marino 13.06.2021 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 I wszystko jasne, co do mocy będzie 9 kW. Zasobnik teraz mam 200 l i wystarcza, zatem all-in-one powinno wystarczyć. Chyba, że są jakieś argumenty za monoblokiem? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.06.2021 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 I wszystko jasne, co do mocy będzie 9 kW. Zasobnik teraz mam 200 l i wystarcza, zatem all-in-one powinno wystarczyć. Chyba, że są jakieś argumenty za monoblokiem? . A do jakiej temp grzejesz obecnie te 200l ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marino 14.06.2021 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 Obecnie ustawione 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkovic 10.08.2021 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam wszystkich. Proszę o podpowiedź w kwestii wyboru PCpw. Dom 180 mkw p.u. r.2009, ogrzewanej ok.170 mkw ( wygląd domu: https://www.tooba.pl/projekt-domu-Antares-TPS-398?gclid=EAIaIQobChMIxOW2vMem8gIVCpiyCh2P4wRKEAYYBSABEgIn5_D_BwE) - były zmiany do projektu. m.in. 4 okna połaciowe zamiast 6, na stronie jest zawyżona kubatura) Trochę nieregularny, tj. wysunięty garaż i ostatni pokój. Kubatura powierzchni ogrzewanej ok. 490m3Podłogówka parter poza 2 sypialniami i łazienka na piętrze (60% pow. ogrzewanej). Reszta grzejniki PURMO, tradycyjne, nieco przewymiarowane.Niemiecki porotherm 25cmStyro zewn. 12 cm EPS70Izolacja fundamentów 5cm EPS100Podłoga: 15cm beton, 5+3cm EPS100, alufolia pod podłogówkę, wylewka miksokret 7cm, gres.Strop terriva pomiędzy parterem a poddaszem dodatkowo docieplony 5 cm EPS100 po całości, 7cm wylewki miksokretPoddasze użytkowe odizolowane od nieużytkowego 20cm wełny. Dachówka cementowa.Wentylacja grawitacyjna, kratki z żaluzjami.Strychy nad garażem i wysuniętym pokojem odizolowane i docieplone j.w.,Kominek z DGP na 3 pokoje na poddaszu.Obecnie piec podajnikowy na ekogroszek 25kW, zużycie 2,8-3,5 t. 27MJ rocznieCentralna Polska, ale z uwagi na bliskość lasu i pól, trochę zimniej niż "dookoła" więc przyjąłem IV strefę klim.Temp. 21 st. Wynik z ciepło właściwe, https://cieplo.app/wynik/hpm8 - 9,3kW bez CWU, przy czym w wyniku zgadzają się mniej więcej kubatura i pow całkowita, pow. użytkowa wyszła większa (214 mkw) z uwagi na to, że nie da się dopasować obrysu. Dom w realu - poddasze użytkowe ma już skosy, dach zaczyna się praktycznie na wysokości stropu. Wyliczenia reczne wg. kalkulatora PURMO dały 9,7 kW..Inne metody "ręczne" dają od 8,8-9,8 kW. Mieszkańcy 2+4, dom w najbliższej przyszłości może być zamieszkiwany weekendowo-wakacyjnie. Z uwagi na trudniejsze zimy w rejonie, najchętniej celowałbym w Mitsubishi Zubadan z buforem 100l Mam tylko dylemat, czy 8kW czy 10kW, trochę się obawiam, czy 8ka da radę? Może być ,ze większość zim w najbliższych latach może być zamieszkana gł. w święta i ferie., czyli temp. ustawiona na "przetrwanie" np. 16st. (stąd dylemat, czy 10 nie za duża w tej sytuacji). Plus prośba o podpowiedź, czy zbiornik CWU 200l. będzie wystarczający? Głównie prysznic, ogólnie raczej oszczędna "gospodarka wodna" Pozdrawiam.M. Edytowane 10 Sierpnia 2021 przez mirkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.08.2021 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Z uwagi na trudniejsze zimy w rejonie, najchętniej celowałbym w Mitsubishi Zubadan z buforem 100l. Mam tylko dylemat, czy 8kW czy 10kW, trochę się obawiam, czy 8ka da radę? Może być ,ze większość zim w najbliższych latach może być zamieszkana gł. w święta i ferie., czyli temp. ustawiona na "przetrwanie" np. 16st. (stąd dylemat, czy 10 nie za duża w tej sytuacji). Plus prośba o podpowiedź, czy zbiornik CWU 200l. będzie wystarczający? Głównie prysznic, ogólnie raczej oszczędna "gospodarka wodna" Podaj parametry pompy Mitsubishi Zubadan 8 kW i 10 kW, Zawsze możesz skorzystać z grzałki do wyrównania bilansu mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkovic 11.08.2021 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 (edytowane) Czy opcja 8kW mimo, że poniżej zapotrzebowania, będzie lepsza niż nieco przewymiarowana 10kW? Parametry obydwu pomp: Edytowane 11 Sierpnia 2021 przez mirkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.08.2021 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 mirkovic Wygląda, że nie czytałeś tematu w którym piszesz; - warto chociaż to przeczytać ze zrozumieniem, - należy znać moc pompy przy -20 C na zewnętrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkovic 11.08.2021 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 mirkovic Wygląda, że nie czytałeś tematu w którym piszesz; - warto chociaż to przeczytać ze zrozumieniem, - należy znać moc pompy przy -20 C na zewnętrz Fakt, jestem laikiem w temacie, temat dla mnie trudny, stąd próba uzyskania pomocy. To co udało mi się znaleźć w necie, to informacja o mocy pompy do -15st.C. Poprosiłem firmę o podanie danych dla -20st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.08.2021 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Bez sensu jest cisnąć na moc przy -20, bo takie dni, a właściwie godziny można policzyć w sezonie na palcach jednej ręki, najwyżej dwóch. Pompę dobrać wypada na maks. -15sC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkovic 12.08.2021 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 mirkovic Wygląda, że nie czytałeś tematu w którym piszesz; - warto chociaż to przeczytać ze zrozumieniem, - należy znać moc pompy przy -20 C na zewnętrz Dostałem dane, ze przy -20 pompa Zubadan 8kW daje 7.6kW a pompa 10kW 9.4kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.08.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) A 9kW Panasa przy (-20 ) ma,,,,,9kW Osobiście tej zimy przy (- 14 ,, - 16 ) widziałem 11,5kW Jak to możliwe nie wiem? Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.08.2021 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 (edytowane) Mieszkańcy 2+4, dom w najbliższej przyszłości może być zamieszkiwany weekendowo-wakacyjnie. Z uwagi na trudniejsze zimy w rejonie, najchętniej celowałbym w Mitsubishi Zubadan z buforem 100l Mam tylko dylemat, czy 8kW czy 10kW, trochę się obawiam, czy 8ka da radę? Może być ,ze większość zim w najbliższych latach może być zamieszkana gł. w święta i ferie., czyli temp. ustawiona na "przetrwanie" np. 16st. (stąd dylemat, czy 10 nie za duża w tej sytuacji). Plus prośba o podpowiedź, czy zbiornik CWU 200l. będzie wystarczający? Głównie prysznic, ogólnie raczej oszczędna "gospodarka wodna" Napisałeś, ze przy -20 pompa Zubadan ; - 8 kW daje 7.6 kW, a pompa 10 kW daje 9.4kW. Przy takich założeniach wystarczy 8 kW + ewentualnie grzałka, Mniejszy zbiornik - zawsze można dogrzać drugi raz w ciągu doby Warto zainteresować się Panasonikiem 9 kW T-Cap Edytowane 13 Sierpnia 2021 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkovic 15.08.2021 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisałeś, ze przy -20 pompa Zubadan ; - 8 kW daje 7.6 kW, a pompa 10 kW daje 9.4kW. Przy takich założeniach wystarczy 8 kW + ewentualnie grzałka, Mniejszy zbiornik - zawsze można dogrzać drugi raz w ciągu doby Warto zainteresować się Panasonikiem 9 kW T-Cap Dzięki. Czy możesz pokrótce opisać zalety w/w Panasonica względem Zubana (sprawa jest jeszcze otwarta)? Fakt, w mojej sytuacji 9 kW to byłoby optimum. Tylko,..gdzieś czytałem, że TCap bardziej "plastikowy", ja wolałbym dołożyć i mieć spokój. Jakby Zubadan robił 9kW to brałbym bez zbędnej zwłoki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.08.2021 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Czy możesz pokrótce opisać zalety w/w Panasonica względem Zubana. Nie dysponuje taką wiedzą; - proponuje zebrać oferty cenowe na kpl; montaż pomp 8 i 10 kW oraz 9 kW/Tcap, - wg; mnie - najważniejszy jest kumaty serwisant, blisko domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 31.08.2021 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Siema, buduje dom według projektu Domena 122.Zleciłem wykonanie OZC - a jakże, forumowemu specowi - z którego wyszło, że całkowita projektowana strata ciepła w naszym 268m2 (duża antresola nad salonem, formalnie podłóg jest jakieś 230m2) - 6879W. Do tego mamy 3 domowników, najpewniej docelowo 4. Jestem świadom tego, że taktowanie PC jest dla niej niezdrowe dlatego skłaniam się do PC o mocy 8kw, a nie 9kw. Przez kilka lat chcę ogrzewać tylko połowę poddasza - tą z antresolą. Druga połowa przez najbliższych kilka lat to będzie strych, magazynek, ale docelowo wielki 60-70m2 pokój nastolatka.Całość oczywiście w ogrzewaniu podłogowym. W chwili obecnej mamy ściany przykryte dachem. Na okna poczekam jeszcze około 3 miesiące niestety...Chciałbym wylewki, tynki i oczywiście instalacje wykonać przed zimą.Jest sens montować pompę przed zimą? Jeśli tak to powinna już zacząć pracować? W jaką pompę polecacie iść? Jakie są pewniaki, bez wydziwiania? Taki złoty środek? Chcę uniknąć sytuacji gdy dołożyłem 50% ceny za 5% lepszą trwałość czy wydajność. Nie będę wariował z prowadzeniem rozbudowanych arkuszy, zbierania danych z tysiąca czujników itd. Nie chcę być więźniem tego urządzenia. Oczywiście liczę się z tym, że będę musiał zagłębić się w temat, poświecić czas na odczyty danych i ich analizę, choćby prostą, ale bez wariactw. Wrócę ponownie do pierwszego pytania. W co "wejść"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.08.2021 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 W książki?No, w sieci też sporo jest... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 31.08.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Siema, buduje dom według projektu Domena 122. Zleciłem wykonanie OZC - a jakże, forumowemu specowi - z którego wyszło, że całkowita projektowana strata ciepła w naszym 268m2 (duża antresola nad salonem, formalnie podłóg jest jakieś 230m2) - 6879W. Do tego mamy 3 domowników, najpewniej docelowo 4. Jestem świadom tego, że taktowanie PC jest dla niej niezdrowe dlatego skłaniam się do PC o mocy 8kw, a nie 9kw. Przez kilka lat chcę ogrzewać tylko połowę poddasza - tą z antresolą. Druga połowa przez najbliższych kilka lat to będzie strych, magazynek, ale docelowo wielki 60-70m2 pokój nastolatka. Całość oczywiście w ogrzewaniu podłogowym. W chwili obecnej mamy ściany przykryte dachem. Na okna poczekam jeszcze około 3 miesiące niestety... Chciałbym wylewki, tynki i oczywiście instalacje wykonać przed zimą. Jest sens montować pompę przed zimą? Jeśli tak to powinna już zacząć pracować? W jaką pompę polecacie iść? Jakie są pewniaki, bez wydziwiania? Taki złoty środek? Chcę uniknąć sytuacji gdy dołożyłem 50% ceny za 5% lepszą trwałość czy wydajność. Nie będę wariował z prowadzeniem rozbudowanych arkuszy, zbierania danych z tysiąca czujników itd. Nie chcę być więźniem tego urządzenia. Oczywiście liczę się z tym, że będę musiał zagłębić się w temat, poświecić czas na odczyty danych i ich analizę, choćby prostą, ale bez wariactw. Wrócę ponownie do pierwszego pytania. W co "wejść"? Jak widać, nie jesteś zbyt świadomym inwestorem,ba,powiedziałbym coś więcej ale uszczypne się w język U mnie od 2013r ,w domu z obciążeniem cieplnym 3,5kW działa T-CAP 9KW. Powinienem wg Ciebie rwać włosy z głowy bo wg kretynow powinno odbywać się tzw "taktowanie". No cóż,przez te 9 lat prawie, taktowanie się nie odbywało, pompa śmiga dalej, włosy mam dalej na głowie. Ale kretyni,którzy coś takiego piszą, kretynami są w dalszym ciągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 31.08.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Problem z tymi oknami, dopiero będą na początku grudnia, a jak się jeszcze spóźnią? Według mnie powinieneś skupić się na ociepleniu dachu, a dopiero po montażu okien robić instalacje, tynki i posadzki. Ja przed oknami do domu zrobiłem kanalizację, wodę, EE i dolne źródło GGWCPo montażu okien: kafelki w kotłowni i resztę instalacji. Później rurki OP CWU, zimnej wody, rurki odkurzacza i na to jastrych.Następnie elektrykę, mam po staremu w ścianach i tynki. Po tykach WM i sufity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.08.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Jest sens montować pompę przed zimą? Jeśli tak to powinna już zacząć pracować? Jak wylewka zdąży dojrzeć do wygrzewania i zrobisz wentylację to 2x tak. Będziesz mógł wygrzać i kontynuować prace wykończeniowe. Nie groźne Ci będą też wzrosty cen materiałów i robocizny oraz inflacja, jak już prace wykonasz. Z ociepleniem dachu uważam odwrotnie - lepiej pozbyć się wilgoci (czyli wygrzać wylewkę wentylując na maksa) przed jego montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 31.08.2021 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Świetnie się robi prace wykończeniowe zimą w domu bez okien i ocieplonego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts