mlodakobitka 15.09.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Witam serdecznie! Być może wielu osobom ten pomysł wyda się trochę absurdalny, śmieszny i ... niepoważny. Otóż dostałam w jakiś czas temu mieszkanie, ładne 3 pokoje z kuchnią, w bloku 10 piętrowym na klimatycznym osiedlu - jest tam praktycznie surowy stan- pomieszczenia totalnie puste, na podłogach pozrywane posadzki, w łazience istnieje tylko wanna i toaleta. Osobiście jestem psycho-maniak-fanką starszych rozwiązań, antyczny mebli, stylów itp. z lat 90-tych. Fatalnie czuję się w nowoczesnych wnętrzach, nie lubię takiego przesadnego luksusu... Chciałabym je urządzić w stylu prl właśnie jakby. Parkiet na podłogach, trochę zużyty, na ścianach w kuchni i przedpokoju boazeria, w łazience kafle starego typu, w pokojach meblościanka, telewizor kineskopowy... Jakiś może klimatyczny dywanik, i koniecznie zostawić drewniane okna!! Do tego jakaś stara wersalka, kanapa z "kapą" , sprzęty stylizowane pod klimat lat 90tych... Stare lampy z żarówkami zwykłymi W przedsionku sekretarzyk na stary telefon stacjonarny itp. rzeczy. Firany z minionych czasów na oknach, cerata na stole. Jakaś szafa albo komoda, również taka bardziej antyczna dla ożywienia pomieszczenia. Do tego "kilim" - czyli tradycyjnie, dywan na ścianie <3 Oczywiście farelka do podgrzewania, bo kaloryferki dosyć małe, mieszkanie na parterze... Nie mówię tu oczywiście np. o piecu gazowym kuchenkowym, tu faktycznie musiałabym kupić jakiś nowszy - no bo ryzyko zaczadzenia, ale też bez przesady, żeby nie śmierdziało nowoczesnością, to jeszcze taki mogłabym zdzierżyć... Oraz powiedzmy o jakiejś instalacji elektrycznej, którą trzeba faktycznie zrobić nową, aby nie było ryzyka. Chciałabym się poczuć w nim jak za dawnych czasów... Czy istnieją jeszcze takie firmy? Albo miejsca w których mogę to kupić? Np. firma boazeryjna, albo sklep gdzie mogę kupić takie meble? Nie chciałabym aby były to meble jakieś zniszczone, obdrapane, coś takiego: http://img33.olx.pl/images_tablicapl/419008801_1_644x461_szafki-stol-taboret-prl-bydgoszcz.jpg Można niby kupić coś na olx, ale wszystko używane, zniszczone dosyć... Parkiet również można kupić używany, on będzie w sam raz, nawet doda klimatu... Ale bardziej zadbane... może jest jakaś firma która takie produkuje? Nie wiem czy to wszystko jest możliwe, dlatego pytam tu o poradę... Pozdrawiam i dziękuję za zrozumienie )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Oryginały raczej na olx, allegro, etsy itp - także odnowionehttp://fornitura.euhttp://www.decobazaar.com/produkt-komoda-na-wysoki-polysk-z-lat-60-70-tych-prl-5001240.htmlhttp://reborn-design.pl/kategoria/meble-vintagehttp://kogelmogelart.pl/tag-produktu/meble-prl/ A to nowe meble stylizowane na lata 60-te:http://www.politura-berlin.de/#produktewłaścicielami sa Polacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 16.09.2016 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Pełno ludzi posiada jeszcze takie meble,wystarczy dać ogłoszenie,że przyjmę to czy tamto,bo ludzie non stop robią remonty i pozbywają się tych rzeczy.Sama mam wiele takich dupereli na strychu.Dużo osób na allegro prowadzi renowacje i sprzedaje je za kosmiczne sumy tak jak i w sklepach.Faktycznie na olx jest dużo ich i można kupić za grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mankiewicz83 19.09.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 To super, że lubisz takie wnętrza z klimatem. Najlepiej chyba kupować meble i dodatki w takim stylu na portalach aukcyjnych (allegro, olx itp.). Można tanio kupić coś fajnego, a jeśli będą fajne rzeczy, ale w średnim stanie to zawsze można takie meble odnowić i to wcale nie dużym kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlodakobitka 21.09.2016 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Dziękuję za pomoc Uwielbiam takie stare wnętrza, są takie po prostu przytulne, ciepłe, a ta cała nowoczesność jest taka pusta, nie czuję się dobrze w takim czymś... bez obrazy oczywiście, takie jest moje osobiste zdanie W sumie faktycznie zapomniałam o olxie czy allegro - już zamówiłam już meble do sypialni na olx - wysoką, masywną szafę drewnianą, staroświecką z lat 60tych, trochę kosztowała, ale warto było, do tego będę miała jeszcze a'la toaletkę i taką leżankę Zajrzałam również na strony powyżej - na jednej z nich spasowały mi krzesla ze stołem, takie klimatyczne, w sam raz do salonu. powoli się będę jakoś urządzała... Pozdrawiam! Być może za jakieś 2-3 miesiące wstawię zdjęcie całości, ale jeszcze muszę się trochę dorobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobiecha77 07.09.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 (edytowane) Na pewno tam gdzie mieszkasz są sklepy ze starociami - warto poszperać na tak zwanych targach - u nas w Szczecinie co niedziele. Ale też na fb są grupy w danym mieście typu Uwaga śmieciarka jedzie czy coś takiego i tam ludzie zamieszczają właśnie zdjęcia takich staroci, co to ludzie na śmietnik wyrzucają. Podają pod zdjęciem adres i kto pierwszy ten lepszy! Zawsze można zagadać ze znajomymi. Tak jak ktoś pisał można też poprzez internet poszukać - olx polecam, allegro, ale i wyżej wspomniany fb i grupy sprzedażowe z miasta. __ Piękne miasto SzczecinReklama na FM jest płatna Edytowane 7 Września 2018 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.09.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Ja na OLX kupiłam pięknie fornirowaną dębem szafkę z lat 50-tych, najprawdopodobniej z gabinetu wojsk radzieckich z Bornego-Sulinowa za 500 zł (z wysyłką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lostdesper 18.09.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Tak się składa, że mieszkam aktualnie w Bornem Sulinowie jakbyście tutaj coś znaleźli to dajcie znać, porobię Wam lepsze zdjęcia albo podpytam, czy coś tu w tym stylu można dostać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roberto_75 18.09.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Cześć, Najważniejsze, żebyś Ty dobrze czuła się we wnętrzu, które tworzysz. Nie ma sensu slepo podążać za modą. Osoby przede mną już Ci doradziły to i owo, a ja od siebie dorzucę tytuł książki, która może Ci pomóc albo po prostu Ci się spodobać - "Zacznij kochać dizajn. Jak kolekcjonować polską sztukę użytkową". Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.07.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Dla wielbicieli designu z lat 60-tych: https://www.olx.pl/oferta/biurko-polka-spoldzielnia-lad-i-sterninska-regal-vintage-retro-CID628-IDAl4Fz.html Kupiłabym, gdyby nie to, że potrzebuję biurka z dużym blatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts