NC_PC 23.02.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ale 5x4 nie zastąpi 3x6mm2. Co z tego, że masz więcej żył, jak te potrzebne pompie są za cienkie? jak masz blisko i kable prowadzone oddzielnie to 5x2,5mm jest ok, ale lepiej 5x4mm poprowadzić nie ma ryzyka 3x6 to jak masz grzałkę i sprężarkę na jednej fazie. Bo na 6mm to i 8kW można puścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.02.2019 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Na grzałkę poza tym 3x6mm2 jest zalecany osobny 3x2.5mm2. Swoim klientom możesz sobie zalecać zastąpienie żyły 6mm2, żyłą 2.5mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 26.02.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 To i ja bym się Was poradził jaką moc pc dobrać dla mojego domu. Jak narazie jeden instalator doradził LG 5kW inny Panasonica 7kW ozc Asolt wyliczył tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.02.2019 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 (edytowane) To i ja bym się Was poradził jaką moc pc dobrać dla mojego domu. Jak narazie jeden instalator doradził LG 5kW inny Panasonica 7kW ozc Asolt wyliczył tak czyli jak? edit: pytanie było bo obraz się nie wyświetlał Edytowane 26 Lutego 2019 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.02.2019 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Skoro Asoltowi wyszło ok 3kW, to raczej wiadomo co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 26.02.2019 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Nie wiem dlatego się pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.02.2019 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 no 5kw. Chyba, że różnica między 5kw a większą mocą jest stosunkowo niewielka. Wtedy będziesz mógł bardziej wykorzystać drugą taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 26.02.2019 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Właśnie nie wiem czy będę grzał tylko w II taryfie czy cały czas to już podczas użytkowania wyjdzie co mi bardziej pasuje. Jeszcze samsung ma 6kW to wygląda na to, że będzie najbardziej optymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.02.2019 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Ogrzewanie podłogowe po całości?Ile osób?Jakie grube wylewki? Czy betonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 26.02.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Tak ogrzewanie podłogowe po całości, osób - 2 (kiedyś pewnie więcej), wylewki ok 8cm, betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 26.02.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Nie wiem po co Ci dla domu o zapotrzebowaniu 3kW pompa 6kW? Jeśli nie zamierzasz grzać w 2 taryfie. Poszukaj takiej pompy, która przy -10 do około 2kW ewentualnie poszukaj takiej co dla parametru A-7/35 będzie miała 2kW. W zupełności wystarczy i będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 26.02.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Dlatego zapytałem Was, bo instalatorzy dobrali mi już 5,6,7 kW pcCzyli w ozc patrzy się na tą wartość - Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 3167 W - Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 26.02.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Zawsze mnie zastanawia w przypadku tak niskiego zapotrzebowania na ogrzewanie co z mocą dla CWU. Pompa 3kW zbiornik 300l będzie grzać chyba 3h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 26.02.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Instalatorzy są różni Jedni podchodzą do tematu rzetelniej inni Ci wcisną wszystko żeby zarobić. Tak to obciążenie mówi ile kW potrzebujesz na ogrzanie budynku i uwaga! przy -20stopni (takie przepisy) - niektórzy doliczają następnie 0,25kW na osobe do CWU inni nie doliczają (bo pompa może albo grzać CO albo CWU). Jakieś mega mózgi policzyły, że około 80% to temperatury coś koło 0 stopni są strony gdzie możesz zobaczyć jakie temperatury są w danym rejonie (dokładnie ile godzin utrzymuje się temperatura). Na jakieś stronie czytałem, że pompę dobiera się w przedziale około -10, a potem wspomagana jest grzałką elektryczną. Dzięki temu unikasz sytuacji gdzie pompa inwerterowa zamiast modulować mocy i pracować jak najdłużej załącza się i włącza co przyśpiesza jej zużycie (choć i tak pewnie pracować będzie jakieś 15-20 lat lub dłużej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.02.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Moce pompy PC/PW Panasonic 3 kW i 5 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 26.02.2019 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Poproś instalatora żeby ci zestawił prognozę. Ten panas to nawet 3kW by stykał, a 5kW to bez grzałek pójdzie. Jak mała różnica to można się pokusić o 5kW - jak ci ktoś coś większego będzie chciał wsadzić to uciekaj do innego instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzynio51 21.03.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Prosze o podpowiedz Świeżo zamontowany Tcap 9kW 1f , pow grzanych podłóg 200m2, OZC 9,5kw, na ta chwile budynek nieocieplony (sciany porotherm) , brak ocieplenia dachu , Próbuje dokonac wygrzania wylewek ale doszedłem do na zasilaniu 31C i ni cholery nie chce wyżej wskoczyć mimo zadanego np 40C , grzanie ustawione na prostej , przy 31C na zasilaniu na powrocie osiaga max 24C , kombinowałem z delta od 5 do 12 C ale raczej efektu zadnego . Czy moze to być spowodowane zbyt duzym zapotrzebowaniem na ciepło budynku z powodu niedocieplenia? Nadmienie ze przy przełaczeniu na zbiornik CWU pompa wkreca sie na 50 C raczej bez problemu , Od wczoraj testuję po ocięciu obiegu poddasza i grzeję sam dół i dziś do 40C doszła . Co moze być przyczyną ? Nie daje rady bo zbyt duzy odbiór ciepła na pełnych biegach ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 21.03.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Prosze o podpowiedz Świeżo zamontowany Tcap 9kW 1f , pow grzanych podłóg 200m2, OZC 9,5kw, na ta chwile budynek nieocieplony (sciany porotherm) , brak ocieplenia dachu , Próbuje dokonac wygrzania wylewek ale doszedłem do na zasilaniu 31C i ni cholery nie chce wyżej wskoczyć mimo zadanego np 40C , grzanie ustawione na prostej , przy 31C na zasilaniu na powrocie osiaga max 24C , kombinowałem z delta od 5 do 12 C ale raczej efektu zadnego . Czy moze to być spowodowane zbyt duzym zapotrzebowaniem na ciepło budynku z powodu niedocieplenia? Nadmienie ze przy przełaczeniu na zbiornik CWU pompa wkreca sie na 50 C raczej bez problemu , Od wczoraj testuję po ocięciu obiegu poddasza i grzeję sam dół i dziś do 40C doszła . Co moze być przyczyną ? Nie daje rady bo zbyt duzy odbiór ciepła na pełnych biegach ma? Odpowiedź zawarłeś w pytaniu: "na ta chwile budynek nieocieplony (sciany porotherm) , brak ocieplenia dachu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.03.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Co moze być przyczyną ? Nie daje rady bo zbyt duzy odbiór ciepła na pełnych biegach ma? Przyczyny masz dwie: 1. Brak izolacji 2. Ciepło parowania wody z wylewek. BTW. Jak odpaliłeś po całości na raz, to ile ciepła wyprodukowałeś grzałkami? Poniżej pewnej temperatury PC grzeje tylko grzałkami. A powyżej, jak za wolno rośnie temperatura, to uznaje, że sprężarka nie wyrabia i też odpala grzałki. Trzeba odpalać po jednej pętli czy pomieszczeniu (od najmniej obciążonego), to temperatura rośnie szybko i pompa uznaje, że sprężarka daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 21.03.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Prosze o podpowiedz Świeżo zamontowany Tcap 9kW 1f , pow grzanych podłóg 200m2, OZC 9,5kw, na ta chwile budynek nieocieplony (sciany porotherm) , brak ocieplenia dachu , Próbuje dokonac wygrzania wylewek ale doszedłem do na zasilaniu 31C i ni cholery nie chce wyżej wskoczyć mimo zadanego np 40C , grzanie ustawione na prostej , przy 31C na zasilaniu na powrocie osiaga max 24C , kombinowałem z delta od 5 do 12 C ale raczej efektu zadnego . Czy moze to być spowodowane zbyt duzym zapotrzebowaniem na ciepło budynku z powodu niedocieplenia? Nadmienie ze przy przełaczeniu na zbiornik CWU pompa wkreca sie na 50 C raczej bez problemu , Od wczoraj testuję po ocięciu obiegu poddasza i grzeję sam dół i dziś do 40C doszła . Co moze być przyczyną ? Nie daje rady bo zbyt duzy odbiór ciepła na pełnych biegach ma? Nie pójdzie Ci więcej, bo chyba za mała temperatura powrotu do zasilania. Rozbujaj to pomału. Chyba nie da rady inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts