Pratchawiec 15.12.2016 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Moja taryfa -wygaszona od 2015 r G12G (Zbliżona do G12W choć trochę droższa) obejmuje 96 godz. w II taryfie w cyklu tygodniowym.To ok. 57 %.Trzeba sie bardzo starać, nawet nie używając prądu do grzania, by G11 mogła być tańsza. W sezonie grzeję w praktyce w systemie ciągłym, bez oglądania się na okna taryfowe. Średnie zużycie dla całego domu w II taryfie to z 3 minione sezony, nieco ponad 70 %.Bez ograniczeń poza CW, pralką i rzadko używaną zmywarką. Ne ma o czym dyskutować! Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 15.12.2016 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 U mnie II taryfa bez "w" 0,33 zł/kWh z "w" 0,36 zł/kWh i na taką się zdecydowałem. Przy grzaniu bufora jednak sporo taniej. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.12.2016 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Średnie zużycie dla całego domu w II taryfie to z 3 minione sezony, nieco ponad 70 %. [...] Ne ma o czym dyskutować! Zużywam w bloku ponad 3,5MWh rocznie. Poza stałymi poborami typu lodówka czy router i zużyciem w dziennym okienku - zdecydowana większość w czasie, gdy obowiązywałaby droższa strefa (szacuję, bo mam teraz G11). Do tego mam kuchenkę gazową. Roczne zapotrzebowanie na CO+CWU to jakieś 1,7MWh przy PC o COP 3,0. Pewnie bytowe zużycie mi wzrośnie* po przeprowadzce do domu. Bez przejmowania się zegarem pewnie ze 4MWh wyjdą w droższej strefie, z 1,5MWh w tańszej. Czyli przy G11 wychodzi mi jakieś 3300 zł/rok, przy G12 z cenami 0,69/0,33 2760 +495=3255zł. Różnica IMO żadna. A swoboda pełna przy G11. Mogę kupić też słabszą (tańszą) PC i/lub kręcić wyższy COP przy powietrznej grzejąc, gdy powietrze jest najcieplejsze. Oczywiście mogę też obrać odmienną strategię - zmieniać przyzwyczajenia, patrzeć na zegar, zapuszczać zmywarkę nie kiedy jest pełna, a na noc. To samo z pralką. Przewymiarować PC żeby dawała radę grzać w 90% w tańszej strefie... Tak, jest o czym dyskutować. I każdy powinien mieć tego świadomość i podejmować rozsądne decyzje. A czy wybierze komfort i swobodę - to różnice nie muszą być oczywiste. Jeżeli wybierze oszczędzanie i zmianę przyzwyczajeń - pewnie wybierze G12 i coś na tym zaoszczędzi. Jeżeli będę ogrzewał grzałkami - wybiorę g12 (może z jakąś literką). Jeżeli PC, to nie wiem. Raczej sprawdzę najpierw G12, żeby sprawdzić, czy/ile zaoszczędzę zerkając na zegar. Pewnie przez zwiększone zapotrzebowanie na ciepło nowego budynku w pierwszym roku się to opłaci. Po drugim przeliczę i sprawdzę, czy to warte wyrzeczeń. *dlaczego wzrośnie? Bo nie będzie gazu. Do tego będzie więcej przestrzeni, więcej światełek, więcej pomieszczeń - zamiast słuchać jednego radia będą grały trzy, zamiast jednej świetlówki będą świeciły cztery. Trzeba będzie napędzić rekuperator, pompę obiegową, oświetlenie zewnętrzne, bramę itp. rzeczy, których w bloku albo nie mam, albo mam w opłatach do spółdzielni/wspólnoty. Mam nadzieję, że tylko tyle mi wzrośnie zużycie. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.12.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Moja taryfa -wygaszona od 2015 r G12G (Zbliżona do G12W choć trochę droższa) obejmuje 96 godz. w II taryfie w cyklu tygodniowym. To ok. 57 %. Trzeba sie bardzo starać, nawet nie używając prądu do grzania, by G11 mogła być tańsza. W sezonie grzeję w praktyce w systemie ciągłym, bez oglądania się na okna taryfowe. Średnie zużycie dla całego domu w II taryfie to z 3 minione sezony, nieco ponad 70 %. Bez ograniczeń poza CW, pralką i rzadko używaną zmywarką. Ne ma o czym dyskutować! dokładnie... u mnie poza sezonem wychodzi średnia z faktury około 0,41zł/kwh, w sezonie grzewczym około 0,33zł/kwh (pisze z głowy) (PC około 80% w tanim prądzie, cały dom około 75%) G11 nawet się nie zbiża do tego poziomu - grzeję także w drogim prądzie jasne, zawsze da się wymyśleć przypadek, że G11 będzie się bardziej opłacać, ale to będą incydentalne przypadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Witam, w moim przypadku za rok od grudnia 2015 do grudnia 2016 , także wyszło korzystniej w G12W. Zużycie na całym domu razem z PC : -T1 4800 kWh x 0.69 pln =3 312 pln-T2 6500 kWh x 0.25 pln =1 625 pln razem=4 937 pln (przesył+energia) A teraz ile zaoszczędziłem : G11 0.55 pln x 11 300 kWh= 6 215 pln -4937 pln = 1 278 pln taniej w G12W niż w G11 W T2 puszczamy (jeśli nie ma konieczności wcześniej ) zmywarkę i pralkę. Dodam ,że gazu w ogóle nie mam-wszystko jest na prąd.G12W opłaca m i się o każdej porze roku-czysty zysk bez utraty komfortu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.12.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Moje pytanie brzmi czy jest sens robić pompę ciepła (PW), czy może samym prądem grzać?czy będę potrzebował bufor ciepła?jak to wygląda od strony praktycznej dla domu: - kubatura 760 m3 - powierzchnia całkowita podłóg 280 m2 ( w tym garaż 33 m2 oraz piwnica 70 m2) -dom parterowy wolnostojący z poddaszem użytkowym oraz częściowym podpiwniczeniem -WM -strefa III / Podhale -zapotrzebowanie ; EAH 25,8 kWh/(m2·rok) -zapotrzebowanie na ciepło: 7467 kWh/rok -projektowe obciążenie cieplne: 6349 W -źródło: zlecone(profesjonalna firma) Pozdrawiam Proponuje dokładnie przestudiować ten temat oraz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne)/page3 a wiele kwestii koledze się rozjaśni . Trzeba odpowiedzieć na pytania ; - ile m2 będzie ogrzewanych oraz czy to będzie podłogówka, kaloryfery czy system mieszany ?? -czy będzie potrzebny bufor ?? - to określi się z wyliczeń lub z pomiarów ciepłomierzem . - Jeżeli przepływy będą właściwe bez bufora, to będzie zbędny. Im prostszy układ tym korzystniej , - Większość szanownych kolegów , którzy się udzielają na forum są przeciwni buforom, sprzęgłom i takie mają instalacje i są z nich zadowoleni , - korzystnie by było gdyby instalator pompy widział instalacje grzewczą przed zabudową ( podłogówka ) i miał możliwość ew. zmiany Edytowane 16 Grudnia 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.12.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Myślę, że rację masz tylko częściowo.Śledzę forum od kilku lat i pamiętam jak ewoluowały jego poglądy na temat ogrzewania.Ewolucja całkiem sensowna. Tylko ta forma jej uzewnętrzniania......I brak jakiekolwiek tolerancji dla odmiennych poglądów.Sądzę, że kluczowy wpływ na retorykę A miał mało chlubny krótkotrwały epizod z niesławnej pamięci Mikim, co wielu złośliwie - rzadko z powodu merytorycznej potrzeby, mu to złośliwie wypomina.W takich sytuacjach A ma poczucie "zaszczucia" i wówczas, nawet bez piwkowego wspomagania traci kontrolę nad językiem.Ponadto A przyjął na siebie w szczególny sposób rozumianą misję krzewienia czystego ogrzewania.Czuje się swoistym prorokiem, a że ma temperament, stał się krzyżowcem wyznawanej religii.Ze względu na sposób ekspresji wręcz HUNWEJBINEM (starsi czytelnicy wiedzą o co chodzi). Nie ulega wątpliwości, że jest postacią barwną i mimo wad ożywia swoją ekspresją forum.Bez takich harcowników forum stałoby się do bólu nudne.Myślę, że Szanownej Redakcji jest na rękę, że A. inni podobni mu szermierze podbijają temperaturę dyskusji.Byle tylko nie przekraczali granic kultury i chociaż średniego smaku, co niestety dość często przychodzi niektórym z trudem.Arturo wracaj, ale trwale się popraw !PozdrawiamPratchawiecOch jak miło :DWróciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 16.12.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Proponuje dokładnie przestudiować ten temat oraz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne)/page3 a wiele kwestii koledze się rozjaśni . Trzeba odpowiedzieć na pytania ; - ile m2 będzie ogrzewanych oraz czy to będzie podłogówka, kaloryfery czy system mieszany ?? -czy będzie potrzebny bufor ?? - to określi się z wyliczeń lub z pomiarów ciepłomierzem . - Jeżeli przepływy będą właściwe bez bufora, to będzie zbędny. Im prostszy układ tym korzystniej , - Większość szanownych kolegów , którzy się udzielają na forum są przeciwni buforom, sprzęgłom i takie mają instalacje i są z nich zadowoleni , - korzystnie by było gdyby instalator pompy widział instalacje grzewczą przed zabudową ( podłogówka ) i miał możliwość ew. zmiany Witam, dziękuję za odpowiedź. Pierwotne założenia były, że dom ogrzewany będzie paliwem stałym-układ mieszany. Teraz jestem na etapie SSO i przyszła refleksja co dalej...jest jeszcze szansa dokonać niezbędnych zmian. Nie upieram się przy jedynej słusznej opcji, lecz szukam optymalnego rozwiązania dla zastosowanej technologii: -poddasze użytkowe izolacja 30cm. -ściany zew.BK (kl500)24+15cm styro. szary -ściany wew.BK (kl700) -stropy żelbetowe gr.14cm -wylewki 5cm z planowanym układem wodnego ogrzewania podłogowego Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.12.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Jaki rodzaj wylewki planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 16.12.2016 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Proponuje dokładnie przestudiować ten temat oraz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne)/page3 a wiele kwestii koledze się rozjaśni . Trzeba odpowiedzieć na pytania ; - ile m2 będzie ogrzewanych oraz czy to będzie podłogówka, kaloryfery czy system mieszany ?? -czy będzie potrzebny bufor ?? - to określi się z wyliczeń lub z pomiarów ciepłomierzem . - Jeżeli przepływy będą właściwe bez bufora, to będzie zbędny. Im prostszy układ tym korzystniej , - Większość szanownych kolegów , którzy się udzielają na forum są przeciwni buforom, sprzęgłom i takie mają instalacje i są z nich zadowoleni , - korzystnie by było gdyby instalator pompy widział instalacje grzewczą przed zabudową ( podłogówka ) i miał możliwość ew. zmiany Hmm, tutaj dużej matematyki nie trzeba by wiedzieć czy 102W pompce da się pociągnąć 280mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.12.2016 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Witam, dziękuję za odpowiedź. Pierwotne założenia były, że dom ogrzewany będzie paliwem stałym-układ mieszany. Teraz jestem na etapie SSO i przyszła refleksja co dalej...jest jeszcze szansa dokonać niezbędnych zmian. Nie upieram się przy jedynej słusznej opcji, lecz szukam optymalnego rozwiązania dla zastosowanej technologii: -poddasze użytkowe izolacja 30cm. -ściany zew.BK (kl500)24+15cm styro. szary -ściany wew.BK (kl700) -stropy żelbetowe gr.14cm -wylewki 5cm z planowanym układem wodnego ogrzewania podłogowego Pozdrawiam. Przy takich założeniach i tak optymistyczne wyniki u asolta ? No cóż...ktoś tu uprawia krętactwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.12.2016 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Obstawiam, że wygrywa prąd. 7500kW na c.o+ ok.3000kWh na cwu czyli ok.10000kWh na calości i ok.3000zł prądem przy inwestycji w prąd na c.o+cwu ok.5tys.złA 10000kWh z pompą ciepła to ok.4000kWh i 1200zł przy inwestycji ok.20tys.zł.Na jakiej zatem podstawie obstawiasz wygraną prądu ?Na własnym widzimisie a nie na matematyce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.12.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Odnośnie opłacalności PC , szczególnie z małym obciążeniem cieplnym , jest jeszcze jedna sytuacja za grzałkami na CO i CWU.Chodzi o dotacje na PV- u mnie rusza projekt na dofinansowanie z gminy na realnym poziomie 74%.Od lipca funkcjonuje ustawa o OZE i podobno w Tauronie nie robią problemu z rozliczaniem kWh 1:0.8 i 1:0.7.Odnośnie kosztów , to pomysł jest taki by ratę na wkład własny dobrać ze średnią za energię elektryczną ( wtedy nie musimy praktycznie angażować swoich pieniędzy- zamieniamy koszt za prąd na ratę do np Boś na 1%), natomiast wielkość instalacji PV należy dobrać odpowiednio większą- aby praktycznie pokryć swoje roczne zapotrzebowanie.Po 3-5 latach powinniśmy już praktycznie nie ponosić kosztów za energię ektryczną ( może abonamenty, podatki czy różnicę w zużyciu)Drąże ten temat- jak będą postępy , chętnie się podzielę z Wami.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 17.12.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 U mnie jest też dotacja niesety tylko na panele słoneczne i zbiornik 300l C.W.U.Aktualnie nabór na liste rezerwową.Wygląda to tak iz po stronie gminy jest kompletne urządzenie i jego montaż , inwestor musi przygotować instalacje.Brak ponoszonych kosztów w okresie 5 lat.Po tym terminie gmina proponuje odsprzedaż urządzenia , jesli inwestor nie wyraża zgody , gmina zabiera na własny koszt "swój" sprzęt.Niestety nie wiadomo za ile będą chciali odsprzedać urządzenie po okresie 5 lat.No i sa to tylko panele, które pokryją tylko zapotrzebowanie na C>W>U i to nie zawsze.:/Raczej zrezygnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 17.12.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 thxlux czy ty aby nie mylisz pojeć kolektory słoneczne vs moduły/panele fotowoltaiczne. Bo jedno robi tylko ciepłą wodę a drugie produkuje prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 18.12.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Jaki rodzaj wylewki planujesz? Witam, w piwnicy i garażu na pewno wylewki cementowe, ponieważ nie planuję tam wykonywać ogrzewania podłogowego,natomiast reszta możliwe, że wylewki anhydrytowe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.12.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Witam, w piwnicy i garażu na pewno wylewki cementowe, ponieważ nie planuję tam wykonywać ogrzewania podłogowego,natomiast reszta możliwe, że wylewki anhydrytowe. Pozdrawiam. Tak myślałem. 5cm na posadzkę cementową to zbyt mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marty0000 18.12.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Przy taryfie G12w dla Tauronu (przeliczałem konkretnie dla Tauronu) Pytanie do Asolta jak się ma G12w do taryfy można by rzecz "niszowej" G13 (Tauron o. Kraków)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.12.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Przy takich założeniach i tak optymistyczne wyniki u asolta ? No cóż...ktoś tu uprawia krętactwo Na pewno nie ja, kol. techniczny otrzymał dwie wersje obliczen. Róznica pomiedzy nimi wynika z nowej metodologi obliczen i wynikających z niej podwyzszonych zysków bytowych. Podwyzszenie to powoduje niestety obnizenie zapotrzebowania na ciepło, co nie jest zgodne z rzeczywistoscią ale jest zgodne z rozporządzeniem. Stara wartosc wskaznika zysków bytowych to 3,0 W/m2, wg nowej normy to 6,8 W/m2. Blizsza rzeczywistosci jest wartosc 3.0 W/m2 i taką stosuję, mogło sie zdarzyc kilka obliczen z nową normą i dlatego podawałem dwie wersje obliczen. Myslę ze wystarczy tych wyjasnien, gdybys był w temacie, to bys wiedział o co chodzi, a tak tylko mieszasz. Dla uzupelnienia zmiana wartosci wskaznika zysków bytowych nie ma wpływu na projektowe obciązenie cieplne a tylko na zapotrzebowanie na ciepło, o czym zapewne wiesz, ale inni nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.12.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Przy taryfie G12w dla Tauronu (przeliczałem konkretnie dla Tauronu) Pytanie do Asolta jak się ma G12w do taryfy można by rzecz "niszowej" G13 (Tauron o. Kraków)? Taka niszowa ona nie jest bo obejmuje teren dawnego Enionu czyli odziały Kraków, Tarnów, Bedzin, Czestochowa i Bielsko Biała. Historycznie ta taryfa powstała długo przed wprowadzeniem G12w. Ogólnie nie znam przypadku aby komus sie ona bardziej opłacała niz G12w (łacznie z dniami swiatecznymi na tygodniu) ale nie przeliczałem wszystkich przypadków, byc moze jednak są takie przypadki, jednak naprawdę jednostkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts