Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - gaz ziemny czy pompa ciepła

Pawel .

Recommended Posts

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Długi czas zwrotu wynika z małej różnicy w cenie kWh w taryfie W-3.6 a ceną prądu w tańszej strefie nawet podzielonej przez 3.

Gaz, jak ktoś patrzy na rachunki z lata albo ma tylko kuchenkę gazową, wychodzi drogo. Jak patrzy na rachunki z ogrzewanego domu z zimy - całkiem fajnie. Jak zsumujesz sumę faktur rocznych i podzielisz przez ilość zużytych kWh to powinno być kilka groszy drożej, niż przy PC grzejącej w 100% w tańszej strefie z uwzględnieniem COP.

Bo w przypadku PC większość jak nie całe korzyści z G12 zjada funkcjonowanie w droższej strefie. To jeszcze zależy od narzucenia sobie dyscypliny i specyfiki funkcjonowania danej rodziny. Przy gazie nie ma tego problemu i jak porównasz G11 na cele bytowe + gaz na CO i CWU, to koszty użytkowania wcale nie będą się znacząco różniły od całego kosztu prądu w G12 z PC czy nawet G11 z PC. Rożnicę robią koszty instalacji - w tym przyłączenia.

Szalę mogą też przeważyć dopłaty.

że co?? małej róznicy??

ostatnio ktoś pisał (fotohobby?!) że średnia cena 1kwh z gazu wychodzi mu 0,25zł - i to dla taryfy W-2.x

Elfir też podała swoje dane

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie&p=7376537&viewfull=1#post7376537

też wychodzi średnia cena 1kwh w okolicy 0,25.

U mnie Średnia cena 1kwh z faktur za prąd w sezonie grzewczym wynosi 0,33-0,34. Poza sezonem grzewczym max 0,41.(w trakcie roku zużycie w taniej taryfie waha się od 75-80%, G12w, bez żadnych rygorów i dyscypliny w tym zakresie!) ŚREDNIA!!

A gdyby nie uwzględniać opłat stałych - zakładając, że one nie wliczają się do kosztów, bo i tak są one ponoszone to wychodzi jeszcze mniej. To nie jest kilka groszy!

U mnie zakładając mało optymistyczny SCOP=3,5(g-w) to wychodzi cena 1kwh 0,094-0,117zł. W przypadku p-w i SCOP=3,0 wyjdzie 0,11-0,136zł.

Dalej będziesz twierdził, że to są małe róznice?? I jeszcze raz podkreślę - to nie jest 100% grzania w taniej taryfie, tylko cały dom 75-80% w taniej, dla PC też wychodzi 75-80% w taniej!

Niewiele wiesz, jeśli chodzi o funkcjonowanie w G12w, a zabierasz głos w tej kwestii...

http://images84.fotosik.pl/266/ca3722088ddee53dgen.jpg

19,5gr/kWh

U mnie zakładając mało optymistyczny SCOP=3,5(g-w) to wychodzi cena 1kwh 0,094-0,117zł.

Odpowiadałem w pewnym kontekście kosztów inwestycji - mieści się Twoja instalacja w tym zakresie?

Dalej będziesz twierdził, że to są małe róznice??

Tak. Przy różnicy 10K zł w inwestycji, różnica 10gr/kWh przy zużyciu 10MWh/r jak długo będzie się zwracała PC? Dziesięć lat bez uwzględnienia wartości pieniądza w czasie i nie uwzględniając faktu, że prąd drożeje, a gaz tanieje.

A Twoja PC pewnie od kotła gazowego była ze 20K zł droższa.

Serio. Bo nie mam dostępu do faktur, a czytałem, że dobrym przybliżeniem jest 1m3=10kwh

wychodzi średnia cena 1kwh 0,25zł. Fotohobby podawał też 0,25zl.

Źle - Fotohobby podał zużycie, a Liwko przeliczył

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222305-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu&p=7395680&viewfull=1#post7395680

nikt nie protestował, więc przyjąłem, że jest to dobrze przeliczone

Edytowane przez JTKirk

Ten współczynnik konwersji przy gazie to marzenie.....i to raczej tylko gazowni.

Realnie nie uzyskasz z 1 m3 gazu ponad 11 kWh. Kotły kondensacyjne z podłogówką to wynik około 15 % gorszy, czyli 1 kWh = 0,22 zł.

A tak naprawdę, patrząc na skład gazu dostarczanego do użytkowników, sprawność całość instalacji to ok. 0,24-0,25 zł/1 kWh.

Serio. Bo nie mam dostępu do faktur,

Sam podałeś linka (cytowałem go) do faktury, którą przeliczyłem. Przeklejałem obrazek, który przeliczyłem.

Nie rozumiem sensu dodawanie czegoś czy odejmowania - faktura przez liczbę kWh to jedyne słuszne przeliczenie. Czy licząc prąd do PC też uwzględniasz koszty przeglądu PC? Chyba więcej niż 200zł rocznie wychodzi. A Liwek, nie wiedzieć czemu, dodał roczny koszt przeglądu do jednomiesięcznej faktury. Ładna manipulacja.

Oczywiście, że wszystko trzeba przeliczyć dla konkretnego budynku (OZC) i kosztów komina, przyłącza itd. Generalizując im mniej potrzebnych kWh tym mniej opłacalny wychodzi gaz (przed spory udział opłat płatnych niezależnie od ilości kWh).

Co powoduje, że jak ktoś ma do wyboru gaz z niezbyt drogim przyłączem, PC PW (IMVHO gruntowe mają sens tylko przy wyjątkowo dużym zapotrzebowaniu na ciepło) i prąd 1:1 to okienko gdzie PC PW jest optymalna ekonomicznie jest niezbyt duże - przy większym zużyciu tańszy będzie gaz, przy mniejszym prąd 1:1.

Pozostają oczywiście względy prawne, funkcjonalne (niby każde rozwiązanie jest bezobsługowe - ale gaz najmniej bezobsługowy, prąd najbardziej) i ideologiczne oraz kwestia dobrania taryfy energetycznej (bo jak ktoś porówna G11 to 1:1 nie ma większego sensu nawet przy mały zużyciu, za to daje sporą wygodę przy PC - wiec porównując w tę stronę IMO należy porównywać 1:1 G12 z PC G11).

Edytowane przez Kaizen

Ten współczynnik konwersji przy gazie to marzenie.....i to raczej tylko gazowni.

Tak, to można podważać też sprawność PC. Która jest praktycznie nie do zmierzenia. I miłośnik jednej metody nagnie w jedną, miłośnik drugiej w drugą. Porównując obiektywnie trzeba się na czymś oprzeć i nie mam powodu przypuszczać, żeby sprzedawca czy prądu, czy gazu naginał rzeczywistość w którąś stronę.

Kotły kondensacyjne z podłogówką to wynik około 15 % gorszy

Czemu niskotemperaturowy kocioł z podłogówką miałby mieć niższą sprawność? Nie miałeś na myśli kaloryferów?

Możemy też wziąć kocioł kondensacyjny o sprawności sporo ponad 100% i robi się taniej za kWh przy gazie.

Tak czy inaczej różnice w koszcie kWh nie są tak duże, jak większość miłośników PC sądzi i wcale tak różowo PC nie wygląda.

nie wiem co przez co dzielisz, edytowałeś posta, jak pisałem

nie wiem jaki współczynnik konwersji jest u Elfir

greengaz podaje 1m3=11kwh

Niewielkie korekty.

1 litr propanu - ok. 0,6 m3 gazu ziemnego.

Ciepło spalania gazu ziemnego ok. 11 kWh/m3, propanu 6,9 kWh/litr.

Niestety poziomowskaz na zbiorniku nie może służyć do obliczania ilości gazu w zbiorniku lub zużycia z dokładnością co do litra.

Najbardziej zbliżony pomiar to od pełnego do pełnego tankowania i dane wzięte z wydruku licznika cysterny.

niech będzie, 452*11=4972kwh

średnia=1130/4972=0,227

dalej nie wiem, jak skąd ci wyszło 0,195

te 145,19 to kwota za fakturę listopadową Elfir, ale nie wiem skąd się wzięło 743??

http://images84.fotosik.pl/266/ca3722088ddee53dgen.jpg

Tak. Przy różnicy 10K zł w inwestycji, różnica 10gr/kWh przy zużyciu 10MWh/r jak długo będzie się zwracała PC? Dziesięć lat bez uwzględnienia wartości pieniądza w czasie i nie uwzględniając faktu, że prąd drożeje, a gaz tanieje.

A Twoja PC pewnie od kotła gazowego była ze 20K zł droższa.

no u mnie akurat prąd staniał....mam od 2 lat stała cenę w taniej taryfie, gwarancję ceny mam jeszcze na 2 lata....

moja PC kosztowała taniej, niż piec gazowy od kolegi który budował w tym samym czasie...ale załóżmy, że kocioł który pasowałby do mojego domu kosztowałby około połowy tego co moja PC(mam PC polskiego producenta). Wykopy zrobiłem we własnym zakresie, sam też położyłem rury DZ. Wg warunków technicznych wydanych przez gazownie, trochę ponad 120mb przyłącza miało kosztować około 20tyś., z czego gazownia miała pokryć coś koło 8tys.

Więc nie wiem o co ci chodzi jeśli chodzi o różnicę kosztów inwestycji :p

Jakbym tego nie liczył, inwestycyjnie PC wyszła taniej niż gaz u mnie.

czyli spłaciła się już w momencie uruchomienia :p

Edytowane przez JTKirk

Tak, to można podważać też sprawność PC. Która jest praktycznie nie do zmierzenia.

Podważasz SCOP=3,5 dla gruntówki, gdzie temperatura DZ pod koniec okresu grzewczego spada do +2C ?? A w instalacji jest tylko podłogówka ??

tytułem uzupełnienia

http://www.ecopol-system.pl/ogrzewaniepodlogowe/3/32.jpg

Tak, to można podważać też sprawność PC. Która jest praktycznie nie do zmierzenia. I miłośnik jednej metody nagnie w jedną, miłośnik drugiej w drugą. Porównując obiektywnie trzeba się na czymś oprzeć i nie mam powodu przypuszczać, żeby sprzedawca czy prądu, czy gazu naginał rzeczywistość w którąś stronę..

Poczytaj sobie:

http://www.instalacje-gazowe.info/9-budownictwo/23-jak-pgnig-przelicza-z-m3-na-kwh

A do PC sporo użytkowników ma ciepłomierze i pomiar zużycia prądu przez urządzenie łącznie z pompami obiegowymi.

Jak ciepłomierz jest profesjonalny to nie ma lepszego sposobu DOMOWEGO na ustalenie sprawności.

Serio pytasz?

Kwoty brutto z tej faktury podzielona przez ilość kWh na niej.

145,19/743=19,5gr

Nigdy nie uzyskass 11.4 kWh z metra gazu

Optymistycznie to 10kWh. Tym badziej, że przy grzqniu CWU sporo energii idzie w komin.

Do tego koszt roczny przeglądu i prądu do kotła to 220-300zł. Też trzeba do doliczyć - czyli jakieś 20 zł miesięcznie.

Kotły gazowe MUSZĄ być przeglądane razc w roku, jeśli chodzi o PC to zależy tylko od widzimisię właściciela

Edytowane przez fotohobby

nie wiem co przez co dzielisz, edytowałeś posta, jak pisałem

Wystarczy, że przeczytasz to, co cytujesz odpowiadając - tego nie mogłem edytować.

nie wiem jaki współczynnik konwersji jest u Elfir

Czemu nie wiesz? Masz przecież na obrazku faktury. Sam do niej dawałeś linka. Sam cytowałeś ten obrazek pytając pod nim jak wyliczyłem cenę kWh.

dalej nie wiem, jak skąd ci wyszło 0,195

te 145,19 to kwota za fakturę listopadową Elfir, ale nie wiem skąd się wzięło 743??

Czas na wizytę u okulisty albo na szkolenie z czytania (faktur):

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379939

EOT z mojej strony.

fvgaz1.jpg

I jest problem - do dobrych obyczajów forum należało kiedyś, żeby nie cytować postu, jeśli odpowiada się na post powyżej. Fakt, wtedy nikt nie pomyślał, że cytować trzeba, jeśli chce się uniknąć manipulacji :p

Niestety albo stety - siedzę przy kompie, który ma poblokowane pewne strony - więc nie widzę niektórych załączników. Stąd nieporozumienie. A cytowałem wypowiedź, bo tam jest koszt całoroczny, a kilka postów niżej Elfir pisała, że całoroczne zużycie to 452m3. Okulista mi niepotrzebny ;)

Teraz jak wkleiłeś, to akurat załącznik widzę.Ale...średnia 0,195 jest tylko z tej faktury, to akurat niewiele warte. Liczy się średnia z całego roku, za cały rok wyjdzie więcej.

Edytowane przez JTKirk
dodałem bolda

Do tego koszt roczny przeglądu i prądu do kotła to 220-300zł.

A przeglądy PC są tańsze?

I jest problem - do dobrych obyczajów forum należało kiedyś, żeby nie cytować postu,

Zawsze w netykiecie stało, żeby cytować fragment, na który się odpowiada.

Teraz jak wkleiłeś, to akurat załącznik widzę.Ale...średnia 0,195 jest tylko z tej faktury, to akurat niewiele warte.

No tak. Przyjąłem, że to średnia faktura, bo pomnożona przez 12 daje 8916kWh. Co i tak jest mniej, niż przyjąłem tu do dyskusji (10MWh).

A jeżeli mowa o domku, co zużywa poniżej 5MWh/r, to prawdopodobnie gaz nie będzie opłacalny. Ale PC również. Wtedy wygrywa prąd 1:1.

Oczywiście trzeba wszystko przeliczyć dla konkretnych danych - OZC i oferty na przyłącza i instalacje.

http://kaizen.neostrada.pl/public/co+cwu_real_cwu.png

Klik

MSPANC

no u mnie akurat prąd staniał....mam od 2 lat stała cenę w taniej taryfie, gwarancję ceny mam jeszcze na 2 lata....

moja PC kosztowała taniej, niż piec gazowy od kolegi który budował w tym samym czasie...ale załóżmy, że kocioł który pasowałby do mojego domu kosztowałby około połowy tego co moja PC(mam PC polskiego producenta). Wykopy zrobiłem we własnym zakresie, sam też położyłem rury DZ. Wg warunków technicznych wydanych przez gazownie, trochę ponad 120mb przyłącza miało kosztować około 20tyś., z czego gazownia miała pokryć coś koło 8tys.

Więc nie wiem o co ci chodzi jeśli chodzi o różnicę kosztów inwestycji :p

Jakbym tego nie liczył, inwestycyjnie PC wyszła taniej niż gaz u mnie.

czyli spłaciła się już w momencie uruchomienia :p

Piszesz że takie drogie przyłącze .A ja napiszę że wśród czterech moich znajomych którzy mają gruntówki są one z odwiertami .Koszt instalacji to od 70K do 140K (budynek 370 m2) .W ostatnim wypadku wg.moich wyliczeń koszt istalacji ogrzewania gazowego to około 16K a 124 K nadwyżki wystarczy na jakieś 30lat ogrzewania.Ale kto bogatemu zabroni?