Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzanie wody z rynien

kaczmar1

Recommended Posts

Dobry wieczór. Planuje zrobić instalację odprowadzająca wodę z rynien. Dach ma powierzchnię ok 125 m2, dwie rynny (bliźniak) doprowadzone do studzienek rewizyjnych umieszczonych w kostce z których wychodzą pełne rury o długości m1. Działka ok 500 mi. Grunt dobrze przepuszczalny. W pierwszej wersji chciałem zrobić drenaż rury drenażowe z geowłukniną (ok 40m) ułożone na żwirze i obsypane żwirem 16-32 doprowadzone do studni chłonnej dwa kręgi 1000-500. Natomiast zastanawiam się nad inną opcją czy nie zastosować tuneli rozsączających, z tego co wyczytałem jeden tunel może zastąpić 30m drenażu. Po pierwsze mniej pracy a po drugie niższe koszty bo jeden tunel to ok 200pln myślałem o zastosowaniu 3-4 tuneli. Zastanawiam się czy przy tunelach również robić studnie chłonną. Proszę o uwagi i podpowiedzi, które rozwiązanie będzie lepsze, wszelkie za i przeciw. Dodam, że raczej wolałbym aby ta instalacja nawadniaładnie grunt pod trawniki em, niż zbierała wody podskórne.

Mam u siebie 4 tunele Grafa i dach 240m2

Wszystkie 5 rynien sprowadzone w jedno miejsce gdzie grunt okazał się przepuszczalny.

Sprawdza się znakomicie.

Jeden tunel ma pojemność 300l wody i tyle może jednorazowo zgromadzić przy wielkiej ulewie.

Tunele połączone są szeregowo zaślepione z obu stron pokrywą systemową i owinięte geowłókniną.

Po zastosowaniu klinów można budować z nich pojemniki.

Możesz zrobić małą studnię o pojemności 1 - 2 m3 a następnie nadmiar rozłączać za pomocą tuneli lub zwykłych rur.

Wodę ze studni po zastosowaniu pompy możesz rozprowadzić jako nawodnienie trawnika.

• 4 weeks później...

Znajomy twierdzi, że u niego w miejscowości szwagierkadostała mandat 5000zł za odprowadzanie wody z rynien do studni chłonnej ? i że niby jest to niedozwolone (ale tu może być jakieś niedopowiedzenie...)

W przepisach znalazłem taki zapis :

"W razie braku możliwości przyłączenia do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej, dopuszcza się odprowadzanie

wód opadowych na własny teren nieutwardzony, do dołów chłonnych lub do zbiorników retencyjnych"

Czy spotkał się ktoś z tym ? Może mandat za to, że była kanaliza deszczowa lub rów a zrobili sobie studnie