Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za wysoko odpływ w bloku

kargul.x

Recommended Posts

Mam problem z odpływem z sedesu, bo trójnik w pionie odpływowym jest za wysoko i spadek jest słaby. Blok budowany za komuny. Zamierzam zrobić remont i przenieść sedes dalej (teraz jest przy samym pionie). Czy są jakieś sposoby na rozwiązanie tego problemu?

Poniżej najprawdopodobniej jest drugi trójnik do odpływu z umywalki i wanny. Nie rozwalałem jeszcze niczego, ale tak przypuszczam, bo kupiłem mieszkanie z przeniesionym sedesem do łazienki.

Chodzi mi przede wszystkim o wyjaśnienie, czy jest jakiś sposób na obniżenie punktu podłączenia odpływu.

Jeśli odpływ jest za wysoko bo tak umieszczony jest trójnik w pionie to przeniesienie sedesu dalej od pionu spowoduje pogorszenie gdyż pozioma rura idąca od pionu do sedesu im jest dłuższa tym jej spadek jest mniejszy.

Chodzi o to że jeżeli różnica poziomów pomiędzy trójnikiem pionu a odpływem sedesu wynosi np: 2 cm to ta różnica na rurze o długości 0,5mb daje większy spadek aniżeli 2 cm na długości 1,5 mb.

Jedyne co możesz zrobić to poszukać sedes z wyższym odpływem, zamontować sedes wiszący na stelarzu który zapewnia regulację wysokości lub zamontować sedes na postumęcie który podwyższy poziom odpływu.

Tego wszystkiego to jestem świadomy, zamierzam i tak zainstalować stelaż z innych względów.. Nie wiem, jaka jest różnica między wysokościami odpływów w stelażu i w sedesie stojącym. Bardziej mnie ciekawi, jak się obniża trójnik w pionie, bo podobno jakoś to robią. Chcę wiedzieć, na ile inwazyjne operacje mnie i sąsiadów czekają. I tak sam tego nie będę raczej robił

Nie ma możliwości obniżenia trójnika w pionie gdyż rury idą powyżej i poniżej tego trójnika tak więc przesunięcie nie jest możliwe.

Jedyna metoda jest zarazem najbardziej inwazyjna i polega na rozkuciu ściany tak aby dostać się do całości trójnika.

Prawdopodobnie mieści się on w stropie czyli Twojej podłodze i suficie sąsiada.

W tym miejscu z reguły wykonuje się podejścia kanalizacyjne ale jeśli u ciebie jest wyżej to może być to kwestia rozkucia twojej ściany i podłogi.

Sprawa w budynku wielorodzinnym nie jest prosta gdyż podcięcie w pionie aby wymontować trójnik wiąże się z wyłączeniem pionu z eksploatacji tak aby sąsiedzi mieszkający powyżej ciebie przez przypadek nie odprowadzili swoich nieczystości do ciebie.

Sam montaż trójnika w stropie jest bardzo trudny dla instalatora. Można go zamontować na pionie jedynie za pomocą mufy przesuwnej 110 mm (bez progu oporowego wewnątrz mufy). Cięcie pionu oraz fazowanie krawędzi rur jest w tym miejscu dość skomplikowane. Samo nasunięcie mufy i jej przesunięcie na rurze wymaga sporego wysiłku. Często nieodzowny staje się tu klucz łańcuchowy oraz smar poślizgowy do uszczelek kanalizacyjnych. Bez nasmarowania tym preparatem uszczelek wargowych nasunięcie mufy na trójnik może być bardzo trudne.

Edytowane przez Mareks77

Dzięki za fachowe wyjaśnienie. Ściany nie trzeba rozwalać, bo pion jest zabudowany regipsem, który i tak jest do rozwalenia. Gorzej ze stropem. Zapewne trzeba rozkuć go tak, żeby rura się mogła ruszać, i będzie konieczna ingerencja u sąsiadów z dołu. Muszę mimo wszystko to zrobić, bo jest mało miejsca i nie wchodzi w grę zmiana planu.

Wszystko zależy gdzie znajduje się początek i koniec tego trójnika.

Zakres prac jest ingerencją w całość instalacji budynku więc przed ich rozpoczęciem radzę skonsultować się lub powiadomić właściciela budynku.

Chodzi głównie o spółdzielnię.

Hydraulika lub firmę radzę dokładnie sprawdzić , spisać stosowną umowę w której będzie wzmianka o naprawach gwarancyjnych tak aby późniejsze problemy z instalacją nie odbiły się na Tobie.