ...

W projekcie mojego domu (kosztorys) jest że fundamenty z podadzką kosztują ok 32 tys netto (z robocizną) , oczywiście bez żadnych instaalcji wodnych i grzewczych ...

Edytowane przez kaszpir007

Na kosztorys z projektu to aż tak bardzo nie patrz, to nie będzie się aż tak pokrywać, jeżeli był zrobiony tak jak myślę.

Odpowiem na pytanie jakby wywalić opaskę, bo nie jest potrzebna: ok, w tym przypadku mogę się zgodzić, tu jest oszczędność 600 zł.

Ale EPS200 zamiast XPS'a nie da się zastąpić i nie chodzi tutaj o wodę gruntową. Chodzi o nośność, a w zasadzie o pełzanie przy ściskaniu. Żaden producent z tego co mi wiadomo nie da Ci deklaracji, że można EPS'a zastosować na plytę, bo nie ma badań co się z tym stanie za 50 lat. XPS pod tym względem jest o wiele pewniejszy, więc tu bym nie oszczędzał.

Jest o tym temat długi jak rzeka, ja stoję po stronie xps'a.

Czy kierownik się zgodzi odchudzić płytę? możliwe, ale szczerze wątpię.

Co do grubości izolacji pod płytą to nie widzę problemu żeby pójść niżej o 5cm i dać 20 cm styropianu.

Fakt, że szedłem na łatwiznę, jak w blogu, który podałem, czyli szalunki Izodom (25cm periporu) - i to już 24K zł.

30cm XPS x 150m2 to już 45m3 - czyli ze 20K zł brutto. A Izodom niby wszystko dostarcza przycięte pod wymiar do poskładania na miejscu.

Na kosztorys z projektu to aż tak bardzo nie patrz, to nie będzie się aż tak pokrywać, jeżeli był zrobiony tak jak myślę.

Odpowiem na pytanie jakby wywalić opaskę, bo nie jest potrzebna: ok, w tym przypadku mogę się zgodzić, tu jest oszczędność 600 zł.

Ale EPS200 zamiast XPS'a nie da się zastąpić i nie chodzi tutaj o wodę gruntową. Chodzi o nośność, a w zasadzie o pełzanie przy ściskaniu. Żaden producent z tego co mi wiadomo nie da Ci deklaracji, że można EPS'a zastosować na plytę, bo nie ma badań co się z tym stanie za 50 lat. XPS pod tym względem jest o wiele pewniejszy, więc tu bym nie oszczędzał.

Jest o tym temat długi jak rzeka, ja stoję po stronie xps'a.

Czy kierownik się zgodzi odchudzić płytę? możliwe, ale szczerze wątpię.

Co do grubości izolacji pod płytą to nie widzę problemu żeby pójść niżej o 5cm i dać 20 cm styropianu.

Kosztorys mam bardzo szczegółowy , bo był dodatkowo zamawiany do projektu.

Co do EPS200 z tego co mi wiadomo jest bardzo wytrzymały i wytrzymuje bardzo duże obciążenia i wiele firm robi na EPS200.

Styropian ten jest stosowany od wielu lat w budownictwie gdzie jest stosowany do bardzo dużym obciążeń.

Gdyby się nie nadawał to nie byłby stosowany , a w przypadku domu wcale nie jest aż tak wielkie obciążenie dla całej płyty ...

Fakt, że szedłem na łatwiznę, jak w blogu, który podałem, czyli szalunki Izodom (25cm periporu) - i to już 24K zł.

30cm XPS x 150m2 to już 45m3 - czyli ze 20K zł brutto. A Izodom niby wszystko dostarcza przycięte pod wymiar do poskładania na miejscu.

No cóż za te bajery się płaci :)

Tyle że te "bajery" nie są wymagane. Oczywiście przyśpieszaja i pomagają ale sporo kosztują ...

Trzeba czasami iść na kompromisy i tyle :)

Są firmy które zajmują się płytami i sądze że "za tą wiedzę magiczną" strzygą nieświadomych klientów ...

Ja jeszcze liczę , czytam i ... czym więcej czytam , tym mniej wiem :(

Bo "rozrzut" cen za jaką ludzie robi zwykłe fundamenty i płyty jest olbrzymi :(

Edytowane przez kaszpir007

Piszesz, że:

Kosztorys mam bardzo szczegółowy , bo był dodatkowo zamawiany do projektu.

a wcześniej wspomniałeś, że:

Dzwoniłem dziś do projektanta domu w sprawie fundamentów . Mam dokładny kosztorys , rozpiskę tego domu bo zamawiałem z kosztorysem , ale w kosztorysie (fundamenty wraz z robocizną do stanu "zero") kosztują około 31tys netto ...

Więc sam nie wiem , czy cena jest przegięta czy co ?

Bo bloczków betonowych jest tylko niecale 700zł , ławy też niezbyt duże , więc sam nie wiem skąd ta cena sie bierze , a z kosztorysu cięzko wywnioskować ..

Choć patrzę w kosztorys to betonu z pompy na fundamenty + podłogę jest jakieś ponad 28m3 betonu ...

Więc sam nie wiem ...

To jaki w końcu ten kosztorys jest? wiem, że kosztorys się ciężko czyta, bo te wszystkie pozycje i knry mogą przyprawić o ból głowy, ale przy odrobinie chęci i czasu da się to sprawdzić.

Mniejsza z tym, być może kosztorys jest rzeczywiście zrobiony rzetelnie, a ja się wygłupiłem z pochopnym wnioskiem.

Teraz ważniejsza kwestia:

Co do EPS200 z tego co mi wiadomo jest bardzo wytrzymały i wytrzymuje bardzo duże obciążenia i wiele firm robi na EPS200.

Styropian ten jest stosowany od wielu lat w budownictwie gdzie jest stosowany do bardzo dużym obciążeń.

Gdyby się nie nadawał to nie byłby stosowany , a w przypadku domu wcale nie jest aż tak wielkie obciążenie dla całej płyty ...

Nie mówię, że nie jest stosowany, mówię tylko, że ja bym go nie zastosował pod płytę nigdzie, czy to u siebie, czy u kogo innego.

Wytrzymuje bardzo duże obciążenia?, ok. A jak wytrzymuje mniejsze obciążenia przy długim upływie czasu? np. 50 lat?

Wiem, że XPS jest badany pod tym kątem i wiem, że nie zgniecie się więcej niż 2% po upływie 50 lat pod naciskiem nawet 110kPa (tj. 11 ton/m2).

EPS nie jest pod tym kątem badany i żaden szanujący się producent nie zadeklaruje, że EPS nadaje się pod płytę.

Nie chcę nikogo przekonywać do swoich racji, każdy decyduje o swoich pieniądzach.

Piszesz, że:

a wcześniej wspomniałeś, że:

To jaki w końcu ten kosztorys jest? wiem, że kosztorys się ciężko czyta, bo te wszystkie pozycje i knry mogą przyprawić o ból głowy, ale przy odrobinie chęci i czasu da się to sprawdzić.

Mniejsza z tym, być może kosztorys jest rzeczywiście zrobiony rzetelnie, a ja się wygłupiłem z pochopnym wnioskiem.

Teraz ważniejsza kwestia:

Nie mówię, że nie jest stosowany, mówię tylko, że ja bym go nie zastosował pod płytę nigdzie, czy to u siebie, czy u kogo innego.

Wytrzymuje bardzo duże obciążenia?, ok. A jak wytrzymuje mniejsze obciążenia przy długim upływie czasu? np. 50 lat?

Wiem, że XPS jest badany pod tym kątem i wiem, że nie zgniecie się więcej niż 2% po upływie 50 lat pod naciskiem nawet 110kPa (tj. 11 ton/m2).

EPS nie jest pod tym kątem badany i żaden szanujący się producent nie zadeklaruje, że EPS nadaje się pod płytę.

Nie chcę nikogo przekonywać do swoich racji, każdy decyduje o swoich pieniądzach.

Kosztorys jest szczegółowy , tyle że patrząc na ilośc bloczków betonowych fundamentowych (chyba 680sztuk) zdawało mi sie że są jakieś bzdury , bo patrząc w inne dzienniki w domach o podobnej wielkości ilość użytych bloczków była ponad 1000sztuk większa i myślałem że jakieś błędy , ale okazało się że nie bo sama wysokość tego murku z bloczków była dośc mała ..

Tyle że dla mnie jest nieczytelny :)

Choć patrząć na ceny w koszorysie to raczej oddają rzeczywistośc , bo sam kosztorys jest bardzo świeży , bo i projekt domu też świeży ...

Kosztorys jest z robocizną i itd ...

A to co ja liczyłem to sam materiał , bo robocizna to inna "bajka" ...

Nie pierwszy i nie ostatni raz pojawia się spór co i gdzie.

Ładowanie ław fundamentowcyh ? jaki to ma cel ? ładowanie XPS'a bo tak wypada, też nie jest w porządku.

Owszem liczy się 2% odkształcenia po 50latach - tj pełzanie, ale nie popadajmy w paranoję że EPS

nie może być. Może być, ale nie powiem czemu, pewien przykład z życia i innej dziedziny mocno mnie nauczył.

Że wiedza kosztuje i to nie mało, chcę się czegoś dowiedzieć z innej zupełnie dziedziny niż budownictwo ?

to nadziewam się na stado koszałków pyszałków, jak byś u mnie robił tą rzecz, to byś się dowiedział.

Edytowane przez מרכבה

Myślę że mimo wszsytko jednak zostanę przy płycie ale na EPS200 i EPS100.

Powiem tak koło mnie deweloper robi płyty na EPS100 i siatce fi8 150x150 i 20cm betonu B20 i domy stoją ;-)

Więc sądze że u mnie na mocniejszej stali i mocniejszym styropianie i betonie też postoi :)

Jeśli kosztorys (swieży) domu jest dość prawdziwy to wygląda że koszt materiały + robocizna + inne koszty wynosi według producenta 32tys + VAT.

Więc wcale nie mało ...

Zastanawiam się czy nie dać 20cm styropianu w fundament (tyle miało być ale projektant mi "odchudził" ocieplenie) i tyle samo wokół płyty. Wtedy na płytę kazać rozłożyć wodę i podłogówkę. i dopiero wtedy zalać fundament ...

Tyle boję się że taka płyta nie będzie idealnie prosta ani idealnie równa i nie wiem czy taka płyta nada się do czegoś , czy i tak trzeba będzie robić jeszcze wylewkę ale wtedy to nastepny koszt ...

Wtedy nie musiałbym już na płycie kłaść instalacji , styropianu 5cm , ogrzewania i wylewki ...

Czy 15cm ocieplenia płyty (podłogi) nie było by za mało ? W projekcie domu było właśnie 15cm na podłodze ..

Niestety nie jestem pewny czy wykonawca "podoła" uzbrojenia płyty , choć to raczej bedzie robił hydraulik ? Ale czy uda mu się zrobić płaską i równą płytę fundamentową , taką która będzie będzie na tyle płaska i równa aby nie trzeba jeszcze wylewać wylewki ?

Czy rurki ogrzewania przyczepia się do dolnej czy górnej siatki czy nie ma to żadnego znaczenia ?

No i jeszcze jedno ...

Jak nie będzie wylewek to jak sobie poradzić z oknami ? Chodzi o wysokie progi ...

Normlanie wylewa się wylewkę i próg znika a bez wylewki zrobią się spore progi ...

Czy ma jakieś znaczenie gdzie będzie umieszczona podłogówką w płycie ? Bo widziałęm umieszczane na samym dole płyty jak i podwieszone do górnego zbrojenia płyty ..

Nie wiem jak podjedzie to tematu wykonawca , już teraz nie był szczęśliwy że będzie musiał "kręcić" zbrojenie a nie robić z gotowych siatek.

Tyle boję się że taka płyta nie będzie idealnie prosta ani idealnie równa i nie wiem czy taka płyta nada się do czegoś , czy i tak trzeba będzie robić jeszcze wylewkę ale wtedy to nastepny koszt ...

Zaglądałeś na tego bloga, co podawałem?

Na to pytanie masz odpowiedź tutaj

http://inz-maliniak.blog.pl/2015/10/13/dzien-16-betonowanie-plyty-fundamentowej-cd/

- w części rekreacyjnej nie będzie nie tylko wylewki, ale nawet podłogi. Szlifowanie płyty i po tym będą chodzić (w poprzednim wpisie jest informacja, o nałożeniu impregnatu jeszcze na mokry beton).

Na wiele pytań znajdziesz odpowiedzi w innych wpisach. Oczywiście przykładowe, bo większość rzeczy można zrobić na różne sposoby. Mi pasowały rozwiązania tam zastosowane. Min. 30 cm dobrej izolacji, ogrzewanie całej płyty. Nawet rozważałem, czy całej chaty nie robić w takim przypadku z całkiem gołą (tylko zaimpregnowaną) płytą. Wymaga to dokładnego rozplanowania i wykonania (np. chciałem prysznic z wpuszczeniem brodzika albo bezbrodzikowy - to już na etapie wylewania płyty trzeba przygotować wgłębienie na wpuszczenie brodzika.

No, ale przez koszty materiałów i problemy ze znalezieniem polecanego i nie zabijającego ceną wykonawcy (każdy polecany kręcił nosem i nie miał doświadczenia z płytami, a inni byli drodzy albo bez opinii) spowodowały, że darowałem sobie. Przy dobrych warunkach to droga fanaberia. Ma sporo zalet, ale IMO zdecydowanie nie wartych większych kosztów. A ma też trochę istotnych wad. Oszczędzanie na izolacji tutaj jest nie do naprawienia w przyszłości. Podobnie błędy w instalacjach puszczonych w płycie.

Edytowane przez Kaizen

15cm izolacji pod płytą jest to ilość zbyt mała! potrzeba dać co najmniej 30cm.

Czemu ? o ile jeszcze ściany można kiedyś poprawić, o tyle pod płytą już niczego nie zmienisz.

Kieruj się zasadą, wat do wata - będzie ciepła chata. EPS 100 sorry ale nie nadaje się pod płytę.

Nie mam ochoty wpadać w paranoję ...

Dom będzie mały (107m2 pow użytkowej). Nie będzie pasywny. Ocieplenie ścian 22cm zwykłęgo styro , dach (strop) sądzę ze minimum 30cm (głownie granulat styropainu , bo strop drewniany i najłatwiej będzie to zrobić i szczelnie sądzę.

Ogrzewanie pompa ciepła.

Może gdybym grzał czystym prądem to wtedy te "zyski energetyczne" były widoczne , ale jaki "zysk" będę miał jak dam 30cm styropianu zamiast 20cm w ogrzewaniu w skali roku , przyjmując że będe grzał pompą w II taryfie ?

Tym bardziej że od podłogi straty są duże mniejsze niż od ścian ...

Już nawet płyta jest według mnie lekkką fanaberią , ale wygląda że koszt będzie zbliżony do ław a będzie szybciej i lepiej więc czemu ?

Ściany będa miał 22cm ocieplenia i trochę się zastanawiam czy jak dam 20cm na "fundamenty" to czy to bedzie ładnie wygladało ...

Jednak "boję się" że pozostanę na 15cm styropianu w płycie i późniejszym dodaniu 5-10cm na płycie + wylewka.

Czemu ?

Okna będą na tzw "ciepłbym parapecie" , łączenie z dużymi kilkumetrowymi oknami tarasowymi. Bez wylewki będzie problem z ukryciem tych "parapetow" jak i z bardzo wysokim progiem :(