Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie deweloperskie - zmiany lokatorskie

marculka

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Kupiłam mieszkanie deweloperskie i jestem na etapie zmian lokatorskich. Jako, że nie jestem architektem ani projektantem wnętrz nie wiem zupełnie od czego zacząć. Proszę o pomoc przy zaaranżowaniu mieszkania. Chciałabym otwartą kuchnię na salon (kuchnia to pom1). Nie wiem jak ustawić szafki by było to rozwiązanie wygodne w użytkowaniu. Do tego ten mały pokoik (pom2) czy radzicie przesunąć ścianę kosztem salonu by go powiększyć? To ma być pokoik dla dziecka.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/ba5ed13ef2c5f060

<!--url{0}-->

z wymiarami.jpg

Edytowane przez marculka
dodanie zdjęcia

Zazwyczaj dziecko powinno mieć większy pokój,ale w tym przypadku łóżko jak w propozycji Elfir jest nieproporcjonalne.Pokój ma 233cm więc praktycznie w takim ustawieniu nie będzie przejścia,można je odwrócić i dać po okno ale wtedy wejdzie tylko (140x200)

http://images82.fotosik.pl/5/e0719f6fc7ce09femed.jpg

Tak teraz widzę ;)

Moim zdaniem nie ma sensu zmniejszanie salonu,który wcale nie jest szeroki bo powstaje jeden długi wagon o długości ok 3x10m i wygląda to nieproporcjonalnie.

A może jest możliwość przeniesienia kuchni ?

http://images83.fotosik.pl/6/e33fda3d49b80ef1med.jpg

Edytowane przez kinka

Witam,

wszystko zależy jak dużych zmian chcesz dokonać, na rzucie nie oznaczono lokalizacji pionów, zwłaszcza wentylacji w kuchni.

Ale z każdego mieszkania da się coś fajnego stworzyć. Czasem trzeba pójść na jakiś kompromis, coś kosztem czegoś. I najważniejsze to budżet, ile chcesz w mieszkanie zainwestować czyli jak dużą ingerencję przewidujesz.

wariant 01.jpgwariant 02.jpg

Zyskujesz ładny większy pokój w kwadracie dla dziecka.Sypialnia jest dalej (to też ważne) a przy niej zaraz łazienka,metraż przestrzeni dziennej się nie zmienia,ale masz wyznaczone strefy i siedząc na kanapie nie patrzysz na gary w zlewie.

Gdyby to było moje mieszkanie tak bym właśnie zrobiła :rolleyes:

http://images82.fotosik.pl/8/f499e92db0ae67d0med.jpg

Z tego co piszesz jest to mieszkanie kupione od dewelopera, zorientowałaś się co z gwarancją na mieszkanie? Ważne aby to przemyśleć przed przystąpieniem do robót. Trzeba dokładnie sprawdzić jak daleko kuchnia po przeniesieniu byłaby od pionów. Dla wody to kucie posadzki do stropu, dla wentylacji trzeba "puścić" kanał pod stropem w pokoju dziecka + obudowa....wentylacja na odcinkach poziomych to słabe rozwiązanie. Z punku widzenia funkcjonalności, to dobre rozwiązanie. Inną kwestią jest ukrycie rur kanalizy z odpowiednim spadkiem i działająca wentylacja. Sprawdź czy w takim ułożeniu da się "ukryć" wszystkie instalacje i czy będą one poprawnie działały. Edytowane przez Ren_arch

Z tego co piszesz jest to mieszkanie kupione od dewelopera, zorientowałaś się co z gwarancją na mieszkanie? Ważne aby to przemyśleć przed przystąpieniem do robót. Trzeba dokładnie sprawdzić jak daleko kuchnia po przeniesieniu byłaby od pionów. Dla wody to kucie posadzki do stropu, dla wentylacji trzeba "puścić" kanał pod stropem w pokoju dziecka + obudowa....wentylacja na odcinkach poziomych to słabe rozwiązanie. Z punku widzenia funkcjonalności, to dobre rozwiązanie. Inną kwestią jest ukrycie rur kanalizy z odpowiednim spadkiem i działająca wentylacja. Sprawdź czy w takim ułożeniu da się "ukryć" wszystkie instalacje i czy będą one poprawnie działały.

Gwarancję mamy 5 lat. Zdaję sobie sprawę, że oddalenie kuchni od pionów to ryzyko. Teraz mam pytanie... do kogo się zgłosić ze sprawdzeniem poprawności działania instalacji przy tej propozycji ? Czy mogę z tym iść do dewelopera?

Pierwsze co zrób to wyjaśnij sprawę gwarancji. Przy takich zmianach możesz ją po prostu stracić. Najlepiej dowiedz się ile możesz zmienić aby gwarancję zachować. Jeśli oczywiście zależy Tobie na niej.

jeśli chodzi o spadki kanalizy to średnica rur wynosi 50 mm, potrzebny spadek 2-3% na metr ( 2-3 cm) w kierunku pionu...sprawdź jak wysoko nad podłogą masz istniejący odpływ do zlewu. zmierz projektowaną odległość zlewu od pionu i na oblicz spadek na każdy metr....zobacz w projekcie jaką grubość masz warstw posadzkowych i powinno być w miarę jasne

Edytowane przez Ren_arch