luxik87 22.09.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Witam wszystkich, jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość, jestem na etapie instalacji i powoli trzeba podjąć ostateczną decyzje czym grzać domek, a mianowicie chciałbym zakupić kondensa i zgrać go jakoś z kominkiem, nie wiem czy właśnie z płaszczem czy bez, kondens też nie wiem jaki dokładnie czy 1 czy 2 funkcyjny , zanim będę rozmawiał z jakimś instalatorem chciałem zapytać o radę, a teraz troszkę info o domku, domek 140 m parter+ piętro, ściany 24+ 15 styropian, dom bez piwnicy, okna z 3 szybami , dach ocieplony wełną 20 między krokwiami i 10 na to, tak zamierzam bo jeszcze nie ociepliłem dachu, na ziemi ma być 10 styropianu i podłogówka, narazie myślałem o tym kondensie i dogrzewać kominkiem bo lubię palić w kominku, ale czy warto ten kominek z płaszczem kupować, może jednak nadmuchy na górę dać ? pomóżcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.09.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Witam wszystkich, jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość, jestem na etapie instalacji i powoli trzeba podjąć ostateczną decyzje czym grzać domek, a mianowicie chciałbym zakupić kondensa i zgrać go jakoś z kominkiem, nie wiem czy właśnie z płaszczem czy bez, kondens też nie wiem jaki dokładnie czy 1 czy 2 funkcyjny , zanim będę rozmawiał z jakimś instalatorem chciałem zapytać o radę, a teraz troszkę info o domku, domek 140 m parter+ piętro, ściany 24+ 15 styropian, dom bez piwnicy, okna z 3 szybami , dach ocieplony wełną 20 między krokwiami i 10 na to, tak zamierzam bo jeszcze nie ociepliłem dachu, na ziemi ma być 10 styropianu i podłogówka, narazie myślałem o tym kondensie i dogrzewać kominkiem bo lubię palić w kominku, ale czy warto ten kominek z płaszczem kupować, może jednak nadmuchy na górę dać ? pomóżcie proszę Dla domku to raczej coś kondensacyjnego o mocy 12 - 16 kW nie więcej. Nie wiem jak w Twoim rejonie ale pomyśl np. o Immergas 12 kW Moc minimalna modulacji to tylko 1,9 kW Kominek oczywiście z płaszczem zintegrowany z systemem za pomocą sprzęgła dogrzeje czynnik w instalacji i dom w okresach przejściowych późnej jesieni i wczesnej wiosny kiedy zrezygnujemy z gazu, a także pozwoli na zaoszczędzenie. System DGP owszem dogrzeje dom ale woda w instalacji będzie nadal zimna i z tego powodu kocioł mierząc temperaturę zadaną i rzeczywistą wody będzie się włączał na dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.09.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 (edytowane) Kominek z płaszczem wodnym ogrzeje równomiernie lub wybiórczo poszczególne pomieszczenia , wykorzystując istniejącą instalację c.o. Wielka zaleta to grzanie c.w.u. Edytowane 23 Września 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luxik87 24.09.2016 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 tylko boję się że kwota dobrego kominka z płaszczem i zintegrowanie tego wszystkiego może dużo kosztować, niewiem czy np, patrzeć na kominki za 4 tys z mniejszą mocą które włąsnie będą służyć jako dogrzewacze czy , wchodzą w gre te tylko droższe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.09.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Po co chcesz jedno i drugie łączyć. ? Weź kondensat 1 funkcyjny z zasobnikiem. A jeśli będziesz chciał kominek to sobie założysz niezależnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luxik87 24.09.2016 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 po to chce łączyć aby w momencie palenia kominkiem , ciepło grzało wode w podłogówce i w ten sposób zaoszczędze na gazie a po drugie lubię ciepło i widok ognia w kominku, więc chce połączyć przyjemne z pożytecznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.09.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Ale musisz pamiętać, że w tym kominku będziesz musiał palić dość często. Bo jeśli nie to ewentualne oszczędności będą słabe. A w takim razie powinieneś zainwestować w dobry kominek, dobrej firmy. Wkład 10kzł + . Inaczej to może być mordęga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luxik87 24.09.2016 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 myślisz że taki kominek 16 kw jako dogrzewanie domku będzie słaby?? w kominku myślę palić wieczorkami w jesienne i wiosenne dni i w zimę może trochę więcej, chciałbym poprostu mieć tak, że jak pali się w kondensie i w momencie jak zapalam w kominku to kondens w przenośni odpoczywa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.09.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Ile potrzebujesz kW , tak maksymalnie przy obliczeniowych -20 st.C na zewnątrz , w tym domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.09.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Wkład wodny do układów zamkniętych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.09.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 ... Kominek oczywiście z płaszczem zintegrowany z systemem za pomocą sprzęgła dogrzeje czynnik w instalacji i dom w okresach przejściowych późnej jesieni i wczesnej wiosny kiedy zrezygnujemy z gazu, a także pozwoli na zaoszczędzenie. . Zaoszczedzenie czego?, kominek z płaszczem wodnym to koszt co namniej od 5000 zł do 6000 zł wiekszy od zwykłego kominka (wiekszy koszt samego kominka, osprzęt, podłaczenie). Drewno tez nie jest za darmo, główną czesc energii do ogrzania i cwu da kocioł gazowy, kominek jej niewielką częsc, okres zwrotu powyzej 20 lat, dodatkowo kotłownia w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 24.09.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Tylko nie zapominajmy o tym, o czym pisze większość producentów kominków (a o czym nie mówi się użytkownikom). W kominku ma się palić mocno, bez duszenia ognia. Bez bufora w instalacji (bo taniej), który przejmie to ciepło, skończy się to kiszeniem opału i okopceniem kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.09.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Tylko nie zapominajmy o tym, o czym pisze większość producentów kominków (a o czym nie mówi się użytkownikom). W kominku ma się palić mocno, bez duszenia ognia. Bez bufora w instalacji (bo taniej), który przejmie to ciepło, skończy się to kiszeniem opału i okopceniem kominka. Jak bufor to jeszcze drozej, bez szans na jakikolwiek zwrot, a niektórzy piszą ze będzie taniej a inni im wierzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 24.09.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Jak bufor to jeszcze drozej, bez szans na jakikolwiek zwrot, a niektórzy piszą ze będzie taniej a inni im wierzą. A to już swoją drogą, ale jeśli ktoś się upiera na kominek z PW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.09.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 A to już swoją drogą, ale jeśli ktoś się upiera na kominek z PW... Któz bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luxik87 25.09.2016 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 http://allegro.pl/kominek-z-plaszczem-wodnym-lava-17kw-gwarancja-5-l-i6501481957.html czyli taki kominek to syf i nie da rady jako alternatywa?? myśle że zapotrzebowanie domu to koło 160 kw na dobę , ale jeszcze sprawdzę w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 25.09.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Taki kominek nadaje się do użytkowania jeśli dołożysz do niego bufor minimum 500L, wtedy dasz radę dobrze palić w kominku. Niestety ciągnie to za sobą dosyć duże koszta. Jeśli masz własny las lub dostęp do taniego drewna, masz gdzie sezonować drewno i planujesz palić bardzo często (czytaj: masz kotłownię w salonie) to wtedy możesz rozważać kominek z PW, w przeciwnym razie postaw sobie mały wkład do rekreacyjnego palenia i będzie o wiele lepiej. Na temat samego wkładu się nie wypowiem. ps. sprawdź prywatną wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.09.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 (edytowane) Zaoszczedzenie czego?, kominek z płaszczem wodnym to koszt co namniej od 5000 zł do 6000 zł wiekszy od zwykłego kominka (wiekszy koszt samego kominka, osprzęt, podłaczenie). Drewno tez nie jest za darmo, główną czesc energii do ogrzania i cwu da kocioł gazowy, kominek jej niewielką częsc, okres zwrotu powyzej 20 lat, dodatkowo kotłownia w salonie. Jeśli tak trudno się domyślić to chodzi o zaoszczędzenie gazu. Natomiast co do kosztów zakupu to jeśli wszystko do przyszłego domu kupowalibyśmy z myślą zwrotu kosztów to niestety w domu nie było by połowy rzeczy.. asolt@ samochodu oczywiście nie posiada bo co roku traci na wartości więc jak kupił używany za 25 tyś to po paru latach sprzeda go za 5 tys i tak w plecy jest 20 tyś których by na bilety komunikacji miejskiej nie zużył. Nie każdego stać na mercedesa więc kupuje sobie skodę więc jak już chce kominek w domu to dołoży troszkę i weźmie sobie coś z Kratek z płaszczem wodnym za 3tyś. Takie rozwiązanie tyłka oczywiście nie urywa bo sprawność mała i 20% energii ulatnia się oczywiście bezpowrotnie kominem, i zamiast 3 szczap drewna przez dwie godziny zużyje 5 no ale coś za coś. Bufor ciepła 500l to dodatkowy koszt rzędu 1,5 tyś zł więc o zwrocie zupełnie nie ma mowy. Hydraulik do domu w budowie tak czy inaczej zawitał więc robiąc instalację pomyślał także o dodatkowym dojściu do kominka a może i o całej instalacji.. Spoglądając na sprawę z tej drugiej strony mając kominek palił w salonie i tak będzie bo oprócz kilku szczap drewna liczy się także nastrój w weekendowe dni tak więc dlaczego dodatkowo ma sobie nie podgrzać kaloryferów na poddaszu i ciepłej wody w kranie. Edytowane 25 Września 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luxik87 25.09.2016 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 witam, dziś odwiedziłem targi budowlane w bielsku i chyba powoli kreuje się decyzja końcowa, tak jak pisaliście wcześniej, gra nie warta świeczki w momencie jak kogoś cały dzień nie ma w domu i tylko wieczorkiem zapala w kominku, postawie raczej na kondensa 1 funkcyjny + zbiornik, do tego zwykły kominek w salonie z kratkami w wentylacji do rozprowadzenia ciepła gdy będe palił w kominku, ogrzewanie podłogowe w całym domku + położenie rurek do kaloryferów jakby trzeba było kiedyś z nich skożystać. teraz sprawa jaki kondens wybrać, co polecicie??, buderus , vieśman>?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 25.09.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Jeśli sama podłogówka w całym domu (bardzo prosta instalacja), to brałbym Immergasa Victrix X 20 TT ERP2. Masz bardzo przyzwoitą cenę i 5 lat gwarancji producenta bez żadnych dopłat. Bardziej markowy Junkers Cerapur Compact. Nie widzę sensu przepłacania za Viessmanna czy Buderusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts