kaszpir007 22.12.2016 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Dlaczego liczysz 23% VAT? Czy twój dom ma ponad 300m2 powierzchni użytkowej? Jeśli nie to stosuje się stawkę VAT w wysokości 8% Teoretycznie tak jest ale w praktyce mało który wykonawca chce wystawić i "refakturować" materiały na 8% VAT. Mój nie chce ... Powiedział że nie chce się w to "bawić" , bo za dużo roboty i czekanie na odzyskanie kasy , a nie chce mieć kontroli z US. Powiedział że obecnie proba "odzyskania" VAT przez firmy jest równoznaczne z kontrolą z US ... Rozmawiałem z innymi wykonawcami i dokładnie to samo ... Mogą kupować materiał sami ze swoich hurtowni z niby dobrymi cenami ale i tak na 23% VAT .. Czasami sam wykonawca kupuje materiały a potem jadę do hurtowni zapłacić. Nawet beton miałem na 23% VAT , bo żadna betoniarnia w moim mieście nie chciała dac betonu "na usługę betonowania na 8%" !!! Bo powiedzieli że "nie chcą się bawić" , bo kiedyś tak wystawiali i mieli kontrolę z US i długo użerali się z US ... Sądzę że wielu małych wykonawców ma dużo do ukrycia i kontrola z US to ostatnia rzecz jaką by chcieli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 01.01.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 kaszpir007, dobra decyzja.Ja po zrobieniu płyty fundamentowej i tradycyjnych fundamentów z każdym dniem upewniam się, że była to słuszna decyzja. Zrobiłem też bardzo dokładne wyliczenie (TUTAJ), z którego wynika, że koszt jest niemal identyczny. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts