eko_zgonus1719516655 23.07.2019 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Zależy od reku. Jak zamontujesz bez odzysku wilgoci, to będziesz dawał obroty na minimum, co z jednej strony zmniejszy straty, ale z drugiej wymiennik będzie się zapychał skroplinami i spadnie sprawność. Chce dac ten sam co Ty masz także odzysk będzie. Kurde PC 3 kW, nie wierzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.07.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Chce dac ten sam co Ty masz także odzysk będzie. Kurde PC 3 kW, nie wierzę... Tylko pamiętaj, że nie nominalnie, a przy -20*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 23.07.2019 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Tylko pamiętaj, że nie nominalnie, a przy -20*. Słuszna uwaga, dzięki, bo już mój hurraoptymizm poszybował w kosmos. Zaraz popatrzę na ten wykres co Andrzej wkleił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.07.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 ( Htr + Hve) x dt Nie przydadzą się żadne dane w kWh - tylko w W i pochodnych. dt - sam sobie zakładasz, jak chcesz przy - 20* za oknem mieć + 23* wewnątrz, to dt = 43*. A jak che mieć 20 C wewnątrz to dt = 40 ??? eko_zgonus Przelicz dla sprawdzenia wg,kalkulatora CNC ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340244-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unik%C4%85%C4%87-przed-monta%C5%BCem-pompy-ciep%C5%82a-jak-przygotowa%C4%87-budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 .... Przelicz dla sprawdzenia wg,kalkulatora CNC ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340244-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unik%C4%85%C4%87-przed-monta%C5%BCem-pompy-ciep%C5%82a-jak-przygotowa%C4%87-budynek Kalkulator CNC to to samo co cieplowlasciwe.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 25.07.2019 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 A jak che mieć 20 C wewnątrz to dt = 40 ??? eko_zgonus Przelicz dla sprawdzenia wg,kalkulatora CNC ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340244-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unik%C4%85%C4%87-przed-monta%C5%BCem-pompy-ciep%C5%82a-jak-przygotowa%C4%87-budynek Wg tego kalkulatora wyszło nieco więcej, tzn max moc potrzebna 3,5 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanson 06.08.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Minęła chwila pojawiły się nowe serie, opcja gazu, chciałem dopytać kolegów co dobrać dla: Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 7742 WWskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 46,7 kWh/(m2·rok)Dom kostka jednopiętrowy z nieużytkowym poddaszem, oraz garażem połowicznie w bryle,Całość OP, Wylewka na dole i u góry: 6-7cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manitou 06.12.2019 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 Hej, na podstawie, którego parametru z OZC określa się potrzebna moc pompy? Całkowita projektowana strata ciepła? Obliczenia wykonał asolt ale jeszcze nie zdążyłem ich skonsultować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 07.12.2019 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Hej, na podstawie, którego parametru z OZC określa się potrzebna moc pompy? Całkowita projektowana strata ciepła? Obliczenia wykonał asolt ale jeszcze nie zdążyłem ich skonsultować Projektowe obciążenie cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.12.2019 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Minęła chwila pojawiły się nowe serie, opcja gazu, chciałem dopytać kolegów co dobrać dla: Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 7742 W Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 46,7 kWh/(m2·rok) Dom kostka jednopiętrowy z nieużytkowym poddaszem, oraz garażem połowicznie w bryle, Całość OP, Wylewka na dole i u góry: 6-7cm Praktycznie kazdy model o najmniejszej mocy dowolnego producenta bedzie odpowiedni, i tak nie ma kotłow o mocy mniejzej niz 11 kW. Do rozwazenia jest tylko cena i serwis, oraz moc minimalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanson 27.12.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Praktycznie kazdy model o najmniejszej mocy dowolnego producenta bedzie odpowiedni, i tak nie ma kotłow o mocy mniejzej niz 11 kW. Do rozwazenia jest tylko cena i serwis, oraz moc minimalna. Asolt a powietrzna pompa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.12.2019 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Asolt a powietrzna pompa ? 8 kW lub 9 kW, ale takie z najmniejsza moca minimalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanson 27.12.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 8 kW lub 9 kW, ale takie z najmniejsza moca minimalną Panas 9 tcap będzie za duża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 27.12.2019 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Wiesz tcap to specyficzna pompa. Trochę było w jej temacie. W skrócie to pompa dużej mocy która jest systemowi okrojona do 9kw. Dlatego wygląda to tak jakby oszukał fizykę i jej moc by nie malala wraz ze spadkiem temperatury. Problem jest taki że mamy dość sporo dni z temp. Około 0 stopnie a stosunków niewiele lub wcale z minus 20. Dobrze żeby pompa mogła tak nisko zejść z mocą żeby unikalna częstych włączę przy takiej pracy. Częste załączanie powoduje szybkie zużycie pompy. Można temu zapobiegać montuja bufor lub grzać tylko w taniej taryfie jeśli masz odpowiednio dużo wylewki która zakumuluje i odda ciepło kiedy pompa niebedzie pracowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 15.01.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Jestem na etapie wyboru pompy ciepła. Według cieplowlasciwie wyszło mi, że- maksymalna potrzebna moc grzewcza 5,0 kW- dodatkowo na podgrzewanie wody kranowej 3,0 kW (trochę chyba za dużo)Pompa ciepła: max 9 kWNa moje zapytanie do sprzedawców otrzymałem oferty na pompy Panasonica z mocą grzewczą przy temp zewnętrznej -7°C = 5,19 kW (+3kW grzałki)Jednocześnie czytałem w wątku zasady doboru pompy i według nich to trochę za mało. Czy nie powinno być przypadkiem 9 kW? Chodzi mi o wydajność ale także prawidłową (bezawaryjną) eksploatację urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.01.2020 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Jestem na etapie wyboru pompy ciepła. Według cieplowlasciwie wyszło mi, że - maksymalna potrzebna moc grzewcza 5,0 kW - dodatkowo na podgrzewanie wody kranowej 3,0 kW (trochę chyba za dużo) Pompa ciepła: max 9 kW . 1/ Przeczytałeś chociaż 10 stron tego tematu do tyłu? 2/ Która strefa? 3/ Ogrzewanie podłogowe w całości czy mieszane ? 4/Jakie grube wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 15.01.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 1/ Przeczytałeś chociaż 10 stron tego tematu do tyłu? 2/ Która strefa? 3/ Ogrzewanie podłogowe w całości czy mieszane ? 4/Jakie grube wylewki? Poniżej zrzut z wyników cieplowlasciwie + podłoga parteru w projekcie ad 1/ więcej niż 10 stron ad 2/ strefa klimatyczna II ad 3/ ogrzewanie podłogowe całościowe ad 4/ jak na zrzucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 15.01.2020 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Jestem na etapie wyboru pompy ciepła. Według cieplowlasciwie wyszło mi, że - maksymalna potrzebna moc grzewcza 5,0 kW - dodatkowo na podgrzewanie wody kranowej 3,0 kW (trochę chyba za dużo) Pompa ciepła: max 9 kW Na moje zapytanie do sprzedawców otrzymałem oferty na pompy Panasonica z mocą grzewczą przy temp zewnętrznej -7°C = 5,19 kW (+3kW grzałki) Jednocześnie czytałem w wątku zasady doboru pompy i według nich to trochę za mało. Czy nie powinno być przypadkiem 9 kW? Chodzi mi o wydajność ale także prawidłową (bezawaryjną) eksploatację urządzenia. Jak bys poczytal chociaz 10stron to bys wiedzial Na cwu nie doliczaj nic bo to nie kociol na wegiel jak grzeje cwu to nie grzeje domu i na odwrót. Oblicz sobie ile Twoj dom bedzie potrzebowal kw mocy przy minus 15 i znajdz pompe ktora daje przy tej temp.wlasnie tyle mocy jak bedzie zimniej pomoze sobie grzalkami ale za to przez 80% sezonu bedzie chodzila optymalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.01.2020 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 ad 1/ więcej niż 10 stron ad 2/ strefa klimatyczna II ad 3/ ogrzewanie podłogowe całościowe ad 4/ jak na zrzucie 1/ Dla II strefy, potrzebujesz ; ....dla - 18 C - moc 5,0 kW, ....dla - 15 C - moc 4,3 kW, ....dla -10 C - moc 3,8 kW, ....dla ....0 C - moc 2,5 kW, ....dla + 5 C - moc 1,9 kW 2/ Masz cienkie wylewki, a więc musisz grzać całodobowo, 3/ Polecam Panasonic PC PW 5 kW + 3 kW grzałki i masz FULL, 4/ Minimalna moc modulacyjna dla tej pompy to 1,1 kW; .... zobacz wykres mocy pomp Panasonic zamieszczony wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 17.01.2020 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 1/ Dla II strefy, potrzebujesz ; ....dla - 18 C - moc 5,0 kW, ....dla - 15 C - moc 4,3 kW, ....dla -10 C - moc 3,8 kW, ....dla ....0 C - moc 2,5 kW, ....dla + 5 C - moc 1,9 kW 2/ Masz cienkie wylewki, a więc musisz grzać całodobowo, 3/ Polecam Panasonic PC PW 5 kW + 3 kW grzałki i masz FULL, 4/ Minimalna moc modulacyjna dla tej pompy to 1,1 kW; .... zobacz wykres mocy pomp Panasonic zamieszczony wcześniej Ogólnie, po przeczytaniu tego tematu forum, trochę zmniejszył się mój mętlik ale wnioski (w zakresie samego doboru) dla mnie są takie: 1/ OZC 1.1. są małe szanse na otrzymanie idealnego opracowania 1.2. parametry uzyskane na cieplowlasciwie są nieprecyzyjne (zaniżone o ok. 1kW) 2/ Dobór Pompy 2.1. najlepiej byłoby, aby była skrojona na wymiar, czyli idealne według zaleceń OZC, ale patrz punkt 1.1 2.2. biorąc słabszą (tańszą w zakupie) przy ujemnych temperaturach częściej uruchomi się grzałka (większe koszty prądu) 2.3. biorąc przewymiarowaną (droższą w zakupie) daje radę przy ujemnych temperaturach i grzałka się nie uruchomi 2.3. dobrze jest, gdy pompa chodzi dłużej niż co jakiś czas się uruchamia 3.1. Według Andrzej5101 idealna byłaby 5kW + 3kW grzałki co z punktu widzenia oferty jaką otrzymałem na Panasonica KIT-WC07H3E5 5,15 kW (+3kW grzałki) jest OK Nie jestem pewien czy dobrze rozumuję, ale o oparciu o wykaz temperatura/moc coś w okolicach -15*C uruchomi się grzałka (zakładając błąd z cieplowlasciwie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts