Pyxis 01.05.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) Jesli nastawiasz sie na grzanie w tanim pradzie, to IMHO sensu nie ma, bo bedziesz sie zastanawial, jak zmusic pompe do pracy z pelna moca w godzinach taniej taryfy. Hm... 14950kWh, to jakos niewiele niedoszacowalem (nie widzac domu na oczy). Asolt do projektowego obciazenia cieplnego dodal spory zapas. Ja bym jako moc nominalna poimpy przyjal 9kW i ew od tej mocy przewymiarowywal. Tak 12ka wydaje sie byc trafiona w punkt. Edytowane 1 Maja 2017 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 01.05.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) Ogólnie to OZC mam liczone dla -20/22 i 25 w łazienkach. Przez 19 h możesz zejść z temperaturą w budynku < 22 C i wówczas będzie OK "" Mam jeszcze opcję, żeby zamontować WM wtedy OZC będzie wynosić 8,2 kW i 12500 kWh/rok. Tylko jestem na etapie po tynkach i wylewkach i dodatkowe ok. 20 tys.(mam dwie wyceny na tę kwotę) na WM to trochę dużo. Różnica zwróci się nawet pomimo zakupu droższej pompy po wielu, wielu latach."" Budynek spełni wymagania bez WM ???? Komfort życia z WM jest dużo wyższy , a szczególnie dla tych z uczuleniami Edytowane 1 Maja 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.05.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 I dziękować pięknie - nam też się podoba Czyli zostaje 12 kW, to teraz pytanie czy opłaca się dopłacić do urządzenia, które ma modulowaną wydajność grzewczą np. Nibe 1155 - zakres od 3 do 12kW. Dopłata z cennika to jakieś 6k do modelu standardowo 12kW. przemyśl czy naprawdę chce NIBE - wiem że ma bardzo dobre opinie, ale swego czasu jak przeczytałem gdzieś jakie tam jest sterowanie, to się mocno zdziwiłem. Jakieś stopniominuty, z tego co pamiętam, to jest trochę kłopotliwe może być ustawienie pod pracę w taniej taryfie, konsekwencją takiego sterowania była chyba też duża ilość załączeń (chyba że mnie pamięć zawodzi) Jak pierwszy raz o tym przeczytałem, to pomyślałem sobie, że to taka odmiana planowanego postarzania produktu...dużo załączeń, to sprężarka szybciej padnie tutaj wątek znalazłem, nie chce mi się go całego czytać, to co napisałem, to to co pamiętam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191033-Pompy-ciepła-gruntowe-Nibe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.05.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Mr A jeśli nastawiasz się na grzanie w tanim prądzie to wypadałoby mieć oprócz przewymiarowanej pompy dosyć grubą wylewkę, masz miejsce na 8-10 cm wylewki +styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 01.05.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Pyxis laik ze mnie - podstawowe skróty znam ale id? JTKirk dzięki, zaraz zapoznam się z tematem. Akurat w tej firmie całościowo najtaniej mi wychodzi instalacja, głównie chodzi o odwierty. Oprócz nibe proponują Alpha Inotec z modułem pasywnego chłodzenia w cenie - od taka promocja. Tomaszs131 u mnie już po tym etapie - 15 cm styro plus około 6 cm anhydrytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.05.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Pyxis laik ze mnie - podstawowe skróty znam ale id? Sorki, literowka, juz poprawilem. Tomaszs131 u mnie już po tym etapie - 15 cm styro plus około 6 cm anhydrytu. To nie jest dobry material na grzanie akumulacyjne. Grubosc 6cm tez doopy nie urywa. Moze byc problem z akumulacja wystarczajacej ilosci ciepla przy nastawieniu sie na tani prad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.05.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 .... Dolne zrodlo - dla zapotrzebowania domu na poziomie 14 GWh masz je obciazone moca 30W/m, wiec jak najbardziej rade da. Mogę się mylić ale odwierty wydają mi się trochę niedoszacowane. 190 metrów trochę mało, moje 200 m odwierty są dobrane na styk, (obliczenia geologiczne + spostrzeżenia z trzech sezonów grzania). Lepiej trochę przewymiarować DZ niż korzystać z grzałki. Może wihajster lepiej naświetli ten temat, w końcu sam wykonuje odwierty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 01.05.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Zobaczę jak to będzie wyglądać przed wprowadzeniem, trochę czasu z wykończeniem w środku mi zejdzie. Gdzieś człowiek naczytał się mądrych rzeczy i zdecydował na anhydryt, dodatkowo poczytał jaką grubość wylewka standardowa powinna mieć, więc tym bardziej poszedł w anhydryt, bo miejsca już nie było. A skoro już w tym temacie jesteśmy - wygrzewanie od razu po montażu pc czy przed pracami w środku (płytki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.05.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Mysław przechodził wybór między Nibe a Alpha Inotec. Więc możesz jego spróbować zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 01.05.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Jesli nastawiasz sie na grzanie w tanim pradzie, to IMHO sensu nie ma, bo bedziesz sie zastanawial, jak zmusic pompe do pracy z pelna moca w godzinach taniej taryfy..... Nie wprowadzaj ludzi w błąd, nie powielaj mitów, invertera na oczy nie widziałeś, nie masz pojęcia jak pracuje. Nad niczym nie musi się zastanawiać i niczego zmuszać. Po prostu zaprogramuje godziny pracy. Czy się to komuś podoba czy nie - przyszłość PC to sprężarki inverterowe. Daikin wprowadził na rynek już w 2013 roku inverterową gruntówkę i kolejni producenci dołączają ze swoimi pompami. Tak samo było z klimatyzacją. Po co komu inverter. Nie minęło 10 lat i na rynku pozostaly tylko invertery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.05.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Mogę się mylić ale odwierty wydają mi się trochę niedoszacowane. 190 metrów trochę mało, moje 200 m odwierty są dobrane na styk, (obliczenia geologiczne + spostrzeżenia z trzech sezonów grzania). Lepiej trochę przewymiarować DZ niż korzystać z grzałki. Może wihajster lepiej naświetli ten temat, w końcu sam wykonuje odwierty. W sumie z "tabelek" wychodzi, ze wystarcza na takie zapotrzebowanie jak ma policzone kolega. Zalezy tez czego sie spodziewamy w "dolku" sezonu. Jakich temperatur DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.05.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Nie wprowadzaj ludzi w błąd, nie powielaj mitów, invertera na oczy nie widziałeś, nie masz pojęcia jak pracuje. Nad niczym nie musi się zastanawiać i niczego zmuszać. Po prostu zaprogramuje godziny pracy. Z tego co wiem, nie kazdy sterownik jest w stanie wymusic grzanie w zadanych godzinach z moca nominalna. Czy sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 01.05.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Mogę się mylić ale odwierty wydają mi się trochę niedoszacowane. 190 metrów trochę mało, moje 200 m odwierty są dobrane na styk, (obliczenia geologiczne + spostrzeżenia z trzech sezonów grzania). Lepiej trochę przewymiarować DZ niż korzystać z grzałki. Może wihajster lepiej naświetli ten temat, w końcu sam wykonuje odwierty. W projekcie miałem 3 odwierty po 90 metrów. Po obliczeniach geologa zostały 2 odwierty po 98 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 01.05.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) Wskocze w dyskusję.. Projektowe obciążenie cieplne budynku 5 (wliczając 4 osoby po 0,25 na głowę)Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie 6789 kWh/rokZapotrzebowania - ogrzewanie 47,3 kWh/(m2·rok) Dom Parterówka 140m2 grzania - wylewka 8cm Chciałbym grzac w taniej taryfie ale nie tracic w dzien (szczególnie popołudniu) komfortu ciepłego. Przewiduje tak 70/30 - 80/20 grzanie II taryfa / I taryfaTem w domu w dzien 22,5C Zbiornik bedzie 300l Pompy które wstepnie wybrałem Panasonic 9kw 1f (dla mnie minus to słaby cop)7c - 9kw2c - 6,70kw-7c - 5,90kw-15c - 5,9kw Panasonic 9kw 3f (dobry cop ale chyba za mocna ?)7c - 9kw2c - 9kw-7c - 9kw-15c - 8,30kw oraz Mitsiubisi SW75VHA (od 2C ma najlepszy cop)7c - 7,88kw2c - 7,56kw-7c - 6,91kw-15c - 6,60kw Prosze o porade która by najlepiej pasowała do mojego domu. Edytowane 1 Maja 2017 przez leniin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.05.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Tak samo było z klimatyzacją. Po co komu inverter. Nie minęło 10 lat i na rynku pozostaly tylko invertery. Tylko, że on-offy wykończył nie rynek, a przepisy. Więc nijak nie świadczy to o wyższości czy większej opłacalności technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 01.05.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Nie wprowadzaj ludzi w błąd, nie powielaj mitów, invertera na oczy nie widziałeś, nie masz pojęcia jak pracuje. Nad niczym nie musi się zastanawiać i niczego zmuszać. Po prostu zaprogramuje godziny pracy. Czy się to komuś podoba czy nie - przyszłość PC to sprężarki inverterowe. Daikin wprowadził na rynek już w 2013 roku inverterową gruntówkę i kolejni producenci dołączają ze swoimi pompami. Tak samo było z klimatyzacją. Po co komu inverter. Nie minęło 10 lat i na rynku pozostaly tylko invertery. Czemuż się dziwić temu, czasy kiedy produkowało się trwałe i opłacalne w naprawie urządzenia już dawno odeszły, dziś liczy się sprzedaż, oczywiście dostaniesz i nawet 10 lat gwarancji na te nowe wynalazki jak będziesz serwisował co roku za niemałe pieniądze, ale i producentowi się to opłaca i firmom instalacyjnym też. Oczywiście w swojej wypowiedzi nie jestem bezstronny, ale chyba nikt tego nie oczekuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.05.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) Czemuż się dziwić temu, czasy kiedy produkowało się trwałe i opłacalne w naprawie urządzenia już dawno odeszły, dziś liczy się sprzedaż, oczywiście dostaniesz i nawet 10 lat gwarancji na te nowe wynalazki jak będziesz serwisował co roku za niemałe pieniądze, ale i producentowi się to opłaca i firmom instalacyjnym też. ? Ideałem jest ,że by nie serwisować tych urządzeń / A w szczególności ,żeby nikomu to się nie opłacało .Ani producentom ,ani instalatorom. Edytowane 1 Maja 2017 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.05.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Tylko, że on-offy wykończył nie rynek, a przepisy. Więc nijak nie świadczy to o wyższości czy większej opłacalności technologii. jakie przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.05.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Gdzieś człowiek naczytał się mądrych rzeczy i zdecydował na anhydryt, dodatkowo poczytał jaką grubość wylewka standardowa powinna mieć, więc tym bardziej poszedł w anhydryt, bo miejsca już nie było. Czemu "tym bardziej"? Chcesz mieć cienką wylewkę, o dobrych parametrach przewodnictwa, żeby szybko sterować temperaturą posadzki? Grzejąc nie tylko w tańszej strefie, a wtedy kiedy trzeba? Anhydryt lepiej przewodzi ciepło (U =2,0 W/m2K vs. 1,1-1,2). Ciepło właściwe anhydryt ma podobne (chyba - bo nie mogę znaleźć tego parametru konkretnie anhydrytu) "jastrych gipsowy czysty" ma 840J/kg, tak samo jak "jastrych gipsowy z piaskiem" i beton. Tyle, że anhydryt ma gęstość ok 2x mniejszą. To znaczy, że aby wylewka anhydrytowa zakumulowała tyle samo ciepła, co betonowa, musi być 2x grubsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 01.05.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) Projektowe obciążenie cieplne budynku 5 (wliczając 4 osoby po 0,25 na głowę) , czyli 4 kW - na ogrzewanie Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie 6789 kWh/rok Zapotrzebowania - ogrzewanie 47,3 kWh/(m2·rok) Dom Parterówka - 140 m2 grzania - wylewka 8 cm Chciałbym grzac w taniej taryfie ale nie tracic w dzien (szczególnie popołudniu) komfortu ciepłego. Przewiduje tak 70/30 - 80/20 grzanie II taryfa / I taryfa . Tem w domu w dzien 22,5C . Zleć temu co robił OZC - aby określił Tobie możliwości akumulacyjne Twojej podłogówki i wówczas będziesz wybierał moc PC dla Twoich wymagań Czy OZC - było obliczane dla średniej temperatury = 22,5 C ???? Edytowane 1 Maja 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts