hook01 07.01.2017 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Tak się składa że nie 6000kWh/rok to było przed PV. Wniosek przynajmniej mi się nasuwa taki że grzanie wody przez pc jest totalnie przereklamowane. Więc zainstaluję pc bez grzania cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.01.2017 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Moja srednia z 6 lat na calosc to ca 7400kWh/rok pozostaje wiec 5000kWh... X SCOP 2.5 ( jak wiecej to fajnie ) Co daje zapotrzebowanie / rok 12500kWh / 150m2 i mamy 83W/m2 Powyzsze wedlug "experckich" zalozen sprawia ze potrzebuje PC 12.5kW + moc na CWU. chciałem tylko zauważyć, że PC dobiera się na podstawie projektowego obciążenia cieplnego, a nie na podstawie energii zużywanej przez dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.01.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 zajrzaem do starych obliczeń OZC które robiłem dla swojego domu, jeszcze przed budową. Skorygowałem temperatury na takie jakie są aktualnie nastawioneprojektowe obciążenie cieplne=5280W, roczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania 14806kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.01.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Im mocniejszą PC zaakceptuje inwestor - tym instalator ma większy zysk na inwestorze .Było to już wielokrotnie przerabiane na forum i większość tych dywagacji do tego się sprowadza . Trzeba przyjąć za pewnik , że w Polsce ; 80 % energii na ogrzewanie budynku przypada na temperatury > - 2 C , Edytowane 7 Stycznia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.01.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 idąc tym tropem po co OZC robić do zakresu -20st. Nie wystarczy do -2st a resztę zabezpieczyć grzałkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.01.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Ciekawa dyskusja. Mnie też instalatorzy, pomimo OZC na CO na poziomie ~6,5kW@-20sC sugerują 9-10kW PC. Argumentują to naddatkiem na CWU i mieszczeniem się z pracą w 2T. Mnie się jednak wydaje, uwzględniając bardzo mizerne zużycie ciepłej wody przez moją rodzinę, co oczywiście instalatorom zaznaczam (obecnie zadowalamy się 50-80L CWU grzanej do 60sC i nie, nikt brudny i śmierdzący nie chodzi -- wszak, wbrew temu co niektóre "bogate" oszołomy twierdzą, o czystości nie świadczy ilość wylanej do ścieku wody ani czas spędzony w łazience), bo uważamy że woda to najcenniejsze co mamy i trzeba wodę szanować (nawet jeśli nas stać na jej używanie w większej ilości to nie znaczy że trzeba to robić), oraz że te skrajne temperatury na które liczone jest zapotrzebowanie domu występują w porywach przez 2 tygodnie, nigdy się nie zwróci w zakupie pompy o 2-3kW mocniejszej i równie mocniejszym wymienniku (w moim przypadku pompy gruntowej z wymiennikiem poziomym). To co piszecie tutaj jako praktycy posiadający energooszczędne domy z PC niejako to potwierdza. Zresztą niedawno założyłem wątek związany z problemem jaki rodzi moje niskie zużycie CWU w połączeniu ze zbiornikiem CWU grzanym za pomocą PC. Oczywiście zarzucono mi (w większości instalatorzy) budowanie fanaberii i skąpstwo -- bo chcę inaczej niż wszystkim się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.01.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 autorus .Skrót myślowy godny mistrzostwa świata Zapotrzebowanie w większości przypadków ( na forum ) jest zaspokajane przez PC do temperatury -15 C .( takie dane prezentuje Panas )Poniżej , PC wspomagana przez grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 07.01.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Tak się składa że nie 6000kWh/rok to było przed PV. Wniosek przynajmniej mi się nasuwa taki że grzanie wody przez pc jest totalnie przereklamowane. Więc zainstaluję pc bez grzania cwu. Witam Patrząc na tę kwestię z dzisiejszej perspektywy też skłaniam się do takiego wniosku. Budując dziś dom ogrzewanie CWU zrobiłbym na przepływówkach. Do mojego domu jak i podobnych typowych potrzebne byłyby 3; kuchnia - 7-8 kW. mała łazienka z prysznicem najwyżej 10 -11, duża łazienka z wanną - 21 kW. W wielu wypadkach można je połączyć ograniczając ich liczbę do dwóch. Podgrzewacze oczywiście elektroniczne, ze stabilizowaną temperaturą. Koszt wszystkich trzech - ok. 3k zł. Można oczywiście drożej.Taniej lepiej nie próbować. Dodatkowo trzeba zapłacić za mocniejsze przyłącze. Zalety; Ciepła woda o stabilnej temperaturze po 2-3 sekundach. Brak strat z tytułu spuszczania do kanalizacji, pracy cyrkulacji, postojowej zbiornika itp. Brak konieczności stosowania wyrafinowanej armatury z mieszaczami, termostatami itp. Brak konieczności instalacji zbiornika i związanego z nim osprzętu (np zawór T, mieszacz, cyrkulacja, rury, zawory, złączki, naczynie wzbiorcze. Brak konieczności jego konserwacji. Oszczędność miejsca. Zbiornik wraz z armaturą podłączeniową trochę go zajmuje. Prosta i tania instalacja wodna - jedna rura do każdego punktu poboru Wady, W zasadzie tylko jedna; ok. 2-krotnie wyższe r-ki miesięczne za CW Dla typowych profili zużycia CW 50-100 zł miesięcznie więcej, przy nieporównywalnie wyższym komforcie. W poprzednim domu ogrzewanym w całości z COP = 1 miałem takie rozwiązanie. Działało idealnie. Żałuję, że nie powieliłem go w nowym domu. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.01.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Wg.tematów clarneta , hybrydy z PC - grzeją wodę dla CWU za pośrednictwem spalania gazu nawet latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Do mojego domu jak i podobnych typowych potrzebne byłyby 3; kuchnia - 7-8 kW. mała łazienka z prysznicem najwyżej 10 -11, duża łazienka z wanną - 21 kW. Jak dla mnie to zbyt dużych wyrzeczeń wymaga przy używaniu. Jak w domu są cztery osoby, to wcześniej czy później będzie sytuacja, gdy z każdego podgrzewacza trzeba będzie skorzystać jednocześnie. Więc mamy na samą wodę 38kW. Odpalenie w tym momencie czajnika powoduje przekroczenie limitu 40kW dla taryf z grupy G1x. I albo G2x, albo C - a wtedy ceny są "troszeczkę" inne. Chyba każdy budujący płacze, jak płaci za prąd w taryfie z grupy C. IMO tam, gdzie jest małe zużycie - najlepszym rozwiązaniem jest mały zasobnik (np. 5l pod zlewozmywakiem). Zużycie prądu w wielu przypadkach pewnie będzie całkiem porównywalne ze stratami na cyrkulacji (chyba, że kuchnia blisko łazienki i niewiele to wydłuża instalację). Wady, W zasadzie tylko jedna; ok. 2-krotnie wyższe r-ki miesięczne za CW Dla typowych profili zużycia CW 50-100 zł miesięcznie więcej, przy nieporównywalnie wyższym komforcie. Druga wada, to (potencjalnie) problemy z odbiorem budynku, bo już z CWU EP wychodzi ponad 100kWh/m2/r No i albo użeranie się (Józzeeeek, przestań myć naczynia, bo chcę wziąć prysznic, a Zosia nalewa wodę do wanny. Nie odpalaj też kuchenki elektrycznej ani czajnika, zanim nie skończymy), albo droga taryfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 07.01.2017 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Mieszkałem przez lat 15 w takim domu. 2+3.Trzy łazienki i kuchnia Trzy termy 21, 21 i 7 kW.Nigdy nie miałem tego rodzaju problemów.Sytuacje jakie opisujesz zdarzyć się mogą np w przedszkolu a nie w normalnie funkcjonującym domu.Faktem jest, że moc zamówioną miałem na poziomie 39,9 - max dla taryfy G.Ogrzewanie elektryczne to ponad 20 kW, nieraz używane po całości.Dziś to niemożliwe,dlatego w żadnym wypadku nie rezygnowałbym z PC dla ogrzewania podłogi. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 07.01.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 O jakiej pompie myślisz PW czy GW, on/off czy może inwerterowa. Ma być PW, pewnie Panasonic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 07.01.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 St@nley II/ Należałoby znać ; - roczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania w kWh , - zyski od słońca w kWh , - zyski wewnętrzne w kWh , - powierzchnie ogrzewaną Af w m2 , zgodnie z Polska Normą ; ...... http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150000376 II/ Należy przeprowadzić dla siebie taką procedurę jak zaprezentowałem powyżej i wyciągnąć wnioski Roczne zapotrzebowanie 6723kWh powierzchnia 165m2, zyski nie wiem jakie będą. Ogólnie nie wiem czy nie lepiej wziąć 7kW i w wielkie mrozy wspomagać się grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.01.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Ma być PW, pewnie Panasonic. Skontaktuj się z map78. Użytkuje od 4 sezonów Panasonica Tcap-a, ma sporą wiedzę na ich temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.01.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Roczne zapotrzebowanie 6723kWh powierzchnia 165m2, zyski nie wiem jakie będą. Ogólnie nie wiem czy nie lepiej wziąć 7kW i w wielkie mrozy wspomagać się grzałką. Doliczając moc potrzebną na CWU 7 KW będzie za mało. Postawiłbym jednak na 9 KW, przyda się zapas mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.01.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Nie nie grzeje. Dobrze o tym wiesz przecież. Wybrałbym mocniejszą jednostkę bo przy np-15* pompa 7 KW będxie dysponowała mniejszą mocą. No chyba że ktoś gotowy jesr na pokrycie strat grzałką. Nie co mocniejsza pompa ograniczy ilość grzania z COP 1, pozwoli również grzać w tanim prądzie. Szybciej zagrzeje CWU w zbiorniku np 400 litrowym . Edytowane 7 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Ogólnie nie wiem czy nie lepiej wziąć 7kW i w wielkie mrozy wspomagać się grzałką. Miłośnicy PC namawiają do PC które są w stanie w największe mrozy wyprodukować 110% (albo więcej) potrzebnego ciepła. IMO to nie ma sensu. 110% (żeby był jakiś zapas, na wypadek przerwy czy pomyłki w obliczeniach, czy niespodziewanej utracie ciepła) powinno być dla całości - PC + grzałki. Weźmy taką pompę MD20D za 5K zł. Do tych -10 powinna bez problemu ogrzać współczesny dom. Ile dni mamy, gdy jest chłodniej? W tym czasie trzeba będzie odpalić grzałki - tu za kW mocy producenci liczą tanio, więc niech będzie te 8-10kW grzałek, które zapewnią grzanie nawet w największe mrozy w tańszej strefie. Może przez kawałek doby jeszcze PC coś do tego wyprodukuje sprężarką. Grzałki wtedy zużyją (powiedzmy, że w sezonie będzie takich 100h a potrzeba wtedy średnio 4kW) 400kWh x 33gr=132 zł zamiast (bardzo optymistycznie licząc COP w tych warunkach jako 2,5) 52 zł (i to przy założeniu, że PC wyrobi wszystko w tańszej strefie). Oszczędzamy jakieś 80zł rocznie. Może i przez nieco gorszy COP od drogiej pompy wydamy przy niej drugie tyle więcej przez resztę sezonu. Czyli niech rocznie będzie droższa w używaniu te 160zł/r. A różnica w cenie z 10K zł co najmniej. Oczywiście te liczby to tylko zgrubny przykład - dla każdego domu i konkretnych ofert poszczególne przypadki trzeba przeliczyć. Ważne, żeby moc całkowita (razem z grzałkami) była z lekkim zapasem. Chyba, że ktoś się godzi z PRZYMUSEM odpalenia kominka czy innego źródła ciepła dla utrzymania temperatury przyjętej przy obliczaniu OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.01.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 idąc tym tropem po co OZC robić do zakresu -20st. Nie wystarczy do -2st a resztę zabezpieczyć grzałkami? Odkrywacie amerykę na nowo. W konserwach. Niedowymiarowanie PC było standardem 10 lat temu, przede wszystkim poprzez wysokie ceny samych pomp i całych instalacji. Dobierając PC np. na 80%, oszczędzało się bardzo dużo na cenie urządzenia. Jak rozmawiałem z dystrybutorem Ziriusów na kraj (swego czasu był tutaj organizowany w wątku zakup grupowy ) - on twierdził, że w Szwecji normą jest dobieranie na 60%. On u nas dobierał na 90-95%, bo ludzie tego nie zrozumieją i będą się bali grzania prądem. Przypominam, ze to był rok 2007-2008 z wszelkimi tego konsekwencjami kilka lat później trochę się pozmieniało na rynku PC...pojawiły się inwerterowe p-w, gruntówki polskich producentów też zrobiły swoje... tutaj na forum, zaczęło dominować przewymiarowanie - w celu maxymalnego wykorzystania 2T (z uzasadnieniem, że lepiej zapłacić trochę więcej za samo urządzenie, a różnica w cenie zwróci się błyskawicznie dzięki lepszemu wykorzystaniu taniej taryfy) teraz znowu wracacie do tego, od czego to wszystko się zaczęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 07.01.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 KaizenTy w życiu chyba nie widziałeś jak taki podgrzewacz przepływowy pracuje. Moc jaka jest potrzebna do podgrzania wody z temp 16C do 37C to 8,5kw. Do 40C to 9,5kw a to już jest gorąca woda i w takiej się raczej nie kompiesz ja osobiście ustawiam na 37C max 38C. Przyłącze mam 15kw i jakoś żadnych problemów nie miałem do tej pory mimo iż podgrzewacze mam 18kw i 21kw. Więc to co piszesz iż przekroczysz pobór 40kw jest z gatunku sci-fi. Po prostu ta moc jest nigdy nie używana no chyba że chcesz sobie wodę na herbatę gotować przez przepływówkę. A dzięki takiemu rozwiązaniu nie mam problemu że się poparzę wodą, grzeję dokładnie tyle ile potrzebuję, nie mam problemu że ktoś przede mną się kompał i już dla mnie brakuje wody bo pc nie zdażyła podgrzać, nie tracę wody czekając aż napłynie ciepła o odpowiedniej temp. a woda jest droga (ze ściekami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.01.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) St@nley .Zacznij od uzupełnienia stopki .Skoro masz OZC - to te wartości powinieneś mieć lub jak ich brak to żądaj od tego co to sporządził.W kalkulatorze Panasonica ,im więcej pewnych danych podasz tym otrzymasz b.miarodajny wynik. Kalkulator podaje ile kWh - zje ewentualnie grzałka Zrób Sobie takie zestawienie jak w pkt.3 e / #321 , wartości będą większe jeżeli to podłogówka ???Po takiej całościowej analizie , wyjdzie Tobie ile trzeba zł dołożyć aby mieć PC o jeden czy dwa rozmiary większe .Bardzo istotne dla końcowego rezultatu ;- jest wybór operatora prądowego oferującego korzystne ceny energii , - oraz zastosowane tzw. sterowania kombinowanego,...( krzywa grzewcza + sterownik pokojowy )Warto zasięgnąć z wiedzy przywołanego tu kolegi map78 ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7094067#post7094067 , który nie jest zwolennikiem przewymiarowanej PCZauważyłem ,że podana strona odnośnie metodologii nie działa , to proszę tą ;http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2015/376/1 Edytowane 8 Stycznia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts