MarcinPL 14.09.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 (edytowane) Serdecznie proszę o podpowiedź: Czy pierścień na rurze pełni rolę dociskającą uszczelkę? Mój fachowiec stwierdził, ze to element dekoracyjny i zamurował ścianę nie montując tej uszczelki. Rura ma do trojnika prawie 1.5 metra. Czy rura może być montowana dopiero po wymierzeniu wysokosci misy wc? Fachowiec mi powiedział, że jak wychodzila ta rura to na takiej wysokosci trzeba ja przyczepic i nie ma mozliwosci ruchu gora dal, nawet delikatnie. Bardzo proszę o choć jedną odpowiedź, Załączam zdjęcie rury Pozdrawiam Marcin Edytowane 15 Września 2016 przez MarcinPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.09.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 (edytowane) O jaką uszczelkę pytasz. O tą znajdującą się w kielichu rury czy o inną która jest na na metalowej obejmie lub pierścieniu.Obydwie muszą być montowane gdyż jedna zapewnia szczelność połączenia z drugą rurą a druga pomiędzy rurą a pierścieniem lub obejmą tłumi drgania.Faktem jest że rurę 1,5 mb trzeba jakoś umocować i jeśli idzie ona bezpośrednio do miski WC to mocowanie uwzględniające spadek musi być na takiej wysokości aby rura trafiała centralnie w odpływ miski WC.Pierścień na rurze posiada prawdopodobnie kołek rozporowy który jest przymocowany do ściany i w ten sposób montując rurę w pierścieniu jest ona przymocowana do ściany.Jeśli hydraulik nie montował tylko gumowej przekładki pomiedzy pierścieniem a rurą to wielkiej katastrofy nie będzie, ale jeśli w połączeniu brakuje uszczelki w kielichu rury to czarno to widzę. Edytowane 16 Września 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinPL2 20.10.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 (edytowane) Witam, piszę z drugiego konta. Dziękuję za odpowiedź. Chodziło głównie o tę obejmę niebieską (w kolorze rury, z prawej, bliżej zabudowy GK zielonej). Uszczelka za ścianą GK wciśnietą. Ta obejma niejako nachodziła na całość. Skończyło się rozwaleniem kawałka ściany (rewizja) przy samym ujściu do pionu i poprawką. W sumie aktualne jest nadal pytanie - czy tę rurę można na jej lewym końcu (podłączenie do misy) regulować w jakimś tam drobnym zakresie (2-3 cm) góra dół? Rura ma do pionu jakieś 1,5 metra. Chodzi o to, że fachowcy od razu założyli tę obejmę (błyszczącą) widoczną na zdjęciu po lewej, twierdząc, że wyjście z pionu narzuca taki spadek i nie można tego ruszać. Mam też już 2 nowe wątpliwości w innych miejscach to zaraz założę nowe wątki Marcin Edytowane 20 Października 2016 przez MarcinPL2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.10.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Wyjście z pionu narzuca spadek i jej koniec musi się znajdować w tym miejscu lub wyżej.Niżej niestety nie może.Odnośnie regulacji to 2 - 3 cm możliwość jest ale poprzez wysunięcie tej czarnej rury z kolanka jeśli oczywiście jest ona wciśnięta tam do oporu.Najpierw odepnij miskę WC i skontroluj głębokość wcisnięcia tej czarnej rury w kolanko tej siwej, a następnie reguluj jeśli regulacja nie spowoduje wyjścia rury z uszczelki.Nie wiem co to jest ta niebieska obejma i nie wygląda mi to na kołnierz rury która kończyła by się wcześniej ani na jakąś przedłużkę.Fakt faktem że mozna by tu zrobić wiele różnych rzeczy ale musiał bym wiedzieć na jaki efekt końcowy liczysz albo czego konkretnie oczekujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts