knr 16.09.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Witam! Na poddaszu mam rozprowadzone przewody DGP, razem do 4 pomieszczeń na tym poddaszu. Dodatkowo, dwa przewodu przechodzą w dół przez strop do pomieszczeń poniżej. Pomieszczenia mają 16-17m2 powierzchni każdy. Przewody mają wymiar 150x50. Dotychczas planowaliśmy "standardowe" kratki (prostokątne ~300x150), natomiast teraz zmieniła się koncepcja i nie wiem czy mogę w praktyce zrealizować nową wizję. Tzn. wiem, że mogę ale nie wiem czy ma sens! Chciałbym zamienić kratki prostokątne na okrągłe o średnicy montażowej 12,5 cm (średnica zewnętrzna 16,5 cm) i pytanie brzmi, czy moge to zrobić w sensie technicznym? Czy powierzchnia kratki nie będzie za mała? Poniżej uproszczony schemat instalacji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.09.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Za mała nie będzie bo powierzchnia kanału 150 x 50 jest mniejsza.Problemem będzie natomiast przejście z kanału prostokątnego na okrągłe gdyż przy wymuszonym przepływie powietrza może powodować odgłosy zawirowań powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts