Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy wg OZC

maciejtoya

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I jeszcze jedno- gdyby były fabrycznie wyposażane PC w ciepłomierze , to chyba połowa zawartości tego forum by zniknęła...

Przepisy co jakiś czas uprzykrzają życie , taki zapis moim zdaniem spowodował by nieznaczny wzrost ceny PC ( skoro wszyscy producenci mieli by ten sam obowiązek , to walka rynkowa nie pozwoliła by na duży wzrost cen, a i koszty by się zmniejszyły przy seryjnej produkcji)

Ciepłomierz ciepłomierzowi nierówny.

Czy miałby być certyfikowany? Jeśli tak nie kosztowałby 200 zł

Jeśli nie, dostałbyś wbudowaną plastykową zabawkę zapewne optymistycznie skalibrowaną..

Taką mniej więcej jak mają użytkownicy z sąsiedniego wątku bodajże o PC Smart Heat.

COP-y wg wskazań ich sterowników są kosmiczne; od 5,3 - tylko w górę.

Co tobie lub mnie po takiej informacji?

Pozdrawiam

Pratchawiec

Gość Arturo72
To inaczej - kupiłbyś swojego Panasa z wbudowanym ciepłomierzem za dopłatą ok 200pln?Tylko- szczerze
Do mnie pytanie ?Jak do mnie pytanie to do swojego domu nie płaciłbym dodatkowo nawet do tego Panasa którego mam.Mi w moim domu styka Atlantic Extensa 8kW i bym ją kupił :DTen Panas przypadkowo się wziął u mnie w domu...Budżet na pompę to było max.20tys.zł,gdybym miał płacić więcej grzałbym prądem ;) Edytowane przez Arturo72

Ciepłomierz ciepłomierzowi nierówny.

Czy miałby być certyfikowany? Jeśli tak nie kosztowałby 200 zł

Jeśli nie, dostałbyś wbudowaną plastykową zabawkę zapewne optymistycznie skalibrowaną..

Taką mniej więcej jak mają użytkownicy z sąsiedniego wątku bodajże o PC Smart Heat.

COP-y wg wskazań ich sterowników są kosmiczne; od 5,3 - tylko w górę.

Co tobie lub mnie po takiej informacji?

Pozdrawiam

Pratchawiec

To o czym piszesz to zabawka- te 200pln to tylko taki przykład .

Generalnie uważam , że skoro jest tyle wątpliwiści nawet wśród fachmanów chyba we wszystkim dyskutowanym na FM- to tym bardziej jest potrzebne sprzężenie zwrotne czy PC ma właściwą sprawność.

Przypominam tylko , że rozmawiamy co by było gdyby.

Pzdr

PS

Jak nie można potwierdzić swoich założeń i przekonań w temacie PC , można do niczego dojść- ale jak możemy coś udowodnić pomiarem , to temat się kończy ( dla rozsądnych)

Do mnie pytanie ?Jak do mnie pytanie to do swojego domu nie płaciłbym dodatkowo nawet do tego Panasa którego mam.Mi w moim domu styka Atlantic Extensa 8kW i bym ją kupił :DTen Panas przypadkowo się wziął u mnie w domu...Budżet na pompę to było max.20tys.zł,gdybym miał płacić więcej grzałbym prądem ;)

Tia- nos Ci rośnie...

Tyle tu wojujesz i napewno korci Cię , żeby popieścić swoją PC

Ech..

W kwestii problemu maciejtoya ;

1/ moc cieplna 9.65 kW + ( 2,1 kW na CWU ; 4 os; wg. asolta )

2/ temp. pomieszczenia ; 23 C

3/ pojemność wodna układu wg. nass =226 l ,

4/ jest kominek ,

5/ warto rozważyć przypadek asaselllo ; OZC wskazywało niespełna

11 kW + CWU ; Kupiłem pompę 9 kW/TCap powietrzną, mam też kominek. Pompa daje radę bez problemów.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?295917-OZC-12kW-a-moc-pompy-9-kW-Da-rad%C4%99/page3

6/ prosiłem kolegę asolt 22.11.2016 aby dokonał obliczeń przy zmianie grubości i rodzaju styropianu ;

a/ 25 cm ,lamda 0,31 ;

b/ 30 cm ,lamda 0,31 -

Do tej pory słuch po nim zaginął !!!!!!!!!! a przecież nie jest to pracochłonne ,bo wystarczy tylko zmienić parametry styropianu ocieplającego budynek , a komputer da wynik . Chodzi o rząd oszczędności

7/ wg.mnie należy zakupić 9kW / TCap + 6 kW grzałki , podłączyć z ciepłomierzem i wykonać pomiary ;

a/ jeżeli PC będzie działać wg.parametrów katalogowych to jest OK ,

b/ jeżeli nie - to należy zastosować sprzęgło hydrauliczne z pompą obiegową inverterową , coś na wzór kolegi bobrowa ,

Ponieważ całość jest w podłogówce to sprzęgło może być dużo mniejsze plus pompa obiegowa , patrz K@mil ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7291983#post7291983

c/ 80 % zużycia energii na ogrzewanie przypada na temp > - 2 C ;

1/ więc w razie brak mocy maciejtoya ma ; kominek + grzałki ;

2/ na okres około 2 do 3 tygodni wysokich mrozów - to powinno wystarczyć ,

3/ a oszczędności z różnicy w zakupie tańszej PC ok.10000 zł przeznaczyć na np; klimatyzację ; http://www.blog.karbon.com.pl/klimatyzacja/123-mnostwo-czyli-systemy-multi-split-inverter/

Edytowane przez Andrzej5101

Ja zdecydowałem sie na wersję 12 kW 3F T-Cap. Za tydzień montaż. Udało mi się dostać w bdb cenie gen. H.

Dostałem obliczenia dla 9 kW i 12 kW na formularzu Panasonic i 12 kW zdecydowanie bardziej pasowała. Oprócz tego przemówiły do mnie możliwe błędy wykonawcze i mostki termiczne.

Taki wydruk możesz sobie sam wykonać ,wchodząc na PanasonicProclub/narzędzia/kalkulator . Mostki termiczne, to asolt na 100 % uwzględnił z nadwyżką, a błędy wykonawcze ?? - to są do poprawy oraz masz w zapasie kominek . Co ma powiedzieć asasello ???

Gdzie ten dom budujesz ? - brak informacji co do strefy

Co z instalatorem z 18.10.2016 r który ;

-Był u mnie instalator od pompy ciepła i powiedział, że w moim domu najlepsza będzie wersja 9kW t-cap + 9kW grzałki.

Podobno dla tej powierzchni będzie grzał do -14 z pełną mocą.

-Druga sprawa potwierdził, że bufor ciepła jest niepotrzebny.

Jako, że miałem przygotowane rozdzielacze od podłogówki pod piec na ekogroszek to jak mi powiedział konieczne jest wyrzucenie pomp obiegowych i zaworu 3D z rozdzielaczy. To prawda ?

Powiedział, że sterowanie za pomocą sterowników salus jest niepotrzebne. Zgadzacie sie ?

Z tamtego instalatora zrezygnowałem. Cena ostateczna powalała. Ogolnie to prawie każdy mówił, że 9kW będzie ok, natomiast sugerowali, że jeśli mam kasę to mogę dołożyć do 12 i spać spokojnie.

Z tego co instalator na którego się zdecydowałem, powiedział, że 12 będzie lepiej wykorzystywać tańszą taryfę, większa moc szybciej nagrzeje.

Wybór już padł.

W kwestii problemu maciejtoya ;

6/ prosiłem kolegę asolt 22.11.2016 aby dokonał obliczeń przy zmianie grubości i rodzaju styropianu ;

a/ 25 cm ,lamda 0,31 ;

b/ 30 cm ,lamda 0,31 -

Do tej pory słuch po nim zaginął !!!!!!!!!! a przecież nie jest to pracochłonne ,bo wystarczy tylko zmienić parametry styropianu ocieplającego budynek , a komputer da wynik . Chodzi o rząd oszczędności

Spokojnie, jeszcze zyję, czasem jestem na budowie i instaluję automatyke grzewczą i cwu, nie da sie siedziec cały czas przy komputerze, to niestety bardzo niezdrowe. Jezeli chodzi o ozc dla podanych parametrów ocieplenia sciany zewnętrzej to wyniki są takie

a) obliczenia pierwotne dla 20 cm styropianu 040

zapotrzebowanie na ciepło - 19607 kWh/a

projektowe obciązenie cieplne - 9648 W

b) dla 25 styro 031 odpowiednio 18269 i 9170

c) dla 30 styro 031 odpowiednio 17905 i 9044 W

Znaczne zmniejszenie tych wartosci byłoby dla wm, obliczenia wykonano dla wg.

Nawiązując do innego wątku to mostki uwzgledniłem, niedokladnosci wykonawczywch nie, nie jestem cudotwórcą nie wiem co jest zle wykonane, tego bez szczególowych badan termowizją nie wie nikt. Metodyka obliczen nie zna pojecia strat wynikajacych z niedkoładnosci wykonawczych. Z praktyki, podkreslę z praktyki (mojej ) wynika ze ewentualne straty wykonawcze kompensowane są przez zawyzone (normowo) straty na wentylacji i suma sumarum ostateczny wyniki zapotrzebowania na ciepło nie rózni sie wiecej niz ok 15 % (prócz przypadku M.A.G.a) Jezeli chodzi o projektowe obciązenie cieplne czyli to o co chodzi w tym wątku to nie zdazył mi sie przypadek aby pomierzone (posrednio) to obciązenie było wieksze niz obliczone, przeciętnie jest ono (obliczone) zawyzone o ok 15-20% w stosunku do rzeczywistego (czywiscie dla moich obliczen, jakie są prawidłowosci dla innych audytorów/projektantów nie wiem)

Edytowane przez asolt

Jezeli chodzi o projektowe obciązenie cieplne czyli to o co chodzi w tym wątku to nie zdazył mi sie przypadek aby pomierzone (posrednio) to obciązenie było wieksze niz obliczone, przeciętnie jest ono (obliczone) zawyzone o ok 15-20% w stosunku do rzeczywistego (czywiscie dla moich obliczen, jakie są prawidłowosci dla innych audytorów/projektantów nie wiem)

Wynika z tego , że PC o mocy 9 kW byłaby pompą szytą na miarę , a instalator który tak proponował wiedział co mówi .

Kolego maciejtoya , nie daj sobie wcisnąć bufora , ewentualnie sprzęgło jak proponowałem powyżej , plus przepływomierz i PC ma chodzić wg.parametrów jak w katalogu

Poczytaj ;http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne)

Pompa 12 TCap - też jest zbyteczna , wystarczy 12 kW/3f - zwykła

Edytowane przez Andrzej5101

Z tamtego instalatora zrezygnowałem. Cena ostateczna powalała. Ogolnie to prawie każdy mówił, że 9kW będzie ok, natomiast sugerowali, że jeśli mam kasę to mogę dołożyć do 12 i spać spokojnie.

Z tego co instalator na którego się zdecydowałem, powiedział, że 12 będzie lepiej wykorzystywać tańszą taryfę, większa moc szybciej nagrzeje.

Wybór już padł.

Większa moc nagrzeje szybciej, o ile element odbierający tą moc nadąży.

Jeśli Twoja podłogówka, rzeczywiście jest "zaprojektowana pod ekogroszek" to różnica między 9 a 12 będzie w ostatecznym rachunku bardzo niewielka.

Przepływ nominalny w instalacji dla 9kW to 1,5 m3/h, a 12 kW to 2,1 m3/h przy TZ 35 st.C i deltaT=5.

Coś czuję, że Twoja podłogówka nie była projektowana pod takie parametry.

w Panasie jest dość wymyśna

Witam

To ja chyba jednak miałem szczęście.

U mnie z pompkami było tak;

Oryginał Grundfoss- na zdjęciu widać, że nie przeszła przez nią ani jedna kropla wody, przy instalacji została wymieniona na Laing Ecocirc - odpowiednik polskiej Efekty 25-60.

Następnie, mimo braku jakichkolwiek problemów, wymieniona została na Wilo Yonos Pico 25/1-8. Dostałem gratis w jakimś tam rozliczeniu.

20161127_102142_resized.jpg20161127_102320_resized.jpg

Obie pompki leżą sobie na półce, gotowe w razie kłopotów do ponownego montażu. Back-up.

Jak widać na zdjęciu Wilo bierze sobie 62 W. Ten pobór waha się w granicach 62-64 W.

Przepływ też nie jest stały (1520-1590), bo zależny od temp. wody zasilającej.

Do Andrzej 501

Przy tak ustawionym przepływie PC pracuje zgodnie z danymi katalogowymi, a często powyżej.

Najniższa modulacja w trakcie ogrzewania podłogi to 34 Hz z poborem ok. 1600 W.

Najwyższa, jaką dotychczas obserwowałem w trakcie solidnego mrozu, to 68 Hz i pobór rzędu 4500 W.

T-Cap w moim domu nie może zatem funkcjonować z ciągłą pracą sprężarki, która co jakiś czas wyłącza się.

Moc minimalna jaką może oddać T-Cap to ok. 3,5 kW, jednak nie wynika to z moich obserwacji a z informacji zewnętrznych.

Dane powyżej dotyczą modelu E z roku 2012.

Jak funkcjonują nowsze T-Capy, wiem jedynie z informacji użytkowników publikowanych na tym forum.

Nie jestem zawodowcem.

Pozdrawiam

Pratchawiec