Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam Architekta - dom z bali

stingietka

Recommended Posts

Witam Was serdecznie,

jak w temacie - szukam pracowni/architekta, który zaprojektuje mi dom z bala (bal prostokątny). Ma to być projekt indywidualny, bo niestety nie znalazłam projektu gotowego który spełniałby moje oczekiwania.

Pracowni jest mnóstwo ale interesuje mnie ktoś kto ma już doświadczenie w projektowaniu z bala. Możecie się podzielić informacjami?

z góry dzięki! Kasia

Wiejskie Klimaty, Pani Justyna Chojnowska

http://upwk.pl/

Jednak większość rzetelnych wykonawców (znaczy: sprawdzonych na tym Forum przez Forumowiczów, a nie polecanych w pojedynczych postach "samochwałkach") ma w swojej ofercie gotowe projekty. Na etapie przygotowywania do budowy, istnieje możliwość modyfikacji planu wnętrz (tak my robiliśmy), ale tylko jeśli Architekt zaakceptuje takie zmiany.

• 1 month później...
Problem jest - iż prawdziwych domów z bali już łatwo nie zaprojektuje.

U cmax od 1 stycznia 2017 roku 0,23 W/m2K ( 80cm grubości powinien mieć bal).

A szkoda - teraz powstają domy z bala ? albo w środku bal, albo na zewnątrz bale.

U cmax od 1 stycznia 2017 roku 0,23 W/m2K - rozwiązuje sie to na 2 sposoby

1) robisz sciany z bali (dowolna grubość) + welna od środka do uzyskania wspolczynnka + wykończenie dowolne

2) robisz ściany z bali sensownej grubości ok. 20cm i tyle i masz w d...e współczynniki na odbiór nikt nie przyjeżdża a świadectwa robić teraz nie trzeba a projekt spelnia WT2017 czy każde inne bo problem rozwiązuje wełna która jest w projekcie.

Witam Was serdecznie,

jak w temacie - szukam pracowni/architekta, który zaprojektuje mi dom z bala (bal prostokątny). Ma to być projekt indywidualny, bo niestety nie znalazłam projektu gotowego który spełniałby moje oczekiwania.

Pracowni jest mnóstwo ale interesuje mnie ktoś kto ma już doświadczenie w projektowaniu z bala. Możecie się podzielić informacjami?

z góry dzięki! Kasia

http://www.dom-projekt.pl - maja gotowe projekty ale mogą zrobić coś indywidualnie czy tam pół indywidualnie - mi zrobili z 3 projektów 1 (projekt jaki był taki był - wiadomo miał kilka uchybień ale pozwolenie bez najmniejszego problemu dostałem)

ewentualnie - Pracownia Architektoniczna mgr inż. Architekt Eugeniusz Gryglak

Moim zdaniem domu w 100% nie buduje się zgodnie z projektem wiec wystarczy, że znajdziesz firme która ma odpowiednie doświadczenie i nawet jeśli projekt będzie miał uchybienia to podczas budowy wszystko zostanie skorygowane a jeśli firma będzie do luftu to nawet najlepszy projekt ci nie pomorze