Garażowiec1719514970 02.05.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Trochę słabe porównanie, większość komponentów komputerowych jest teraz tania, znajdź mi płytę główną do Pompy Ciepla panasa za cenę płyty do zwykłego PC, lub kombinuj zeby dopasować elektronikę z Daikina? @Pyxis: skomplikowanie twojej Płyty głównej poraża, tam nawet nie ma procesora!, takich bezpieczników za 15 lat napewno nie dostaniesz! będziesz musiał na drut to naprawiać. A bo ja wiem cy słabe porównanie , dzisiaj prawie w detalu , sprężarka bldc(5 kw)+ podstawowa elektronika do jej uruchomienia +zawór czterodrogowy (grzane chłodzenie ) to koszt ok 4 K , nic nie trzeba kombinować ,typowy zestaw , produkowany przez różnych producentów , można w mojej pompie zamieniać , ci producenci o których wspominałeś maj ambicje opanowania rynku , i wkładają swoje bebechy , tak żeby w części zaopatrywać się tylko u nich , trudno a w zasadzie niemożliwe do zastąpienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.05.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Eeeee... no chyba jednak bym zostal przy temperaturze powietrza przy gruntowce, bo ta temperatura determinuje zapotrzebowanie domu na cieplo. Albo np przy temperaturze wody powrotnej z GZ albo kombinacji tej temperatury z temperaturą powietrza , albo kombinacji tych temperatur + np temperatura zewnętrzna etc itp itd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Pixi -proponuję byśmy byli grzeczni dla siebie ,wracając do dogmatów on/offowych :-ceny części zamiennych za np 10 lat-dostępność podzespołów za np 10 lat-on/off działa zawsze z max mocą (ale sprężarki , a nie grzewczą)Do pierwszych dwóch pkt potrzeba bardziej wiary- ja nie biorę tego pod uwagę.Co do mocy , nie byłeś łaskaw odpowiedzieć na pytanie o stałą dT.Na szybko to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.05.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Cytat Napisał Pyxis Zobacz post Jesli nastawiasz sie na grzanie w tanim pradzie, to IMHO sensu nie ma, bo bedziesz sie zastanawial, jak zmusic pompe do pracy z pelna moca w godzinach taniej taryfy. No tak , istota ,,problemu" , więc staram się wytłumaczyć że tak na prawdę to wydumany problem . Da się ,,zmusić " do pracy jakiej tylko sobie klient wymarzy . Ja to sobie robię jak uważam za optymalne dla mnie . Z tego co wiem duze koncerny maja w doopie polskie realia A ja ich , za długo dla nich pracowałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Garażowiec,mogę Ci zapronować "moje rozwiązanie" (sam na to wpadłem- nie wiem może jakaś PC to ma ) pod zas CWU :-dwa czujniki temp : jeden najniżej w zasobniku ok połowy , drugi od góry ok 1/4 wys-praca : 1,5 hprzed końcem T2 PC sprawdza temp na dole , w T1 cały czas sprawdza temp w czujniku u góry i w T1 tylko do niego uzupełnia ciepłą wodę , przy każdym wejściu w T2 sprawdza się temp w środkuU mnie to super działa z tą różnicą - że kiedy działa CO to układ ten jest bocznikowany ( ze względu na czas pracy ok 25-30 min wg PC i ok 45/50 min z tym układem)Jest pełen komfort - zawsze jest ciepła woda , a steruję tylko jej słupem w zasTymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.05.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Garażowiec, mogę Ci zapronować "moje rozwiązanie" (sam na to wpadłem- nie wiem może jakaś PC to ma ) pod zas CWU : -dwa czujniki temp : jeden najniżej w zasobniku ok połowy , drugi od góry ok 1/4 wys -praca : 1,5 hprzed końcem T2 PC sprawdza temp na dole , w T1 cały czas sprawdza temp w czujniku u góry i w T1 tylko do niego uzupełnia ciepłą wodę , przy każdym wejściu w T2 sprawdza się temp w środku U mnie to super działa z tą różnicą - że kiedy działa CO to układ ten jest bocznikowany ( ze względu na czas pracy ok 25-30 min wg PC i ok 45/50 min z tym układem) Jest pełen komfort - zawsze jest ciepła woda , a steruję tylko jej słupem w zas Tymczasem No dzięki , wiem że możliwości jest wiele , tylko ja obijam się o ,,panie zwinie a firmę za parę lat i gdzie ja dostane części ". Nie robię ( na razie } własnych sterowników , opieram się na dużych producentach Polskich , składam to tylko w całość , nie będę ukrywał info z skąd ja to mam , klient ma pewność ze najwyżej kupi sobie części u producenta , nie koniecznie u mnie Ale sama CWU nie jest jakimś problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.05.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Pixi -proponuję byśmy byli grzeczni dla siebie , Nie. Ty proponujesz, zebym ja byl 'grzeczny" dla Ciebie. W druga strone to juz nie zawsze dziala. wracając do dogmatów on/offowych : -ceny części zamiennych za np 10 lat -dostępność podzespołów za np 10 lat Nie wiem kto je glosi i jak mialyby brzmiec, ale skoro gdzies wyczytales... -on/off działa zawsze z max mocą (ale sprężarki , a nie grzewczą) Hm... jak na moja wiedze, to takie urzedzenie nie ma ani stalej mocy grzewczej, ani moc pobierana przez sprezarke nie jest stala. Co do mocy , nie byłeś łaskaw odpowiedzieć na pytanie o stałą dT. U mnie delty sie zmieniaja. Zarowno na DZ jak i na GZ. Wszystko zalezy od chwilowych warunkow pracy urzadzenia. No tak , istota ,,problemu" , więc staram się wytłumaczyć że tak na prawdę to wydumany problem . Da się ,,zmusić " do pracy jakiej tylko sobie klient wymarzy . Ja to sobie robię jak uważam za optymalne dla mnie .. Faktycznie nie ma takich klopotow ze sterowaniem inwertera pod tani prad w "nie Twoich" pompach? Jali ma ktos takie "mercedesy" w kotlowni, moze niech sie podzieli uwagami co do sterowania. Chetnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Pixi,te odchyłki w poborze mocy samej sprężarki w normalnym cyklu to jaki rząd wielkości -20/30% ?Z tego co ja wiem o on/offach , to przy małej dT na obiegu grzewczym-COP powinien spadać.Dlatego w przypadku rozsądnych cen - widziałem zaletę inwertera na PC GW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.05.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 W samym cyklu CO raczej niewielkie. Rzedu 100, moze 150W.Mierzylem i usrednialem to swego czasu przy skalowaniu swojej aplikacji do pompy, ale to bylo kilka lat temu. Jesli zalozysz stala Tz dla grzania i bedziesz schodzil z delta, to zapewne tak. Jednak zwiekszenie przeplywu przy stalej mocy grzwczej powoduje spadek Tz. Skraplacz jest skuteczniej chlodzony, wiec sprawnosc powinna raczej rosnac (przynajmniej w granicach rozsadnych mocy pompy obiegowej GZ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 No a to zwiększenie przepływu , to skąd się bierze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Pixi chyba się pomyliłeś :zwiększenie przepływu przy stałej mocy grzewczej spowoduje zmniejszenie dT , a nie Tz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.05.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 I jedno i drugie spadnie, nie ma pomyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Wihi ,patrząc na wzór Q=V x Cw x dT i po przekształceniu dT=Q/Cw x V Dodam tylko , że kiedy bawiłem się prędkościami obiegówki to się potwierdzało do pewnego stopnia ( do kiedy był w miarę stały odbiór ciepła)Kiedy odbiór się zmniejsza , na chwilę wzrasta Tz ale inwerter już się do tego dostosowuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 03.05.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Jak zwiększysz przepływ w zwykłej pompce obiegowej w pc on/of to spadnie temperatura zasilania GZ i wzrośnie temperatura powrotu z Gz , i tak będzie nawet jak jeszcze z 300 razy przekształcisz wzór . W inwerterze jest inna bajka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.05.2017 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Oj , chłopaki podaliście trzy wersje z tym przepływem...Garażowiec- czyli zmniejszy się dT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 03.05.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Wszystkie "nowości" zazwyczaj tylko na początku kosztują-potem to standard (popatrzcie na elektryczne szyby-kiedyś trzeba było ekstra dopłacać , teraz najtańsze auta maja to w podstawie) Inwerter wydłuża przecież żywotność sprężarki-jeśli ja bym produkował takie PC GW , to na pewno chciałbym uzyskać przewagę nad moją konkurencją i za rozsądne pieniądze bym to oferował pzdr 1 - trochę to trwało, zanim były w standardzie 2 - jeśli to ma wyglądać tak jak w przypadku aut, to nie wiem czy to dobra droga chyba, że to tylko mi się wydaje, że kiedyś auta były bardziej trwałe i niezawodne, a te dzisiejsze naszpikowane elektroniką bez porównania mniej ja jestem ciekaw, jak tak naprawdę będzie z trwałością tych wszystkich urządzeń. Co z tego, że inwerter wydłuży żywotności sprężarki, jak padnie kawałek elektroniki i się okaże, że się nie opłaca naprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 03.05.2017 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 (edytowane) Oj , chłopaki podaliście trzy wersje z tym przepływem... (...) Podali to samo... Jeśli nie będziesz rozróżniał zachowania się invertera i on/off - będzie dochodzić do nieporozumień. Jeśli inverter osiągnie już temperaturę zadaną na wyjściu i będzie pracował z mocą zredukowaną, to automatyka mając możliwość zmiany grzewczej "w obydwie strony" będzie się starała nie dopuścić do zmiany temperatury zasilania. Edytowane 3 Maja 2017 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.05.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 1 - trochę to trwało, zanim były w standardzie 2 - jeśli to ma wyglądać tak jak w przypadku aut, to nie wiem czy to dobra droga chyba, że to tylko mi się wydaje, że kiedyś auta były bardziej trwałe i niezawodne, a te dzisiejsze naszpikowane elektroniką bez porównania mniej ja jestem ciekaw, jak tak naprawdę będzie z trwałością tych wszystkich urządzeń. Co z tego, że inwerter wydłuży żywotności sprężarki, jak padnie kawałek elektroniki i się okaże, że się nie opłaca naprawiać Co do sterowników silników (ogólnie) , to znam urządzenia pracujące non stop po 15-20 lat .Zobacz proszę na drukarki , bramy garażowe itp. Najczęściej w elektronice siadają kondensatory elektrolityczne -w miarę kumaty elektronik to namierzy i usunie za grosze. Generalnie uważam , że większy problem jest z mechaniką niż elektroniką ( popatrz na telewizory)-a owych nieszczęsnych autach co siada : turbinki zazwyczaj Problem jest jeszcze taki , że praktycznie żaden instalator nie jest elektronikiem i lokalizuje tylko z grubsza problem- jak stwierdzi np uszkodzenie płyty głównej , to może pominąć fakt że to jest skutek uszkodzenia , a nie przyczyna ( np coś z zasilaniem głównym), a nowa płyta będzie sprzedana... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 03.05.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Oj , chłopaki podaliście trzy wersje z tym przepływem... Garażowiec- czyli zmniejszy się dT ? Tak przy większym przepływie zmniejszy się delta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.05.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Tak przy większym przepływie zmniejszy się delta W takim wypadku co się dzieje z COPem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts