Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gaz kondensacyjny +kominek z płaszczem czy bez

luxik87

Recommended Posts

....ogrzewanie podłogowe w całym domku + położenie rurek do kaloryferów jakby trzeba było kiedyś z nich skożystać. ...

Jak ktos ma za duzo kasy to kładzie rurki do grzejników na wszelki wypadek, rozwiazanie zbędne i kosztowne przy prawidłowo zaprojektowanej i wykonanej podłogówce, ale któz bogatemu zabroni.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli tak trudno się domyślić to chodzi o zaoszczędzenie gazu.

Natomiast co do kosztów zakupu to jeśli wszystko do przyszłego domu kupowalibyśmy z myślą zwrotu kosztów to niestety w domu nie było by połowy rzeczy..

asolt@ samochodu oczywiście nie posiada bo co roku traci na wartości więc jak kupił używany za 25 tyś to po paru latach sprzeda go za 5 tys i tak w plecy jest 20 tyś których by na bilety komunikacji miejskiej nie zużył.

Nie każdego stać na mercedesa więc kupuje sobie skodę więc jak już chce kominek w domu to dołoży troszkę i weźmie sobie coś z Kratek z płaszczem wodnym za 3tyś.

Takie rozwiązanie tyłka oczywiście nie urywa bo sprawność mała i 20% energii ulatnia się oczywiście bezpowrotnie kominem, i zamiast 3 szczap drewna przez dwie godziny zużyje 5 no ale coś za coś.

Bufor ciepła 500l to dodatkowy koszt rzędu 1,5 tyś zł więc o zwrocie zupełnie nie ma mowy.

Hydraulik do domu w budowie tak czy inaczej zawitał więc robiąc instalację pomyślał także o dodatkowym dojściu do kominka a może i o całej instalacji..

Spoglądając na sprawę z tej drugiej strony mając kominek palił w salonie i tak będzie bo oprócz kilku szczap drewna liczy się także nastrój w weekendowe dni tak więc dlaczego dodatkowo ma sobie nie podgrzać kaloryferów na poddaszu i ciepłej wody w kranie.

Tak, tak, asolt nie ma samochodu i nawet roweru bo sie nie opłaca i za duza strata przy sprzedazy, wszedzie piechotą w 10 letnich butach bo sie ich nie opłaca zmieniac co roku.

Oczywiscie ze nastrój w weekendowe dni jest bezcenny, ale nie da sie niestety tego obliczyc, odniosłem sie jedynie do aspektu ekonomicznego opłacalnosci kominka z płaszczem wodnym, są rzeczy które w domu są bardziej niezbędne i nie ma co porównywac do tego kominka chyba ze ktos potraktuje go jako głowne zródło ciepła dla domu, dla klimatu nikt nie zabroni byc palaczem we własnej salonowej kotlowni a klimat ten nie jest do wyceny. Nawet jak sie ma własny las to samo drewno nie znajdzie sie w kominku. Tak czy inaczej opowiesci o rzekomo duzych oszczednosciach wynikajacych z palenia w kominku mozna wlozyc miedzy bajki

Moja wypowiedź o samochodzie oczywiście była żartem ale to nie jest tematem postu.

Co do palacza we własnej salonowej kotłowni to pasuje to raczej dla kominka jako jedynego źródła ciepła.

Ja także zastanawiam się jak mają się losy mieszkańców cyklicznego programu "Nasz nowy dom" którym to zafundowano kominek umieszczony w kuchni lub salonie.

W starych domach typu altanka gdzie do niedawna w tym miejscu stała przerdzewiała koza jest to oczywiście zmiana na lepsze, ale kominek w salonie zamiast starego pieca umieszczonego w piwnicy nie wygląda już różowo.

Wracając do tematu pisząc o oszczędnościach miałem na myśli raczej późniejsze rozpoczęcie i wcześniejsze zakończenie sezonu grzewczego kotłem gazowym, kiedy to temperatury zewnętrzne pozwalają na przepalanie kominkiem dwa razy w tygodniu co pozwala do utrzymania w miarę stałej temperatury w domu.

Samo sformułowanie oszczędności może jest tu zbyt poważne bo są to sumy kształtujące się raczej na poziomie 10 - 20% kosztów sezonu grzewczego, i koszt rąbania i układania szczap drewna należy zaliczać i traktować jako rozrywkę po codziennej pracy za biurkiem.

Dlatego też na zapytanie:gaz + kominek z płaszczem czy bez moja odpowiedź nie brzmiała czy w ogóle.

Edytowane przez Mareks77

Dzięki wszystkim wielkie, podjołem decyzje że nie będe robił kotłowni w salonie tylko rekreacyjne palenie tudzież dogrzewanie powietrzem z salonu, za ciepło w domku zajmie się kondens 1 funkcyjny, chcociarz ostatnio kolega przekonywał mnie aby wziąść 2 funkcyjny, ja jendak chyba wole jendo funkcyjny i 100-200 litrowy baniaczek w kotłowni, :)

Z baniakiem jest problem taki, że jak nie masz cyrkulacji, to i tak poczekasz na wodę, a jak masz cyrkulację, to się nie wypłacisz. Brałbym jednak dwufunkcyjny 24kW (choćby Junkers Cerapur - miałem w starym domu i szczerze polecam) i modulacja mocy grzewczej na minimum. Te 24kW to tylko dla CWU. Oszczędności na baniaku spore - pieniądze i miejsce.

Miałem oprócz tego kominek z DGP i jak się w nim paliło, to sterownik pokojowy to wyczuł (bo wzrosła temperatura) i wyłączał kocioł. Oszczędności na gazie około 50%, ale jest dwa problemy:

- wentylator od DGP słychać i to męczy, więc musi być dobry i drogi... niestety,

- podłogówka wodna jak się wyłączyła, to pomimo 24-25stC w domu miałem w nogi zimno (płytki korytarz i kuchnia).

Zrobiłem z odpadów pexa z podłogówki.......oczywiście leżą bezczynnie.

Rozdzielacz tez poszerzyłes z odpadów, podejscia pod grzejniki tez z odpadów? strasznie duzo tych odpadów, nie lepiej było zaprojektowac podłogówke aby odpadów była minmalna ilosc. Ze bezczynnie, było wiadome przed wykonaniem podłogówki, ale tak chyba dla spokojnosci zrobiłes te podejscia do grzejników.

w projekcie mam cyrkulacje ale nie wiem dlaczego mam się nie wypłacić, jak taka pompka pobiera koło20-30 w ale nie cały czas bo ustawiasz na czasówce godziny i po sprawie, albo podłączasz pompke pod włącznik światła w łazience i uruchamia się jak zapalasz światło., co do dgp to raczej nie będe stosował gdyż kominek stoi na środku domu i wystarczy jak kratki w wentylacji zrobie,

w projekcie mam cyrkulacje ale nie wiem dlaczego mam się nie wypłacić, jak taka pompka pobiera koło20-30 w ale nie cały czas bo ustawiasz na czasówce godziny i po sprawie, albo podłączasz pompke pod włącznik światła w łazience i uruchamia się jak zapalasz światło., co do dgp to raczej nie będe stosował gdyż kominek stoi na środku domu i wystarczy jak kratki w wentylacji zrobie,

Cyrkulacja wcale nie jest aż taka straszna. Warunek jest taki iż po pierwsze to należy dobrze ocieplić wszystkie rurki w obwodzie a po drugie to należy zastosować programator lub jeśli istnieje taka możliwość zaprogramować z pieca okna załączania i wyłączania pompki cyrkulacyjnej.

Załączanie jej kilkanaście minut wcześniej przed planowanym zużyciem np: rano przed wstaniem, oraz po pracy w czasie obiadu spowoduje iż koszty CWU nie będą aż tak straszne. Nie chodzi tu bowiem o koszty energii elektrycznej zużywanej przez pompkę ale o zużycie gazu ponieważ ciągła cyrkulacja wody wychładza ją w szybkim tempie więc kocioł częściej ją podgrzewa.

Jeśli już zdecydowałeś się na kominek to przy kominku na środku domu to zastanów się bo może odpowiednie puszczenie dodatkowego kanału przez strop pozwoli dogrzać poddasze bez inwestowania w inne elementy systemu DGP

Edytowane przez Mareks77

Najtaniej wyjdzie zrobić blisko punkty poboru, a jak jest jakiś daleko to dołożyć termę elektryczną za 160zł plus czujnik temperatury, który ją wyłączy kiedy dojdzie ciepła woda z bojlera. Koszt mniejszy niż dobrej pompki do CWU, brak programatorów, brak strat na cyrkulacji i konieczności izolowania rur. A koszty podgrzania wody przez 20 sekund w dziennej taryfie - pomijalne.

Z kanałami do DGP warto przemyśleć dobrze sprawę. Przekrój trzeba zrobić dobry - przynajmniej fi 125, a lepiej fi 150, plus kratki nisko (w podłodze lub tuż nad). Ciepłe powietrze samo unosi się do góry i przy kratkach pod sufitem zrobi się tam gorąco (35stC!), a w nogi ciągle zimno.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Cyrkulacja wcale nie jest aż taka straszna. Warunek jest taki iż po pierwsze to należy dobrze ocieplić wszystkie rurki w obwodzie a po drugie to należy zastosować programator lub jeśli istnieje taka możliwość zaprogramować z pieca okna załączania i wyłączania pompki cyrkulacyjnej.

Załączanie jej kilkanaście minut wcześniej przed planowanym zużyciem np: rano przed wstaniem, oraz po pracy w czasie obiadu spowoduje iż koszty CWU nie będą aż tak straszne. Nie chodzi tu bowiem o koszty energii elektrycznej zużywanej przez pompkę ale o zużycie gazu ponieważ ciągła cyrkulacja wody wychładza ją w szybkim tempie więc kocioł częściej ją podgrzewa.

Zmiejszenie strat cyrkulacyjnych cwu do minimum tylko z czujnikami ruchu w łazienkach i ewewntualnie w kuchni przy zlewozmywaku. Stosowanie programatorów czasowych to ostatecznosc gdyz pompa cyrkulacyjna pracuje czy jest to konieczne czy nie. Ograniczanie czasu działania pompy cos pomoze ale co gdy potrzeba jest jest ciepłej wody a programator wyłaczył pompę cyrkulacyjną. Najtaniej jest zastosowac czujki przewodowe o ile jest mozliwosc przciągniecia kabli, gdy nie ma takiej mozliwosc mozna zastosowac czujki bezprzewodowe. Przy takim rozwiazaniu konieczne są pompy cyrkulacyjne cwu duzej mocy np 25/6 dla których czas pojawienia sie ciepłej wody jest minimalny. Do takiego sterowania nie nadają sie energooszczedne pompy o macach 4-5 W.

Witam

Piszę do osób które specjalizuje się w kominkach albo już wybrali kominkek gdyż sam nie wiele wiem a jestem na etapie kupna i zabudowy kominka z płaszczem wodnym stąd kilka pytań

Dom ma 160m2 użytkowych główne źródło ciepła to będzie piec gazowy

kominek z płaszczem wodnym będzie źródłem zastępczym okresach przejściowych wiosna -jesień i jeszcze parę innym miesięcy .

Dom ma na 110 m2 podłlogówkę 3 pokoje to grzejniki .

Będę mieć zasobnik na wodę na 300l na dwie wężownice . I teraz kilka pytan ?

Jaką wybrać moc kominka 16 kw? jakiego producenta wybrać ? z jaką szybą aby się nie brudziła wiem ze trzeba palić dwu letnim drzewem i kłaść drzewo tak aby nie było blisko szyby . Czy wybrać z podwójną szyba ? jakie materiały będą potrzebne do uzbrojenia kominka i w jakim obiegu go zamontować zamknięty czy otwartym ?

Dziękuje serdecznie za doradztwo

Pozdrawwiam

Asolt co mam rozumiec normalny dom czy sauna? Chce utrzymawać temperaturę 21 stopni tak jak zaleca mi Pan od isntalacji CO. Temperatura 21 stopni ale non stop . Dzieńi noc bez wyłanczania . Dom składa się parter + piętro na piętrze są sufity z płyt gipsowych pod płytami wełna 15 cm i dach ocieplomy też wełną 15 cm na zewnątrz dom ocieplony 10cm stropianu . "Piec gazowy to vitodens 200". Tylko nie wiem jakich producentów wybrać jaką moc i jakie materiały bedą mi potrzebne do uzbrojenia kominka + prawidłowa izolacja go . cos czytałem na temat Romotop 6.6.2 TV?

Asolt co mam rozumiec normalny dom czy sauna? Chce utrzymawać temperaturę 21 stopni tak jak zaleca mi Pan od isntalacji CO. Temperatura 21 stopni ale non stop . Dzieńi noc bez wyłanczania . Dom składa się parter + piętro na piętrze są sufity z płyt gipsowych pod płytami wełna 15 cm i dach ocieplomy też wełną 15 cm na zewnątrz dom ocieplony 10cm stropianu . "Piec gazowy to vitodens 200". Tylko nie wiem jakich producentów wybrać jaką moc i jakie materiały bedą mi potrzebne do uzbrojenia kominka + prawidłowa izolacja go . cos czytałem na temat Romotop 6.6.2 TV?

Jak 21 oC to normalny dom i wystarczy kominek jak najmniejszej mocy, a ten 16 kW jest duzo za duzo przewymiarowany i dlatego zapytałem czy cały dom to sauna.

Byłem w weekend u znajomych. Rozpalili w kominku (jakiś z kratek w cenie 4000zł - ale nazwy nie pamiętam). Moc znamionowa 14 albo 15kw. Zrobiło się cieplej ale sauny nie było, gdyby był 6-7kw to chyba całkowita porażka. Nowy dom, 150m2, dobrze izolowany, parterowy z DGP. Moim zdaniem to także zależy od producenta wkładu. Piszą co im się podoba. Edytowane przez link2jack