kaszpir007 12.04.2021 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 @kaszpir:Ty ze swojej pompy LG jesteś zadowolony? Cena będzie sporo niższa niż Vieśka? Jak zrobić taki podgląd zużycia anergii pompy jak masz ty (PVmonitor), to jest jakaś przystawka/moduł internetowy do pompy ? Na stronie PV monitor w zakładce chyba sklep masz wszystko opisane. Co należy kupić i itd Co do LG działa u mnie prawie 4 lata. Ma swoje minusy , dla mnie największy że przy moim domu i bardzo niskim zapotrzebowaniu ma za dużą moc Tyle że moja to II generacja a obecnie to chyba 4-5 generacja na czynnniku R32 , nowszych sprężarkach , z lepszymi bajerami i funkcjami , ale jestem zadowolony. Działa , niskie rachunki i chyba o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 12.04.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 To że zostanie wycofany nie oznacza wcale że urządzenia będzie trzeba wyrzucić. Nie wiedziałem o tym, teraz przeczytałem, mam mieć instalacje T-CAPA za miesiąc, co jak trzeba będzie uzupełnić układ czynnikiem R410 w powiedzmy 2026 ? Bo takie rzeczy się zdarzają że może go troche ubyć i trzeba będzie uzupełnić? Co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.04.2021 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Nie wiedziałem o tym, teraz przeczytałem, mam mieć instalacje T-CAPA za miesiąc, co jak trzeba będzie uzupełnić układ czynnikiem R410 w powiedzmy 2026 ? Bo takie rzeczy się zdarzają że może go troche ubyć i trzeba będzie uzupełnić? Co wtedy? Nic, gość z uprawnieniami przychodzi i uzupełnia. Inna sprawa że ubytek czynnika zdarza się rzadko. Moja klimatyzacja, jakiś chińczyk, co to ją samodzielnie instalowałem jakoś w 2010, działa do dzisiaj bez jednego nawet serwisu, chłodzi i grzeje jak dzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 12.04.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Nie wiedziałem o tym, teraz przeczytałem, mam mieć instalacje T-CAPA za miesiąc, co jak trzeba będzie uzupełnić układ czynnikiem R410 w powiedzmy 2026 ? Bo takie rzeczy się zdarzają że może go troche ubyć i trzeba będzie uzupełnić? Co wtedy? A co zrobisz jak Ci w samochodzie ucieknie z klimy? Nabijasz i po sprawie.Inna sprawa ze np.za nabicie r32 zaplacilbys np.500zl a za r410 zaplacisz np.1000zl. Albo sobie z ukrainy przywieziesz albo nabijesz propanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.04.2021 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Nie wiedziałem o tym, teraz przeczytałem, mam mieć instalacje T-CAPA za miesiąc, co jak trzeba będzie uzupełnić układ czynnikiem R410 w powiedzmy 2026 ? Bo takie rzeczy się zdarzają że może go troche ubyć i trzeba będzie uzupełnić? Co wtedy? To najmniejszy problem - bo czynników w PC masz ledwo kilka i zawsze będą dostępne jak nie oryginalne, to jakieś zamienniki. Problem będzie, jak padnie jakiś dedykowany układ scalony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 12.04.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Rozumiem, to troche mnie uspokoiliście bo już człowiek zaczął się przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.04.2021 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Nie wiedziałem o tym, teraz przeczytałem, mam mieć instalacje T-CAPA za miesiąc, co jak trzeba będzie uzupełnić układ czynnikiem R410 w powiedzmy 2026 ? Bo takie rzeczy się zdarzają że może go troche ubyć i trzeba będzie uzupełnić? Co wtedy? Wymiana na nową PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.04.2021 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 A co zrobisz jak Ci w samochodzie ucieknie z klimy? Nabijasz i po sprawie.Inna sprawa ze np.za nabicie r32 zaplacilbys np.500zl a za r410 zaplacisz np.1000zl. Albo sobie z ukrainy przywieziesz albo nabijesz propanem R410A -cena 67zeta za gram. A na 1mb instalacji trzeba 1gr. Po za tym R410A -to w 50% R32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.04.2021 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 R410A -cena 67zeta za gram. A na 1mb instalacji trzeba 1gr. Po za tym R410A -to w 50% R32 Cos chyba pomieszałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.04.2021 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Cos chyba pomieszałeś Chyba nie . Ale łapy uciąć nie dam. Tak mi coś świta jak zakladałem PC w październiku. 50% to R32 a reszta to jakiś tam 100 ileś tam nie pamiętam Takie coś wygoglowałem R410A NAZWA CHEMICZNA CZYNNIKA CHŁODNICZEGO: mieszanina difluorometanu i pentafluoroetanu. SKŁAD CHEMICZNY:50% R32 i 50% R125. Gaz skroplony pod ciśnieniem. ... Przeznaczenie. ... Zamiennik za czynnik chłodniczy. ... Czynniki alternatywne. ... Typ zalecanego oleju. ... Wpływ na środowisko. ... Własności fizyczne i termodynamiczne. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.04.2021 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 To ze polowa w r32 jest r410 to ok.Ale butla 10kg r410a czyli 10000gram kosztuje na aledrogo z 850zl.A np.do pompy panasa 7kw dodaje sie 30gr na metr.Czynnik r32 9kg kosztuje gdzies z 500zl.Tylko jak zaczna tempic przepisami r410a to niewazne ze polowa jest w r32 tego samego poprostu podniosa podatek czy cos tam jakas akcyze na niego i zrobia go 10krotnie drozszego niz r32.Oczywiscie na ukrainie bedzie dalej tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DjDario 13.04.2021 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Czyli z Vieśka rezygnuję. Panasonic / LG wydają się OK, a co powiecie o pompach marki NIBE? Warto o nich pomyśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.04.2021 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Czyli z Vieśka rezygnuję. Panasonic / LG wydają się OK, a co powiecie o pompach marki NIBE? Warto o nich pomyśleć? Jak nie będziesz plakał że dużo żre kWh to bierz. Te PC to jak już to gruntowe są spoko. Ale cena powala zarówno PC PW jak i gruntowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.04.2021 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 A co tu myśleć taki sam wynalazek jak vieś za podobną cenę pompa split 8kw da przy -20 4,2kw a pompa 12kw ledwo 6kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DjDario 13.04.2021 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Czyli podsumowując - najmniej prądu powinien skonsumować Panasonic i będzie to dla mnie najlepszy obecnie wybór? Najnowszy model Panasa to jest Aquarea T-CAP 9kW gen H czy J? Jakieś istotne różnice pomiędzy tymi generacjami? Jest do Panasa jakaś sensowna apka do smartfona? I ile mniej więcej kosztuje coroczny przegląd F-gaz.Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.04.2021 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Czyli podsumowując - najmniej prądu powinien skonsumować Panasonic i będzie to dla mnie najlepszy obecnie wybór? Najnowszy model Panasa to jest Aquarea T-CAP 9kW gen H czy J? Jakieś istotne różnice pomiędzy tymi generacjami? Jest do Panasa jakaś sensowna apka do smartfona? I ile mniej więcej kosztuje coroczny przegląd F-gaz. Dziękuję! a po co Ci tcap to taki specjalny model panasonika który utrzymuje stałą moc np.9kw nawet do -25st a chodzi do -27cy28st ale za takiego zabulisz jest to generacja H na starym gazie.Panas na gazie r32 ma serję J ale narazie to tylko pompy jednofazowe zwykłe sdc 3,5,7,9kw i monobloki 5,7,9kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DjDario 13.04.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Te oznaczenia i symbole są dla mnie jeszcze niejasne. Dlatego chciałem się upewnić jaki jest polecany najnowszy model Panasa 9kW 3 fazy, najlepiej w budżecie do 30 tys. Tu widziałem sporo ludzi którzy w stopce mają opis PC T-Cap więc pomyślałem że to ten najlepszy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.04.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Nie ma najnowszego polecanego i najlepszego z panasa są tak jak Ci pisałem najnowsze seri J na gaz r32 ale tylko jednofazowe splity o oznaczeniu sdc i splity w wersji all in one o oznaczeniu adc 3,5,7,9kw ii monobloki mdc 5,7,9kw. i za takie sdc 9kw zapłacisz powiedzmy ze wszystkim koło 25tyś potem masz wszystkie inne to z seri H na gaz r410a i za taką 3 fazowa 9kw ale zwykłą sdc zaplacisz ze 30tyśa na końcu masz tego tcapa i za niego zapłacisz z 35tys Kwestia Twoich potrzeb i portfela i od jakiej temp.zewnętrznej dopuszczasz pomoc grzałkami i czy się boisz nadejścia mrozów stulecia , wiadomo 1f sdc najsłabsza ale najtańsza i tak dalej. Dla Twojego obciążenia z OZC jeśli jest poprawne chociaż wydaje mi się zawyżone jeśli spalałeś tylko 2,5t ekogroszku z cwu to można tak mniejwięcej przyjąć że jeśli wystąpi przez całą dobę -13st to taka zwykła 1f sdc 9kw będzie sobie wtedy pomagać grzałką(pamiętaj że chciałeś zakładać vieśka co dawał tylko 4,3kw) jak założysz np.1f 9kw LG który też jest tani to objedzie pewnie gdzieś do -16st jak założysz 3f zwykły sdc panasonic 9kw to tez podobnie jak ten 1f LG jak tcap 9kw to raczej nigdy nie zobaczysz wspomagania grzałkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 13.04.2021 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Te oznaczenia i symbole są dla mnie jeszcze niejasne. Dlatego chciałem się upewnić jaki jest polecany najnowszy model Panasa 9kW 3 fazy, najlepiej w budżecie do 30 tys. Tu widziałem sporo ludzi którzy w stopce mają opis PC T-Cap więc pomyślałem że to ten najlepszy model Najnowsza 3 fazowa 9KW to właśnie T-CAP (mimo że ten model z serii H ma już ile hmm ze 2 lata?), mocna pompa z zapasem mocy (jest to 12KW ograniczone programowo). Nie robiąc żadnej reklamy ale tu można troche o niej poczytać https://klimatyzacjakatowice.pl/2020/06/12/pompa-ciepla-panasonic-t-cap-9kw/ btw. patrzyłem teraz tak ceny to mam wrażenie, że są troche wyższe wzg tego w lutym jak wybierałem sam, chyba była ta podwyżka kwietniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.04.2021 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Najnowsza 3 fazowa 9KW to właśnie T-CAP (mimo że ten model z serii H ma już ile hmm ze 2 lata?), mocna pompa z zapasem mocy (jest to 12KW ograniczone programowo). Nie robiąc żadnej reklamy ale tu można troche o niej poczytać https://klimatyzacjakatowice.pl/2020/06/12/pompa-ciepla-panasonic-t-cap-9kw/ btw. patrzyłem teraz tak ceny to mam wrażenie, że są troche wyższe wzg tego w lutym jak wybierałem sam, chyba była ta podwyżka kwietniowa. No jeśli mozna nazwać pompę która istnieje na rynku od kilku lat "najnowszą" to tak ale w takim razie zwykłą stara 3f sdc 9kw też trzeba nazwać najnowszą bo wyszła w tym samym czasie. Tcap nie jest zwykłą pompą 12kw ograniczoną programowo do 9kw bo zwykła 12kw gaśnie przy -23st a tcap chodzi dalej ich konstrukcje są inne tcap jest wyposarzony w baypass i dwururowy wymiennik których brak przy zwykłej 12kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts