bobrow 15.02.2019 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 (edytowane) Gdzie te moce i COP-y lepsze? Patrzę w polski katalog na KIT-WXC09H3E5 i WH-MXC09H3E5 i widzę dla +7, +2, -7 dokładnie to samo: 4.54/3.59/2.85 Ok,trzyfazowa SDC ma dobre parametry -w niższych temp powinien być lepszy T-cap. Przeszkadza mi nadal wył sprężarki przy -20 st.No , ale to moje odczucia. Gość ma wszystko jak na tacy- musi się tylko zdecydować na czym mu zależy... Edytowane 15 Lutego 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.02.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Ale wiesz, że ja pytałem o to gdzie te lepsze COP-y i moce monobloka? A te dwa modele co podałem to T-CAP split i T-CAP mono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.02.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Ale wiesz, że ja pytałem o to gdzie te lepsze COP-y i moce monobloka? A te dwa modele co podałem to T-CAP split i T-CAP mono? Sorki, zasugerowałem się SDC- oczywiście jeden czort T-cap split i mono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzynio51 15.02.2019 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 (edytowane) Ja wybrałbym SDC 9kW (skoro asolt tak policzył, a nie "oszust" architekt). Nie brał bym T-CAP. Grzanie cały czas. Komfort dużo lepszy niż przy 2T, a koszty niewiele większe. T-CAP to dwa śmigła. Duża PC jak 12kW. Popatrz na zdjęcia. a asolt doradził mi z Panasa jednak TCapa przy tym zapotzrebowaniu na moc . Mam OZC 8.1 i Tcapa 9 kw. Przy -16 pracowała 11h. Praktycznie w każdych warunkach zewnętrznych mieszczę się w 2 taryfie. Musi być naprawdę długotrwale mroźno na zewnątrz żeby pompa zahaczyła o 1T. Jak nie masz grubych wylewek i grzanie w 2T odpada to Tcap jest za mocny. Chyba że kilka tys zł nie robi Tobie różnicy, a za to będziesz miał stałą moc (8,9kw) do - 20 w trybie pompy. Wylewki mam na parterze w granicach 8-9cm a pietro 7-8cm , czy takie parametry zaliczysz do grubych ? Edytowane 16 Lutego 2019 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.02.2019 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Ja wybrałbym SDC 9kW (skoro asolt tak policzył, a nie "oszust" architekt Nie wiem dlaczego pochwalasz niedokladność, nierzetelność, a czasem zwykłe oszustwo, a jednoczesnie starasz sie pomagac na forum najlepiej jak potrafisz. Jest to dla mnie całkiem niezrozumiałe. Ja sobie zapisuję co ciekawsze przypadki oszustw bo inaczej tego nie mozna nazwac. Ostatnio miałem dwa takie przypadki gdzie obliczone Eu wynosiło 10 kWh/m2 czyli duzo ponizej progu pasywnosci, co ciekawe dwa rózne projekty tego samego architekta, oczywiscie te budynki widziały pasywnosc jak kolokwialnie mówiąc świnia niebo. Nie szkodzi to jednak dac tego oszusta w cudzysłowiu bo przeciez Kubson sie nigdy nie myli, a asolt nie wie co pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 16.02.2019 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Ja nie jestem fachowcem od OZC ale moim zdaniem już dawno powinno się obniżyć próg - 20 stopni .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.02.2019 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Próg zależy od strefy i nie wszędzie wynosi -20. Poza tym jest tylko pewnym punktem odniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.02.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Kolego a jak to będzie teraz wyglądało, jeśli wg OZC wykonanego przez kolegę asolta, wychodzi mi 9.08 kW bez CWU? A jakie jest zapotrzebowanie na ciepło?? Zobacz jakie temperatury przeważają w Twoim mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 16.02.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 a asolt doradził mi z Panasa jednak TCapa przy tym zapotzrebowaniu na moc . Wylewki mam na parterze w granicach 8-9cm a pietro 7-8cm , czy takie parametry zaliczysz do grubych ? U mnie piętro to samo co u Ciebie. Parter od 10 do nawet 14 miejscami (nierówności chudziaka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 16.02.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 A i jeszcze jedna ważna informacja. Moje OZC 8.1 jest dla -24 ( V strefa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzynio51 16.02.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 A i jeszcze jedna ważna informacja. Moje OZC 8.1 jest dla -24 ( V strefa) Dzięki, u mnie III STR3FA I 9,08KW dla - 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzynio51 16.02.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 A jakie jest zapotrzebowanie na ciepło?? Zobacz jakie temperatury przeważają w Twoim mieście. O tą wartość z OZC chodzi? Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 16686 kWh/rok Lokalizacja to Łódź, gdzie mogę sprawdzić te temp przeważającej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.02.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd:16686 kWh/rok Lokalizacja to Łódź, gdzie mogę sprawdzić te temp przeważającej? Pisałem już o tym w poście nr #854 oraz #860 Najniższa temperatura w sezonie grzewczym w ŁODZI to -12 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.02.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 O tą wartość z OZC chodzi? Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 16686 kWh/rok Lokalizacja to Łódź, gdzie mogę sprawdzić te temp przeważającej? Najważniejszą wartością przy doborze pompy jest PROJEKTOWE OBCIĄŻENIE CIEPLNE BUDYNKU i to w/g niego dobierasz urządzenie. U Ciebie wylewki są takie sobie i zaryzykuję stwierdzenie że II taryfa będzie mało komfortowa. Powinieneś rozpatrzyć raczej grzanie non-stop. Biorąc to pod uwagę oraz rejon T-cap 9kW będzie lekko przewymiarowany a SDC 9kW na styk. W naszym rejonie -20 zdarza się w ciągu roku bardzo rzadko i trwa dosłownie kilka godzin. Pytanie jeszcze dla jakiej temperatury wewnętrznej Andrzej liczył. Musisz to wziąć pod uwagę bo jeśli dla 20 stopni to raczej żona Cię z domu wymelduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.02.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Ja nie jestem fachowcem od OZC ale moim zdaniem już dawno powinno się obniżyć próg - 20 stopni .. Jaki to problem napisac do PKN (Polski Komitet Normalizacyjny) oraz do Min. Infrastruktury który wydaje rozporządzenia w zakresie WT. Uzasadnic, a moze przychylą sie do Twoich objasnien i zmienią temperatury obliczeniowe dla poszczegolnych stref klimatycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.02.2019 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Ja nie jestem fachowcem od OZC ale moim zdaniem już dawno powinno się obniżyć próg - 20 stopni .. Tak....chciałem napisać to samo co asolt wyżej, pisz...może dzięki Tobie, kolejne pokolenia nie będą musiały się stosować do takich idiotycznych norm, bo będą nowe, lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 16.02.2019 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 (edytowane) Jaki to problem napisac do PKN (Polski Komitet Normalizacyjny) oraz do Min. Infrastruktury który wydaje rozporządzenia w zakresie WT. Uzasadnic, a moze przychylą sie do Twoich objasnien i zmienią temperatury obliczeniowe dla poszczegolnych stref klimatycznych. Tak....chciałem napisać to samo co asolt wyżej, pisz...może dzięki Tobie, kolejne pokolenia nie będą musiały się stosować do takich idiotycznych norm, bo będą nowe, lepsze Rozumiem że waszym zdaniem to sensu oczywiście nie ma .. bo : - jeden straci dochód z wciskania świstka za 500 który z rzeczywistością nie ma nic wspólnego - drugi no właśnie nie wiem JTKirk czy aby na pewno nie jesteś stronniczy / czytaj instalator-sprzedawca / ?? bo Panas to dla mnie pewna i sprawdzona marka a Hitachi to jedna wielka niewiadoma. - nie masz jednego ani drugiego a więc nie jesteś obiektywny jesteś stronniczy Jednoznacznie widzę jak bronicie właśnie takich bzdur . I nie ma się co dziwić że ludziska w latach 2000-2010 ładowali groszkowce 24-30 KW - bo przecież ( oczywiście tym zamożniejszym jak na tamte czasy ) jeden taki lub podobny zrobił świstek jak na tundre a drugi taki lub podobny sprzedał krowe - brawo chłopaki bez obrazy ale to moje zdanie Edytowane 16 Lutego 2019 przez toommm dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzynio51 16.02.2019 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Pisałem już o tym w poście nr #854 oraz #860 Najniższa temperatura w sezonie grzewczym w ŁODZI to -12 C. Tak wiem , tylko wtedy ładnie mi to zilustrowąłeś dla OZC 7.1kw(wyliczone na podstawie ciepłowłasciwe.pl) a teraz wydaje mi sie ze mam wyliczone przez asolta rzetelniejsze OZC 9,08kW, Jak ten wykres teraz powinien wygladać ? Jaka bedzie temp graniczana (ambiwalentana ? tak to sie nazyywa ) Czy prosta zapotrzebowania budynku na moc ma przebiegać róznolegle do poprzedniej ( dla 7kW) tylko przesunieta powyzej na osi kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzynio51 16.02.2019 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Zwykła, w sensie nie T-Cap. Ale w Twoim domyśle, zwykła czyli nie Inwertorowa, tym bardziej da radę Czym w zasadzie różni się 9kw Tcap 1f od 9kW SDC 3f pod wzgledem wydajności , bo z tego co wiedze w katalogu obie mają stała moc 9kW od -2 do +7 i COP takie same ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 16.02.2019 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Czym w zasadzie różni się 9kw Tcap 1f od 9kW SDC 3f pod wzgledem wydajności , bo z tego co wiedze w katalogu obie mają stała moc 9kW od -2 do +7 i COP takie same ? SDC przy - 15 dla 35 stopni ma moc 8,3kw. Tcap ma 9kw. Przy -20 tcap ma 8,9kw a w SDC nie wiem ale dalej spada. Pewnie ok 7-7,5. Tcap pracuje do -28 a SDC do -20( tak jest w tabelce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts