Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy wg OZC

maciejtoya

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest jakieś 3000 netto różnicy.

Wedlug cennika 1500zl 12kw jest droższa,ale cennik to nie wszystko zależy po ile dorwie u instalatora jeden zaproponuje lepszą cenę na to drugi na tamto reguły nie ma niby u każdego powinno byc tak samo czyli 12kw droższe ale haslo t-cap działa:lol2:

12kw ma grzalki 6kw w razie czego 9kw ma grzalki 3kw.

Niewiem czy w panasoniku mozna w razie awarii poleciec pare dni na grzalkach ale wtedy 6kw bylo by lepsze.

Ja tam widzę w cenniku ponad 5000zł różnicy.

KIT-WXC09H3E5 9kW1~/230V/50Hz WH-SXC09H3E5 3kW WH-UX09HE5 13,640 zł 12,430 zł 26,070 zł

KIT-WXC12H6E512kW1~/230V/50Hz WH-SXC12H6E5 6kW WH-UX12HE5 14,750 zł 16,459 zł 31,209 zł

Edytowane przez agb

Zaraz wyjdzie, że ja proponowałem ;) Ja tylko do ceny się odniosłem.

Z drugiej strony przy takim budynku bym nie wykluczał wcale i sam się waham. T-CAP 9kW przy takim budynku przy 0 stopni to 12h/dobę na samo CO. Czyli w tym roku grudzień, styczeń. T-CAP 12kW pod pewnymi warunkami - dobra akumulacyjność i G12as - warto chociaż przemyśleć.

Ale jakiś pogląd na dobór jednostki po ich przejrzeniu można sobie wyrobić. Co byś zaproponował wobec tego koledze krzynio51 do grzania w 2T skoro ten wykres jest "ch....owy"?

Coś ty taki nerwowy.. Za dużo reżimowej tv czy co....

Zwróciłem tylko uwagę, że dla grzejących w 2T wykresy raczej słabo się przydają. Andrzej z uporem maniaka (mi też kiedyś :)) rysuje je dla grzania w 24 h/7 dni. Jak wyglądałby taki wykres dla grzania w 2T? Ano pewnie moc pompy by wzrosła. I tego tez powinien być świadomy inwestor przez zakupem.

Coś ty taki nerwowy.. Za dużo reżimowej tv czy co....

Niewiem, nie oglądam - a to troszkę z Twojej strony taki gimnazjalny sarkastyczny żarcik. Buduję za swoje dzięki temu moje nerwy w najlepszym porządku:P

Są osoby grzejące faktycznie 24/7, których zapotrzebowanie budynku i moc pompy wspólgrają z tym wykresem dlatego zawsze warto przed doborem jednostki rozważyć różne opcje. Nie mam nic do grzania w 100% w 2T ale wtedy pompa musi być faktycznie większa... A o ile? Też niema jednoznacznej odpowiedzi.

Grzejta ile fabryka dała jak tylko Pan i Pani zadowolona;)

Pozdrawiam

Ten zasil 3x6mm2 to do jednostki zewnątrzej czy wewnętrznej wymagany jest w przypadku splita?

W katalogu widzę że niby wew 3x6 + 3x2.5 do grzałki chyba ale jeszcze wyczytałem coś takiego jak komunikacja zew-wew 4x6mm2(dlaczego 4 a nie 3 żyły)

Ktoś wie?

Główny do wew. 3*6 i 32 A , dodatkowy dla grzałki 3*2,5 i 16A. Natomiast komunikacyjny do zewnętrznej jednostki 4*6 mm2. To oczywiście przy 1-fazowym T-capie. Przy SDC 09H3E5 i UD09HE5 wystarczy odpowiednio 3*4mm2 25A, 3*2,5mm2 oraz na zewnątrz 4*4 mm2. 4 sztuki bo jedna jest komunikacyjna. Edytowane przez plusfoto

Ten zasil 3x6mm2 to do jednostki zewnątrzej czy wewnętrznej wymagany jest w przypadku splita?

W katalogu widzę że niby wew 3x6 + 3x2.5 do grzałki chyba ale jeszcze wyczytałem coś takiego jak komunikacja zew-wew 4x6mm2(dlaczego 4 a nie 3 żyły)

Ktoś wie?

Bo 4 żyła to komunikacja cyfrowa.

Główny do wew. 3*6 i 32 A , dodatkowy dla grzałki 3*2,5 i 16A. Natomiast komunikacyjny do zewnętrznej jednostki 4*6 mm2. To oczywiście przy 1-fazowym T-capie. Przy SDC 09H3E5 i UD09HE5 wystarczy odpowiednio 3*4mm2 25A, 3*2,5mm2 oraz na zewnątrz 4*4 mm2. 4 sztuki bo jedna jest komunikacyjna.

Można tak jak piszesz ale ja zalecam 5x4mm wtedy zostaje jeszcze 3 faza do dyspozycji na pozostały osprzęt kotłowni.