photos 26.10.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Ja niestety miałem podobne doświadczenia. Jak ktoś jest chętny i ciekawy to niech przekopie moje posty klika lat wstecz i się przekona. Prawda jest taka że pompy ciepła sa jeszcze swego rodzaju egzotyką. Tak bylo 10 lat temu, 5 lat temu i teraz. Pracuję na skłądzie budowlanym, mamy w sprzedaży też akcesoria hydrauliczne, ale to nie moja działka. Z racji przebywania tam, chcąc nie chcąc mam stycznosć z wieloma hydraulikami. Ich opowieści o klientach którzy proszą o przerobienie z pompy na kocioł nie mają końca. I na koniec stwierdzenie " na to stać tylko doktorów". Nawet nie wiecie jak czasem kładę się ze smiechu jak słysze te wszystkie rady. Około 90% hydraulików zajmujących sie pompami ciepła to ci przemianowani z gazu, oleju lub zwykłego śmieciucha, bez podstawowej wiedzy o pompach. Jak nie ma ognia to jak ma byc ciepło. U mnie było tak samo. Zamontowali mi w rozdzielaczach mieszacze - na każdej kondygnacji (2szt). Obie pompki w mieszaczach były sterowane dwoma sterownikami - również po jednym na każdą kondygnację. Ustawili temp na sterownikach i pojechali zadowoleni do domu. Na pompie też ustawili. Sterowniki odcinały pompki po uzyskaniu temp, które nastepnie blokowały obieg. A wbudowana obiegowka w pompie nadal chodziła...masakra. Wiadomo co sie działo. To magiki przyjechali i zmontowali na dole grzejnik bezposrednio wpiety w powrot i zasilanie. No tak obieg juz był. Ale powrót tez szybko był ciepły. Też skutek łatwy do przewidzenia. Jeszcze było tego sporo. Pomogli mi uzytkownicy tego forum. Zrobiłem wszystko bez mieszaczy i bez tego grzejnika. Chodzi do dziś i to z bardzo zadowalającym skutkiem, wbrew temu co powiedział o moich przeróbkach instalator. Dlatego Drodzy instalatorzy, którzy tak zaciekle bronicie swoich decyzji, dorabiacie ideologie. I dodatkowo twierdzicie że i tak nie jesteście pewni swojej decycji. Przykro mi ale zwyczajnie nie wierzymy.na koniec dodam że u mnie jest około 1700mb pexa 16, nie pamiętam dokładnie ale chyba tyle i wszystko chodzi na wbudowanej w pompe obiegówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 26.10.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Czyżbyś prowadził jakieś badania statystyczne??? Bo to by znaczyło, że 9 na 10 instalatorów z tego forum należy do tej niechlubnej grupy Badania? Uważam, że zwykła rozmowa z ludźmi i ich doświadczenia są wystarczające. Badania, upoważnienia, rekomendacje, certyfikaty... papieru coraz więcej, a rzetelnej wiedzy coraz mniej. Całe szczęście wiedza broni się sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 26.10.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Niestety święta prawda... Sam przesiewałem wykonawców i nie do końca dobrze przesiałem. Człowiek sam musi się miesiącami dokształcać w temacie i musi zostać specjalistą z dziedziny ogrzewnictwa, żeby na koniec poszukiwań móc z czystym sumieniem powiedzieć, że znalazł kogoś odpowiedniego, z wiedzą na poziomie, ale i z godnym podejściem do inwestora... No właśnie Panie Kamilu chciałem podpytać jak tam w końcu wyszło u Pana z tym przepływem. Moja opcja była ze sprzęgłem, a ma Pan bez a jak teraz wygląda przepływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 27.10.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Obiegówka w PC z dławiącego się biegu VII chodzi teraz na biegu IV. Przepływ (orientacyjny), to u mnie teraz 1440l/h (orientaycyjny, bo odczytany z rotametrów). Muszę przysiąść do tematu i zjechać z histerezą, a podkręcić jeszcze niektóre przepływy na poszczególnych rotametrach.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek... 28.10.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Jak zależy Ci na kasie nie daj się naciągnąć i nie rób z siebie owcy do strzyżenia,jak Ci nie zależy weź kogokolwiek bo tak samo Cie ostrzyże jak CNC :DClarnet ma neutralną acz rzeczową poradę i nie naciaga Cię tak jak CNC Witam.Mam troszkę inne spostrzeżenia od Ciebie.U mnie CNC -montował mi pompę (meeting) ,dom praktycznie bez podłogówki ,grzanie oparte na kk purmo. I abyś się przekonał co do mojego zużycia prądu przez pc zamontowaną przez CNC zapraszam do odwiedzenia tej strony: http://pvmonitor.pl/user_pc.php?r=2&idinst=169 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.11.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Tak grawitacyjna. Podłoga 10 cm 0,031 grafit. Sciana 20 cm (0,040) - zakładane. Nie mam jeszcze ocieplenia i mogę zmienić. Dach: 15 cm (0,037) + 10(0,033) wełna isover. Część nieużytkowa poddasza to też wełna między krokwiami 0,037. Wybrałbym went. mechaniczną teraz ale z tego co sie dowiadywałem, że na tym etapie prac (wykonczenia) to mnóstwo przeróbek i rozbierania itp. Proszę o informację jakie obciążenie cieplne byłoby dla ścian ?? ; - 1/ 25 cm ( 0,031 ) - 2/ 30 cm ( 0,031 ) Takie grubości oraz d.lepszy styropian ,powinno obniżyć obciążenie do ok.8 kW, dla temperatury - gdzie ten dom się mieści ?? a to już bez ryzyka umożliwiłoby dobór pompy 9kW/3 fazy/ T-cap + 9 kW grzałka i będzie OK . -Obciążenie cieplne liczone jest dla max. mrozów, a jak podają statystyki 80 % energii do ogrzania domu przypada na temp > - 2 C zobacz ; http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/ - gdzie autor obstaje przy pompie uszytej na miarę jak ubranie, http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-optymalnie-dobrac-moc-powietrznej-pompy-ciepla/ - Jak optymalnie dobrać moc powietrznej - Pompa przewymiarowana zbytnio - to taka pompa będzie taktować i jej opłacalność znacznie spadnie . - Ponieważ Ty masz podłogówkę po całości to będziesz miał możliwość wykorzystać energię el. w II taryfie tańszej i grzać bufor ( beton ) w czasie 23- 6 , aby dom naładować tanią energią . Skorzystaj też z forum; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page176 Edytowane 18 Listopada 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 18.11.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 - Pompa przewymiarowana zbytnio - to taka pompa będzie taktować i jej opłacalność znacznie spadnie . niekoniecznie diabeł tkwi w szczegółach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.11.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Może coś więcej o tym diable ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.11.2016 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Może coś więcej o tym diable ??? od pojemności cieplnej górnego źródła,wydajności pompy cyrkulacyjnej, histerezy , programu grzania dzień/noc. Ale generalnie lepiej mieć mniejszą niż większą moc. PC nie lubi startów bo ma problem ze smarowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.11.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 - Pompa przewymiarowana zbytnio - to taka pompa będzie taktować i jej opłacalność znacznie spadnie . - Ponieważ Ty masz podłogówkę po całości to będziesz miał możliwość wykorzystać energię el. w II taryfie tańszej i grzać bufor ( beton ) w czasie 23- 6 , aby dom naładować tanią energią . Skorzystaj też z forum; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page176 ON OFF zawsze taktuje Czy przez 10 godzin pracy w taniej taryfie wpompujesz do budynku tyle energii ile potrzebuje on w 24 godziny.? Taka sytuacja ma miejsce tylko do zera stopni przy pompie dobranej na -20 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.11.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 [quote name=Andrzej -Obciążenie cieplne liczone jest dla max. mrozów, a jak podają statystyki 80 % energii do ogrzania domu przypada na temp > - 2 C zobacz ; http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/ - gdzie autor obstaje przy pompie uszytej na miarę jak ubranie, http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-optymalnie-dobrac-moc-powietrznej-pompy-ciepla/ - Jak optymalnie dobrać moc powietrznej Świetny wpis na blogu, aż miło się czyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 19.11.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Dzięki jeden z wpisów jest już dośc stary, z przed 4 lat. Nie trzeba już ręcznie, w arkuszu analizować udziału grzałki i możliwych kosztów eksploatacji. Producent udostępnia dedykowane narzędzia i pozwala zasymulować koszty eksploatacji dla danego obciążenia i różnych wielkości pomp. Przewymiarowana pompa, choć może mieć nieznacznie wyższą efektywność, to koszty eksploatacji będzie miała porównywalne, a czasem i wyższe. Wynika to właśnie z taktowania/przegrzewania i własnego zwiększonego zużycia energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.11.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Myślałem o PC Panasonic, a ona jest z inverterem. Również uważam, że dla komfortu cieplnego istnieje potrzeba grzania w drogiej taryfie, ale w skali całego okresu wynosi to rzędu 15 % - 25 % , zależnie od instalacji, sposobu eksploatacji, preferencji użytkownika . Jeżeli PC w szczególnych warunkach braknie mocy grzewczej, to załączy grzałkę a zdarzy się to sporadycznie gdyż ; 80 % energii do ogrzania domu przypada na temp > - 2 C. Przy PC przewymiarowanej, pompa częściej będzie pracować w trybie on/off , co jest szkodliwe dla pompy. Korzystne jest gdy Pompa Pracuje ; z jak najmniejsza temperatura zasilania , która daje zadowalający komfort cieplny , oraz jak PC dłużej pracuje ale z mniejszą mocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.11.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 W takim razie jak dobrać moc pompy aby jak najefektywniej wykorzystywać druga taryfę? Zakładamy, że wylewki są dość grube, ponad 10cm. Dla przykładu domek o zapotrzebowaniu 11kW na same cele ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.11.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Az głowa boli od parametrów. Ale można zrobić dobór dla g11, i g12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.11.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 (edytowane) W Panasonic club , w zakładce; Narzędzia ; kalkulator doboru mocy PC możesz ;Pobawić się w symulację z której się dowiesz czy ;-wolisz mocniejszą pompę, ale droższą z tendencją do taktowania, pokrywającą ubytek ciepła bez użycia grzałki i pracującą tylko w II taryfie ,http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/ - wolisz słabszą , tańszą , b.skrojoną na miarę , z możliwością korzystania z droższej taryfy I i ewentualnie sporadycznie z grzałki , - jest to narzędzie poglądowe , nie uwzględniające rozwiązań konstrukcyjnych domu, instalacji , - ale b.świadomie zbliża inwestora do racjonalnego wyboru Edytowane 23 Listopada 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.11.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 od pojemności cieplnej górnego źródła,wydajności pompy cyrkulacyjnej, histerezy , programu grzania dzień/noc. no właśnie... ON OFF zawsze taktuje Czy przez 10 godzin pracy w taniej taryfie wpompujesz do budynku tyle energii ile potrzebuje on w 24 godziny.? Taka sytuacja ma miejsce tylko do zera stopni przy pompie dobranej na -20 C to zależy co rozumiesz przez taktowanie....2-3 załączenia dziennie to jest taktowanie?? pompa nie pracuje u mnie tylko w taniej taryfie, bo nie była tak dobierana...poniżej 0C na zewnątrz okienko popołudniowe jest przedłużone o godzinę. Jak temperatura spadnie poniżej zadanej, to też się załączy w drogiej. CWU też się załącza w drogiej. przeczytałem kilka razy, ale dalej nie rozumiem o co chodzi z tym taktowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.11.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Co ze stabilna temp w domu? Komfortem? Jak wyglada zuzycie przy dluzszej pracy na nizszych parametrach vs krotsze ale na wyzszych.... Kol Vunderwaffe , sprawdzałem ten wariant przy w miarę wysokich temp (dzień ok 10-15 st) -wyniki grzania niska temp (ale dłużej) i wyższą (krócej)-wyszły zbliżone. Zawsze przyjmuję priorytet komfortu więc 22,5-23 st jest wg Eurostera. Różnica jest tylko w ilości załączeń PC. Wyszedłem z założenia ,że praca np 1,5-2h i pauza 2-3h nie powinna być szkodliwa dla PC. Ale : są różne szkoły w tym temacie. Jedni twierdzą ,że PC powinna pracować 24h (co się gryzie z wykorzystaniem T2) , inni że wg potrzeb. Z tego co wiem , to raczej producenci PC nie podają wartości max ilości cykli on/off (oczywiście mowa tylko o inverteach)-może to by sprawę załatwiło. Osobiście uważam , że rozsądne interwały nie powinny zaszkodzić PC.Należy rozważyć jakiego typu użytkowanie zwiększa zużycie podzespołów PC tj .długa nieprzerwana praca czy praca cykliczna w ciągu doby (np 5-8 cykli) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 19.11.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Hm... no wlasnie przy Inverterze nie koniecznie Zalezy tez od ustawien i mozliwosci PC. PC maja rozne mozliwosci oddawania min mocy... Inverter tez nie dziala "bezstopniowo" ( chyba ze jestem zle poinformowany ) i Inverter Inverterowi nie zawsze rowny jezeli chodzi o modulacje. No, nie jesteś zbyt dobrze poinformowany bo mój SmartHeat Bravour BWi 008 płynnie reguluje "moc" sprężarki w zakresie od 30Hz do 120 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.11.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 (edytowane) [quote=Värmepumpsägare; Poza tym osobiscie uwazam , ze lepiej miec PC ktora pracuje na jakims % swoich mozliwosci wiekszosc czasu anizeli na ich max Ale to ja... Andrzej 5101, Daikin ma tez taki program do symulacji CO & CWU... - 80 % energii do ogrzania domu przypada na temp > - 2 C , więc na 100 % PC szyta na miarę, będzie pracowała w większości czasu na 60 % - 80 % swoich możliwości , - daikin - wiem, że ma kalkulator doboru mocy PC , ale nie jest udostępniony dla użytkowników tylko dla autoryzowanych instalatorów Edytowane 4 Grudnia 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts