clarnet 22.11.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Sukces, o ile można go tak nazwać, tkwi rzeczywiście w marketingu i niskiej cenie. Aby go odtrąbić, trzeba jeszcze poczekać aż osiągnie masę krytyczną w ilości sprzedanych pomp i czasie ich eksploatacji. Za Daikin'em jest już 10lat Co do marketingu, już pisałem. Dwuśmigłowy t-cap 9kw, mógłby się nazywać 4kw. I wtedy, nie dość, że niej traciłby mocy, to jeszcze przy -15, moc by mu dwukrotnie wzrosła. W ulotce mamy 9kW dla -15 i 35 oraz 55, ale w etykiecie energetycznej dla zastosowań nisko temperaturowych i naszego klimatu (-22), producent zadeklarował już tylko 8kW, a dla średniotemoeraturowych - zaledwie 4kw. Ciekawe czemu. W Althermie 11-ce masz odpowiednio 11 dla nisko i 7 lub 9 kW dla średnio w zależności od modelu. Niby traci a ma 2x tyle Cena też nie bierze się z niczego. Trudno porównywać ultradzwiękowy przepływomierz i licznik ciepła z... z tym, czego nie ma. Zasobnik ze stali nierdzewnej z grzałką, siłownikiem, zaworem 3D z najtańszą polską emalią czy automatykę sterującą płynnie pompą obiegową utrzymująca zadaną dt. BTW jaki jest sens gonić 1,5-2m3/h wody, jak za oknem jest +8, a dom potrzebuje 2-3kW? (to dla miłośników buforów, sprzęgieł i minimalnego wymaganego przepływu) Najlepszym przykładem jest tegoroczny model t-cap 9 all-in-one (wczesniej nie było takich modeli) Jest raptem 1 tys zł tańszy od zintegrowanej 11-ki Dlaczego? - bo w końcu pojawiła się w nim część tych elementów, które w Althermach są od prawie 5 lat. Podobnie jest z serwisem. Jeszcze 3-4 lata temu na szkoleniach mówiono, że sprężarka do t-capa to ok 2 tys zł - tylko nikt jej nie potrzebował. W tym roku ktoś na forum pisał, że ponad 2x tyle. Czyżby wodotryski Pytanie jak za kilka lat będzie jeszcze z jej dostępnością - musi przecież z tej Malezji do nas przylecieć. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Clarnet,jest bardzo dużo racji w tym co napisałeś-mi też mówiono o sprężarce 2k PLN (w D 5kPLN).Co do ciepłomierza i funkcji zmiany prędkości pompy wodnej -100% racji.Mam tylko jedną uwagę : w danym momencie kiedy porównujemy oferty i mamy dane na dzisiaj -decyzja zazwyczaj jest na dzisiaj.Mamy globalizację , zobacz ile uznanych marek zostało sprzedanych (np Nokia i wiele innych).Zagwarantujesz ,że Daikin nie zostanie wchłonięty w niedługim czasie przez molocha z Kraju Środka z zachowaniem jakości i standardów ? pzdr PSBardzo cenię Twój blog (nawet nieświadomie polecałem go innym użytkownikom) i to właśnie Ty przekonałeś mnie do PC P/W w domu modernizowanym z grzejnikami (mam w miarę dużą działkę i mogłem pobawić się z poziomym DZ przy gruntówce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 22.11.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Daikin jest jednym z największych producentów HVAC na świecie. Wiedzie prym z Carrierem. Pierwsze lub drugie miejsce (przynajmniej z rok, dwa lata temu gdzieś przeglądałem takie dane) W ostatnich latach raczej Daikin kupuje kolejnych producentów i fabryki. Ale kto wie. Może Huawei albo Meizu wykupi kiedyś Apple. Też tego nie zagwarantuję Dzięki za słowa o blogu. Marka pompy nieistotna - najważniejsze, by ludzie, zwłaszcza u nas na Śląsku, nie palili węglem, mułem czy gumiakiem w kiepskich piecach. Tutaj można zobaczyć, co się dzieje z naszym powietrzem jak trochę spada temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Dwuśmigłowy t-cap 9kw, mógłby się nazywać 4kw. A kogo to interesuje oprócz konkurencji ?Pompę ciepła dobiera się pod obciążenie cieplne domu i tylko i wyłącznie. Czy ona będzie się nazywała 9kW czy 1kW czy 20kW inwestorowi to wisi,on ma mieć zagwarantowaną moc pompy przy najniższej temperaturze z wyliczeń OZC i wszystko w temacie.A czy tam też będzie sprężarka 1kW czy 9kW czy 16kW też mu to wisi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.11.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) No właśnie nie bardzo z tym gwarantowaniem mocy. Na blogu clarnet to tłumaczył. I to do mnie przemawia. Konkretnie zapotrzebowanie CO to 11kW. Teoretycznie wiec trzeba byłoby wziąć pompę 11+ c.w.u. Ale jeśli to prawda, że 80% pracy pompy będzie przypadać na zakres od (-2 do +10) , to należy się sugerować największym COP w tym zakresie. A niedobory mocy dla maksymalnych temperatur pokryć grzałką. Teraz tylko znaleźć w tabelach te COP. Tak myślę. Inna sprawa jak to pożenić z tanimi godzinami. Niezła łamigłówka Edytowane 22 Listopada 2016 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 No właśnie nie bardzo z tym gwarantowaniem mocy. Na blogu clarnet to tłumaczył. I to do mnie przemawia.To zależy tylko i wyłącznie od podejścia inwestora do tego czyli do doboru mocy pompy pod obciążenie ale nie od nazewnictwa.Czyli chodzi o dobór pod obciążenie samą pompą czy pompą ze wspomaganiem grzałką,to są preferencje właśnie inwestora.Clarnet tutaj mówił o nazewnictwie a to nie ma nic z tym wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Marka pompy nieistotna - najważniejsze, by ludzie, zwłaszcza u nas na Śląsku, nie palili węglem, mułem czy gumiakiem w kiepskich piecach. 100% popieram +1% ,tj chciałbym -aby to się zmieniło wszędzie w naszym pięknym kraiku. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 No właśnie nie bardzo z tym gwarantowaniem mocy. Na blogu clarnet to tłumaczył. I to do mnie przemawia. Szeryfie , ale Panas gwarantowaną moc zapewnia , tak jak podaje w katalogu tak jest (jeśli PC jest sprawna i poprawnie zainstalowana)-a nawet niekiedy więcej dają mocy grzewczej niż deklarują (są na FM fotki np z mojego ciepłomierza , kiedy PC generowała ok 10 kW przy całkiem sporym mrozie i przez dłuższy czas-a niby tylko 9kW gwarantują na piśmie) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 No właśnie nie bardzo z tym gwarantowaniem mocy. Na blogu clarnet to tłumaczył. I to do mnie przemawia. Konkretnie zapotrzebowanie CO to 11kW. Teoretycznie wiec trzeba byłoby wziąć pompę 11+ c.w.u. Ale jeśli to prawda, że 80% pracy pompy będzie przypadać na zakres od (-2 do +10) , to należy się sugerować największym COP w tym zakresie. A niedobory mocy dla maksymalnych temperatur pokryć grzałką. Teraz tylko znaleźć w tabelach te COP. Tak myślę. Inna sprawa jak to pożenić z tanimi godzinami. Niezła łamigłówka dlaczego dodajesz do obciążenia cieplnego CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Szeryfie ,ale Panas gwarantowaną moc zapewnia , tak jak podaje w katalogu tak jest (jeśli PC jest sprawna i poprawnie zainstalowana)-a nawet niekiedy więcej dają mocy grzewczej niż deklarują (są na FM fotki np z mojego ciepłomierza , kiedy PC generowała ok 10 kW przy całkiem sporym mrozie i przez dłuższy czas-a niby tylko 9kW gwarantują na piśmie)pzdrNo tak jest.Clarnetowi to przeszkadza z oczywistych względów bo to konkurencja i patrzy na to nie pod kontem inwestora.Ale dla inwestora takie nazewnictwo czyli "gwarantowana" i nazwa mocowa pompy wisi a przynajmniej powinna wisieć.Mój przykład,obciążenie cieplne 3,5kW przy -20st.C i najważniejsze dla mnie było,żeby przy tej temperaturze w domu było ciepło.Producent pompy jaką wybrałem czyli Atlantic Extensa w wtedy S8 8kW "gwarantował",że przy tej temperaturze moc grzewcza tej pompy będzie 4kW z kawałkiem i mi wisiało czy ona się nazywa 8kW czy 4kW czy 50kW i jaką ma sprężarkę w sobie.Wazne było dla mnie,że przy -20st.C w domu będzie ciepło Mowa o tej pompce: http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6605388944.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.11.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Tak miałem w ozc policzone. Z tym, że tez było to dla mnie trochę dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Arturo-spokojnie ,merytorycznie się zgadzam z Tobą , każdy z nas ma na szczęście wybór. Tylko dlaczego tak często Ci wisi.... pzdrTaki żarcik -tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.11.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Przydałby się jakiś dobry kalkulator doboru Uwzględniający COP i tanie godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Tyle ze 8kW, 4kW czy 50kW przeklada sie chociazby na min mozliwa oddana moc i tym samym pobor pradu.... Panasonic z tego co rozumiem najzywyklej sprzedaje "mocniejsza" PC aby moc zapodac ze 12 czy tam 9kW jest utrzymywane do -15*C. Kazdy inny producent moze wtedy przedstawic 16kW PC i powiedziec ze gwarantuje min 9kW przy -15*C A wybor PC i zadowolenie z jej parametrow zalezy juz od inwestora Ktos pisal ze T-CAP nie odda mniej anizeli 3,5kW.... U mnie przy znamionowym przepływie to mniej niż 3,5kW rzeczywiście nie widziałem. Gdyby była modulacja prędkości pompy wodnej tak jak pisał Clarnet -pewnie by poszła mniej. A tak w ogóle-to jest niezły bajzel z tymi mocami pompy (szczyt to moc znamionowa przy +20st , czy jakoś podobnie???) Może by jakoś to uporządkować ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Tyle ze 8kW, 4kW czy 50kW przeklada sie chociazby na min mozliwa oddana moc i tym samym pobor pradu....To jest tylko nazewnictwo i nic wiecej.Panasonic z tego co rozumiem najzywyklej sprzedaje "mocniejsza" PC aby moc zapodac ze 12 czy tam 9kW jest utrzymywane do -15*C.A co to mnie jako inwestora interesuje ? Kompletnie nic.Kazdy inny producent moze wtedy przedstawic 16kW PC i powiedziec ze gwarantuje min 9kW przy -15*C A niech sobie tak robi,mi jako inwestorowi to fruwa i powiewa jak będę miał gwarancję mocy grzewczej do obciążenia cieplnego wyliczonego z OZC Ktos pisal ze T-CAP nie odda mniej anizeli 3,5kW....W domu o dużej bezwładności i akumulacji to bez znaczenia bo i tak większość użytkowników tutaj na forum grzeje z zachowaniem stref czasowych. Edytowane 22 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.11.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 dlaczego dodajesz do obciążenia cieplnego CWU ? taka jest chyba metodologia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Asolt,a może Ty coś wiesz dlaczego ludziska dodają do obciążenia cieplnego CWU ?Osobiście uważam to za skrót myślowy-jeśli ktoś ma małe obciążenie to bym co nieco dodał , ale np od 7kW i zasobnik CWU 250-300ltr bym już nie dodawał.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.11.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Najlepszym przykładem jest tegoroczny model t-cap 9 all-in-one (wczesniej nie było takich modeli) Jest raptem 1 tys zł tańszy od zintegrowanej 11-ki Dlaczego? - bo w końcu pojawiła się w nim część tych elementów, które w Althermach są od prawie 5 lat. Clarnet, myślę, że warto by pokusić się o porównanie tych dwóch pomp, takie najprostsze - nie na fajerwerki i wodotryski tylko realne osiągi. Podaję dane za BAFA.de - niemiecki instytut zajmujący się rzeczywistymi pomiarami pracy pomp ciepła (między innymi) COP A- 7/W35 - Daikin 11 - 2,75 / Panasonic T-cap 9 - 3,08 COP A- 2/W35 - Daikin 11 - 3,60 / Panasonic T-cap 9 - 3,82 COP A-10/W35 - Daikin 11 - 4,90 / Panasonic T-cap 9 - 5,33 Moc zmierzona dla A2/W35 - Daikin 11 - 8,56kW / Panasonic T-cap 9 - 8,83kW Każdy jeden parametr jest lepszy i to o sporo. Do tego cena niższa, więc po co przepłacać??? Źródło: http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/waermepumpen/publikationen/energie_ee_wp_liste.pdf Edytowane 22 Listopada 2016 przez map78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Clarnet ,z jakiego źródła masz swoje dane (szczególnie moc T-capa przy -22st ) ?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.11.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Clarnet, myślę, że warto by pokusić się o porównanie tych dwóch pomp, takie najprostsze - nie na fajerwerki i wodotryski tylko realne osiągi. Podaję dane za BAFA.de - niemiecki instytut zajmujący się rzeczywistymi pomiarami pracy pomp ciepła (między innymi) COP A- 7/W35 - Daikin 11 - 2,75 / Panasonic T-cap 9 - 3,08 COP A- 2/W35 - Daikin 11 - 3,60 / Panasonic T-cap 9 - 3,82 COP A-10/W35 - Daikin 11 - 4,90 / Panasonic T-cap 9 - 5,33 Moc zmierzona dla A2/W35 - Daikin 11 - 8,56kW / Panasonic T-cap 9 - 8,83kW Każdy jeden parametr jest lepszy i to o sporo. Do tego cena niższa, więc po co przepłacać??? Źródło: http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/waermepumpen/publikationen/energie_ee_wp_liste.pdf Map , coś mi tu nie gra -Niemcom wyszedł lepszy COP przy -10 st jak przy -2 st ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts