kaczmar1 19.09.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Dobry wieczór. Planuje zrobić instalację odprowadzająca wodę z rynien. Dach ma powierzchnię ok 125 m2, dwie rynny (bliźniak) doprowadzone do studzienek rewizyjnych umieszczonych w kostce z których wychodzą pełne rury o długości m1. Działka ok 500 mi. Grunt dobrze przepuszczalny. W pierwszej wersji chciałem zrobić drenaż rury drenażowe z geowłukniną (ok 40m) ułożone na żwirze i obsypane żwirem 16-32 doprowadzone do studni chłonnej dwa kręgi 1000-500. Natomiast zastanawiam się nad inną opcją czy nie zastosować tuneli rozsączających, z tego co wyczytałem jeden tunel może zastąpić 30m drenażu. Po pierwsze mniej pracy a po drugie niższe koszty bo jeden tunel to ok 200pln myślałem o zastosowaniu 3-4 tuneli. Zastanawiam się czy przy tunelach również robić studnie chłonną. Proszę o uwagi i podpowiedzi, które rozwiązanie będzie lepsze, wszelkie za i przeciw. Dodam, że raczej wolałbym aby ta instalacja nawadniaładnie grunt pod trawniki em, niż zbierała wody podskórne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.09.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Mam u siebie 4 tunele Grafa i dach 240m2Wszystkie 5 rynien sprowadzone w jedno miejsce gdzie grunt okazał się przepuszczalny.Sprawdza się znakomicie.Jeden tunel ma pojemność 300l wody i tyle może jednorazowo zgromadzić przy wielkiej ulewie.Tunele połączone są szeregowo zaślepione z obu stron pokrywą systemową i owinięte geowłókniną.Po zastosowaniu klinów można budować z nich pojemniki. Możesz zrobić małą studnię o pojemności 1 - 2 m3 a następnie nadmiar rozłączać za pomocą tuneli lub zwykłych rur.Wodę ze studni po zastosowaniu pompy możesz rozprowadzić jako nawodnienie trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 15.10.2016 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Znajomy twierdzi, że u niego w miejscowości szwagierkadostała mandat 5000zł za odprowadzanie wody z rynien do studni chłonnej ? i że niby jest to niedozwolone (ale tu może być jakieś niedopowiedzenie...) W przepisach znalazłem taki zapis :"W razie braku możliwości przyłączenia do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej, dopuszcza się odprowadzaniewód opadowych na własny teren nieutwardzony, do dołów chłonnych lub do zbiorników retencyjnych" Czy spotkał się ktoś z tym ? Może mandat za to, że była kanaliza deszczowa lub rów a zrobili sobie studnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.10.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Stawiam ze odprowadzali wode z rynien do kanalizacji sanitarnej. W mojej gminie tez to kosztuje 5000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts