NC_PC 28.04.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Panowie, z tym T-capkiem , to u mnie przy -20 st i na CO 45 st było 7.7 kW- nie widziałem danych COP dla tej temp zewnętrznej- zapewne CNC podał moc dla CO 35 st . Jeśli tak jest , to super ! A to czy to jest realnie 12 kW mam w (....) - ważne ile zapłaciłem i ile zyskałem . Przecież konkurencja nie specjalnie ma te parametry w tej samej kasie , a przy najmniej dwa lata temu tak było. Pzdr Widzisz, masz racje napisałem to dla 35st.C dla inny parametrów nie mam, ale Ty nam uzupełniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.04.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Varme,problem polega na tym , że praktycznie te parametry ( COP i moc) mają (lub miały) tylko znacznie droższe marki ( Daikin czy Mitsu)Tyle , i aż tyle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.04.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Widzisz, masz racje napisałem to dla 35st.C dla inny parametrów nie mam, ale Ty nam uzupełniłeś. Masz pewnie DTRki z T-Cap 16kW. Mozesz (pewnie, ze mozesz, tylko czy chcesz) podac model sprezarki jaka tam jest instalowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 28.04.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Jest w zeczywistosci mocniejsza PC i dlatego " nie ma" spadku mocy do -15*C a w sumie i do -20 z tego co podaja.... ( Chyba ze sie myle ) Taki "myk" ... co nie zmienia faktu ze 9kW ponizej -15*C... Teraz nie pamietam tylko jaka ma najmniejsza oddna moc Mitsubishi P/P zrobila podobnie MSZ-FH35VEHZ - brak spadku mocy do -15*C No i gwarantuje prace do -30*C z tego pamiętam, to jest tam sprężarka 16kw "skręcona" jak spada temperatura na zewnątrz, to sie stopniowo odkręca daje to bardzo dobry efekt marketingowej stałej mocy do -15 jakoś tak to ktoś mądry kiedyś pisał, nie wiem czy dobrze zapamiętałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.04.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Masz pewnie DTRki z T-Cap 16kW. Mozesz (pewnie, ze mozesz, tylko czy chcesz) podac model sprezarki jaka tam jest instalowana? A mam DTR T-capów : 16kW : 5JD650XBA22 9kW : 5JD420XBA22 I co ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.04.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 A no to : 12kW : 5JD420XBA22i jeszcze raz 9kW 5JD420XBA22 Czyli mam kompresor z 12 kW w mojej 9 kW , ale nie płacę jak za 12kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.04.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 A teraz finał : jest wspólna DTR-ka 9kW i 12kW 3f T-cap model F , w liście części zamiennych jest różnica ....tylko w 1 podzespole... Czyli praktycznie w grę mogą wchodzić różne komponenty elektroniczne - a moim zdaniem przede wszystkim program pracy i może ilość czynnika . Jeśli moja 9kW PC , to praktycznie 12kW -to cóż z tego ,jeśli ma lepsze COP i niższą cenę od większego modelu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.04.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Czyli mam kompresor z 12 kW w mojej 9 kW , ale nie płacę jak za 12kW... Ja to wiedzialem, Ty teraz sie dowiedziales, a CNC nadal tego nie wie i cisnie kit. Jeśli moja 9kW PC , to praktycznie 12kW -to cóż z tego ,jeśli ma lepsze COP i niższą cenę od większego modelu Jednym slowem zlapales Pana Boga za nogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.04.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Ja to wiedzialem, Ty teraz sie dowiedziales, a CNC nadal tego nie wie i cisnie kit. Jednym slowem zlapales Pana Boga za nogi? Może nie jednym słowem -tylko dokonałem najlepszy wybór pod moją chałupę w temacie parametry/koszt zakupu... I nadal jestem uchachany:D z tego powodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.04.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Pixi ,inni producenci też mogą "przykręcić" parametry swoich PC - tylko raczej słabo im idzie ze skręceniem cen (a przynajmniej jeszcze nie dawno tak było).Zarzut dla Panasa ,że piszą 9 kW zamiast 12 kW -nic nie znaczy , jeśli cena i parametry grają , nieprawdaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.04.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Panasonic T-CAP 9kW 3/1faz przy -20st.C ma 8,9kW Panasonic SDC 9kW 3faz przy -20st.C ma 7,1kW Poprawiło się w wersji H? Bo wcześniej dla F czy E, lub nawet wcześniejszej czytałem, że przy -20 T-CAP ma 8,65kW. Poza tym 6,9+3 to dalej nie 14kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 28.04.2017 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Ja to wiedzialem, Ty teraz sie dowiedziales, a CNC nadal tego nie wie i cisnie kit. Jednym slowem zlapales Pana Boga za nogi? Witam Przecież nikt nie odkrył tu Ameryki. Mitsubishi robi to samo w swojej lini Zubadan. Inni producenci zapewne też i nie mam tu na myśli VW 1,9 tdi (90-150 KM), zależnie od specyfikacji = ceny) Pisałem o tym ponad dwa lata temu w http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=6761040&viewfull=1#post6761040, cyt. Ta sprężarka, przynajmniej w mojej wersji T-Capa z roku 2012 to podwójna rotacyjna Matsushita (m in. Panasonic) o symbolu 5JD420XAA22, obecnie prawdopodobnie zastąpiona przez inną lub o innym symbolu, ale nie chce mi się szukać Nominalna wydajność to 45800 BTU, co odpowiada ok. 13,4 kW. Pasuje do 9-ki i 12-ki. Do 16-ki jest za mała i tu Bway ma rację. Różnica w literce A bądź B dotyczy wyłącznie zasilania I lub III fazowego, co wyjaśniono e dalszej dyskusji. Brałeś PYxis w niej czynny udział, więc nie powinno to być dla Ciebie żadną sensacją Jak widać przez ponad 5 lat Panas nie zmienił sprężarki w T-Cap. Zapewne świadczy to o jej dojrzałości, tak konstrukcyjnej jak i technologicznej. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.04.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Brałeś PYxis w niej czynny udział, więc nie powinno to być dla Ciebie żadną sensacją A kto twierdzi, ze jest to dla mnie jakas sensacja? Ja to wiedzialem, Ty teraz sie dowiedziales, a CNC nadal tego nie wie i cisnie kit. Znowu nie czytasz watku, tylko 3 oststnie posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 28.04.2017 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Wiem, że wiedziałeś. W celach polemicznych zrobiłeś z tego odkrycie.Odkrywanie Ameryki nie dotyczyło Ciebie, ale niektórych h uczestników dyskursu.Domyśl się. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.04.2017 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Stwierdzasz, ze nie powinno to byc dla mnie sensacja.Nie jest. Zastanawialem sie, jak to "widzi" CNC.Nie widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 29.04.2017 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 To jak w końcu z tą mocą jest dokładnie w przypadku T-CAP 9 kW. Jezeli jest to 7,7 kW przy -20 to z pracująca grzałką będzie to 10,7 kW. Dobrze to rozumiem? Czy ta grzałka która jest w nim zamontowana, da radę ogrzać dom przy temp. np -30. Widziałem że w pompach 12 kW jest grzałka 6kW, więc ta opcja jest może bardziej elastyczna na mrozy poniżej 25 przy moim zapotrzebowaniu na ciepło. Ciężko się w tym wszystkim połapać, pomimo wnikliwej lektury forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.04.2017 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Varme,nasz na myśli Metsubishi ?A poważnie - świadomy wybór pod dany dom i potrzeby względem kosztów zakupu i eksploatacji ( może być też Meeting czy inne marki)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 29.04.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 imrahilRozumiem, że ze swojego prostego i w prosty sposób sterowanego systemu grzewczego jesteś zadowolony i żadnego dyskomfortu przy wahaniach temperatury powietrza wewnątrz o 0,4*C nie odczuwasz.Przy 2-3 cyklach/dobę - do temperatury podłogówki również zastrzeżeń nie masz.To może chociaż w okresach przejściowych coś Ci nie odpowiada (jak niektórym)?Jakie minimalne długości cykli pracy zanotowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.04.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) cristoteles 1/Przestudiuj cały temat od początku ze zrozumieniem , 2/Zaznajom się z parametrami PC ; http://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/EU%20AQUAREA%2017%20ATT_PL2.pdf 3/Dane ; wg. CNC_POMPY_CIEPLA a/ dla temperatury czynnika zasilającego podłogówkę = 35 C ; Panasonic T-CAP 9 /kW 3/1 / faz przy - 20 st.C ma 8,9 kW Panasonic SDC 9 /kW 3 /faz przy -20 st.C ma 7,1 kW b/ dla temperatury wody zasilającej 45 C/ grzejniki ;wg.bobrow Panasonic T-CAP 9kW 3/1 /faz przy -20 st.C ma 7,7 kW 4/ Podałem Tobie średnie temperatury zewnętrzne dla Nowego Sącza - patrz.parę stron wstecz , więc po co Tobie PC dla temp ; - 30 C jak takie temperatury nie występują , 5/Zawsze możesz zamontować kozę lub kominek - awaryjnie 6/ Tylko jak te parametry PC mają się do wyników z symulacji ; #575; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC/page29 Edytowane 29 Kwietnia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.04.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 4/ Podałem Tobie średnie temperatury zewnętrzne dla Nowego Sącza - patrz.parę stron wstecz , więc po co Tobie PC dla temp ; - 30 C jak takie temperatury nie występują , No faktycznie. Srednia miesieczna dla terytorium polski nie osiaga wartosci -30*C. Minimum to chyba nieco mniej niz -3*C na wschodzie Polski. Po co wiec wogole brac pod uwage grzalki i inne duperale przy PW. Wystarczy, jak bedzie jakos pracowala do -5*C, bo takie temperatury tez nie wystepuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts