Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy wg OZC

maciejtoya

Recommended Posts

Proponuje, aby kolega wykonał taką symulację dla swojego budynku - i wszystko się koledze wyjaśni

tede80

Wszystkie te dane o których pisze, powinien dostarczyć autor OZC , bo wszystko to można b.łatwo policzyć i b.uświadomić inwestora .

To później przeliczysz na złotówki - po 1 -wszym sezonie - powinno się sprawdzić

Przelicz ;

- dla 9 kW/3 f zwykła ; 12 kW/3f zwykła

- Jaka jest różnica w cenach PC zwykła a TCap ?

- Pamiętaj ; 80 % energii na ogrzewanie budynku przypada na temperatury > - 2 C ,

9kW i 12kW 3f zwykłe są droższe od 9kW T-Cap 1f. Jeśli chodzi o koszty eksploatacji to najlepiej 9kW T-Cap 3f, tylko nie wiem jak z tymi godzinami pracy pompy, ponad 2200.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak koledze tede80 - przyjdzie zapłacić podatek od nieruchomości - to się dowie jakie mądrości mu ten asolt wcisnął odnośnie powierzchni użytkowej ogrzewanej i jak jego obliczenia mają się do zużycia rzeczywistego . Ale to będzie za parę lat .

Asolt chciałby sie dowiedziec jaka jest podstawa prawna do wyliczenia podatku od nieruchomosci na podstawie wyników obliczen OZC. To jakies kuriozum, przeciez urzędnicy zajmujacy sie naliczaniem podatków od nieruchomosci nie wiedzą ani nigdy nie słyszeli o obliczeniach ozc a tym bardziej czemu one służą, trzeba miec nie byle jaką wyobraznie aby wyniki ozc odnosic do ewentualnych naliczen tego podatku w przyszłosci. Wracajac do powierzchni uzytkowej to w domach ze skosami częsc powierzchni stanowią powierznie o wysokosci ponizej 1,4 m i sa one ogrzewane i wykorzystywane, przegrody przy tych powierzchniach tez mają okreslone straty. Czy mam tych powierzchni i strat nie uwzgledniac?.

Do podatków powierzchnia uzytkowa obliczona jest przez projektanta i uwzgledniona w projekcie budowlanym, to powinna byc podstawa dla urzedników podatkowych.

Ja bym brał 9kW "zwykłą". Spokojnie wystarczy. Nie wiem dlaczego jest taka skłonność do zakupy za dużych pomp. Jak będzie np. większy mróz -15 to się grzałki uruchomią i tyle. Ale to jest moje zdanie na ten temat.

Kubson

w Panasie nie włączają się grzałki jak tylko brakuje mocy...

Tede- no widzisz , że 150 h z symulatora to nic.

Moim zdaniem T-capem 9 i 12 kW ogrzejesz chałupę- przy 12 kW zapłacisz za "zapas"

Poproś Asolta o odpowiedź na moje pytanie z tymi mocami ( gniewa się , czy co ?)- i powinieneś wiedzieć za co chcesz płacić...

Pzdr

Czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? NA PEWNO NIE. Pokaż gdzie napisałem, że OZC to obliczenia i błędach. NIGDZIE. Napisałem, że to SZACOWANIE. To Ty cały czas twierdzisz, że są to obliczenia. Doświadczenie mam, ale to nie Twoja sprawa.

Napisałes ze to szacowanie, to forum kazdy moze miec własne zdanie, szkoda tylko ze nie poparłes tego zadnymi dowodami.

Koledzy,

Tede ma OZC i rzeczywiście nie o to chodzi , by teraz odnosić się tylko do jakiegoś kalkulatora

Asolt -mam takie pytanie : czy możesz Tede i nam wyjaśnić co się takiego wydarzy kiedy zastosujemy :

a) T-cap 9 kW (przy -20 st ok 8 kW)

b)T-cap 12 kW przy -20 st ok 10 kW)

Może to pozwoli podjąć "biednemu" Tede decyzję

pzdr

PS

Pytanie pomocnicze : jakie będzie zapotrzebowanie na moc przy -15st i -18 st oraz co się stanie w te kilka godzin przy -20 st i mocy PC 8kW oraz 10kW?

Moce w/w PC do -15st nominalne -dla przypomnienia...

Czy kolega asolt może to skomentować? :)

Ja bym brał 9kW "zwykłą". Spokojnie wystarczy. Nie wiem dlaczego jest taka skłonność do zakupy za dużych pomp. Jak będzie np. większy mróz -15 to się grzałki uruchomią i tyle. Ale to jest moje zdanie na ten temat.

Zwykła 9kW generuje większe koszty ogrzewania (więcej o ~360zł) oraz czas pracy pompy 2900h

Czy te 360zł to dużo to zależy jakiesz masz ceny pomp i jak jest między nimi różnica, a jeżeli Cię martwi czas pracy to kup tego T-CAP, ale 9kW ale nie 12kW. 12kW według mnie jest za duża do twojego domu.

Jeszcze sprawdź moc zwykłego Panasa przy -15/-20 st

Trochę lepsze ma parametry 3 fazowy

Pzdr

Moja opinia jest taka: Lepiej używaż grzałek z COP=1 do wspomagania pracy pompy w niskich temp. niż kupić za dużą pompę.

Kubson- nie wiem jak w innych PC , ale w Panasach musisz mieć temp mniejszą od zadanej o 8K przez jakiś czas, żeby włączyły się grzałki.

PAnas będzie grzał z mniejszą mocą (i zapewne temp) ,ale bez grzałek- musiałbyś wył PC i włączyć tryb awaryjny tylko na grzałkach.

Czy kolega asolt może to skomentować? :)

Oczywiscie ze mogę, ale pytania pomocnicze wymagają obliczen. Na razie uaktywnili sie forumowi hejterzy którzy tylko szukaja pretekstu (a są nim moje wypowiedzi) rozwalic wątek. Przelicze obciązenia ciepne przy innych temperaturach i podam. Co do róznicy miedzy 9 kW a 12 kW to zmieni sie jedynie proporcja zuzycia w I i II taryfie i nieznacznie SCOP

Kubson- nie wiem jak w innych PC , ale w Panasach musisz mieć temp mniejszą od zadanej o 8K przez jakiś czas, żeby włączyły się grzałki.

PAnas będzie grzał z mniejszą mocą (i zapewne temp) ,ale bez grzałek- musiałbyś wył PC i włączyć tryb awaryjny tylko na grzałkach.

Witam

Z niejakim zdziwieniem wczorajszego wieczoru stwierdziłem, że inwerter mojego starego T-Capa nie działa w sposób" liniowy".

Włączając PC ok. godz. 23-ej przy temp. zewn.4*, a wylewki 22, PC wystartowała z udziałem grzałki 3 kW. Po krótkim czasie ciepłomierz pokazał ok 12 kW,

a licznik energii ok. 4,8 kW.

Modulacja wyniosła 48 Hz, a sprężarka pobierała tylko 1,8 kW, choć przy normalnej pracy pobiera z reguły 2,4.

Ile w takiej sytuacji przy użyciu dotrysku pary pobierają nowe t-Cap-y?

Wniosek

Jak na cold start trwający ok. 10 min. łączny COP (sprężarka + grzałka) wyniósł 2,5.

Grzałka nie jest taka zła i w określonych sytuacjach jej użycie ma głęboki sens.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pratchawiec,

chyba tak działa postęp- z pozoru komplikuje sprawdzone rozwiązania.

Zapewne kiedy się okaże , że coś nie gra w tym nowym rozwiązaniu- to raczej będzie to usprawnione , niż "zdegradowane" do starszego rozwiązania...

A możesz sprawdzić czy są różnice COP pomiędzy Twoją wersją a H T-capa ?

Pzdr

Ale Panas ma też taką funkcję. Poniżej zrzut z dokumentacji.

[ATTACH=CONFIG]387117[/ATTACH]

Ale to tak działa jak pisałem- samą funkcję włączasz , ale musi być -8K ( chyba , że w H jest inaczej- mogłem źle zapamiętać , na 100% jest tak w mod F)

Pratchawiec,

A możesz sprawdzić czy są różnice COP pomiędzy Twoją wersją a H T-capa ?

Pzdr

Już dawno sprawdzałem

dla 7/35 zmiana z 4,74 na 4,84

W pozostałych punkach - bez zmian, jeśli to w rzędzie setnych

Wynika to zapewne wyłącznie z tego, że w moim T-Capie fabrycznie była jeszcze montowana poczciwa - nie do zdarcia pompa Grundfosa.

Na II biegu brała 180 W, na pierwszym 130, co w oczywisty sposób wpływało na COP.

Postęp, jak widać dotyczy szczegółów, w tym wyświetlacza, liczników i innych dupereli. Dla użytkownika zapewne przyjemnych.

Pozdrawiam

Pratchawiec