JTKirk 18.01.2017 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Sam liczyles i dlatego nie jestes pewny swoich obliczen Zamiast wydac 300zl na OZC wydasz 3tys wiecej na pompe. widzisz, wszystko jest względne. Ja też robiłem sobie sam obliczenia..jak ktoś jest trochę techniczny i nie boi się obsługi skomplikowanego na pierwszy rzut oka programu, to dlaczego nie spróbować zrobić tego samemu? Nie wiem czy wiesz, ale w programie można zaznaczyć mostki termiczne....jak robiłem pierwszy raz obliczenia, to zaznaczyłem prawie wszystkie Zużycie energii które obserwuję od 7 lat na podliczniku, potwierdza, że moje obliczenia były dobre (albo błędy które popełniłem się zniosły ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 18.01.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Czasami przydatna jest znajomość tych obliczeń. Ja również oprócz zleconego OZC do projektu domu sam go liczyłem i gdy okazało się, że muszę na poczekaniu zdecydować, czy założyć okna trójszybowe i dopłacić ok 6k PLN czy pozostać przy 2 szybowych policzyłem na szybko na kalkulatorze (w komórce) że zyskam 200 W na obciążeniu przy -20 C więc decyzja była prosta. Do tych obliczeń wystarczy zwykły arkusz kalkulacyjny i trochę materiałów ogólnodostępnych. Zyski bytowe uwzględniałem z norm i przepisów PS: Moje OZC było dokładniejsze niż to zlecone A wyniki zweryfikowała tegoroczna zima z mrozami na poziomie -20 C utrzymującymi się przez prawie 2 doby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 18.01.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Są dostepne takie programy do OZC free? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 18.01.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) http://www.purmo.com/pl/pobierz-pliki/programy-komputerowe.htm Purmo OZC 6.7 Basic jest bezpłatny a starsze wersje Purmo OZC też pewnie będą darmowenp. http://www.softpicks.pl/software/Biznes/RoYne/Audytor-OZC_pl-156434.htm Edytowane 18 Stycznia 2017 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 18.01.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 widzisz, wszystko jest względne. Ja też robiłem sobie sam obliczenia..jak ktoś jest trochę techniczny i nie boi się obsługi skomplikowanego na pierwszy rzut oka programu, to dlaczego nie spróbować zrobić tego samemu? Nie wiem czy wiesz, ale w programie można zaznaczyć mostki termiczne....jak robiłem pierwszy raz obliczenia, to zaznaczyłem prawie wszystkie Zużycie energii które obserwuję od 7 lat na podliczniku, potwierdza, że moje obliczenia były dobre (albo błędy które popełniłem się zniosły ) No dobra zgadzam sie, ale gosc ktory dobiera pompe powinien uzyc czegos wiecej niz "prostego" programu. Zawsze lepiej tak niz w ogole tego nie robic jak 99% budujacych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 18.01.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Są dostepne takie programy do OZC free? SANKOM udostępnia takie wersje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.01.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Myślę, że w sumie lepiej jest dołożyć ten 1k i wziąć 9 kW tak na wszelki wypadek. Muszę się zalogować i pobawić się tym kalkulatorem. Wykonaj kroki jak w poście #321, zrób zestawienie obu PC; OZC ; 5,7 kW ; 6723 kWh , PC 7 kW - ma dolny próg modulacji 1,58 kW/ 35 C, a PC 9 kW - ma dolny próg modulacji 2,20 kW/35 C i przez 70-80 % sezonu będzie przewymiarowana, będzie miała nadwyżkę mocy i będzie pracowała w trybie on/off . Generalnie lepiej mieć PC szytą na miarę , bo PC nie lubi startów, bo ma problem ze smarowaniem. Inwestycja 1k nigdy się nie zwróci . Wg.kalkulatora PC 9 kW będzie pracowała o ok.150 h mniej w sezonie Jakie grube masz wylewki i czy będziesz mógł akumulować ciepło w nich w II taryfie?? Radzę dobrze przestudiować temat , podpytać na privat użytkowników o taktowaniu PC w temperaturach > - 2 C Edytowane 21 Stycznia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 21.01.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Wykonaj kroki jak w poście #321, zrób zestawienie obu PC; OZC ; 5,7 kW ; 6723 kWh , PC 7 kW - ma dolny próg modulacji 1,58 kW/ 35 C, a PC 9 kW - ma dolny próg modulacji 2,20 kW/35 C i przez 70-80 % sezonu będzie przewymiarowana, będzie miała nadwyżkę mocy i będzie pracowała w trybie on/off . Generalnie lepiej mieć PC szytą na miarę , bo PC nie lubi startów, bo ma problem ze smarowaniem. Inwestycja 1k nigdy się nie zwróci . Wg.kalkulatora PC 9 kW będzie pracowała o ok.150 h mniej w sezonie Jakie grube masz wylewki i czy będziesz mógł akumulować ciepło w nich w II taryfie?? Radzę dobrze przestudiować temat , podpytać na privat użytkowników o taktowaniu PC w temperaturach > - 2 C Wylewki mam dość grube około 10cm, na parterze i około 7-8 na piętrze do tego całość z silki razem z działówkami, więc myślę, że jest gdzie akumulować. Stanęło na 9kW i na taką podpisałem umowę, czekam teraz na decyzję o dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 23.01.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Może ktoś mi wysłać program AQUAREA DESIGNEr nie mogę się zalogować na http://www.panasonicproclub.com/mój mail to lEdit.. konto aktywowane dzięki Edytowane 24 Stycznia 2017 przez kicaj222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek1986 29.01.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Witajcie serdecznie, chciałbym się podpiąć do tematu i prosić o wsparcie w sugestiach doboru pompy: Chciałbym dobrać pompę do domu piętrowego (pełne piętro) z poddaszem nieużytkowym. Dom z Ytonga 24cm, ocieplenie planowane 15-20 cm na ścianach i jakieś 10 cm w podłodze na dole (niestety wylewka wyszła dość wysoko, więc planuję jakieś 2x5 cm dobrego styro i ewentualnie mata 5-10mm). Ocieplenie na poddaszu 25-30 cm. Wentylacja grawitacyjna. 100% podłogówka + 2 drabinki w łazienkach + ewentualnie grzejnik w garażu (o ile to dobry pomysł). Pompa P-W, ze względu na małą działkę i brak możliwości odwiertu, a także brak instalacji gazowej. Dom w Warszawie. P-W miałaby grzać i robić CWU. Chciałbym, aby w lato można było chłodzić podłogówką - nie wiem czy to coś daje z podłogówki, więc taka opcja będzie ciekawym dodatkiem, ale nie jest musem. Chciałbym też Was prosić o podpowiedź jak rozwiązać kwestię sterowania. Przy ogrzewaniu podłogowym ciężko uzyskać temperature zadaną na sterowniku w krótkim czasie, więc pytanie jak z tym sobie poradzić, jak macie to rozwiązane? Zdaję sobie sprawę, że obecnie budowany dom nie będzie super energooszczędny (brak WM i słabo ocieplony grunt), więc boję o wytracanie temperatury za dnia, zwłaszcza że planuje grzanie w 2 taryfach - czy ma to sens, czy lepiej grzać w 1 taryfie, a całą dobę "mała intensywnością"? Obecnie mieszkam w 2 piętrowym bliźniaku ocieplonym 12 cm styro, z ogrzewaniem gazowym. Jak tak 5 osób dziennie kursuje, a to na ogródek, a to przez drzwi wejściowe, a to do garażu (spiżarki), to w zimie dół się wychładza dość szybko (czasem o 2 stopnie w okolicach sterownika, jak dłużej drzwi są otwarte), z tym że jak gaz się załączy, to po 15 minutach jest gorąco, a przy pompie może być gorzej. Dodatkowo, obecnie mam sterowanie według czujnika na dole (umieszczony w hallu, między salonem, garażem a drzwiami wyjściowymi) i niestety załącza on grzanie całego domu, więc jak dół się ochłodzi, to góra jest przegrzana. Finalnie, przykręciłem kaloryfery na górze. Jak to ma się do pompy i podłogówki? Chciałbym też zapytać, jakie zasobniki sugerujecie? Obecnie kocioł 150l wystarcza, ale przy gazie się szybko nagrzewa (55 stopni mam ustawione), i robi to średnio 2 razy dziennie (rano po prysznicach i wieczorem - mycie, zmywanie itd). Wklejam poniżej OZC: Dane klimatyczne: Strefa klimatyczna: III Projektowa temperatura zewnętrzna qe: -20 °C Średnia roczna temperatura zewnętrzna qm,e: 7,6 °C Grunt: Rodzaj gruntu: Piasek lub żwir Pojemność cieplna: 2,000 MJ/(m3·K) Głębokość okresowego wnikania ciepła d: 3,167 m Współczynnik przewodzenia ciepła lg: 2,0 W/(m·K) Podstawowe wyniki obliczeń budynku: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 175,9 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 478,6 m3 Projektowa strata ciepła przez przenikanie FT: 6582 W Projektowa wentylacyjna strata ciepła FV: 3267 W Całkowita projektowa strata ciepła F: 9850 W Nadwyżka mocy cieplnej FRH: 0 W Projektowe obciążenie cieplne budynku FHL: 9850 W Wskaźniki i współczynniki strat ciepła: Wskaźnik FHL odniesiony do powierzchni fHL,A: 56,0 W/m2 Wskaźnik FHL odniesiony do kubatury fHL,V: 20,6 W/m3 Wsp. proj. straty ciepła przez przenikanie HT: W/K Wsp. wentylacyjnej proj. straty ciepła HV: W/K Wyniki obliczeń wentylacji na potrzeby projektowego obciążenia cieplnego: Powietrze infiltrujące Vinfv: 76,2 m3/h Powietrze dodatkowo infiltrujące Vm.infv: m3/h Wymagane powietrze nawiewane mech. Vsu,min: m3/h Średnia liczba wymian powietrza n: 0,5 Dopływające powietrze wentylacyjne Vv: 243,3 m3/h Średnia temperatura dopływającego powietrza qv: -20,0 °C Parametry obliczeń projektu: Obliczanie przenikania ciepła przy min. Dqmin: 4,0 K Wariant obliczeń strat ciepła do pomieszczeń w sąsiednich grupach: Obliczaj z ograniczeniem do qj,u Minimalna temperatura dyżurna qj,u: 16 °C Obliczaj straty do pomieszczeń w sąsiednich budynkach tak jak by były nieogrzewane: Tak Obliczanie automatyczne mostków cieplnych: Tak Obliczanie mostków cieplnych metodą uproszczoną: Nie Domyślne dane do obliczeń: Typ budynku: Jednorodzinny Typ konstrukcji budynku: Średnia Typ systemu ogrzewania w budynku: Konwekcyjne Osłabienie ogrzewania: Bez osłabienia Regulacja dostawy ciepła w grupach: Indywidualna reg. Stopień szczelności obudowy budynku: Średni Krotność wymiany powietrza wewn. n50: 7,0 1/h Klasa osłonięcia budynku: Średnie osłonięcie Domyślne dane dotyczące wentylacji: System wentylacji: Naturalna Temperatura powietrza nawiewanego qsu: °C Temperatura powietrza kompensacyjnego qc: 20,0 °C Domyślne dane dotyczące rekuperacji i recyrkulacji: Temperatura dopływającego powietrza qex,rec: 20,0 °C Projektowa sprawność rekuperacji hrecup: 70,0 % Sezonowa sprawność rekuperacji hE,recup: 49,0 % Projektowy stopień recyrkulacji hrecir: % Sezonowy stopień recyrkulacji hE,recir: % Geometria budynku: Rzędna poziomu terenu: 12,00 m Domyślna rzędna podłogi Lf: m Rzędna wody gruntowej: 9,90 m Domyślna wysokość kondygnacji H: m Domyślna wys. pomieszczeń w świetle stropów Hi: m Pole powierzchni podłogi na gruncie Ag: 100,00 m2 Obwód podłogi na gruncie w świetle ścian zewn. Pg: 40,00 m Obrót budynku: Bez obrotu Statystyka budynku: Liczba kondygnacji: 3 Liczba stref budynku: Liczba grup pomieszczeń: Liczba pomieszczeń: 18 Co do pompy ne jestem zdecydowany - czytałem trochę opinii, więc może Panasonic? Podoba mi się Vaillant (z wyglądu jednostki zewnętrznej). Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczny za pomoc Edytowane 29 Stycznia 2017 przez maniek1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.01.2017 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 ....... więc może Panasonic? Podoba mi się Vaillant (z wyglądu jednostki zewnętrznej). ........ W takim wypadku bierz vaillanta. Z panasonikiem będzie wstyd pokazać się na mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.01.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Nie podałeś co Ci bardziej do butów i torebki będzie pasowało, a to istotny parametr. Widzę, że masz trochę wiedzy, wiesz gdzie popełniłeś błędy. Polecam taka PC o której nie będziesz wiedział, że jej nie masz bo wszystko działa bez problemów.Zasobnik to ty masz wiedzieć, teraz masz 150 i nie wiesz jaki masz wybrać ? A PC to nie zagrzeje tej wody do 6 i okienku 13-15 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.01.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) maniek1986; "" Dom z Ytonga 24 cm, ocieplenie planowane 15-20 cm na ścianach i jakieś 10 cm w podłodze na dole (niestety wylewka wyszła dość wysoko, więc planuję jakieś 2 x 5 cm dobrego styro i ewentualnie mata 5 -10 mm ). Ocieplenie na poddaszu 25 - 30 cm. Wentylacja grawitacyjna. 100% podłogówka + 2 drabinki w łazienkach + ewentualnie grzejnik w garażu ( o ile to dobry pomysł). Pompa P-W, ze względu na małą działkę i brak możliwości odwiertu, a także brak instalacji gazowej. Dom w Warszawie , 5 osób. ""Powierzchnia ogrzewana budynku....................... AH: 175,9 m2Kubatura ogrzewana budynku.............................. VH: 478,6 m3Projektowa strata ciepła przez przenikanie............. FT: 6582 WProjektowa wentylacyjna strata ciepła................... FV: 3267 WCałkowita projektowa strata ciepła........................ F : 9850 W Zalecam ;1/ ocieplenie jak najlepsze i możliwie jak najgrubsze - inwestycja do której nie potrzeba dostarczać energii aby działała ,2/ zamontować rekuperację ; - oszczędności o ok. 30 - 40 % energii ( większość posiadaczy PC ma WM ) ,3/ zlecić opracowanie OZC kumatemu fachowcowi , który unaoczni Tobie co ma wpływ decydujący na straty energii w Twoim domu , zaczynając od ogrzewania podłogowego ( rozstaw i średnice rurek oraz ich miejsce - mają wpływ na prawidłowy dobór PC - patrz reklamówka asolta ) , bo te wyliczenia odnośnie wentylacji to są zawyżone o 100 % , 5 osób a strumień wentylacyjny = 243,3 m3/h , 4/ jesteś na forum PC panasonica , jednym z najbardziej rozpracowanych źródeł energii , 5/ im straty będziesz miał mniejsze tym bardziej będziesz zadowolony z PC ( małe rachunki za energię elektryczną ),6/ grzejnik w garażu się przyda , jak będzie tam rekuperator zamontowany7/ podaj zapotrzebowanie na ciepło w kWh/rok ,8/przestudiuj ten temat od początku i pytaj Tego co robił Tobie opracowanie jak to rozgryźć poprawnie odnośnie tematu PC ,9/ PC - ma być uszyta na miarę , tak jak Twój garnitur , ponieważ ; 10/ 80 % energii na ogrzewanie budynku przypada na temperatury > - 2 C i nie ma sensu przewymiarowywać PC , chyba że ;11/ Masz grube wylewki, ściany o dobrych własnościach akumulacji , nadmiar kasy, lub w perspektywie zwiększone potrzeby grzewcze ,12/ zapoznaj się z metodyka doboru mocy PC ze strony ;http://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC/page17 Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Zalecam ; -zamontować rekuperację ; oszczędności o ok. 30 - 40 % energii ( większość posiadaczy PC ma WM ) , ) Tylko teoretycznie, w rzeczywistosci kazdy posiadacz wg kosztem komfortu zatyka i uszczelnia wszelkie nieszczelnosci i róznica w zuzyciu energii miedzy wm i wg jest zdecydowanie mniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.01.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Wentylacja jest dla ludzi w budynku, a nie dla samego budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Wentylacja jest dla ludzi w budynku, a nie dla samego budynku Ok. ale co to ma do mojego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.01.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 @asolt: czy przy obliczaniu OZC i obciążenia cieplnego CWU jest wliczane? Jeżeli tak, to ile na osobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.01.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Widział kolega asolt straty wentylacyjne kolegi maniek1986; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 @asolt: czy przy obliczaniu OZC i obciążenia cieplnego CWU jest wliczane? Jeżeli tak, to ile na osobę? nie, przyjmuje sie ok 1000 kWh/osoba*rok, jezeli chodzi o moc dodatkowa dla cwu to przyjmuje sie od 250 do 500 W na osobę w zaleznosci od pojemnosci zasobnika i liczby osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Widział kolega asolt straty wentylacyjne kolegi maniek1986; Wiem jakie są straty wentylacyjne dla wm i wg, codziennie je widzę w obliczeniach, problem jest w tym ze normy są stanowczo za wysokie to jedno a drugie jak wczesniej napisałem kosztem komfortu przy wg jest uszczelnianianie okien i nawiewników i kratek wentylacyjnych. Powoduje to ze realna róznica strat pomiedzy wm i wg nie jest az tak duza. Innym groznym skutkiem takiego uszczelniania są : zaczadzenia, plesn i nadmierna wilgotnosc powietrza co powoduje smierc (zaczadzenie) alergie, choroby oskrzeli płuc i inne wywołane przez plesn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts