franco78 16.01.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 (edytowane) No właśnie.... dlaczego wentylacja grawitacyjna? Poza tym koszt komina dla kotła gazowego można wyeliminować do zera - rura przez ścianę. W Twoim projekcie widzę pomieszczenie gospodarcze z tyłu domu.... to by pasowało Rachunek za gaz 3000? Mam większy dom, identyczne ocieplenie i 100% podłogówka - szacuję koszt roczny gazu co + cwu na ok 1700zł. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.01.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 No właśnie.... dlaczego wentylacja grawitacyjna? Poza tym koszt komina dla kotła gazowego można wyeliminować do zera - rura przez ścianę. W Twoim projekcie widzę pomieszczenie gospodarcze z tyłu domu.... to by pasowało Rachunek za gaz 3000? Mam większy dom, identyczne ocieplenie i 100% podłogówka - szacuję koszt roczny gazu co + cwu na ok 1700zł. Mieszkasz już czy na razie szacujesz koszty ogrzewania gazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 16.01.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Mieszkasz już czy na razie szacujesz koszty ogrzewania gazem? Właśnie obliczyłem koszt całkowity (kwoty z faktur czyli z opłatami) CO+CWU za miający rok. Wyszło 2200zł. Biorąc pod uwagę, że to pierwszy sezon grzewczy nowego domu oraz fakt, że okres ten minął na nauce kotła i szukaniu jego optymalnych ustawień zakładam, że kolejny rok będzie lepszy pod względem zużycia gazu. Niestety nie da się przewidzieć czy zima będzie taka sama:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.01.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Właśnie obliczyłem koszt całkowity (kwoty z faktur czyli z opłatami) CO+CWU za miający rok. Wyszło 2200zł. Biorąc pod uwagę, że to pierwszy sezon grzewczy nowego domu oraz fakt, że okres ten minął na nauce kotła i szukaniu jego optymalnych ustawień zakładam, że kolejny rok będzie lepszy pod względem zużycia gazu. Niestety nie da się przewidzieć czy zima będzie taka sama:) W takim razie tylko pozazdrościć tak małego zużycia tym bardziej, że to pierwszy sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravanson 16.01.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Dzięki za szybka odpowiedź Aktualnie jestem na etapie załatwiania pozwolenia na budowę, cześć informacji o stawkach za kocioł, robociznę instalatora - gazownika mam ze słyszenia od znajomych którzy w 2016 stawiali swoje domy. Nie biorę tego w 100% jako punkt odniesienia ale wole oszacować z zapasem żeby mieć margines. Po waszych wpisach widzę że faktycznie trochę zawyżyłem koszt instalacji i późniejszej eksploatacji, kilka osób które znam ma gaz i każdy pali w kominku i to nie bo lubi tylko dlatego że jest taniej. Ciężko powiedzieć ile realnie wychodzi ogrzewanie tylko gazem, dlatego moje założenie w skali roku 3000. franco78 jaką temperaturę utrzymujesz w pomieszczeniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 16.01.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Utrzymuję na parterze 21,5- 22,5oC , poddasze 1oC mniej.W łazienkach 23oC.24/7.aha....oczywiście 100% podłogówka i 2 drabinki jako osobny obieg podłogówki (temperatura w drabinkach taka sama jak w podłodze) do suszenia ręczników. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravanson 16.01.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Jeżeli zrobisz samemu wymiennik poziomy (co jest dość proste), to instalacja z PC może cię wynieść około 20-25tys. i rachunki o połowę w dół. Dlaczego wentylacja grawitacyjna? Jeżeli miał bym pójść w PC to wymiennik chciałbym zrobić samemu, Liwko możesz powiedzieć ile w całym koszcie 20-25 tyś to materiał ile robocizna? Pytaliście dlaczego wentylacja grawitacyjna? Wybór z konieczności jest tańsza niż mechaniczna o kilka tysięcy, obawiam się że budżet może się nie spiąć dlatego takie rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravanson 16.01.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Utrzymuję na parterze 21,5- 22,5oC , poddasze 1oC mniej. W łazienkach 23oC. 24/7. aha.... oczywiście 100% podłogówka i 2 drabinki jako osobny obieg podłogówki (temperatura w drabinkach taka sama jak w podłodze) do suszenia ręczników. Identycznie chcę mieć zrobioną instalacje u siebie. Jaki jest koszt postawienie kompletnej rekuperacji ? Zakładam że przy wentylacji grawitacyjnej straty będę miał większe wiec te 3000 są realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 16.01.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 (edytowane) @ravanson Jeśli zrobisz sam wymiennik do pompy to tym bardziej zrobisz instalację wentylacji mechanicznej Jeśli nie będziesz miał kominka w domu i dasz spaliny kotła przez ścianę, to nie robisz wtedy w domu żadnych kominów Wentylacja mechaniczna oprócz tego, że masz w domy cały czas świeże, ciepłe powietrze, obniża też oczywiście koszty ogrzewania domu. Ja robiłem sam instalację a koszty rekuperatora (Airpack 400V z panelem Air ++, kanałów elastycznych, skrzynek, anemostatów wyszły ok 10tys). Edytowane 16 Stycznia 2017 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.01.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Jeżeli miał bym pójść w PC to wymiennik chciałbym zrobić samemu, Liwko możesz powiedzieć ile w całym koszcie 20-25 tyś to materiał ile robocizna? Pytaliście dlaczego wentylacja grawitacyjna? Wybór z konieczności jest tańsza niż mechaniczna o kilka tysięcy, obawiam się że budżet może się nie spiąć dlatego takie rozwiązanie... 13000 polska pompa (z 8% Vat), do tego zbiornik na ciepłą wodę, kilka pierdół i zarobek dla instalatora. Rób WM, nie kombinuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravanson 16.01.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 @ravanson Jeśli zrobisz sam wymiennik do pompy to tym bardziej zrobisz instalację wentylacji mechanicznej Jeśli nie będziesz miał kominka w domu i dasz spaliny kotła przez ścianę, to nie robisz wtedy w domu żadnych kominów Wentylacja mechaniczna oprócz tego, że masz w domy cały czas świeże, ciepłe powietrze, obniża też oczywiście koszty ogrzewania domu. Ja robiłem sam instalację a koszty rekuperatora (Airpack 400V z panelem Air ++, kanałów elastycznych, skrzynek, anemostatów wyszły ok 10tys). Muszę to wszystko zacząć szczegółowo wyceniać, żeby to obiektywnie porównać. Jedno jest pewne kominek musi zostać cała reszta może ulec zmianie Dzięki panowie za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 16.01.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Ja bym chciał tylko dodać, że jak do WM sam się zabieram i pewnie sam ją wykonam tak w życiu nie podjąłbym się wykonać kolektora do PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.01.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Ja bym chciał tylko dodać, że jak do WM sam się zabieram i pewnie sam ją wykonam tak w życiu nie podjąłbym się wykonać kolektora do PC Tak trudno wykopać koparką rów 1,5 metra głęboki, wrzucić do niego rurę i zasypać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.01.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Tak trudno wykopać koparką rów 1,5 metra głęboki, wrzucić do niego rurę i zasypać? Witam ! Gdyby wszystko było takie proste... Fakt wykopać i zasypać to nieduża sztuka, ważne żeby to jeszcze działało i spełniało swoje obowiązki. Zasypywanie oczywiście też nie "byle czym", bo szybko się to może zemścić i później szukaj igły. A druga ważniejsza sprawa to ile tego dolnego źródła, a to zależy od właściwości gruntu i od wyliczonej ilości ciepła dostarczonej do PC z dolnego źródła. Za małe okaże się że szybko wychłodzimy, a nawet zamrozimy nasz wymiennik, a danie zbyt dużego zapasu naraża nasz na większe koszty inwestycyjne. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.01.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Sratatata Jest to tak proste jak budowa cepa i zamiast straszyć, napisz jak łatwo to samemu wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8600 27.01.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Witam, Czy na forum są użytkownicy powietrznych pomp ciepła z południa tj okolice Zakopanego, Nowy Targ, Nowy Sącz, Planuję budowę domu i zastanawia mnie czy taka pompa da radę w lokalnych warunkach - tegoroczna zima jest mroźna. Chciałbym odszukać kogoś kto ma podobny budynek tj. mała parterówka (swoją planuję na podstawie projektu: http://stan-projekt.pl/projekt-domu-gl-954-amber-vi-BBA2009 ) Chciałbym ją dobrze zaizolować i zastosować okna 3 szybowe itp Drążę temat bo mam w granicy działki gaz ziemny ale wolałbym PC ze względu na mniejsze koszty podczas eksploatacji.Na forum (w tym temacie) wyczytałem że przy dobrze zaizolowanym domu ok 100m2 koszt CO oraz CWU może wynieść nawet 900 zł - 1000 zł rocznie przy PC powietrze-woda Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2017 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Na forum (w tym temacie) wyczytałem że przy dobrze zaizolowanym domu ok 100m2 koszt CO oraz CWU może wynieść nawet 900 zł - 1000 zł rocznie przy PC powietrze-woda Powinno sporo mniej kosztować. Bez dopłat w kilkanaście lat PC się zwróci (prawdopodobnie zanim się rozsypie - ale nie ma gwarancji). Zależy jeszcze ile kosztowałoby Cię przyłącze - ale jak masz w granicy działki, to najprawdopodobniej (trzeba dokładnie policzyć) PC nie ma sensu ekonomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Powinno sporo mniej kosztować. Bez dopłat w kilkanaście lat PC się zwróci (prawdopodobnie zanim się rozsypie - ale nie ma gwarancji). Zależy jeszcze ile kosztowałoby Cię przyłącze - ale jak masz w granicy działki, to najprawdopodobniej (trzeba dokładnie policzyć) PC nie ma sensu ekonomicznego. Gaz to około 14-15tys. PC około 20-25tys. Gdzie ty widzisz tak długi czas zwrotu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 27.01.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Albo gaz 12-14 a pompa 25-30Gaz - dodatkowy abonament ale nie martwisz się o godziny tylko grzejesz kiedy chcesz , jak padnie kocioł to kupisz nowy za ok 4 tys Pc - musisz pilnować się żeby grzać w taniej taryfie, w przypadku awarii masz większy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Gaz to około 14-15tys. PC około 20-25tys. Gdzie ty widzisz tak długi czas zwrotu??? Długi czas zwrotu wynika z małej różnicy w cenie kWh w taryfie W-3.6 a ceną prądu w tańszej strefie nawet podzielonej przez 3. Gaz, jak ktoś patrzy na rachunki z lata albo ma tylko kuchenkę gazową, wychodzi drogo. Jak patrzy na rachunki z ogrzewanego domu z zimy - całkiem fajnie. Jak zsumujesz sumę faktur rocznych i podzielisz przez ilość zużytych kWh to powinno być kilka groszy drożej, niż przy PC grzejącej w 100% w tańszej strefie z uwzględnieniem COP. Bo w przypadku PC większość jak nie całe korzyści z G12 zjada funkcjonowanie w droższej strefie. To jeszcze zależy od narzucenia sobie dyscypliny i specyfiki funkcjonowania danej rodziny. Przy gazie nie ma tego problemu i jak porównasz G11 na cele bytowe + gaz na CO i CWU, to koszty użytkowania wcale nie będą się znacząco różniły od całego kosztu prądu w G12 z PC czy nawet G11 z PC. Rożnicę robią koszty instalacji - w tym przyłączenia. Szalę mogą też przeważyć dopłaty. Edytowane 27 Stycznia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts