Garażowiec1719514970 01.05.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 JTKirk Teoretycznie wiele rzeczy jest możliwe - ale takie dedykowane sterowanie pod kątem optymalizacji wykorzystania taniej taryfy,, to chyba tylko można indywidualnie sobie zrobić. W masowej produkcji nie bardzo widzę takie rozwiązanie. Chyba się mylisz , też nie rozumiesz ,,idei" inwertera . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 01.05.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 To chcial bym w osobnym poscie napisac, bo to temat "oboczny". Powiedz mi, czy podobnego efektu (lepszej sprawnosci) nie osiagne wstawiajac do pompy on/off o nominalnej mocy 12kW sprezarke o mocy 9kW? Po prostu nie tne mocy elektronika, a fizycznie daje mniejsza sprezarke. Nie nie da ( może jakieś małe procenty/promile) WiHi spytaj . Tutaj dużo chodzi o sprawność silnika bldc w tym optymalny zakresie obrotów , co podobnie jak są np wentyle bldc w WM , na małych obrotach biorą mało prądu , ja mam wentyle indukcyjne i na małych obrotach wcale tak mało nie biorą , taka sprawność techniczna i tyle w temacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 01.05.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Chyba je przeceniasz. Skąd mają wiedzieć, jakie jest aktualne obciążenie cieplne budynku? A widzisz tutaj wychodzi Twoja niska wiedza techniczna , a tłumaczenie jej Tobie jest z góry skazane na niepowodzenie , bo Ty i tak wiesz lepiej . Ale co tam , pisałeś że masz w domu klimę inwertera , zauważyłeś że ona sama potrafi sobie regulować obrotu , dmuchać cieplej lub zimniej itp ?W /g jakiś informacji to robi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 01.05.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Inwerter jest idealny pod grzejniki- przy podłogówce w T2 rzeczywiście pracuje jak on/off z buforem , ale nadal będzie miał lepszą pracę ( ale nie cenę zakupu) Tak , do pracy z grzejnikami inwerter nadaje się lepiej jak on/of , ak\le tutaj trochę gorzej z tym wykorzystaniem taniej taryfy , ale co do pracy z podłogówka mylisz się , to zależy też dużo od przewymiarowania pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 01.05.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Tak , do pracy z grzejnikami inwerter nadaje się lepiej jak on/of , ak\le tutaj trochę gorzej z tym wykorzystaniem taniej taryfy , ale co do pracy z podłogówka mylisz się , to zależy też dużo od przewymiarowania pc Moglbys rozwinac temat przewymiarowania....? Jestem na etapie doboru mocy pompy... sprzydaloby mi siemale podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.05.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 JTKirk T Chyba się mylisz , też nie rozumiesz ,,idei" inwertera . No ale sam piszesz, że masz coś takiego u siebie, nie kwestionuję tego Ale czy coś takiego mają ci modni ostatnio producenci V,P,D,A, czy jak im tam?? Nie sądzę, żeby tak nawet ktoś pomyślał o takiej możliwości...że jest jakaś tania taryfa itd. A wątek załóż, przydałby się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.05.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Garażowiec,to może tak :jeśli zawsze w T2 masz max obciążenie dla PC - to on/off i inwerter tak samo pracują na 100%.Tylko pod koniec danego cyklu grzania ( jeśli go nie przerywamy ) , zmniejsza się obciążenie ( czyli rośnie temp powrotu).Chyba , że jest tak na przykładzie - PC 9kW z dT np 7K przez wszystkie godziny pracy PC ?Nie sądzę , że tak jest Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tede80 01.05.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Tak , do pracy z grzejnikami inwerter nadaje się lepiej jak on/of , ak\le tutaj trochę gorzej z tym wykorzystaniem taniej taryfy , ale co do pracy z podłogówka mylisz się , to zależy też dużo od przewymiarowania pc W momencie jak wydaje mi się, że już rozumiem to czytam posty w innym temacie i znowu nic nie wiem Czyli inwerterowa pompa ciepła Powietrze/Woda średnio nadaje się do grzania tylko w taniej taryfie podłogówki? nie ma sensu kupować przewymiarowanej o powiedzmy 30%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.05.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Nie będę się wypowiadał co i jak jest w jakiś tam Daikinach itp. mogę to starć się tłumaczyć z punktu co ja ,, tymi ręcami" robię . Sposobów regulacji/sterowań mamy mnóstwo do wyboru. Bardzo szczegolowo to opisales. Dziekuje. Zeby usystematyzowac sobie to w glowie i jednoczesnie upewnic sie, ze dobrze rozumiem temat dwa pytanka: 1) Jak rozumiem mozesz zmusic swoja pompe (zalozmy dla uproszczenia, ze ma moc maksymalna 10kW), zeby wyprodukowala w 2h okienku dziennym 20kW energii? 2) Jesli odp na pyt 1 jest twierdzaca, to czy musisz dokonywac jakis korekt w sterowaniu, aby takie ustawienia dobrze dzialaly takze w nocnej strefie taniego pradu (inne podbicie temperatury dla nicy, pokrecenie pokretlem mocy, cokolwiek)? W kilku slowach opisz jak takie wystarowanie inwertera (przewymiarowanego - bo to wazne) osiagnac w Twoim przypadku i o ile on jest przewymiarowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.05.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Jeszcze jedno - nie znam się na chłodnictwie , ale znam się na elektronice i przemysłowych systemach starowań ( PLC , HMI, DRIVERY, itp) i jeśli w sprężarce nie ma czegoś "nadzwyczajnego" , to nie rozumiem dlaczego nasi krajowi producenci nie stosują inwerterów do swoich PC GW...To powinno być relatywnie proste- to co pisał Garażowiec najprościej jest zrobić na pospolitym PLCeku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.05.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) A widzisz tutaj wychodzi Twoja niska wiedza techniczna , a tłumaczenie jej Tobie jest z góry skazane na niepowodzenie , bo Ty i tak wiesz lepiej . Ale co tam , pisałeś że masz w domu klimę inwertera , zauważyłeś że ona sama potrafi sobie regulować obrotu , dmuchać cieplej lub zimniej itp ?W /g jakiś informacji to robi . Owszem. Potrafi. Robi to wg temperatury. Tylko tyle. Nie wie, jakie obciążenie cieplne ma mieszkanie. Nawet jak obciążenie cieplne mieszkania się nie zmienia - to przestaje chodzić jak odpalę w kuchence kilka kW. Czemu? Przecież obciążenie cieplne się nie zmieniło. A to potrafi, jak napisałeś, uwzględniać PC. Skąd pompa miałaby znać obciążenie cieplne domu? Zresztą to nie miałoby najmniejszego sensu. Weźmy inny przykład - włącza się PC po przerwie, bo miała obniżoną zadaną temperaturę na czas droższej strefy. I co się dzieje? Goni temperaturę pracując z większą mocą. Potem, jak w domu robi się cieplej, to wzrasta obciążenie cieplne domu. W końcu jest zależne od różnicy temperatur między domem, a dworem. A co robi PC? Wg tego, co napisałeś moc powinna wzrosnąć, bo wzrasta obciążenie cieplne. A tymczasem pompa zwalnia... Albo i się wyłącza, bo osiągnęła zadaną temperaturę. PC nie uwzględnia obciążenia cieplnego budynku, bo nie ma go opomiarowanego. Tekst o inteligencji urządzenia i uwzględnianiu obciążenia cieplnego to tekst godny reklamy, a nie informacji technicznej. Edytowane 1 Maja 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.05.2017 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Moglbys rozwinac temat przewymiarowania....? Jestem na etapie doboru mocy pompy... sprzydaloby mi siemale podpowiedzi Kurcze , raczej musisz poczekać jak założę topic . No chyba że cz Ciebie pili . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.05.2017 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 No ale sam piszesz, że masz coś takiego u siebie, nie kwestionuję tego Ale czy coś takiego mają ci modni ostatnio producenci V,P,D,A, czy jak im tam?? Nie sądzę, żeby tak nawet ktoś pomyślał o takiej możliwości...że jest jakaś tania taryfa itd. A wątek załóż, przydałby się.... Nie wiem zy nni producenci maja taki (potencjometr ) bo myślę że o to Tobie chodzi . Ale to jest taka opcja która ja dodatkowo sobie daję( też nie musi być sterowana potencjometrem , tez można to ,,zautomatyzować".Ja sobie tak wykombinowałem ,ze można trochę w prosty sposób podnieś sprawność pc , ale to nie jest tak mocno potrzebne . T sterowania fabryczne i tak sobie b.dobrze radzą .To tak jak np o panasie pseudo 9 kw pisałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.05.2017 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 W momencie jak wydaje mi się, że już rozumiem to czytam posty w innym temacie i znowu nic nie wiem Czyli inwerterowa pompa ciepła Powietrze/Woda średnio nadaje się do grzania tylko w taniej taryfie podłogówki? nie ma sensu kupować przewymiarowanej o powiedzmy 30%? tede80 Widzisz , ja jestem zwolennikiem pc inwerter grunt , choć dlaczego to długo trzeba pisać , głównie chodzi o to że pc grunt inwerter osiągnie ok 40% mniejsze koszta ogrzewania , że pc grunt nie musisz aż tak bardzo przewymiarować ( nie traci tak bardzo na cop i mocy cieplnej wraz ze spadkiem temperatura DZ , bo przy powietrzu zakres tych temperatur to od +30* do -30*C , a pc grunt zakres temperatur dz to +15* do +3* ) Ja nic takiego nie mówię że pc p -w nie da się ogrzać domu czy też wykorzystać taniej taryfy , ale pc grunt nocną taryf zimową porą zrobi to o wiele skuteczniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.05.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Jeszcze jedno - nie znam się na chłodnictwie , ale znam się na elektronice i przemysłowych systemach starowań ( PLC , HMI, DRIVERY, itp) i jeśli w sprężarce nie ma czegoś "nadzwyczajnego" , to nie rozumiem dlaczego nasi krajowi producenci nie stosują inwerterów do swoich PC GW... To powinno być relatywnie proste- to co pisał Garażowiec najprościej jest zrobić na pospolitym PLCeku... Tak nie ma w takiej sprężarce nic nadzwyczajnego , a i polscy producenci maja inwertery gruntowe w swojej ofercie , z tego co gdzieś na internecie wypatrzyłem . To powinno być relatywnie proste- to co pisał Garażowiec najprościej jest zrobić na pospolitym PLCeku... No aż tak trudne , ani tak proste nie jest .Ja nie robię na prostym plc-eku , bo tutaj jest zaraz zarzut a tam firma padnie i skąd wezmę części , więc korzystam z e sterowników , dużych znanych polskich producentów . Jak by mnie brakło , można kupić bezpośrednio u producenta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 02.05.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Kurcze , raczej musisz poczekać jak założę topic . No chyba że cz Ciebie pili . Jeszcze miesiac mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.05.2017 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Bardzo szczegolowo to opisales. Dziekuje. Zeby usystematyzowac sobie to w glowie i jednoczesnie upewnic sie, ze dobrze rozumiem temat dwa pytanka: 1) Jak rozumiem mozesz zmusic swoja pompe (zalozmy dla uproszczenia, ze ma moc maksymalna 10kW), zeby wyprodukowala w 2h okienku dziennym 20kW energii? 2) Jesli odp na pyt 1 jest twierdzaca, to czy musisz dokonywac jakis korekt w sterowaniu, aby takie ustawienia dobrze dzialaly takze w nocnej strefie taniego pradu (inne podbicie temperatury dla nicy, pokrecenie pokretlem mocy, cokolwiek)? W kilku slowach opisz jak takie wystarowanie inwertera (przewymiarowanego - bo to wazne) osiagnac w Twoim przypadku i o ile on jest przewymiarowany? 1) Mogę , ale też nie muszę tego robić , jak wspominane ,,cztery kroki " mam ustawione ( a te ustawienia to nie tak ze muszę co chwila coś stawiać , to tak mniej więcej jak z rotametrami na elce podłogówki , trzeba znaleźć ustawienia raz , później się tam nic nie robi ) jeśli dom/temperatura nastawiona będzie wymagała pracy pc z maksymalną mocą to tak będzie pracować , jeśli po np godzinie , w domu osiągniemy nastawioną temperature , to po co PC ma pracować z mocą 100% , ona sobie zmniejszy moc cieplną do takiej granicy , w zasadzie , jaką dom na bieżąco traci przez przegrody . W takm przypadku on/of by się wyłączył ( no możesz go zmusić do prac dalszej , ale wtedy podbijesz temperaturę w domu powyżej nastawionej ) i jedna godzina taniej taryfy była by stracona , a przy inwerterze pc wykorzysta ją na dodatek będzie pracować z b. wysokim COP-em . 2) mogę dokonywać korek , jakbym miał charakter że lubię stać przed pc i się ślinić , cieszyć się kręceniem nastaw . Tak pc inwerter tak się nastawia aby maksymalnie wykorzystać zarówno okienko taniej taryfy w dzień , jak i nocną taryfę ale nie robi się tego codziennie , dobiera się nastawę parametrów pracy p do danego budynku raz , i tak już zostaje , zmienia się tylko a lato , i ewentualnie przyjdą jakieś większe mrozy , jak zajdzie potrzeba można ,,podbić" nastawę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.05.2017 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Jeszcze miesiac mam... A jaki masz dom , jakieś OZC masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.05.2017 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 PyxisCoś wspólnego zawodowo masz z komputerami to tak bardziej zrozumiesz zasady/możliwości sterowania obrotami sprężarki bldc . Taka sprężarka z zewnątrz niczym się nie różni od ,zwykłej" tyle że nie można jej włączyć bezpośrednio do sieci . Ona w komplecie ( w zasadzie) ma zasilacz a ten zasilacz ma wejście do sterowania obrotami sprężarki , np poprzez napicie 0-10V , jak podamy 1V to sprężarka pracuje z minimalnymi obrotami , jak 10V to z maksymalnymi , jak się zapewne orientujesz stwarza to b. duże możliwości sterowania np jakiś przetwornik temperatury na napięcie , ciśnienia na napięcie itp, it lub kombinacja takich przetworników przez PLC .... myśl ,myśl ,, myśl . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 02.05.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Projektowe obciążenie cieplne budynku 5 (wliczając 4 osoby po 0,25 na głowę)Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie 6789 kWh/rokZapotrzebowania - ogrzewanie 47,3 kWh/(m2·rok) Dom Parterówka 140m2 grzania - wylewka 8cm Chciałbym grzac w taniej taryfie ale nie tracic w dzien (szczególnie popołudniu) komfortu ciepłego. Przewiduje tak 70/30 - 80/20 grzanie II taryfa / I taryfaTem w domu w dzien 22,5C Zbiornik bedzie 300l Pompy które wstepnie wybrałem Panasonic 9kw 1f (dla mnie minus to słaby cop)7c - 9kw2c - 6,70kw-7c - 5,90kw-15c - 5,9kw Panasonic 9kw 3f (dobry cop ale chyba za mocna ?)7c - 9kw2c - 9kw-7c - 9kw-15c - 8,30kw oraz Mitsiubisi SW75VHA (od 2C ma najlepszy cop)7c - 7,88kw2c - 7,56kw-7c - 6,91kw-15c - 6,60kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts