Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy wg OZC

maciejtoya

Recommended Posts

Gość Arturo72
Na tym etapie jeszcze stać, ale co oszczędze teraz będę mógł wydać później na wykończenie lub inne elementy.

Znalazłem dane przy -7 osiąga 6,12 kW, Wsp. COP przy –7°C 2,78 kW. Nie mogę znaleźć jak jest przy -20. Grzałki mają 3 kW mocy.

LG na R32 przy -7 ma 9 kW. Przy -20 6,06-6,91 kW w zależności od przepływu i temperatury wody. Grzalki mają 6 kW mocy.

Na papierze LG ma lepsze parametry, natomiast Panasonic lepszą opinię na rynku.

Wylewki będą miały 7 cm.

Jeśli są w podobnej cenie wybrałbym LG. Panasow jest więcej na rynku ale nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na LG, jedynie chyba coś o tym, że jest glosniejsza.

Ale dasz ją w kąt i nie będziesz słyszał :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Ja celowałbym w pompę którego serwis jest blisko domu.

Celowe ale nie obowiązkowe i nie konieczne moim zdaniem :)

Myślę, że przegląd zrobi każdy kumaty fachman niezależnie od tego jaką markę serwisuje.

Do niczego więcej nie będzie serwis przydatny bo mityczne awarie nie występują tak często :)

Chyba, że mam takie wyjątkowe szczęście i przez 7 lat pompa widziała słownie "jeden" przegląd 2 lata temu i tyle, nie mówiąc już o zerowej ilości awarii :)

Ale bym sklamal ;)

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=7909863&viewfull=1#post7909863

Edytowane przez Arturo72

• 2 weeks później...
  • 6 months później...

Projektowe obciązenie cieplne 4682W

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie EAH - 6340kwh/rok

Wskażnik zapotrzebowania - ogrzewanie 48,6kwh/m2·rok

Powierzchnia ogrzewana 130,4m2, całość podlogówka, grubość wylewki 8cm, ściany z silikatu.

Jakiej mocy pompy muszę szukać?

Proszę o wariant z grzaniem całą dobę jak i tylko w taniej taryfie.

Edytowane przez Przemek89g

Projektowe obciązenie cieplne 4682W

Powierzchnia ogrzewana 130,4m2, całość podlogówka,

grubość wylewki 8cm, ściany z silikatu.

Jakiej mocy pompy muszę szukać?

Proszę o wariant z grzaniem całą dobę jak i tylko w taniej taryfie.

Obciążenie cieplne liczone bez CWU i dla temperatury; - 22C /IV strefa ??

Wylewka betonowa???

Obciążenie cieplne liczone bez CWU i dla temperatury; - 22C /IV strefa ??

Wylewka betonowa???

Tak, wylewka betonowa. Strefa III, -20.

A gdzie znajdę informację o cwu? Bo nie widzę takiej informacji w ozc. Była informacja, że cwu będzie z pc.

Edytowane przez Przemek89g

Czyli mam rozumieć, że w projekcie powinienem znaleźć taką informację?

Na projekt bym nie liczył, ja przyjmuję od 250 do 500 W na osobę, przy czym mniejsza wartosc dotyczy wiekszych zasobników, co do zuzycia energii to przyjmuje sie ok 1000 kWh/osoba*rok. Dodawanie mocy na przygotowanie cwu jest na tym forum mocno kontrowersyjne w przypadku doboru mocy zblizonej do projektowego obciązenia cieplnego, przy doborze mocy wiekszej niz projektowe obciazenie cieplne budynku nie ma znaczenia.

Moce Altherma vs Panasonic.jpg

https://drive.google.com/file/d/1qiQ_dTLfgp6iOv0KHElIPQTl-k7Uzj9S/view

Przy takich parametrach budynku i wylewki ;

- pompa Panasonic 5 kW - z modulacją mocy od 1,0 kW,

- grzanie - raczej całodobowe,

- większa moc nie będzie uzasadniona ;

............- bo nie ma gdzie ładować nadmiaru ciepła.

Na projekt bym nie liczył, ja przyjmuję od 250 do 500 W na osobę, przy czym mniejsza wartosc dotyczy wiekszych zasobników, co do zuzycia energii to przyjmuje sie ok 1000 kWh/osoba*rok. Dodawanie mocy na przygotowanie cwu jest na tym forum mocno kontrowersyjne w przypadku doboru mocy zblizonej do projektowego obciązenia cieplnego, przy doborze mocy wiekszej niz projektowe obciazenie cieplne budynku nie ma znaczenia.

Nie wiedziałem, że aż tyle idzie na ogrzanie wody. Więc cwu bierze się pod uwagę przy doborze mocy pompy czy nie? Bo jak rozumiem pc albo grzeje c.o. albo c.w.u.? Więc chyba w takim przypadku nie powinno się sumować obu obciążeń.