anubias 17.09.2016 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 (edytowane) Witam, Szukałem działki, dziś trafiłem przypadkiem na dom. Cena domu całkiem atrakcyjna, natomiast dom jest na sezon od wiosny do jesieni, tzn nie ma ogrzewania gazowego, tylko mały piec żeliwny. Podobno ściany to cegła, wełna/wata i znowu cegła. Nie ma styropianu na zewnątrz. Dach ponoć ocieplony. Rozkład jest słaby, za duża sypialnia na górze, na dole nie wiem dokładnie. W drodze przy domu jest kanalizacja, do domu podłączony jest gaz, prąd i woda. Ogólnie to interesuje mnie podłączenie kanalizacji, wymiana okien (pewnie nie są całoroczne, te frontowe być może zmniejszyłbym żeby nie dochodziły do podłogi), zainstalowanie ogrzewania gazowego i rozprowadzenie instalacji grzewczych (nie widzę kaloryferów na zdjęciach), na górze zmiana rozkładu na pokoje po 12m2, na dole pewnie też jakieś zmiany rozkładu. Piecyk jest do wywalenia, byłby kominek. Prawdopodobnie styropian na ściany, chociaż jak piszą ściana ma już 44cm. Może ogrzewanie podłogowe w salonie. Pewnie wymaga jakichś inwestycji o których nie wiem. Wychodzi na to, że do ceny trzeba by doliczyć jeszcze sporo.. Dom co prawda nie wymaga ponoć wkładu finansowego, to jednak powyższe zmiany, które planuję trochę będą kosztować. Może lepiej byłoby budować od nowa? Dom ma 15 lat. Zastanawiam się, na co zwrócić uwagę podczas oglądania, czy w ogóle opłaca się w niego inwestować. Nie byłem nastawiony na poszukiwanie domków, tylko działek. Może ta cena jest za wysoka? Okolica bardzo ładna, spokojna, blisko centrum miasta. Pewnie najlepiej byłoby zlecić opinie lub ekspertyzę stanu technicznego budynku..? Edytowane 25 Września 2016 przez anubias Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 17.09.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 A za ile są działki w tej okolicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anubias 17.09.2016 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 (edytowane) Działki są tam po 120tyś takie 1000m2 ale trzeba podłączyć gaz i kanalizację, czasem też wodę bo jest w ulicy. Na tej z ogłoszenia gaz już jest ale kanalizacja w ulicy. Znalazłem kalkulator remontu całościowego takiego domku, nie wiem, czy on jest miarodajny? Nie wiem też, czy dom wymaga aż takiego dużego wkładu. Jeśli to miałoby być 100tyś to wychodzi tyle ile postawienie go od nowa ale może z działką gratihttp://kb.pl/teksty/2013/10/01/koszt-remontu-starego-domu/ Cenę mogę negocjować. Jaka cena wydawałaby się atrakcyjna za ten dom? Może trzeba by wziąć projekt techniczny budynku i dać do oceny jakiemuś specjaliście.. Bo teraz trudno powiedzieć, czy konstrukcja jest całoroczna. Chociaż sciany 44cm chyba przemawiają za całoroczną. Dodatkowo prawdopodobnie to jest na działce rekreacyjnej zbudowane albo na działce gruntu - nie wiem czym w praktyce różnią się one od budowlanej jeśli dom już stoi..? Edytowane 17 Września 2016 przez anubias Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.09.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Dom pisze w ogłoszeniu jest całoroczny. Nie słyszałem o oknach tylko letnich i o murach całorocznych czy letnich. Inna sprawa to izolacyjność tych okien i ścian, wg obecnych przepisów "są za zimne". Zakup tego domu odpuść , dlaczego? bo nie rozumiesz jego idei, chcesz w werandzie minimalizować okna bo schodzą do podłogi ? Chcesz zrobić klity po 12 metrów? Odpuść ten dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anubias 18.09.2016 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Idea takich okien bardzo mi się podoba. Pisałem pod kątem nieprzystosowania budynku do okresu zimowego. Nie chcę płacić niewiadomo ile za ogrzewanie i chciałbym, żeby wszystko było zgodne z przepisami. Jak sprawdzić parametry i izolacyjność tych okien i ścian ? Jakie są aktualnie wymogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 18.09.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Aktualne wymogi są w Warunkach Technicznych i dotyczą nowo powstałych domów. Odpuść ten dom, bo znając życie i tam wszystko będzie do zmiany i zostaną tylko mury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anubias 18.09.2016 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) Hej, Właśnie wróciłem z oględzin. Piękny dom, piękna okolica - w tym samym miejscu budowałbym swój. Czy to niej jest tak, że to czy go kupić czy nie to czysta matematyka?. Wg mnie trzeba określić co zmienić i jakie koszty orientacyjnie przyjąć. Liczę na Was.. Mogę wysłać zdjęcia ze środka jeśli ktoś ma ochotę pomóc w podjęciu decyzji. Nie przeszkadza mi, że remont będzie trwał rok albo dwa lata. Aktualnie mam do wyboru stawiać nowy albo kupić taki. Przy podawanych kosztach proszę o wsparcie - tzn czy wydają się Wam realne, czy totalnie bez sensu? Postawienie nowego: działka z podłączeniem kanalizacji, gazu, wody - 150tyś ( za podstawę przyjąłem działkę 1000m2 z prądem, w cenie 130tyś z mediami w drodze przy działce), dom w stanie deweloperskim systemem zleconym (nie znam się na budownictwie) 350-400tyś wedle projektu: http://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-willa-julia-7-ma7621fe803d00 Razem wychodzi 500-550tyś i do takiego stanu pewnie trzeba by wycofać dom z ogłoszenia. W środku dom trochę pachnie wilgocią ale od 2 lat tam nikt nie mieszka, jedynie okazyjnie wpadają tam dzieci z wnukami. Dom budowany przez Włocha (dziś go poznałem i jego żonę Polkę), inżyniera budownictwa cegła ceramiczna, 20cm wełna i znowu cegła. Fundamenty sycylijskie, podobno nadmiarowo zabezpieczone nawet przed lekkimi wstrząsami sejsmicznymi. Dach zrobiony po włosku, Włoch przyznał się, dziś inaczej by zbudował dach. Nie przewidział że mech wejdzie w papę, położyłby coś innego. Zakładam, że po zainstalowaniu ogrzewania jakiś czas trzeba by go ogrzewać mocno. Na pierwszy rzut oka dla mojego wuja, który remontuje mieszkania ale nie zna się na budownictwie do zmiany jest: 1) Pokrycie dachu, są tam gonty, w które już zaczął wchodzić mech i na kominie na górze pod spojeniem dachu z murem widać już minimalne zacieki. Gonty można by zostawić jako izolacja dodatkowa, na to położyć ceramikę albo blachodachówkę.. Koszt ok. 27tyś to wymiana całego dachu razem z konstrukcją http://kb.pl/teksty/2013/10/01/koszt-remontu-starego-domu/ 2) Nie ma w ogóle instalacji grzewczej ale w domu jest gaz ziemny. Trzeba zrobić całą instalację gazową - na dole podłogówka i wylewka, na górze grzejniki, przeprowadzić rury, nie ma miejsca na kotłownię. Trzeba by było zlikwidować toaletę albo wybudować kotłownie przylegającą do domu - tą opcje zakładamy Koszt 30tyś 2a) Dobudowanie pomieszczenia - kotłowni na boku budynku w miejscu gdzie jest postawiona skrzynka z gazem. Nie liczyłem ile jest odległości do ogrodzenia. To może być problem, jeśli jest np tylko 3m, bo tego miejsca nie można zabierać? Koszt 15tyś??? 3) Do wymiany są okna wszystkie, są starego typu i podwójne Koszt 20tyś 4) Na górze są do zrobienia pokoje, ścianki działowe, może porotherm 11,5cm Koszt 10tyś ponieważ jest wieka sypialnia powyżej 45m2 5) Do wywalenia są wszystkie meble, będzie do roboty wykończeniówka praktycznie cała. Tego nie liczę, porównujemy koszt budowy nowego domu do stanu deweloperskiego i remontu domu z ogłoszenia 6) Inne - nieprzewidziane, drzwi, 20tyś Podsumowanie: 390tyś koszt domu, remont 122tyś = 522tyś Wychodzi mi, że koszt jest równy kosztowi zbudowania Willi7, która być może jest budowana w nowszych technologiach, wszystko będzie nowe. Aby oferta na dom była atrakcyjna, cena powinna wynosić 300tyś, wówczas zaoszczędziłbym ok 100tyś. Proszę Was o komentarz moich wyliczeń, czego zapomniałem itp, z góry dzięki. Z ciekawostek - dom ma 138m2 ale w powierzchnie wlicza się ok 100m2 ponieważ on został rozbudowany i płacą za niego podatek 140zł rocznie. Był budowany na działce rekreacyjnej, dwa lata temu został przemianowany na budynek mieszkalny i działka jest budowlana. Edytowane 18 Września 2016 przez anubias Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anubias 18.09.2016 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Witam, Mam pytanko, mogę kupić 15letni dom w technologii 1) i teraz dziś buduje się bardziej w technologii 2) - z jakiegoś powodu jest tak a nie inaczej. Problem jest taki, że zakup tego domu i remont wyjdzie mi niewiele taniej niż budowa od początku (jakieś 50tyś taniej). Być może technologia ścian jest lepsza niż dzisiejsze? 1) Cegła pełna, wata 20cm, cegła ceramiczna z dziurkami. To są takie płaskie cegły.2) Porotherm 25/ Silka 24 + styropian 24cm Czy dziś warto budować wedle technologii 1)? Czy nie buduje się tak z powodu słabych współczynników termicznych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 18.09.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 ja bym się szczerze w to nie pchał. przy remoncie kupa roboty a oszczędność wyjdzie niewielka. Osobiście budowałbym swój no chyba że opuszczą z ceny ze 100 tys jak mówisz, chociaż i tak bym się wachał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 technologia 1 to po prostu ściana trójwarstwowa. Teraz też możesz w takiej budować, tylko, że jest to najdroższy typ ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) przede wszystkim weź konstruktora lub doświadczonego budowlańca, który sprawdzi deklaracje właścicieli i rzeczywistość. Czy odpowiada ci układ wewnętrzny domu? 20 tyś na okna? Na pewno starczy? Jak wywalisz konstrukcję dachu na nowo trzeba kłaść ocieplenie dachu chyba? Edytowane 18 Września 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 18.09.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Odpuść remont znajomi się tak wpakowali i bardzo żałowali.Koszt może wyjść nawet większy niż budowy zależy od ceny ostatecznej za dom ale to i tak będzie stary dom a robota podwójna bo najpierw rozebranie potem wstawianie nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anubias 18.09.2016 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 A z czego wynika, że jest droższa i o ile droższa przy domku 140m2 piętrowym? Oba domy postoją tyle samo lat? Oba będą tak samo ciepłe? W 1) zawsze można docieplić styropianem, w 2) już jest styropian a inne wady / zalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anubias 18.09.2016 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) Nie podoba mi się rozkład... Sun room rozdzielony od salonu ścianą nośną.. nie da sie pewnie tego połączyć. Na górze podobny dziwny sun room,ma jakieś 9m2 i wielka sypialnia 45m2 i spora łazienka, to wszystko też mi się nie podoba. Dom był budowany dla dwóch osób, potem go rozbudowali stąd popsuty rozkład. W koszty wliczyłem w pkt4) zmianę rozkładu na górze. Może niepotrzebnie w 1) policzyłem zmianę całej konstrukcji dachu z tego kalkulatora co podałem, położenie na nim ceramiki na pewno byłoby tańsze niż 27tyś. Na okna nie wiem, czy 20tyś wystarczy, tak mówi kalkulator. Coraz bardziej jestem na nie.. Rozkładu nad dole nie zmienię. Zastanawiam się tak długo bo jest to wprost idealne miejsce na dom. Tuż obok leśnych rezerwatów przyrody i 14km od centrum miasta. Nie ma tam wolnych działek . Edytowane 18 Września 2016 przez anubias Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) anubias - no tak logicznie pomyśl... Ściana trójwarstwowa jest droższa w budowie, bo UWAGA - muruje się dwie ściany a nie jedną. Zwykle też konieczny jest szerszy fundament. Skoro nie podoba ci się układ, to do prucia jest całe wnętrze, łącznie ze wstawianiem podciągów w ścianach nośnych, aby łączyć wnętrza. Czyli tynki na nowo, cała instalacja elektryczna, być może piony wod-kan. Stare domy się remontuje, przebudowuje. Ale zwykle nie dlatego, że to jest taniej od budowy nowego domu, tylko jest taniej od rozbiórki i wybudowania nowego domu. Czasem remont i przebudowa starego domu pozwala uniknąć problemów z MPZP czy konserwatorem zabytków. tutaj podciąg w przebudowanym domu-kostce. http://cdn5.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/33682/mniej-scian-wiecej-swiatla_1050646.jpg Edytowane 18 Września 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 19.09.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 (edytowane) Hej, Właśnie wróciłem z oględzin. Piękny dom, piękna okolica - w tym samym miejscu budowałbym swój. Czy to niej jest tak, że to czy go kupić czy nie to czysta matematyka?. . Witaj. Na forum takiej rady nie szukaj. Matematyka Ci widzę nie obca i ona tutaj gra dużą rolę. Masz wujka który nie jest laikiem w tych sprawach i coś Ci doradzi. Piszesz że ładny dom i okolica - to bardzo ważne. Nie podoba Ci się środek i nad tym pomyśl ile koniecznie trzeba przerobić. Ja tylko nie rozumiem dlaczego chcesz zmieniać całą konstrukcję dachu a nie samo pokrycie.Trafnych decyzji życzę i pozdrawiam. Edytowane 19 Września 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goteka3 20.09.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Ja bym zostawiła ten piec. To jest taki stojący w pomieszczeniu? Nie w kotłowni? Takie elementy zawsze dodają klimatu. Co do ceny... Nie znam się na cenach w tym regionie, ale jest trochę wysoka, jak na dom do robienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts