Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt usunięcia drzew na działce

Recommended Posts

Witam,

Na takiej przykładowej działce budowlanej ile należy liczyc za przygotowanie jej do budowy? Przed zrobieniem fundamentu, trzeba by wyciąć trochę drzewek, dom piętrowy 140m2, no i trochę naokoło domu, żeby światło dochodziło. Koszt takiej działki to ok 160tyś, media w drodze.

30290-2290531697.jpg

Zgodnie z artykułem: http://ladnydom.pl/budowa/1,106603,17679169,Wycinka_drzew__przepisy_i_koszty.html

Jeśli ktoś chce budować dom, to kosztów wedle Ustawy O Ochronie Środowiska liczonych za 1cm obwodu nie ma?? Wolę to potwierdzić zanim kupię taką działkę.

Działka ma plan zagospodarowania przestrzennego - budowa jednorodzinna.

Pozostałyby koszty robocizny - ile takowe mogą kosztować? Do wycięcia byłoby pewnie ze 20 drzew jak nei więcej.

Edytowane przez anubias

Jak ja wycinałem to nic nie płaciłem. Płaci się jak jest wycinka w ramach działalności gospodarczej

Przepisy prawa wskazują różne sytuacje, gdy za wycięcie drzew nie trzeba płacić. Jest tak wtedy, gdy:

- o zezwolenie wnioskuje osoba, która chce usunąć rośliny w celu niezwiązanym z prowadzeniem działalności gospodarczej. Jeśli zatem Czytelnik będzie chciał usunąć drzewa w celu prawidłowego zagospodarowania działki i budowy własnego domu, nie poniesie żadnych kosztów.

Edytowane przez Konrad Podgórski

Najlepiej zapytać w Urzędzie Ochrony Środowiska przed kupnem. Potem przed wycięciem trzeba złożyć wniosek z zaznaczonymi drzewami do wycięcia wraz z obwodem, przynajmniej taka procedura była w moim przypadku. Prawdopodobnie będzie zgoda na wycięcie, jednak trzeba będzie posadzić kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt drzew.

Co do ceny, to u mnie były głównie samosiejki i można znaleźć osobę (np na OLX), która wytnie drzewo w zamian za drewno, głównie na opał (raczej bez korzeni). Jeśli można z tego drewna coś zrobić, to można też jeszcze na tym zarobić

dla osób fizycznych i przy działce, która nie jest pod działalność komercyjną, zgoda na wycinkę jest bezpłatna.

Konieczne jest jednak zgłoszenie. Bo bez zgłoszenia jest kara wg. taryfikatora.

Wycinkę być może zrobi ktoś za drewno, ale korzenie trzeba wyciągnąć ciągnikiem lub przynajmniej sfrezować.

U nas godzina pracy ciągnika to ok. 100 zł

Edytowane przez Elfir