Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy wg OZC

maciejtoya

Recommended Posts

zawsze mi się wydawało że będąc czegoś pewnym i jest coś sprawdzone to przynajmniej przez chwilę u siebie a nie u sąsiada to tyle.

A studiowanie starych postów daje wiele do myślenia i obrazuje jak zmienia się sposób postrzegania prawdy / rzetelności i rzeczywistości forum

polecam .

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może ja coś nie rozumiem. Ale skoro dobiera mi ktoś pompę, dla której punkt w którym zaczyna się wpsomagać grzałka to jest np -10 to różnica między zapotrzebowaniem a tym co da pompa jest kompensowane grzałką - co w tym rozumowaniu złego? Że wydam 150 pln na grzałkę

Oczywiście mogę sobie kupić pompę 16kW która będzie miała 9kW przy -20 - tylko po co? Raz, że to będzie kosztowało sporo więcej dwa będę się bawił w jakieś bufory. Niektórzy wysyłają mi porównanie 2 pomp mniejszej i większej - mój wybór, moja decyzja. OZC jest tylko po to żeby mieć punkt odniesienia może nigdy u mnie nie będzie -20, a może będzie i -30.

Dobra tyle moich wypocin w temacie OZC i doboru pompy - ktoś coś technicznie może się odnieść do mojego wcześniejszego zapytania?

punkt w którym zaczyna się wpsomagać grzałka to jest np -10 to różnica między zapotrzebowaniem a tym co da pompa jest kompensowane grzałką - co w tym rozumowaniu złego?

Nie wiem czy to jest dobrze ale ja mam dokładnie takie samo zdanie , a i dodam że mniejsza pompa lepiej / niżej zmoduluje w okresach przejściowych a to ważne bo zdecydowana większość sezonu PC raczej będzie pykać na niskich obrotach ( tak jest u mnie ) niż gonić bo jest zima milion lecia ..

Mi w 2015 roku wciskano tylko t-capa , w zeszłym roku jeden napisał że grzeje atmosferę - i wiesz co ,, grzeje atmosferę , w domu mam cieplutko i obskakuje to zwykła SDC 1 fazowa na zasilaniu max powtarzam MAX 30 stopni . niewiarygodne ...

Panowie,ale dlaczego słuchamy instalatorów jak sami producenci pomp udostępniają różne opracowania fachowe w których jak byk stoi że pompę powietrze-woda powinno się dobierać dla naszego klimatu na minus 8 stopni poniżej powinna się wspomagać grzałką bo stanowi to tylko ułamek energi potrzebnej w całym sezonie.

Wiekszość porównuje COPy z tabelek w których sa podawane maksymalne dostępne moce przy danych temperaturach i COPy przy tych mocach ,a to jest błędne bo najlepsze Copy mają tak dobrane że np.przy minus15 mają najlepsze przy 95% obciążenia a im cieplej tym te procenty spadają aż np.przy +7 jest to ok.65% obciążenia.

I tak powinna być dobierana pompa aby krzywa zapotrzebowania energi pokrywała się jak najdłużej z krzywą najlepszych COPów w skrócie pompa powinna być możliwie jak najsłabsza i pracować jak jest zimno na maxa a w godzinach których jest najwiecej czyli od-2do 2 w okolicach 65% obciążenia.

Czy chodzi o to ? #911

Jeśli tak to odpowiedź masz tu #913

Nie :) Pytałem o;

Mam jeszcze pytanie do fachowców - czy rozmiar wymiennika ma znaczenie? Dlaczego niektóre pompy są dużo większe od innych (chodzi mi o głębokość). Widziałem zdjęcie gdzie sa jednostki zewnętrzne mitsu, daikina i panasa. Panas i daikin wyglądały przy mistu jak zabawki z piaskownicy (wszystkie podobnej mocy). Hewalex chwali się, że ma sporych rozmiarów wymienniki - zresztą też to słyszałem od innego sprzedawcy, że jednostki zewnętrzne niektóre firmy zapożyczyły z klimatyzatorów - a oni robią tylko pod pompy są większe i odstęp pomiędzy lamelami jest duży co utrudnia ich zamarzaniu.

W ostatnim numerze muratora jest dodatek o pompach ciepła i tam świetnie wyliczyli na przykładzie (łącznie z kosztami użytkowania) doboru 3 rożnych pomp. Jedna została dobrana tak, żeby przy -20 nie wspomagać się grzałkami. Zachęcam do lektury - może to rozwieje wątpliwości dlaczego tak a nie inaczej.

Dla myślących polecam poobserwować i przesledzić na vorupe.eu jak pompa 5kw czyli defakto lekko podkręcona pompa 3kw męczy się cały sezon na niskich modulacjach w domu 130m2 w miejscowości dla której temperatura obliczeniowa jest -28.

Tylko instalatorzy dobierają duże jednostki .Ja jak dzwoniłem czy pisałem bezposrednio do firm czy to Aristo czy Nibe czy Vaillant to podając zapotrzebowanie na ciepło proponowali mi jednostki najmniejsze jakie mieli a instalatorzy przynajmniej o 3kw większe.

SDC przy - 15 dla 35 stopni ma moc 8,3kw. Tcap ma 9kw. Przy -20 tcap ma 8,9kw a w SDC nie wiem ale dalej spada. Pewnie ok 7-7,5. Tcap pracuje do -28 a SDC do -20( tak jest w tabelce)

A jak wygląda zakres modulacji mocy Sdc 3f w stosunku do TCapa? Doczytałem że 9kW Tcap (podobno min to ok4kW) nie zejdzie tak nisko z min mocą jak9kW SDC 1F a ciekawi mnie jak nisko może zmodulowac SDC 9kW ale 3fazowy?

Oraz interesuje mnie jaka jest różnica w cenie 1f i 3f Sdc

Edytowane przez krzynio51

A jak wygląda zakres modulacji mocy Sdc 3f w stosunku do TCapa?

Jak zejdzie nisko z min mocą 9 kW SDC 1F

Oraz interesuje mnie jaka jest różnica w cenie 1f i 3f Sdc

- Pompy PC/PW;

9 kW/3f; 9 kW/ 3f /T-Cap; 9 kW/1f /T-Cap - mają podobny zakres modulacji,

Wg. plusfoto ; przy temperaturze zewnętrznej > 3 C moc modulowana nie niższa niż 4 kW https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page443 ,

- Pompa PC/PW/9 kW/1f - najniższą moc modulowaną ma ok.2,2 kW;

Moce maksymalne a minimalne modulacje.jpg

-Ceny pomp - na allegro można orientacyjnie sprawdzić,

Edytowane przez Andrzej5101

Jeśli chodzi o pokoje służące wyłącznie za sypialnie to jeszcze być może przebolejesz 20 stopni, ale salon i pokoje gdzie będziesz przebywał ty czy inne osoby przez dłuższy okres czasu w ciągu dnia to albo poproś Andrzeja aby to przeliczył gdzieś do 22 stopni albo weź poprawkę. Różnica nie powinna być powalająca Przyda się to również gdybyś planował projekt podłogówki. Resztę poprzedniej mojej wypowiedzi w dalszym ciągu potrzymuję.

Poprosilem i przeliczyl na 22.5 C, OZC w moim przypadku wzrosło z 9,08kW do 9,5kW, uważacie że nadal 9kw Sdc 1f, podoła w moim i będzie najrosadniejszym wyborem w moim przypadku?

- Pompy PC/PW;

9 kW/3f; 9 kW/ 3f /T-Cap; 9 kW/1f /T-Cap - mają podobny zakres modulacji,

Wg. plusfoto ; przy temperaturze zewnętrznej > 3 C moc modulowana nie niższa niż 4 kW https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page443 ,

- Pompa PC/PW/9 kW/1f - najniższą moc modulowaną ma ok.2,2 kW;

[ATTACH=CONFIG]427044[/ATTACH]

-Ceny pomp - na allegro można orientacyjnie sprawdzić,

Andrzeju mógłbyś mi ten wykres w lepszej rozdzielczości na priv wysłać? Z góry dziękuję

Poprosilem i przeliczyl na 22.5 C, OZC w moim przypadku wzrosło z 9,08kW do 9,5kW, uważacie że nadal 9kw Sdc 1f, podoła w moim i będzie najrosadniejszym wyborem w moim przypadku?

Przy 0 stopni ta pompa na samo CO będzie chodziła jakieś 15h na dobę. Od -5-7 non stop. Nie mówimy o -15 czy -20 tylko o realnych temperaturach grudzień-luty. A jak przyjdzie -15 to z grzałkami może nie wydolić. Poza tym albo G11, albo mocno w drogiej strefie G12W będziesz grzać.

Ja przy niemal identycznym OZC, z dobrą akumulacyjnością - silka, grube wylewki, grube stropy monolityczne - myślę między T-CAP-em 9, a 12kW. W styczniu średnio taki dom licząc liniowo wymagał ~5kW, co daje 13h pracy T-CAP 9kW i 10h pracy T-CAP 12kW.