Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - gaz ziemny czy pompa ciepła

Pawel .

Recommended Posts

Odstraszył innych sprzedawców bo mu chyba finansowo zbyt dobrze nie wyszła ta promocja, inaczej mówiąc sprzedawcy muszą sie dobrze zastanowic i przekalkulowac czy promocja ich nie pogrązy.

Dokładnie aczkolwiek z mojego pkt widzenia mam umowę czy to duon czy fortum to mnie nie interesuje. Tak czy inaczej w porównywarkach brane są pierwsze miesiące umów wieloletnich promocyjne. Trzeba w excelu przeliczyć rok po roku oszczędności i koszty dodatkowe i wtedy wyjdzie tak czy nie z cyframi sie nie dyskutuje.

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja nie grzeję akumulacyjnie, skąd taki pomysł? umowę na obecnych warunkach mam do końca 2018 roku, ale masz rację bo promocyjny dla mnie był rok 2015 wtedy za noc płaciłem za sam przesył 11 gr a za prąd 0 gr a za dzień 54 grosze.

Nie tragizowałbym są bardzo fajne oferty nawet teraz inny rozkład kosztów ale suma summarum bardzo ok . Ja sukcesywnie obniżam te koszty ogrzewania , długo by pisać całą epopeję ale jak już wydawało mi się że to koniec to moja gmina dofinansowuje 80% kosztów PC do cuw powietrznej i takową zainstaluję. pomimo że grzeje wodę tylko w nocnej taryfie to liczę na kolejne obniżenie zużycia. Zobaczymy jak to wyjdzie. Ja płacę 2400 a cała pc kosztuje 12 tys zaryzykuję a co tam.

Jak nie grzejesz akumulacyjnie to już teraz płacisz jakieś 30gr za 1kWh.

Czyli każdy ogrzewajacy gazem możę powiedzieć po 15 latach - "jak fajnie, że mam gaz, a nie prąd, dzięki temu mam dwa sezony darmowego grzania".

I tak i nie, ja nie mam kosztów serwisowych, przeglądów komina itp. Prąd w domu mam jak kazdy więc to medium nie generuje kosztów stałych jak w przypadku gazu. Zastanawiałem się ile płaciłbym za gaz i czy faktycznie może nie zrobić centralnego ale to wychodzi lipa a nie dożyje zwrotu tej inwestycji. Średnio za prąd płacę 300 zł miesięcznie z tego ok 200 zł na cele grzewcze to za raz ile bym musiał zapłacić żeby to się jakoś ekonomicznie uzasadniło? 100 zł pomijam 22 zł abonamentu no ale 80 zł to ile to m3 gazu 40/30 dni 1 m3 z kawałkiem tyle to mi nie wystarczy. Gdzie tu uzasadnienie skomplikowania sobie życia? No może przesadzam ale w moim przypadku przy niewielkim domu to się nie opłaca przy domu 250 m2 + to chyba by jakoś się bardziej kalkulowało.

Tak czy siak nie mam na celu ani sie przechwalać ani wszystkich krytykować którzy nie grzeją prądem. Ja po prostu szukam argumentów żeby ewentualnie u siebie coś ulepszyć ale jak na razie mi sie to nie udało. Prędzej niż do gazu zdecydowałbym się na zainstalowanie pc ale pozostaje mi nadmuchowe bo nie mam co, albo robić co ale z kolei jakie to koszty?

• 2 months później...
A teraz wyobraźcie sobie użytkownicy pomp ciepła, że z dnia na dzień przestaje istnieć 2 taryfa i energia przez całą dobę kosztuje tyle samo (czyli sporo). Czarny scenariusz, nie? Ale jak najbardziej możliwy przy dzisiejszej zachłanności finansowej. Ciekawy jestem ilu użytkowników PC będzie tak zadowolona z taniego grzania w nocy i ilu z chęcią wróci do gazu bądź kominka, tudzież śmieciucha czy groszkowca. Nikomu tego nie życzę ale jest to możliwe w dobie coraz większego "nocnego" poboru energii elektrycznej.

Czarny scenariusz, nie? Ale jak najbardziej możliwy przy dzisiejszej zachłanności finansowej.

Szybciej będzie odwrotne działanie - obniżenie cen dla zachęcenia grzania prądem. I wtedy grzejący prądem COP=1 dopiero będą się śmiać z pompiarzy :)

Czarny scenariusz, nie?

Jak tłumaczył wiceminister energii Andrzej Piotrowski, "jeśli zakładamy, że płaska taryfa to jest ok. 60 gr za kWh, to musiałaby to być 1/3 tej ceny, albo jeszcze mniej". Taki prąd byłby zwolniony z akcyzy i innych opłat.

źródło

Chrzanisz . Dobra pc gruntowa inwerterowa osiąga scop na graniu CO 5 , 0,58 pln za 1 kwh /5 =0,116 pln za kwh a ile płącisz za 1 kwh z gazu ? Myślisz że jak gaz czy prąd podrożeje , to jedna cena nie wpłynie na drugą .

A tak w realu to jak na prawdę jest z tym COP,SCOP, SEER czy EER bo mój split (biorąc pod uwagę wskazania poboru na wyświetlaczu) nijak ma się do deklaracji producenta.

A teraz wyobraźcie sobie użytkownicy pomp ciepła, że z dnia na dzień przestaje istnieć 2 taryfa i energia przez całą dobę kosztuje tyle samo (czyli sporo). Czarny scenariusz, nie? Ale jak najbardziej możliwy przy dzisiejszej zachłanności finansowej. Ciekawy jestem ilu użytkowników PC będzie tak zadowolona z taniego grzania w nocy i ilu z chęcią wróci do gazu bądź kominka, tudzież śmieciucha czy groszkowca. Nikomu tego nie życzę ale jest to możliwe w dobie coraz większego "nocnego" poboru energii elektrycznej.

Se wyobraz ze zdozeje gaz, albo mac rossija przykreci kurek. Bedziesz naparzal z drewnem do kominka.

Se wyobraz, ze w koncu jakis swiatly rzad wprowadzi prawo karajace za podtruwanie innych czego tobie i sobie przede wszystkim zycze. A gaz bedzie dalej drogi... tak jak i prad moze ...

Chrzanisz. Nadal wole miec PC i nie placic abonamentu za damski ch... No i mi nic nie wybuchnie...

Se wyobraz ze zdozeje gaz, albo mac rossija przykreci kurek. Bedziesz naparzal z drewnem do kominka.

Se wyobraz, ze w koncu jakis swiatly rzad wprowadzi prawo karajace za podtruwanie innych czego tobie i sobie przede wszystkim zycze. A gaz bedzie dalej drogi... tak jak i prad moze ...

Chrzanisz. Nadal wole miec PC i nie placic abonamentu za damski ch... No i mi nic nie wybuchnie...

Nigdy i nikomu źle nie życzyłem. A do kominka i tak naparzam. Swoją drogą jak UE się rozleci (a początek końca już nastąpił) to wszystkie idiotyzmy typu "limity emisji CO2" pójdą do lamusa i ...nastąpi normalne życie, jak kiedyś.

Nigdy i nikomu źle nie życzyłem. A do kominka i tak naparzam. Swoją drogą jak UE się rozleci (a początek końca już nastąpił) to wszystkie idiotyzmy typu "limity emisji CO2" pójdą do lamusa i ...nastąpi normalne życie, jak kiedyś.

Wcale nie jestem pewien czy jest z czego sie cieszyc. Kiedy bylo nas mniej, duzo mniej...

Nie zauwazylem bym ci zle zyczyl ???

U mnie w PGE tania taryfa i tak nie jest tak tania jak w Tauronie. Niektórzy pisza o kwocie poniżej 20gr (u mnie 33gr). Gdyby podrożała dwukrotnie? Wtedy płaciłbym za ogrzewanie pewnie tyle ile teraz gazownicy...

Nie ma takiej ceny ponizej 20 gr/kWh w II taryfie w Tauronie, jezeli ktos ma taką cene to oznacza ze skorzystał z promocji innego sprzedawcy energii. Aktualnie cena w Tauronie II taryfy w G12w wynosi 25,34 gr ( oddział gliwicki czyli dawny vatenfall ma jeszcze mniej).

Wcale nie jestem pewien czy jest z czego sie cieszyc. Kiedy bylo nas mniej, duzo mniej...

Nie zauwazylem bym ci zle zyczyl ???

Cytuję:

"Se wyobraz, ze w koncu jakis swiatly rzad wprowadzi prawo karajace za podtruwanie innych czego tobie i sobie przede wszystkim zycze"

...a mi się podoba palenie w kominku.

Cytuję:

"Se wyobraz, ze w koncu jakis swiatly rzad wprowadzi prawo karajace za podtruwanie innych czego tobie i sobie przede wszystkim zycze"

...a mi się podoba palenie w kominku.

Co ma piernik do wiatraka ? Ja nie o tym czy komus sie cos podoba czy nie. Ja o tym ze zycze ci bys nie podtruwal innych . Co w tym zlego ?

A tak w realu to jak na prawdę jest z tym COP,SCOP, SEER czy EER bo mój split (biorąc pod uwagę wskazania poboru na wyświetlaczu) nijak ma się do deklaracji producenta.

Skąd wiesz ze nijak? pomiar COP w klimatyzatorach nie jest wcale taki prosty i wymaga szeregu urządzen pomiarowych. Sam pobór mocy nic nam nie mówi, trzeba jeszcze zmierzyc ilosc energii oddawanej. Zmierzyłes ją ? na pewno nie.