Piccolosan 21.09.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Witam szanownych użytkowników. Chciałbym zapytać załączając zdjęcie o opinię czy tak zamontowany zawór pod głowicę termostatyczną jest zgodny ze sztuką? Niestety nie było mnie przy montażu i nie wiem kompletnie czy zawór jest zamontowany na powrocie z obiegu podłogowego czy też nie jest to miejsce gdzie woda z pieca dopiero startuje:( Developer nie dał nawet głowicy która reguluje temperaturę. Jeżeli jest zamontowane poprawnie to czy wystarczy jak zakupię głowicę przystosowaną do ogrzewania podłogowego, nakręcę i nastawię czy też jeszcze coś byście sugerowali? Poprzednią zimę miałem zakręcony zawór zaślepką non-stop ponieważ bałem się tego że gdy na piecu C.O temperatura jest w okolicy 55 stopni to zwyczajnie coś się w podłogówce uszkodzi. Łazienka mała niecałe 6m2 a podłogówka założona była przypadkowo przez błąd developera;) Z góry bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.09.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Jest wszystko OK.Wysoka temperatura pieca nie ma tu znaczenia gdyż zawór termostatyczny zamontowany mierzy temperaturę czynnika grzewczego i przepuści go tylko tyle ile potrzeba do uzyskania ciepłej posadzki i tyle ile mu ustawimy.Wystarczy tam zamontować pokrętło ale to powinieneś zgłosić do developera a on powinien uzupełnić swoje niedopatrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piccolosan 22.09.2016 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Niestety z developerem się nic nie ugra (2 lata oczekujemy na przeniesienie własności, długi developera itp.) także biorę sprawy w swoje ręce. Bardzo dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.09.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Jest wszystko OK. Wysoka temperatura pieca nie ma tu znaczenia gdyż zawór termostatyczny zamontowany mierzy temperaturę czynnika grzewczego i przepuści go tylko tyle ile potrzeba do uzyskania ciepłej posadzki i tyle ile mu ustawimy. Wystarczy tam zamontować pokrętło ale to powinieneś zgłosić do developera a on powinien uzupełnić swoje niedopatrzenia. NIe do konca gdyz nie jest to zawór mieszajacy a taki powiniem byc jezeli zródło grzewcze dostarcza nam czynnik o temperaturze duzo wyzszej niz nominalna Tz podłogówki, na zdjeciu jest, o ile dobrze zobaczyłem to tylko sam zawór bez elementu wykonawczego czyli bez glowicy termostatycznej, regulacja nie będzie zbyt efetkywna gdyz bedzie umieszczona zbyt blisko posadzki. Ogolnie jest "wzór" o ile mozna to tak nazwac partactwa dewelopera. Tak sie nie powinno regulowac temperatury w przypadku podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piccolosan 22.09.2016 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Póki co zamówiłem głowicę RTL, zamontuję i będę obserwował co się będzie działo. Niestety w obecnym stanie instalacji raczej nic innego się nie da zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.09.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 (edytowane) NIe do konca gdyz nie jest to zawór mieszajacy a taki powiniem byc jezeli zródło grzewcze dostarcza nam czynnik o temperaturze duzo wyzszej niz nominalna Tz podłogówki, na zdjeciu jest, o ile dobrze zobaczyłem to tylko sam zawór bez elementu wykonawczego czyli bez glowicy termostatycznej, regulacja nie będzie zbyt efetkywna gdyz bedzie umieszczona zbyt blisko posadzki. Ogolnie jest "wzór" o ile mozna to tak nazwac partactwa dewelopera. Tak sie nie powinno regulowac temperatury w przypadku podłogówki. To tylko ogranicznik temperatury powrotu. Poza tym stosowanie mieszania dla jednego pomieszczenia jest bzdurą. Dla małych powierzchni stosuje się takie rozwiązania Zawór otwiera się tylko wtedy gdy temperatura czynnika nie przekracza wartości ustawionej. W ten sposób regulujesz temperaturę podłogi. Podobne rozwiązanie jest dostępne poniżej: http://schlosser.com.pl/pl/nowosci/kasetowy-ogranicznik-temperatury-rtl-z-glowica-mini-rtl/ Połączenie podłogówki i grzejników z wykorzystaniem zaworu RTL można stosować tylko w małych pomieszczeniach o powierzchni nie większej niż 10–12 m² (w większych temperatura podłogi nie byłaby równomierna). Takie instalacje wykonuje się najczęściej dla zapewnienia ciepłej podłogi w łazience, a w pozostałych pomieszczeniach montuje się grzejniki. Edytowane 23 Września 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.09.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 To nie jest mieszacz tylko ogranicznik temperatury powrotu. Poza tym stosowanie mieszania dla jednego pomieszczenia jest bzdurą. Dla małych powierzchni stosuje się takie rozwiązania Zawór otwiera się tylko wtedy gdy temperatura czynnika nie przekracza wartości ustawionej. W ten sposób regulujesz temperaturę podłogi. Zbyt blisko posadzki nie ma tu znaczenia bo zawór ma pomiar czynnika a nie temperatury otoczenia, a poza tym jak wiadać jest umieszczony w rewizji w ścianie. Podobne rozwiązanie jest dostępne poniżej: http://schlosser.com.pl/pl/nowosci/kasetowy-ogranicznik-temperatury-rtl-z-glowica-mini-rtl/ Je nie twierdze ze to mieszacz, gdzie tak napisałem. Regulacja temperatury podłogi nie jest dokładna jezeli chodzi o regulacje temperatury w pomieszczeniu. Poza tym dla połączenia zalecanego przez producenta czynnik o wysokiej temperaturze zasila pętle podłogówki. Tak czy inaczej jest to proteza która uniemozliwia dokładną regulację temperatury w pomieszczeniu, zaletę ma tylko jedną (oczywiscie dla wykonawcy) jest tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.09.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Je nie twierdze ze to mieszacz, gdzie tak napisałem. Regulacja temperatury podłogi nie jest dokładna jezeli chodzi o regulacje temperatury w pomieszczeniu. Poza tym dla połączenia zalecanego przez producenta czynnik o wysokiej temperaturze zasila pętle podłogówki. Tak czy inaczej jest to proteza która uniemozliwia dokładną regulację temperatury w pomieszczeniu, zaletę ma tylko jedną (oczywiscie dla wykonawcy) jest tania. No ja wiem że według Ciebie powinien dla 6m2 łazienki dać zawór z siłownikiem i jeszcze cyfrowy regulator na ścianie ale pytający dokładnie opisał iż podłogówka znalazła się tam przez pomyłkę. Wspominając o wysokiej temperaturze czynnika mówisz tak jak by on faktycznie miał mieć te 75*C, a tym czasem będzie tam ok 55 - 60*C co nie zagraża żadnemu z elementów instalacyjnych. Nisko umieszczone pokrętło wystające ze ściany szybciej będzie reagować na zmiany temperatury co tym bardziej czyni ją bezpieczna. Regulacja może i nie będzie idealna ale jakaś zawsze i dla 6m2 łazienki gdzie zmieściło się zaledwie kilkanaście metrów PEX-a, gdzie pozostałe pomieszczenia są ogrzewane grzejnikami naprawdę nie jest to żadną protezą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.09.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Jezeli nie prawidłowej regulacji temperatury w pozostałych pomieszczeniach, bo głowice termostatyczne to tylko półsrodek, to i w łazience moze i musi byc ten zawór.Deweloperów niewiele obchodzi prawidłowa regulacja temperatury bo to generuje koszty inwestycyjne, a tym bardziej nie obchodzi jakie rachunki za ogrzewanie bedzie płacił przyszły własciciel mieszkania. Wybudowac jak najmniejszym kosztem i szybko sprzedac, a własciciel niech sie martwi co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piccolosan 23.09.2016 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 A historia podłogówki była taka iż projektant miał skreślić ją z rysunku a zapomniał. Potem panowie zamówili bebechy pod nią i jak już się okazało że wszystko jest to założyli no bo szkoda żeby się zmarnowało Generalnie same przeboje z tym developerem - tak poza tematem. Bardzo dziękuję za opinię, wiem na czym stoję. Głowica już do mnie jedzie, zamontuję i będę testował działanie - swoją drogą dość ciężko było znaleźć samą głowicę RTL na 30x1,5 bo większość jest oferowana od razu z zaworami (u mnie jest już zamontowany) Mam świadomość że nie jest to rozwiązanie idealne, ale jeżeli już jest to skorzystam niż miałbym ciągle mieć zakręcone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts