Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy fundamentowe czy płyta ?

kaszpir007

Recommended Posts

Dlaczego liczysz 23% VAT? Czy twój dom ma ponad 300m2 powierzchni użytkowej? Jeśli nie to stosuje się stawkę VAT w wysokości 8%

Teoretycznie tak jest ale w praktyce mało który wykonawca chce wystawić i "refakturować" materiały na 8% VAT.

Mój nie chce ...

Powiedział że nie chce się w to "bawić" , bo za dużo roboty i czekanie na odzyskanie kasy , a nie chce mieć kontroli z US.

Powiedział że obecnie proba "odzyskania" VAT przez firmy jest równoznaczne z kontrolą z US ...

Rozmawiałem z innymi wykonawcami i dokładnie to samo ...

Mogą kupować materiał sami ze swoich hurtowni z niby dobrymi cenami ale i tak na 23% VAT ..

Czasami sam wykonawca kupuje materiały a potem jadę do hurtowni zapłacić.

Nawet beton miałem na 23% VAT , bo żadna betoniarnia w moim mieście nie chciała dac betonu "na usługę betonowania na 8%" !!!

Bo powiedzieli że "nie chcą się bawić" , bo kiedyś tak wystawiali i mieli kontrolę z US i długo użerali się z US ...

Sądzę że wielu małych wykonawców ma dużo do ukrycia i kontrola z US to ostatnia rzecz jaką by chcieli ...

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku