Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowy montaż instalacji kanalizacyjnej w domu

Pyciek87

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się czy sam dam rade rozprowadzić kanalizę w swoim domu. W związku z tym kupiłem trochę złączek, rurek i kombinuję jakby mogło to wyglądać. Prośba do was o opinie czy takie wyjście na WC i umywalkę będą ok. Nie ma tam jeszcze jednej przedłużki, tak żeby podejście pod WC było wyżej. Cała konstrukcja nie jest jeszcze solidnie połączona, to tylko na razie takie wstępne przymiarki. Pion kanalizacyjny jest przesunięty za pomocą dwóch kolanek 30' ponieważ musiałem zrobić miejsce na mocowanie spłuczki podtynkowej

zdjecie.jpg

Może zdradź pierw ile planujesz ocieplenia podłogi, i czy to co widać to jest chudziak czy gotowa posadzka.

Jak na moje oko to podejście do WC na wysokości jednego suporeksu czyli 20 - 25 cm może okazać się za wysokie.

Podejścia do umywalek wykonuje się zazwyczaj na wysokości 55 - 58 cm od gotowej posadzki a do podejścia w pionie należy zachować spadek przynajmniej 2%.

Jeśli posiadasz stelaż to umieść go tak aby miska klozetowa znajdowała się na wysokości 40 - 42 cm od gotowej posadzki i wtedy będziesz wiedział na jakiej wysokości umieścić podejście w twoim pionie tak aby bez żadnych kombinacji później go.podłączyć wpasowując się do rury umieszczonej w stelażu. .

Poza tym nie wiem czy całą ścianę planujesz zabudować z licem stelaża ale jeśli nie to pion wentylacyjny można by puścić w którymś z narożników ścian tak aby nie szpecił łazienki.

Może zdradź pierw ile planujesz ocieplenia podłogi, i czy to co widać to jest chudziak czy gotowa posadzka.

Jak na moje oko to podejście do WC na wysokości jednego suporeksu czyli 20 - 25 cm może okazać się za wysokie.

Nie ma tam jeszcze jednej przedłużki, tak żeby podejście pod WC było wyżej. Cała konstrukcja nie jest jeszcze solidnie połączona, to tylko na razie takie wstępne przymiarki.

Podejścia do umywalek wykonuje się zazwyczaj na wysokości 55 - 58 cm od gotowej posadzki a do podejścia w pionie należy zachować spadek przynajmniej 2%.

Jeśli posiadasz stelaż to umieść go tak aby miska klozetowa znajdowała się na wysokości 40 - 42 cm od gotowej posadzki i wtedy będziesz wiedział na jakiej wysokości umieścić podejście w twoim pionie tak aby bez żadnych kombinacji później go.podłączyć wpasowując się do rury umieszczonej w stelażu. .

Poza tym nie wiem czy całą ścianę planujesz zabudować z licem stelaża ale jeśli nie to pion wentylacyjny można by puścić w którymś z narożników ścian tak aby nie szpecił łazienki.

Podejście do umywalki planuję zrobić na wysokości 55cm od gotowej podłogi. Podejście pod WC planuję zrobić na wysokości 19cm od gotowej podłogi.

Nie chodzi mi o to czy wysokości wyprowadzeń są dobre bo ze zdjęcia jest to nie możliwe do odczytania ale o to czy taki kształt pionu będzie ok. Czy prawidłowe jest podłączenie WC do pionu zaraz przed kolankiem (30' x2)? Czy pod takim kątem (45') może wejść podejście od umywalki?

Ściana będzie cała zabudowana GK na równo ze stelażem spłuczki i pion kanalizacyjny specjalnie nie robiłem w rogu ponieważ w przyszłości pod sufitem będzie wisiała szafka na całej szerokości ściany i wieszak szafki wypadłby centralnie na rurze.

Dziękuję za porady i zainteresowanie tematem.

Przesunąć to chyba nie bo o ile to jest parter to nie ruszysz rury w ziemi. Jedyne co możesz zrobić to zamontować w chudziaku te dwa kolanka 30* lub zredukować o jedno bo rozkucie pozwoli ci na przekręcenie kolanka w chudziaku tak aby pozostała rura była prosta.

Jeśli sytuacja pod chudziakiem na to pozwoli lub masz wiedzę jak wygląda tam sytuacja to możesz pokusić się nawet o poprowadzenie już tam trójnika 45* jako dodatkowego podejścia do WC a następnie zredukować rurkę do fi 75 która spokojnie wystarczy do wentylacji i podejścia umywalki.