jaworekdoktorek 21.09.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Witam forumowiczów. Będę przeprowadzał niedługo remont kuchni (10m2) i zastanawiam się gdzie umieścić ociekacz na naczynia. Na tą chwilę mam "nablatowy". Aczkolwiek zastanawiam się czy przypadkiem nie umieścić go teraz w jednej z szafek. Oto jakie widzę plusy i minusy tych rozwiązań: PLUS: - więcej miejsca na blacie, - większa estetyka - ociekacz nie kłuje w oczy MINUS: - wilgoć w szafce (??? - znaki zapytania ponieważ ie jestem tego pewny) - odkładając naczynia trzeba otworzyć szafkę To na tyle - może Wy macie jakieś swoje spostrzeżenia w tym temacie? Czekam na komentarze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.09.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Jeżeli będzie zmywarka, to zazwyczaj wystarczy jakiś mały ociekacz przy zlewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 mam zmywarkę i te rzeczy sporadycznie myte w zlewie odstawiam na ociekacz zintegrowany ze zlewem. Ale nie mam kuchni w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_haja 22.09.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Ja mam w szafce i wizualnie rozwiązanie jest dużo lepsze niż na blacie, warto zostawiać uchylone drzwiczki lub wręcz otwarte po zmywaniu zwłaszcza kiedy nie ma nas w domu lub w nocy, pięknie schnie i nie ma problemu z zapachem (znam osoby które szafkę mają zawsze zamkniętą i wtedy kiedy nie jest pusta zapach po otwarciu nie jest zbyt miły). Po zamknięciu drzwiczek kuchnia od razu wygląda na bardziej uporządkowaną.Ja mam swoją suszarkę ponad 3 lata i płyta w głębi szafki jest już trochę sponiewierana na samym dole od wody (już lekko puchnie i są otarcia) meble mam z BRW, ale może być to winą użytkownika, bo strasznie chlapię, wciskam tam czasem za dużo rzeczy i woda z nich spływa po tej ściance, moi rodzice mają meble z tego samego źródła i po 6 latach ani śladu zniszczenia (ja wychodzę z założenia że wolę ten kawałek dykty wymienić po kilku latach niż się umartwiać przy zmywaniu i uważać ;p) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_tak_chce 22.09.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 ja też miałam w szafce nad zlewem. plus taki, że wygląda estetyczniej. minus taki, że wilgoć niszczy płytę... i trudniej mi było go umyć porządnie. Ale generalnie w nowej kuchni też chcę zabudowany z tym, że ten segment mebli zrobię osobno, żeby w po czasie jak się okaze ze się zniszczy - łatwo wymienić np jedną płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aduska 22.09.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 mam zmywarkę i te rzeczy sporadycznie myte w zlewie odstawiam na ociekacz zintegrowany ze zlewem. Ale nie mam kuchni w salonie. Mam w tej chwili w mieszkaniu taką samą sytuację, tylko u mnie nie są to rzeczy myte sporadycznie, a notorycznie - głównie elementy od ekspresu do kawy i teflonowe patelnie. Także w domu powiedziałam, że choćby nie wiem co, będzie ociekacz w szafce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.09.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Już widzę te duże patelnie w szafce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 teflonowe patelnie myję w zmywarce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aduska 23.09.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Już widzę te duże patelnie w szafce. To dobrze, że widzisz, bo tam właśnie będą się suszyły. Kuchnia duża, szafka duża, to i duże patelnie spokojnie się zmieszczą Elfir na moich patelniach (Ikea) jest rysunek, żeby myć ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.09.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Ociekacz na blacie jest przydatny nawet gdy jest też ten w szafle , mam mały zlewozmywak wpuszczony w blat drewniany i po roku są już plamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 26.09.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 jaworekdoktorek, a będziesz mieć zmywarkę, czy nie?Podzielę się z tobą moimi doświadczeniami. W pierwszym mieszkaniu (kuchnia osobna) nie miałam zmywarki, a ociekacz miałam w szafce nad zlewozmywakiem dwukomorowym. Szafka ta nie miała dolnej półki, a ociekacz "wisiał" na specjalnych prowadnicach. Plus tego był taki, że w szafce była wentylacja i nie było brzydkiego zapachu. Tylko trzeba było pamiętać o regularnym wylewaniu wody z ociekacza.W drugim mieszkaniu (kuchnia otwarta na przedpokój) już miałam zmywarkę, a zlew był 1-komorowy z ociekaczem, na który czasem odkładałam jakieś drobne naczynia typu kubki czy nóż, którego nie chciało mi się odłożyć do zmywarki. Ociekacz dla moich potrzeb (mając zmywarkę) był za duży (rodzina 4-os., potem 5-os.) i przy jego wymianie wybrałabym tym razem też 1 komorę, ale ze zdecydowanie mniejszym ociekaczem.W obecnym mieszkaniu (kuchnia otwarta na salon) też mam zmywarkę, a zlew mam 1,5 komory bez ociekacza, bo go w sumie nie potrzebowałam, ponieważ od początku w moim zamierzeniu jego rolę miało pełni te pół komory zlewu i dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie (do tej pół komory czasem odkładam kubki, których nie myję w zmywarce).Tak więc jeśli masz zmywarkę, to ociekacz polecałabym jak najmniejszy. Jeśli nie masz zmywarki, to polecam rozwiązanie z mojego pierwszego mieszkania, czyli ociekacz w szafce nad zlewem. Tylko ważne, by szafka nie miała dna, a jedynie prowadnice na ociekacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hania87 27.09.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Zdecydowanie w szafce, u mnie w kuchni musi być idealny porządek. Lepiej ociekacz schować, niż patrzeć na mnóstwo nieposkładanych naczyń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.09.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Zdecydowanie w szafce, u mnie w kuchni musi być idealny porządek. Lepiej ociekacz schować, niż patrzeć na mnóstwo nieposkładanych naczyń. Dlaczego nie piszecie czy macie zmywarkę czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 27.09.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Przy zmywarce nie widzę potrzeby posiadania ociekacza w szafce. Większość rzeczy i tak wkłada się do zmywarki, patelnie czy jakieś noże zmywam i na bieżąco odkładam do szafki, jakieś drobne rzeczy na ociekaczu koło zlewozmywaka. Poza tym dla mnie wkurzające jest podnoszenie mokrych naczyń na wysokość mojej głowy i chlapanie wokół. Jakoś nie mam przekonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.09.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 mnie też cieknie po rekach kiedy odkładam do szafki myte u znajomych naczynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_haja 30.09.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 ja obecnie nie mam zmywarki, ale jeśli w nowej kuchni się na nią zdecyduję to ociekacz w szafce dalej obowiązkowo:) W moim mieszczą się patelnie a nawet wysokie garnki, jeżeli coś wystaje to można zostawić niedomknięte drzwiczki, dla mnie to i tak lepiej niż widok tego na blacie U mnie jakoś nie ma chlapania, ale każdy ma swoją technikę i inne oczekiwania no i cieknie po rękach jeżeli baardzo się spieszę, ale w takich sytuacjach wszystko idzie nie tak, leci na głowę itp przez pośpiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts