Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy fundamentowe czy płyta ?

kaszpir007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powinienem pomyslec o badaniu gruntu kiedy : - dzialka jest na skarpie, - podloze jest gliniaste?

Czy raczej takie badanie to cos bardzo ekstra i raczej mi nie bedzie potrzebne?

Ty już robiłeś adaptację projektu lub masz już pozwolenie na budowę ???

Bo po to robi się badania aby mozna było dopasować odpowiednio fundament do danych warunków glebowych ...

Grunt gdzie będzie dom musi być stabilny i od warunków glebowych będzie zależało jak duży i skomplikowany bedzie fundament.. Czym bardziej skomplikowany i wyższy tym droższy ...

Ty już robiłeś adaptację projektu lub masz już pozwolenie na budowę ???

Bo po to robi się badania aby mozna było dopasować odpowiednio fundament do danych warunków glebowych ...

Grunt gdzie będzie dom musi być stabilny i od warunków glebowych będzie zależało jak duży i skomplikowany bedzie fundament.. Czym bardziej skomplikowany i wyższy tym droższy ...

Adaptacji nie robilem jeszcze. Pewnie mam duze braki w wiedzy i przez to pytam troche glupio.

Z tego co mi mowiono to mam miec mapke od architekta ALE czy taka mapka wystarczy czy powinienem robic w mojej sytuacji bardziej szczegolowe badania - wiazace sie z odwiertami?

Czy raczej takie badanie to cos bardzo ekstra i raczej mi nie bedzie potrzebne?

Badanie od pewnego czasu jest obowiązkowe. Wprawdzie przepisy nie precyzują dokładnie kto takie badania może robić, więc podobno są tacy architekci, co podpiszą się na podstawie własnej wiedzy i wizyty w terenie. Ja takiego nie znalazłem - każdy wymagał opinii sporządzonej przez geologa. W praktyce zazwyczaj 3 odwierty o głębokości 3m (ale przy trudnym terenie pewnie różnie to bywa) a ceny jakie mi oferowano to 800-1500 zł.

Edytowane przez Kaizen

Z tego co mi mowiono to mam miec mapke od architekta ALE czy taka mapka wystarczy czy powinienem robic w mojej sytuacji bardziej szczegolowe badania - wiazace sie z odwiertami?

Mapę do celów projektowych potrzebujesz od geodety. To na niej architekt dopiero rysuje zagospodarowanie terenu (gdzie ma być dom, gdzie chodnik, gdzie brama i furtka itd.)

Z usług geodety skorzystać będziesz musiał kilka razy.

http://zogrodemnaty.pl/budowa-domu-a-geodeta-co-kiedy-i-za-ile/

Badanie od pewnego czasu jest obowiązkowe. Wprawdzie przepisy nie precyzują dokładnie kto takie badania może robić, więc podobno są tacy architekci, co podpiszą się na podstawie własnej wiedzy i wizyty w terenie. Ja takiego nie znalazłem - każdy wymagał opinii sporządzonej przez geologa. W praktyce zazwyczaj 3 odwierty o głębokości 3m (ale przy trudnym terenie pewnie różnie to bywa) a ceny jakie mi oferowano to 800-1500 zł.

Jak ma byc zrobione to pozadnie. Dzieki za wyjasnienie.

Juz zadzwonilem i wyceniaja na okolo 900zl badanie - 2 odwierty po 5m. Jak trzeba wiecej to licza po 90zl/1m dodatkowo.

Adaptacji nie robilem jeszcze. Pewnie mam duze braki w wiedzy i przez to pytam troche glupio.

Każdy przez to przechodzi ;)

Najpierw więc projekt wybierz a później ten projekt do adaptacji (architekt) , badania gruntu i będziesz wtedy wiedział jak maja wyglądać fundamenty i wtedy można zacząc myśleć czy chcesz zwykłe fundamenty czy płytę fundamentową ...

Chociaż na skarpie fundamenty nie będą tanie ...

Prawdopodobny wykonawca SSO stwierdził, że jak wejdzie na gotową płytę, to obniży swoją cenę netto o 5K. Ale kręcił trochę nosem na płytę, że sobie by nie zbudował. Więc pewnie trochę mało spuścił. Sądzę, że można przyjąć z 7K realny koszt prac - ale zestawienie robię dla siebie.

Co do wyceny ogrzewania podłogowego, to przyjąłem cenę taką samą, jak z jednej oferty na płytę gdzie łatwo to było wyliczyć bo dostałem wycenę na wersję ogrzewaną i nieogrzewaną. Pewnie da się zrobić sporo taniej, ale do sprowadzeni do wspólnego mianownika przyjąłem taką wycenę. Do tego dochodzą prace ziemne - ale przy płycie też w gestii inwestora to było (dodatkowo płatne).

WycenaŁaw.jpg

Najtańsza oferta na płytę grzewczą z ociepleniem 20cm XPS to ponad 50K zł netto. Wersja, która mi się najbardziej podoba ponad 57K zł netto. Wszystkie oferty na płytę są ze zbrojeniem rozproszonym wspomaganym zbrojeniem tradycyjnym.

Praktycznie rozpatruję ławy za 48K (prawdopodobnie sporo mniej po urwaniu z kosztów podłogówki) vs płyta 57K netto. Przy grzaniu PC nigdy się nie zwróci ekonomicznie.

Więc może wersja bez ogrzewania - 20cm XPS to jakieś 43K zł. Do tego kable grzejne z fajnym sterowaniem centralnym Devilink z 6,5K netto. + montaż. Cena wychodzi praktycznie taka sama ławy vs płyta z ogrzewaniem elektrycznym. Oszczędność to PC do CO - powiedzmy z 15K zł za to ogrzewanie z 1000zł droższe rocznie.

Pozostaje jeszcze istotne kryterium decyzyjne - "dyscyplina budżetowa". Fajnie kupić coś lepszego, tu dopłacić parę setek, tu parę tysięcy. A potem trzeba dumać, za co kupić meble do kuchni i kafelki do łazienki...

Sam przez to przechodziłem.

Wybrałem płytę.

Przy lekkiej kontrukcji - parterówka z betonu komórkowego i dach w wiżarów kratownicowych wybrałem EPS200 Yetico AQUA 034 i EPS120 na krawędzie.

Dałem rurki ogrzewania podłogowego w płytę - KanTherm BlueFloor - w przeciwieństwie do PEXa nie posiadają efektu pamięci. Można nadpenąć na rurkę leżącą na pręcie zbrojeniowym i jeśli się zegnie to wróci do swojego kształtu. Nie obawiam się, że coś się stanie z polietylenem zalanym w betonie. Nawet jeśli to dałbym maty grzejne pod panele w danym pomieszczeniu - taki czarny scenariusz.

Też mam większość okien do samej podłogi. Nie planuję wylewki. Chce monotwać stolarkę okienną na kotwach Knelsen w warstwie ocieplenia. Na tych kotwach planuję opuścić okna na tyle aby zniwelować próg.

Planuję na początku grzać kotłem elektrycznym w drugiej taryfie. Liczę na dużą akumulację płyty. Jak będzie drogo to zostawiłem przepusty pod płytą dla dolnego źródła PC - wydać na nią 20tyś zawsze zdążę. Jak mam rurki to jestem otwarty na źródło ciepła. Rozważę tez gaz jak wkrótce będzie gazociąg w pobliżu.

Prawdopodobny wykonawca SSO stwierdził, że jak wejdzie na gotową płytę, to obniży swoją cenę netto o 5K. Ale kręcił trochę nosem na płytę, że sobie by nie zbudował. Więc pewnie trochę mało spuścił. Sądzę, że można przyjąć z 7K realny koszt prac - ale zestawienie robię dla siebie..

Nie obraź się ale dla mnie liczysz tak aby udowodnić sobie ? że nie opłaca się i że taniej i lepiej będzie zrobić ławy ...

Mi płyta z ociepleniem 15cm ,z betonem 25cm , izolacjami , piaskiem , rurami wychodzi około 27 tys brutto

A płyta ma być większa niż Twoja (150m2).

Nie liczę robocizny ...

Co do robocizy to wykonawca jak wspomniałem że być może zamiast płyty zrobiłbym zwykłe fundamenty powiedział że w takim przypadku musiałbym policzyć jeszcze raz robociznę ale będzie ona sporo wyższa niż przy płycie , tak samo jak dużo tańsze są roboty ziemne jak i ilośc potrzebnej ziemi (w mnie wystarczy zciągnąć 30cm ziemii i tyle).

Normalnie deweloper niedaleko mnie płytę robi 2-3dni ...

Stosują gotowe siatki i zrobie jest bardzo szybkie ..

Mało roboty - niska cena za robociznę ...

U mnie będzie musiał sam "krecić" zbrojenie i trochę się wkurzył :)

Ja nie chce dawać ogrzewania i wszystkich instalacji bezpośrednio w płytę. Jak dla mnie za duże ryzyko , bo kiedyś jakby jakaś rurka pękła to nie ma jak naprawić tego ....

Druga rzecz że wtedy wszsytko musi być położone idealnie (hydraulika , podłogówka) i zaplanowana co do centrymetra , bo jakby coś się kiedyś "zmieniło" to nie ma szansy niż przesunąc / zmienić ...

Trzecia rzecz. Płyty fundamentowa nigdy nie jest traktowana przez wykonawcy jako warstwa "końcowa" , wiec jakby miała być idealnie równa , idealnie wygładzona to trzeba by dodatkowo za to zapłacić i mieć naprawdę perfekcyjną brygadę.

A akumulacja ?

Ściany silikaty mają aż nadto dobrą akumulację ciepła + posadzka ...

Ja nie widzę żadnych zalet dawania wszystkiego w płytę a trochę lepsza akumulacja jakoś mnie nie przekonuje do pozostałych wad ...

Nie wiem skąd tak mało u Ciebie betonu przy tradycyjnych fundamentach ..\

Na stopy , na ławy idzie naprawdę sporo betonu i tak samo idzie mnóstwo na pierwszą "podłogę" która ma 10-15cm i zajmuje całość domu ...

U mnie w projekcie jest "podłoga na piasku" grubości 15cm ...

Czyli u mnie sama podłoga potrzebuje już 22,5m3 betonu ...

Nawet jakby odchudzić i dać 10cm (ale nie wiem czy by się dalo) to było by 15m3 betonu , na samą pierwszą "posadzkę" ...

Edytowane przez kaszpir007

Mi płyta z ociepleniem 15cm ,z betonem 25cm , izolacjami , piaskiem , rurami wychodzi około 27 tys brutto

Jak pisałem pod płytę dla mnie nie wchodzi w grę EPS. 15 cm też mało - w posadzkam wg projektu mam mieć 2x10 cm + jeszcze gruntoterm na ściany fundamentowe 18cm.

Ja nie chce dawać ogrzewania i wszystkich instalacji bezpośrednio w płytę.

Dla mnie to podstawowa zaleta. Inaczej znowu trzeba dorzucić styropian, wylewkę, robociznę. I konkurencyjność płyty jeszcze maleje.

Jak dla mnie za duże ryzyko , bo kiedyś jakby jakaś rurka pękła to nie ma jak naprawić tego ....

A jak poznasz, że pod 20cm warstwą betonu pękła rurka?

Trzecia rzecz. Płyty fundamentowa nigdy nie jest traktowana przez wykonawcy jako warstwa "końcowa" , wiec jakby miała być idealnie równa , idealnie wygładzona to trzeba by dodatkowo za to zapłacić i mieć naprawdę perfekcyjną brygadę.

Standard to różnica do pół centymetra. Ale dostałem ofertę z opcją na polerowanie płyty na gotowo. Nawet ciekawie to wygląda.

Ściany silikaty mają aż nadto dobrą akumulację ciepła + posadzka ...

Przy takim podejściu u mnie płyta traci podstawową zaletę. Skoro wystarcza kumulacyjność posadzki, to pozostaje wyłącznie kwestia ekonomii i bezpieczeństwa. Ta pierwsza nie składa się przy zachowaniu tej drugiej (XPS).

Nie wiem skąd tak mało u Ciebie betonu przy tradycyjnych fundamentach ..\

Na stopy , na ławy idzie naprawdę sporo betonu i tak samo idzie mnóstwo na pierwszą "podłogę" która ma 10-15cm i zajmuje całość domu ...

Wyliczenia pomocnicze na dole tabelki. 0,6m x 0,3m x 74,7 m = 13,5m3 betonu

Coś się nie zgadza?

Wylewki - o, dzięki. Przy ławach zapomniałem o 10cm chudziaka. Dodatkowy koszt 2700zł netto.

Teraz wychodzi mi 50,5K vs 57K zł netto. Jeszcze kilka złotówek na korzyść płyty i decyzja będzie łatwiejsza.

I chudziak, i wylewki policzyłem 135,1m2 - a będzie mniej, bo odejdą ściany.

Myślę że każde porównania są mocno indywidualne i mocno się różnią ..

U mnie projektant dał 15cm pod płytą i tyle samo "dookoła" płyty. Dał ESP200 . Oczywiście można by dać XPS , ale warunki glebowe są dobre , woda nie bardzo wysoko wiec nie ma podstaw aby stosować droższy XPS.

Później chce dać 10cm styropianu na płytę , w styropianie będa wszystkie rury , kable a także ogrzewanie podłogowe.

Styropian na podadzkę jest tańszy od XPS czy nawet EPS200 i "zysk" częściowo zniweluje dodatkową cenę wylewki ..

Czemu tak ?

Po pierwsze nie mam zaufania aby dawać wszystko w fundament . Jakb coś kiedyś peklo , rozszczelniło sie to nie będzie żadnej możlowości napawienia tego ...

Po drugie wymagało to perfekcyjnej brygady która co do centymetra wszystko umieści i zaplanowania perfekcyjnego gdzie beda sanitariaty i itd a sądze że do końca budowy moga się plany zmienić ...

Po trzecie standardowo płyta fundamentowa nie jest idealnie płaska , prosta i czesto jest krzywa i połafgowana. Wykonawcy zbytnio się tym nie przejmują , bo w większosci nie jest to końcowa podadzka . Jakbym chciał aby było perfekcyjnie to trzeba by dopłacić za szlifowanie i "dopieszczenie" przez wykonawcę ..

Po czwarte problemy z "ukryciem" wysokich okien siegających do posadzki. Widać bedzie "montaż" okien , który normalnie jest "maskowany" poprzez dodatkową wylewkę. Niby da się zrobić jakieś frezy i jakoś to umieścić , ale znów dodatkowa zabawa i za darmo znów wykonawca nie bedzie się w to bawił a szansa że to schanią ... duża ..

U mnie sądze że ściany z silikatu i wylewka będzie wystarczającym "buforem" ciepła ...

Ja szczerze mówiąc nie podchodzę tak do tematu jak Ty ...

W obecnym domu mam zwykłe fundamenty i zimne ściany mimo że fundament ocieplony.

W nowym domu stwierdziłem że czas już zrobić płytę , bo inaczej nie ma sensu bawić się grube ocieplenie , 3-szybowe okna , rekuperaotr i itd jak duża częśc ciepła ucieknie podlogą ...

Jedynie co staram się wykonać to tak zrobić aby cena płyty wyszła mi jak najtaniej , ale są pewne granice których nie mogę przekroczyć , choć nie ukrywam że "oszczedności" kuszą ..

Tyle że u mnie wykonawca od razu powiedział że jak chce zwykłe fundamenty to będzie to trwało dłużej i będzie sporo drożej (robocizna + piasek + roboty ziemnie). U mnie w cenie robocizny mam także roboty ziemne ...

Jedynie co muszę dodatkowo zapłacić to piasek , ale też będę miał w dobrej cenie (250zł za 20ton)

Choć nie ukrywam że cięzko mi wyliczyć ile to wszystko będzie kosztowało ...

Tradycyjne fundamenty z ociepleniem (15cm pod wylewką) i ściany fundamnentowe ocieplone 18cm w kosztorysie z jakąs tam wyceną robocizny i robót ziemnynych to ponad 32tys zł netto , czyli prawie 40tys brutto ..

Kosztorys bardzo świeży , wieć ceny materiałów powinnny być dośc prawdziwe ..

Więc nie mało ...

U mnie płyta będzie małym "dziwolągiem" , bo będzie dodatkowo jeden słup ze stopą (dośc dużą) gdzie bedzie jeden słup podtrzymujący dach a dodatkowo stopa bedzie większa niż gdyby była były zwykłe ławy ...

Przy zwykłych fundamentach z kosztorysu wynika że potrzebne by było 21m3 betonu B20 i 16m3 betonu B10.

U mnie jest sporo w ławach dodatkowych zbrojeń (słupów) ...

Jakbym chciał aby było perfekcyjnie to trzeba by dopłacić za szlifowanie i "dopieszczenie" przez wykonawcę ..

Bez przesady. W ofertach jest, że różnica poziomów to max 0,5cm na przekątnej. Do tego można zrobić obniżenia w łazienkach i pomieszczeniach technicznych, żeby potem zrobić spadek. Szlifowanie to opcja zrobienia płyty całkiem na gotowo. W jednej z ofert mam taką opcję - 120-300 zł. Może być wypolerowany na połysk.

W obecnym domu mam zwykłe fundamenty i zimne ściany mimo że fundament ocieplony.

W nowym domu stwierdziłem że czas już zrobić płytę , bo inaczej nie ma sensu bawić się grube ocieplenie , 3-szybowe okna , rekuperaotr i itd jak duża częśc ciepła ucieknie podlogą ...

To podłogą, czy fundamentem? Tu różnica nie będzie tak wielka. Jak fundament masz ocieplony sensownie od zewnątrz (ja w projekcie mam 18cm gruntotermu.

Wg projektu posadzki mają mieć u mnie U=0,15. Ściany U=0,13

Dużo więcej ciepła ucieknie mi na zewnątrz do powietrza, niż do gruntu. Bo grunt będzie cały czas miał temperaturę dodatnią. I to znacznie. No i mniejsza powierzchnia, niż ścian.

Płyta, żeby uzyskać U=0,15 wymaga (wg ofert) 20cm XPS. I jeszcze przeciwwysadzinowej opaski dookoła z 10cm XPS.

Przy zwykłych fundamentach z kosztorysu wynika że potrzebne by było 21m3 betonu B20 i 16m3 betonu B10.

U mnie jest sporo w ławach dodatkowych zbrojeń (słupów) ...

Jakieś kosmiczne te ilości betonu. Przecież te łącznie 37m3 betonu to płyta o grubości 25cm i powierzchni 150m2. To nie jest przypadkiem łączna ilość na fundamenty, słupy i jeszcze strop monolityczny?

Edytowane przez Kaizen

Bez przesady. W ofertach jest, że różnica poziomów to max 0,5cm na przekątnej. Do tego można zrobić obniżenia w łazienkach i pomieszczeniach technicznych, żeby potem zrobić spadek. Szlifowanie to opcja zrobienia płyty całkiem na gotowo. W jednej z ofert mam taką opcję - 120-300 zł. Może być wypolerowany na połysk.

Jakieś kosmiczne te ilości betonu. Przecież te łącznie 37m3 betonu to płyta o grubości 25cm i powierzchni 150m2. To nie jest przypadkiem łączna ilość na fundamenty, słupy i jeszcze strop monolityczny?

U mnie dom do stanu SSO + kompletny dach ma robić jedna firma , także będzie robić płytę.

Patrząc jak robi niedaleko mnie deweloper płyty to wiem że daleko tym płytom i ich "wykończeniu" do ideału i na 100% różnice w poziomie są większe niż 0,5 i ta warstwa nie nadaje się jako końcowa warstwa i na 100% trzeba by robić jakieś dolewki , szlifowanie i itd ..

Nie jest to firma która zajmuje się tylko płytami i nie mają takiego doświadczenia jak firmy które się tym tylko zajmują , więc raczej bałbym się ryzykować i nie chciałbym być królikiem doświadczalnym ...

A wiem że za takie coś co nie wiem czy z efektów byłbym zadowolony musiałbym zapłacić więcej ...

Wiem że kosmiczne ilości , ale tyle jest w kosztorysie do stanu zero.

W projekcie jest mnóstwo u mnie dodatkowych słupów żelbetonowych które wychodzą od samych ław i część stali i betonu B20 jest właśnie w tych ścianach fundamentowych ...

Same ławy i stopy to 15,1 m3 betonu B20 , wieńce i słupy żelbetonowe to reszta betonu B20.

Tak wynika z szczegółowego kosztorysu i jest wpisane w pracach do stanu zero ...

U mnie mnóstwo jest dodatkowych słupów i tak idzie mnóstwo stali i betonu ...

Jednak faktycznie wygląda że źle policzyłem , bo na stopy i ławy pójdzie 15,1m3 B20 pod warunkiem że KB nie zwiększył by stóp i ław ...

Czyli teoretycznie 15,1m3 B20 + 16m3 betonu B10.

Stali około 0,5 tony jeśli dobrze z pamięci pamiętam ...

W płycie potrzeba około 36m betonu B25 i około 2,1 tony stali fi12.

Szczerze mówiąc zaczynam się lekko wachać ;) co wybrac :)

Bo przy zwykłym fundamencie pójdzie mniej stali , mniej betonu ale dojdą bloczki , mazidło , zaprawa do murowania , folie , więcej piasku , więcej robót , ale za to zamiast EPS200 można użyć EPS100 i nie trzeba dodatkowej opaski ...

Hmmm ...

Czyli teoretycznie 15,1m3 B20 + 16m3 betonu B10.

Stali około 0,5 tony jeśli dobrze z pamięci pamiętam ...

W płycie potrzeba około 36m betonu B25 i około 2,1 tony stali fi12.

Szczerze mówiąc zaczynam się lekko wachać ;) co wybrac :)

Bo przy zwykłym fundamencie pójdzie mniej stali , mniej betonu ale dojdą bloczki , mazidło , zaprawa do murowania , folie , więcej piasku , więcej robót , ale za to zamiast EPS200 można użyć EPS100 i nie trzeba dodatkowej opaski ...

Jak robi ta sama ekipa to łatwo wycenić całość. Jak robisz po całości zbrojenie tradycyjne, ale EPS - to pewnie koszt będzie bardzo podobny. Pewnie zależy od różnicy w robociźnie i dokładnych wyliczeń stali.

Jak liczę same materiały podstawowe (bez folii, klejów, pianek itp) to sam materiał przy ławach wychodzi mi teraz jakieś 10% taniej w porównaniu do płyty na 20cm XPS z tradycyjnym zbrojeniem (taka ewolucja - im więcej wiem i dokładniej liczę, tym mniejsze różnice wychodzą). Przy płycie jednej pracy więcej, drugiej mniej (przy tradycyjnym zbrojeniu dużo więcej pracy przy układaniu zbrojenia).

Tak to wygląda - ławy i posadzki wg mojego standardowego projektu i porównanie z płytą 20cm tradycyjnie zbrojona na 20cm XPS. "U" posadzki takie samo, jak płyty, więc jedynym plusem energetycznym jest likwidacja mostków.

http://kaizen.neostrada.pl/public/lawy-plyta-materialy.png

Przy zbrojeniu rozproszonym materiały wyjdą taniej. Ale oferty firm specjalizujących się zawierają zawsze coś jeszcze, co niby pojedynczo dużo nie kosztuje, ale trochę się tego nazbiera - a to drenaż, przepusty, fragmenty instalacji w płycie. Niektórych rzeczy pewnie niedoświadczona firma nie zrobi i nawet nie zaleci i nie będziesz wiedział że/czy warto, bo to przełoży się na 100zł rocznie kosztów ogrzewania, albo pogarszanie się parametrów skutkujących co roku 10zł wyższymi kosztami, albo nie będzie jawnych objawów. Część z nich przy ławach potem zrobi ekipa od posadzek czy hydraulik.

Tyle, że u siebie rozpatruję zrobienie płyty na gotowo przez firmę specjalizującą się w płytach vs. "moja" ekipa która zjadła zęby na SSO stawianym na ławach, ale płyty się nie podejmują.

Trochę trudniej porównać osiągnięte efekty energetyczne.

Ale tego betonu coś ciągle dziwnie dużo. Jakie konkretnie masz wymiary tych ław? U mnie przekrój to 0,6x0,3 (chyba najbardziej typowy, jak nic specjalnego w gruncie się nie dzieje). Mnożysz przez długość i masz objętość (u mnie po trzy ławy wzdłuż i trzy w poprzek - łącznie niespełna 75m) daje niespełna 13,5m3 betonu. Tak naprawdę mniej, bo liczyłem po wymiarach zewnętrznych a odpadną przecięcia, bo przy takim uproszczeniu są policzone dwa razy - ale wolę wycenę zawyżyć, niż odwrotnie.

Ławy-PłytaMateriały.jpg

Mam dokładny kosztorys za który dodatkowo płaciłem i jest tam sporo dokładnych wyliczeń i świeżych cen ...

U mnie dom projektował jakiś szalony konstruktor bo w domu jest aż 11 sztuk słupów żelbetonowych , jeśli dobrze policzyłem ...

Same te słupy to te 6m3 betonu B20 i mnóstwo stali ...

Caly dom na zwykłych fundamentach ma ponad 2,5 tony stali (koszt około 9000zł netto)

Kontaktowałem się z wykonawcą i takie "słupy" to dla nich żadna nowość , ale u mnie będzie ich sporo ..

Tutaj ma pomóc kierownik Budowy i wywalić co nie trzeba (ma uprawienia).

Rozmawiałem z nim na temat przejścia na zwykłe fundamenty i cena zaporowa.

Normalnie płytę robią 3 dni. Zwykłe fundamenty zajmują im 3 tygodnie ...

Dopłata była by bardzo wysoka (cena dodatkowymi robotami ziemnymi + ziemią) jaką podał była mocno zaporowa (11 tys)

Robią sporo domów na płytach i mówi że często robią płyty z siatek fi8 , siatek fi10 ale jeszcze płyty na fi12 nie mieli ani nigdy nie mieli tak grubej płyty 25cm ...

Jednak nie wiem na ile da się to wszystko odchudzić ...

Będe pytał KB , ma uprawienia i spore doświadczenie i może da się to wszystko jakoś odchudzić ...

Same te słupy to te 6m3 betonu B20 i mnóstwo stali ...

Ale to nie zależnie, czy płyta czy ławy. Więc nie ma co tego uwzględniać. No, może przy ławie zastąpi trochę bloczków. Czy może masz cały fundament w projekcie wylewany?

Caly dom na zwykłych fundamentach ma ponad 2,5 tony stali (koszt około 9000zł netto)

Dziwne te ceny też masz. Tak drogiej stali nie widziałem.

Wygooglany cennik - http://www.ter-pol.pl/cennik

• 3 weeks później...
jestem budowlańcem i przy budowie własnego domu jeśli był by niepodpiwniczony wogóle bym sie nie zastanawiał tylko robił płyte,pod każdym względem jest lepsza,przy zliczeniu wszystkich kosztów i dobrze zaprojektowana nie wychodzi dużo drożej,a masz pewnośc że wpakowałeś pieniądze w beton,stal i dobre ocieplenie a nie w piasek koparke i robocizne.wszystkie koszta tzn ;beton i stal na ławy docieplenie ścian styropian pod posadzke własciwą chudziak bo dopiero ten stan jest na równi z płytą.normalne ławy trzeba zalać wymórować ścianki zaizolowac dysperbitem obłożyc je styropianem(to połowa styropianu pod płyte prawie)zalać chudziak a to 1/3 kosztu betonu na płyte prawie,zasypanie na 100m2 domku potrzeba około 140m3 piachu a to około 13 wywrotek podsypki plus koparka to około 4000 w piach i zasypywanie nie licząc robocizny wrzucone.jest pare wałków obniżających koszty płyty,np styropianu nie układa sie na chudziaku tylko na dobrze ubitym i zniwelowanym piachu ,dobry konstruktor też nie szachuje zbyt bardzoa zagęszczeniem zbrojenia.generalnie temat rzeka ale dobierając sprawną i nie drogą ekipe specjalizującą sie w płytach(kilka trzeba zrobić żeby wprawe złapać)różnica nie przekracza 10 %.daj maila to prześle ci pare fot żebyś wiedział o co chodzi.

• 1 month później...

U mnie jednak została wykona płyta fundamentowa

Wylana została 6 grudnia

Płyta o grubości 25cm , powierzchnia płyty 136m2 . Razem poszlo 36m3 betonu B25 z dodatkami antymrożeniowymi.

Zbrojenie u mnie z fi12 co 25cm + sporo dodatkowych zbrojeń pod ścianami konstrukcyjnymi (dokoła płyty + "na krzyż"). Po prostu w projekcie sporo sciań konstrukcyjnych ...

Stali nie wiem ile dokładnie poszlo , ale sądzę że około 2,2-2,4 tony trzeba by liczyć. Kupione były 3 tony stali fi12 , 0,6 tony fi6 i kilka prętów fi16 i sporo zostało.

Ocieplenie. 15cm styro EPS200 po płytą i 18cm EPS100 dookoła płyty - łącznie 26m3.

Z tego co policzyłem wyszło mi niecałe 30tys i w cenie są już wliczone koszty robocizny , robót ziemnych , piasku i itd ...

Jednak to nie koniec kosztów bo pójdzie jeszcze na płytę styropian (chyba 5cm) i na to wylewka ...

Myślę że w 4000-5000zł się zamknie.

Tradycyjnych fundamentów nie liczyłem , ale według bardzo świeżego kosztorysu na stronie producenta koszt łącznie z podłogą wynosi ponad 32tys zł netto czyli z VAT23% - prawie 40 tys zł ...

• 2 weeks później...

Tradycyjnych fundamentów nie liczyłem , ale według bardzo świeżego kosztorysu na stronie producenta koszt łącznie z podłogą wynosi ponad 32tys zł netto czyli z VAT23% - prawie 40 tys zł ...

Dlaczego liczysz 23% VAT? Czy twój dom ma ponad 300m2 powierzchni użytkowej? Jeśli nie to stosuje się stawkę VAT w wysokości 8%