maniek1986 31.01.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Kilka rzeczy: - docelowo w nowym domu będą mieszkać 3 osoby i tak OZC było liczone; - ocieplenie na ścianach planuję 20 cm, dach 30-35 cm, z podłogą wiele nie zrobię, ponieważ już chudziak wylany i strop nad parterem zrobiony. Zrobię 10 cm styro+mata 5-10 mm i nie powinno być źle, chociaż mogło być lepiej Fundament też już jest ocieplony. W bliźniaku, w którym mieszkam też miałem problem z wysokością chudziaka (nisko osadzono okna i drzwi, więc nie miałem dużego pola manewru, ale taki budynek już zastałem), zatem dałem 7 cm XPS na dole, ogrzewanie tylko w części kuchennej, salon to panel z grzejnikiem i tragedii nie ma, ale gaz dogrzewa szybko. Co do wentylacji: - myślałem o WM w fazie projektowania, ale po przewertowaniu forum (w tamtym roku), zgłupiałem, bo ile ludzie tyle opinii - ja osobiście mam mieszane uczucia do klimatyzacji i wentylacji mechanicznej, bo trzeba to czyścić, wymieniać filtry - w firmach gdzie pracowałem (w warunkach biurowych i sklepowych), póki była świeża, to było ok, potem jak nie czyszczono to waliło wilgocią i drapało w gardle, jak i w samochodzie z niesprawną klimą/nawiewem. Dom to trochę mniejsza instalacja i pewnie łatwiej zadbać niż o biurowiec, no i dba się o swoje, ale nadal nie mam pewności... jak spojrzę na temat oszczędności, no to pewnie parę lat ta instalacja będzie się zwracać ... chyba, że koszty oscylują w okolicach kilku tysięcy? - ponadto mam już ułożoną Terivę nad parterem i mam postawiony komin wentylacyjny (1 komin z kanałami pionowymi dla kuchni, 2 lazienek i garażu: - czy takie kanały do WM są prowadzone w suficie czy np. pod sufitem i trzeba by np. ukryć pod sufitem podwieszonym? Wracając również do samej pompy - biorąc pod uwagę powyższe kwestie - w jaką moc pójść - 9, 10, 11, 12 kW? Czy postawić na pracę w nocnej taryfie, czy "całodobowo" grzać? Pozdrawiam, Mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 31.01.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 ... jak spojrzę na temat oszczędności, no to pewnie parę lat ta instalacja będzie się zwracać ... chyba, że koszty oscylują w okolicach kilku tysięcy? ...... Kiedy zwróci się Tobie dom, który budujesz? Może lepiej było kupić mieszkanie albo namiot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.01.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Kanały do WM są prowadzone w podłodze w warstwie ocieplenia, pod sufitem w autostradach lub w suficie podwieszonym.Po zamieszkaniu - montaż WM jest b.utrudniony .Budynek bez WM - nie spełnia obecnych kryteriów energetycznych nie mówiąc o przyszłych , znacznie zawyżonych kryteriów, Inwestycje w dom - się nie zwracają, są kosztowne, cierpi portfel ale służą do zachowania komfortu i samozadowolenia. Mając dom - musisz przez całe życie go modernizować i wkładać kasę - niestety swoją Aby myśleć o mocy PC - musisz mieć dom w którym wiesz co masz lub będziesz miał oraz kumatego wykonawce OZC , bo ten co Tobie robił tą charakterystykę to ignorant - mówiąc delikatnie Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 31.01.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Budynek bez WM - nie spełnia obecnych kryteriów energetycznych nie mówiąc o przyszłych , znacznie zawyżonych kryteriów, ? Możesz szerzej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.01.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Poczytaj; http://www.architektura.info/index.php/wiadomosci/zagadnienia_prawne/zmiany_w_warunach_technicznych_jakim_powinny_odpowiadac_budynki_i_ich_usytuowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek1986 31.01.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Andrzej, - co jest w tych wyliczeniach, Twoim zdaniem, źle zrobione/przeliczone? O ile ten ignorant mógł się pomylić w przełożeniu na moc pompy - o 1-2-3 kW? Co do wydatków - nie ma nic droższego od pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 31.01.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Poczytaj; http://www.architektura.info/index.php/wiadomosci/zagadnienia_prawne/zmiany_w_warunach_technicznych_jakim_powinny_odpowiadac_budynki_i_ich_usytuowanie 1. wentylację mechaniczną wywiewną lub nawiewno-wywiewną stosować w budynkach wysokich i wysokościowych oraz w innych budynkach, w których zapewnienie odpowiedniej jakości środowiska wewnętrznego nie jest możliwe za pomocą wentylacji grawitacyjnej. W pozostałych budynkach może być stosowana wentylacja grawitacyjna lub wentylacja hybrydowa.. To cytat z tego artykułu i nie widzę tu nic takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 31.01.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 To cytat z tego artykułu i nie widzę tu nic takiego Nie licz, że on sam czyta co linkuje... Generalnie chodzi o to, że bez WM ciężko będzie osiągnąć wymagane EP do tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.01.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 maniek1986 zalecam , przestudiuj dokładnie moje zalecenia z postu # 444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 31.01.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Nie licz, że on sam czyta co linkuje... Generalnie chodzi o to, że bez WM ciężko będzie osiągnąć wymagane EP do tego roku. Przypuszczam, ale tak na prawdę, to wszystko zależy od całego projektu a nie tylko od WM, która tak na prawdę niewiele daje (no może na papierze sporo daje ale papier wszystko przyjmie). Ja nie mam WM ani nie potrzebuję aby spełnić warunki techniczne na 2020. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 31.01.2017 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Dla urzędu ważne jest wyłącznie to co jest na papierze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.01.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Może to coś kolegom powie ; Główną przyczyną smogu w Polsce są gospodarstwa domowe.http://www.polskialarmsmogowy.pl/polski-alarm-smogowy/aktualnosci/szczegoly,najbardziej-toksyczne-miasta-w-polsce---dane-z-raportu-gios,347.html Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 31.01.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Może to coś kolegom powie ; Główną przyczyną smogu w Polsce są gospodarstwa domowe. http://www.polskialarmsmogowy.pl/polski-alarm-smogowy/aktualnosci/szczegoly,najbardziej-toksyczne-miasta-w-polsce---dane-z-raportu-gios,347.html Jak najbardziej się zgadzam ... wystarczy, że popatrzę lub co gorsza powącham co leci z komina mojego sąsiada, który ledwie 2-3 lata wcześniej wybudował swój dom. Tylko co ma do tego WM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 22.03.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Bardzo dziękuję za odpowiedzi! ... - ocieplenie na ścianach planuję 20 cm, dach 30-35 cm, z podłogą wiele nie zrobię, ponieważ już chudziak wylany i strop nad parterem zrobiony. Zrobię 10 cm styro+mata 5-10 mm i nie powinno być źle, chociaż mogło być lepiej Fundament też już jest ocieplony. W bliźniaku, w którym mieszkam też miałem problem z wysokością chudziaka (nisko osadzono okna i drzwi, więc nie miałem dużego pola manewru, ale taki budynek już zastałem), zatem dałem 7 cm XPS na dole, ogrzewanie tylko w części kuchennej, salon to panel z grzejnikiem i tragedii nie ma, ale gaz dogrzewa szybko. ... Zapytam, co oprócz większej twardości uzyskałeś wybierając dwa razy droższy materiał? Na pewno nie lepszą izolację. Jakbyś chciał lepszą to w grę wchodzi jedynie PIR (lambda 0,022). XPS ma taką samą albo i gorszą niż dobry styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tede80 19.04.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Panowie tak czytam i czytam a nadal stoję tam gdzie stałem, czyli T-Cap 9kW czy 12kW? Dom piętrowy, całość podłogówka. Oto moje OZC: Dane klimatyczne: Strefa klimatyczna: III Projektowa temperatura zewnętrzna θe: -20 °C Średnia roczna temperatura zewnętrzna θm,e: 7,6 °C Stacja meteorologiczna: Kielce Suków Grunt: Rodzaj gruntu: Piasek lub żwir Pojemność cieplna: 2,000 MJ/(m3·K) Głębokość okresowego wnikania ciepła δ: 3,167 m Współczynnik przewodzenia ciepła λg: 2,0 W/(m·K) Podstawowe wyniki obliczeń budynku: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 174,7 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 468,6 m3 Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 6870 W Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 3281 W Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 10151 W Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0 W Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 10151 W Wskaźniki i współczynniki strat ciepła: Wskaźnik ΦHL odniesiony do powierzchni φHL,A: 58,1 W/m2 Wskaźnik ΦHL odniesiony do kubatury φHL,V: 21,7 W/m3 Wyniki obliczeń wentylacji na potrzeby projektowego obciążenia cieplnego: Powietrze infiltrujące Vinfv: 45,9 m3/h Powietrze dodatkowo infiltrujące Vm.infv: m3/h Wymagane powietrze nawiewane mech. Vsu,min: m3/h Powietrze nawiewane mech. Vsu: m3/h Wymagane powietrze usuwane mech. Vex,min: m3/h Powietrze usuwane mech. Vex: m3/h Średnia liczba wymian powietrza n: 0,5 Dopływające powietrze wentylacyjne Vv: 242,7 m3/h Średnia temperatura dopływającego powietrza θv: -20,0 °C Wyniki obliczeń sezonowego zapotrzebowania na energię wg PN-EN ISO 13790 Stacja meteorologiczna: Kielce Suków Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 242,7 m3/h Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 69,57 GJ/rok Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 19326 kWh/rok Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 175 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 468,6 m3 Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 398,3 MJ/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 110,6 kWh/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 148,5 MJ/(m3·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 41,2 kWh/(m3·rok) Parametry obliczeń projektu: Obliczanie przenikania ciepła przy min. Δθmin: 4,0 K Wariant obliczeń strat ciepła do pomieszczeń w sąsiednich grupach: Obliczaj z ograniczeniem do θj,u Minimalna temperatura dyżurna θj,u: 16 °C Obliczaj straty do pomieszczeń w sąsiednich budynkach tak jak by były nieogrzewane: Tak Obliczanie automatyczne mostków cieplnych: Tak Obliczanie mostków cieplnych metodą uproszczoną: Nie Domyślne dane do obliczeń: Typ budynku: Jednorodzinny Typ konstrukcji budynku: Średnia Typ systemu ogrzewania w budynku: Podłogowe Osłabienie ogrzewania: Bez osłabienia Regulacja dostawy ciepła w grupach: Centralna reg. Stopień szczelności obudowy budynku: Wysoki Krotność wymiany powietrza wewn. n50: 4,0 1/h Klasa osłonięcia budynku: Średnie osłonięcie Domyślne dane dotyczące wentylacji: System wentylacji: Naturalna Temperatura powietrza nawiewanego θsu: °C Temperatura powietrza kompensacyjnego θc: 20,0 °C Domyślne dane dotyczące rekuperacji i recyrkulacji: Temperatura dopływającego powietrza θex,rec: 20,0 °C Projektowa sprawność rekuperacji ηrecup: 85,0 % Sezonowa sprawność rekuperacji ηE,recup: 59,5 % Projektowy stopień recyrkulacji ηrecir: % Sezonowy stopień recyrkulacji ηE,recir: % Geometria budynku: Rzędna poziomu terenu: -0,20 m Domyślna rzędna podłogi Lf: m Rzędna wody gruntowej: -2,00 m Domyślna wysokość kondygnacji H: m Domyślna wys. pomieszczeń w świetle stropów Hi: m Pole powierzchni podłogi na gruncie Ag: 129,55 m2 Obwód podłogi na gruncie w świetle ścian zewn. Pg: 56,28 m Obrót budynku: Bez obrotu Statystyka budynku: Liczba kondygnacji: 0 Liczba stref budynku: Liczba grup pomieszczeń: 3 Liczba pomieszczeń: 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 19.04.2017 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Panowie tak czytam i czytam a nadal stoję tam gdzie stałem, czyli T-Cap 9kW czy 12kW? Dom piętrowy, całość podłogówka. Oto moje OZC: Dane klimatyczne: Strefa klimatyczna: III Projektowa temperatura zewnętrzna θe: -20 °C Średnia roczna temperatura zewnętrzna θm,e: 7,6 °C Stacja meteorologiczna: Kielce Suków Grunt: Rodzaj gruntu: Piasek lub żwir Pojemność cieplna: 2,000 MJ/(m3·K) Głębokość okresowego wnikania ciepła δ: 3,167 m Współczynnik przewodzenia ciepła λg: 2,0 W/(m·K) Podstawowe wyniki obliczeń budynku: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 174,7 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 468,6 m3 Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 6870 W Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 3281 W Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 10151 W Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0 W Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 10151 W Wskaźniki i współczynniki strat ciepła: Wskaźnik ΦHL odniesiony do powierzchni φHL,A: 58,1 W/m2 Wskaźnik ΦHL odniesiony do kubatury φHL,V: 21,7 W/m3 Wyniki obliczeń wentylacji na potrzeby projektowego obciążenia cieplnego: Powietrze infiltrujące Vinfv: 45,9 m3/h Powietrze dodatkowo infiltrujące Vm.infv: m3/h Wymagane powietrze nawiewane mech. Vsu,min: m3/h Powietrze nawiewane mech. Vsu: m3/h Wymagane powietrze usuwane mech. Vex,min: m3/h Powietrze usuwane mech. Vex: m3/h Średnia liczba wymian powietrza n: 0,5 Dopływające powietrze wentylacyjne Vv: 242,7 m3/h Średnia temperatura dopływającego powietrza θv: -20,0 °C Wyniki obliczeń sezonowego zapotrzebowania na energię wg PN-EN ISO 13790 Stacja meteorologiczna: Kielce Suków Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 242,7 m3/h Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 69,57 GJ/rok Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 19326 kWh/rok Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 175 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 468,6 m3 Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 398,3 MJ/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 110,6 kWh/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 148,5 MJ/(m3·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 41,2 kWh/(m3·rok) Parametry obliczeń projektu: Obliczanie przenikania ciepła przy min. Δθmin: 4,0 K Wariant obliczeń strat ciepła do pomieszczeń w sąsiednich grupach: Obliczaj z ograniczeniem do θj,u Minimalna temperatura dyżurna θj,u: 16 °C Obliczaj straty do pomieszczeń w sąsiednich budynkach tak jak by były nieogrzewane: Tak Obliczanie automatyczne mostków cieplnych: Tak Obliczanie mostków cieplnych metodą uproszczoną: Nie Domyślne dane do obliczeń: Typ budynku: Jednorodzinny Typ konstrukcji budynku: Średnia Typ systemu ogrzewania w budynku: Podłogowe Osłabienie ogrzewania: Bez osłabienia Regulacja dostawy ciepła w grupach: Centralna reg. Stopień szczelności obudowy budynku: Wysoki Krotność wymiany powietrza wewn. n50: 4,0 1/h Klasa osłonięcia budynku: Średnie osłonięcie Domyślne dane dotyczące wentylacji: System wentylacji: Naturalna Temperatura powietrza nawiewanego θsu: °C Temperatura powietrza kompensacyjnego θc: 20,0 °C Domyślne dane dotyczące rekuperacji i recyrkulacji: Temperatura dopływającego powietrza θex,rec: 20,0 °C Projektowa sprawność rekuperacji ηrecup: 85,0 % Sezonowa sprawność rekuperacji ηE,recup: 59,5 % Projektowy stopień recyrkulacji ηrecir: % Sezonowy stopień recyrkulacji ηE,recir: % Geometria budynku: Rzędna poziomu terenu: -0,20 m Domyślna rzędna podłogi Lf: m Rzędna wody gruntowej: -2,00 m Domyślna wysokość kondygnacji H: m Domyślna wys. pomieszczeń w świetle stropów Hi: m Pole powierzchni podłogi na gruncie Ag: 129,55 m2 Obwód podłogi na gruncie w świetle ścian zewn. Pg: 56,28 m Obrót budynku: Bez obrotu Statystyka budynku: Liczba kondygnacji: 0 Liczba stref budynku: Liczba grup pomieszczeń: 3 Liczba pomieszczeń: 18 Na mój gust 12 kW na pokrycie strat i CWU, czy dobrze mi się wydaje, że wentylacja będzie grawitacyjna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tede80 19.04.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Tak wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 19.04.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 a nie dałoby się czegoś poprawić w izolacji? może jednak rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.04.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 gdyby nie to, że te obliczenia robił a, to na pewno bym je zakwestionował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tede80 19.04.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 a nie dałoby się czegoś poprawić w izolacji? może jednak rekuperator? Mogę co najwyżej dać 12cm styropianu zamiast 10cm na podłogę, na elewacji już mam 15cm 0,031 Przy reku obciążenie spadłoby do 8093W a zapotrzebowanie do 15108 kWh. gdyby nie to, że te obliczenia robił a, to na pewno bym je zakwestionował Czemu byś zakwestionował? w sumie to każdy może się pomylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts