Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - gaz ziemny czy pompa ciepła

Pawel .

Recommended Posts

Jeszcze nie wybudowałem zastanawiam się nad ogrzewaniem czy gaz czy PC :)

Ładny wynik. 2300 zł za cały rok za gaz ? tyle płacisz ? rozumiem, że gazowe ogrzewanie, ciepła woda podgrzewana gazem oraz kuchenka gazowa, tak ?

Możesz coś napisać więcej? jaki projekt domu? jaki kocioł gazowy? podłogówka wszędzie w całym domu? góra dół ? płyta fundamentowa?

Dogrzewasz czymś? np. kominek z płaszczem? Jeżeli to nie problem to wrzuć fotkę domu z zewnątrz :)

Do ogrzewania gazowego musi być bardzo dobra izolacja porobiona, na ścianach dobry styropian. Bez tego dramat w kosztach.

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze nie wybudowałem zastanawiam się nad ogrzewaniem czy gaz czy PC :)

Ładny wynik. 2300 zł za cały rok za gaz ? tyle płacisz ? rozumiem, że gazowe ogrzewanie, ciepła woda podgrzewana gazem oraz kuchenka gazowa, tak ?

Możesz coś napisać więcej? jaki projekt domu? jaki kocioł gazowy? podłogówka wszędzie w całym domu? góra dół ? płyta fundamentowa?

Dogrzewasz czymś? np. kominek z płaszczem? Jeżeli to nie problem to wrzuć fotkę domu z zewnątrz :)

Dom mam w stylu bw-03 lustro z tym, że poszerzyłem garaż o 1m i nad garażem zrobilem sypialnie. 2300zl jest tylko za gaz. W kuchni jest indukcja. Podłogowka po całości - łącznie grzanych podłóg ok 165m. Prosta kotlownia kocioł kondensacyjny gb072, zasobnik 120l + pompa. Dom jest na fudamentach ale dobrze ocieplony. Jest tez WM + reku. Kominek jest ale raczej nie do odgrzewania ;)

Dom mam w stylu bw-03 lustro z tym, że poszerzyłem garaż o 1m i nad garażem zrobilem sypialnie. 2300zl jest tylko za gaz. W kuchni jest indukcja. Podłogowka po całości - łącznie grzanych podłóg ok 165m. Prosta kotlownia kocioł kondensacyjny gb072, zasobnik 120l + pompa. Dom jest na fudamentach ale dobrze ocieplony. Jest tez WM + reku. Kominek jest ale raczej nie do odgrzewania ;)
CO to jest WM? Kominek z płaszczem zastosowałeś czy bez.

Dobrze ocieplony dom - też mi na tym zależy. Mógłbyś napisać z jakich materiałów, tzn. jaka cegła, styropian, ocieplenie dachu itp. ?

Wentylacja mechaniczna. Dom z ceramiki, 10cm xps na fundamentach, 20cm grafitowego styro ściany, 20cm w podłodze i 30cm wełny w dachu do szczytu i 25 bodajże w suficie. Okna 3 szyby i dobre cieple drzwi. Jak widzisz projekt nie jest typowym projektem domu energooszczędnego ale ja uważam, ze jak zadbasz o termoizolacje to z każdego domu będziesz zadowolony. Tylko nie daj sie zwariować i nie buduj stodoły bez klamek w oknach tylko po to aby sie onanizować patrząc na rachunki za prąd/gaz :lol2:

Wentylacja mechaniczna. Dom z ceramiki, 10cm xps na fundamentach, 20cm grafitowego styro ściany, 20cm w podłodze i 30cm wełny w dachu do szczytu i 25 bodajże w suficie. Okna 3 szyby i dobre cieple drzwi. Jak widzisz projekt nie jest typowym projektem domu energooszczędnego ale ja uważam, ze jak zadbasz o termoizolacje to z każdego domu będziesz zadowolony. Tylko nie daj sie zwariować i nie buduj stodoły bez klamek w oknach tylko po to aby sie onanizować patrząc na rachunki za prąd/gaz :lol2:
Super! też jestem tego zdania, że termoizolacja to podstawa. Nie rozmyślałeś płyty fundamentowej, zamiast fundamentów? Jeżeli tak to co Cię przekonało do fundamentów?

Jeżeli chodzi o mój projekt to przymierzam się do https://z500.pl/projekt/750/Z273_a_L_GL,kompaktowy-dom-parterowy-z-garazem-jednostanowiskowym-i-dachem-kopertowym.html zmiany to poszerzenie garażu o 1 albo 1,5m żeby był 2stanowiskowy oraz poddasze użytkowe. I tyle. Podoba mi się w tym projekcie to, że całe życie odbywa się na dole, a poddasze użytkowe będzie tylko bonusem. Taka myśl przewodnia podczas wybierania projektu ;)

Dla mnie projekt dyskwalifikuje brak przejścia z domu do garażu. Ale jak kto woli.
z całą pewnością takie przejście byłoby dobrym rozwiązaniem, ale chyba wolę mieć bardziej odizolowany garaż od domu (w internetach krążą ploty, że smrodek z garażu potrafi przejść do domu, ale to zapewne ploty i problem starego budownictwa). W dodatku znaleźć projekt żeby na parterze prócz jadalni i salonu oraz łazienki były 3 pokoje to jak wygrać szóstkę w totka... bo na tym mi właśnie zależy, czyli całe życie na parterze bez konieczności latania po schodach, a poddasze traktować jako bonus do parteru :)

tak, ale...1m to na pewno za mało, 1,5 może być dość, ale tylko może...nie ma dokładnych wymiarów w projekcie, to dlatego, dodatkowo to zależy jakim kto autem jeździ lub planuje jeździć...

auto i tak będzie stało przed domem, a w garażu kosiarka, itp - wszystko inne tylko nie auto :p

No...ja tak mam. W projekcie miałem 2 małe bramy i słupek pośrodku...tak jakoś patrzyłem,patrzyłem i nie podobało mi się :p

nie wiem jak to kosztowo wygląda, ale 1 brama 5m to pewnie bardzo podobnie wyjdzie niż 2 małe

W garażu stoją auta tylko dlatego, że mam piwnicę ;)

no ale to już temat na inną dyskusje...

MateuszMateusz - szukaj w innych działach informacji i opinii w tym temacie...a najlepiej chyba byłoby zobaczyć i przetestować w praktyce u kogoś....

tak, ale...1m to na pewno za mało, 1,5 może być dość, ale tylko może...nie ma dokładnych wymiarów w projekcie, to dlatego, dodatkowo to zależy jakim kto autem jeździ lub planuje jeździć...

auto i tak będzie stało przed domem, a w garażu kosiarka, itp - wszystko inne tylko nie auto :p

Garaż w projekcie ma szerokość 3,76 więc powiększenie o 1,5 raczej będzie wystarczające.

Witam,

Zdecydowanie zachęcam do wyboru pompy ciepła. Jest to obecnie jedno z najbardziej opłacalnych rozwiązań pod kątem rocznych kosztów ogrzewania. Jest to również rozwiązanie całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne, ponieważ przy pracy tej pompy nie występuje zjawisko spalania.

Marka Junkers posiada w swojej ofercie sprawdzone pompy ciepła typu powietrze-woda z rodziny Supraeco. W sprawie doboru najlepiej skontaktować się ze specjalistą. Nasi instalatorzy pomogą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację.

Moderowano.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama niezgodna z regulaminem PP.

Drodzy forumowicze, prosze o porade jakie zrodlo ogrzewania bedzie sensowniejsze z puntu widzenia ekonomicznego - gaz czy pompa ciepla gruntowa z kolektorem poziomym ew. kable?

Zalozenia: planuje budowe domu o powierzchni calkowitej ok 150m2, bez garazu, z poddaszem niezuzytkowym, stodola z dachem dwuspadowym. Dzialka ma ok 20x48m - 950m2, wszystkie media (gaz, prad, woda, kanalizacja) mam w granicy dzialki.

Od samego poczatku planowalem pompe, jedynym problemem moze byc miejsce na kolektor ale raczej da rade go zmiescic. Analizujac ten i podobne watki na forum zaczalem niestety dochodzic do wniosku, ze przy domu tej wielkosci i przy bardzo dobrym ociepleniu, koszt ogrzewania staje sie tak niski w rozrachunku rocznym, ze roznice w rachunkach miesiecznych nie sa w stanie zbilansowac wyzszego kosztu instalacji.

Wiadomo, GAZ to tansza instalacja, ale nieco wyzsze rachunki, POMPA to duzo wyzszy koszt instalacji ale zauwazalnie nizsze koszty ogrzewania, szczegolnie jesli wezmiemy pod uwage taryfe G12W a KABLE to duzo wyzsze koszty ogrzewania ale instalacja jest wowczas najtansza. Nie interesuje mnie wywalenie 50tys pln za cos co bedzie sie pozniej "zwracalo" 20 lat... Jesli roznica w cenie instalacji wyniesie np. 10tys pln na niekorzysc pompy ale rachunki beda w rozrachunku rocznym nizsze od gazu o 1000pln a bede mogl przy okacji wykorzystac pompe do chlodzenia, to ide w pompe, szczegolnie ze powinna byc bardziej bezawaryjna i nie wymaga tak czestych serwisow.

Pomozecie?

Od samego poczatku planowalem pompe, jedynym problemem moze byc miejsce na kolektor ale raczej da rade go zmiescic.

Pomozecie?

A dlaczego rozważasz tylko pompę gruntową? Pompa ciepła powietrze woda również zapewni Ci komfort ogrzewania i przygotowywania cwu.....

Ja mam gaz na działce ale raczej bedzie PC , byłem u jednego z forumowiczów oglądać Panasonica i to jest to co szukam.Pompa 7kW zamontowana przez bardzo doświadczonego instalatora który jako jedyny z którym rozmawiałem wie o czym mówi i żadne pytanie nie jest kłopotliwe.Koszt kotłowni szacuje na 23 tyś.

Ale oczywiscie cały czas chodzi mi po glowie pompa gruntowa bo:

mam sporą działkę za domem ktora bedzie w przyszłości trawnikiem,

poziom wód gruntowych wysoki, gleba bardzo wilgotna gliniasta idealna pod kolektor poziomy.

Kolektor powinien u mnie być ok 300 mb co powinno przy samodzielnej pracy wyjść grubo ponizej 10 tyś, ale jakoś nie mogę znaleźć pomp gruntowych którymi chwalą się forumowicze które kosztują mniej niż 25 tyś a chwalą się że placili.po 12-13 tyś.

Gdyby gruntowka wyszła w okolicy 25 tyś za całość to miałbym spory dylemat.

Na minus na pewno przemawia sporo własnej pracy oraz fakt że pompa nie bedzie najwyższej jakości.

A PC PW Panasonic ma bardzo dobrą renomę.

Jakie zapotrzebowanie na ciepło?

Niestety tego jeszcze nie wiem bo jestem na etapie poszukiwania projektanta domu. Dla ulatwienia przyjmijmy, ze bede celowal w standard NF40 wiec calkiem szczelnie i cieplo tj:

0. albo plyta albo ocieplony fundament z przesadzona iloscia ocieplenia pod chudziakiem,

1. sciany silka 18/24 + min 20-22cm ocieplenia,

2. poddasze nieuzytkowe wiec w dolnym pasie wiazarow bedzie 50cm celulozy i zadnych okiem

3. na pewno bedzie WM z reku,

4. okna na tasmach,

5. brak kominka, brak garazu,

6. bryla to nowoczesna stodola parterowa