Przemek Kardyś 27.09.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 (edytowane) Miałem Uniflam 600, moc 8kW. http://www.ceneo.pl/3252686;pla#tab=spec To było tylko jedno piętro, około 65m2, stara gierkówka, górna kondygnacja, 12cm styro na ścianach i 10cm izolacji (5cm wełny + 5cm styropianu) na stropie. Okna U=1,4. Nie robił wcale sauny, więc uważam że można taki i w porządnie zaizolowanym domu zastosować - najwyżej dać mniej drewna jednorazowo, ale broń Boże nie blokować wylotu szybrem! Na 140m2 dobrze izolowanego domu dałbym spokojnie 12-14kW. Tylko, że oczywiście taki wkład się nie nadaje, bo ma otwartą komorę spalania. Edytowane 27 Września 2016 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.09.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Byłem w weekend u znajomych. Rozpalili w kominku (jakiś z kratek w cenie 4000zł - ale nazwy nie pamiętam). Moc znamionowa 14 albo 15kw. Zrobiło się cieplej ale sauny nie było, gdyby był 6-7kw to chyba całkowita porażka. Nowy dom, 150m2, dobrze izolowany, parterowy z DGP. Moim zdaniem to także zależy od producenta wkładu. Piszą co im się podoba. Z tego wynika ze dom znajomych nie jest zbyt dobrze izolowany, powiedziałbym ze bardzo słabo zaizolwany, skoro 15 kW obecnie przy stosunkowo wysokich tempe to za mało, dobrze izolowany mogłby miec straty ok 6-7 kW dla -20 oC (nie wiem jaka strefa klimatyczna) a co dopiero dla +10+15 oC (nie wiem jaka była u was temperatura w sobotę) Nawet jezeli by producent niezbyt dokładnie okreslił moc kominka to az takiej róznicy nie powinno byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 27.09.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Cześć. Użyję tej dyskusji jeżeli pozwolicie bo bezpośrednio jeden z poruszonych tutaj problemów mnie dotyczy.Mianowicie chodzi o użycie kotła 1 czy 2 funkcyjnego w domku do ogrzania ok. 135m2 c.o. i c.w.u..Junkers SMART 14-3 (+ zasobnik 120l) lub Junkers Acu (2 funkcyjny).O co chodzi z tą rozrzutnością jeżeli chodzi o cyrkulację ?Po to chcę założyć SMART z zasobnikiem z ciepłą wodą aby mieć ciepłą wodę na żądanie.Piec z zasobnikiem warstwowym tylko w teorii jest oszczędniejszy ale jak przyjdzie do podawania wody do kranów to może nie być ciekawie. Jak to jest z tą oszczędnością z posiadania pieca 1 lub 2 funkcyjnego, a cyrkulacja wody oraz wygodą posiadania ciepłej wody na życzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek91 27.09.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 jakiego producenta wybrać kominków z płaszczem wodnym Romotop 6.6.2 TV co sądzicie o nim ? a może miecie jakiś sprawodzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 27.09.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Rozdzielacz tez poszerzyłes z odpadów, podejscia pod grzejniki tez z odpadów? strasznie duzo tych odpadów, nie lepiej było zaprojektowac podłogówke aby odpadów była minmalna ilosc. Ze bezczynnie, było wiadome przed wykonaniem podłogówki, ale tak chyba dla spokojnosci zrobiłes te podejscia do grzejników. W tekście było tylko o "kładzeniu rurek" i ja tak właśnie mam, nigdzie nie podłączone. Z czterech krążków zostało mi w sumie około 50 m, jak projektujesz to tak upychasz by nic nie zostało? Była obawa że jedna starsza osoba w rodzinie, która w starym domu musiała mieć 26-27st w pokoju, nie zaadoptuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.09.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Z tego wynika ze dom znajomych nie jest zbyt dobrze izolowany niekoniecznie, bo wiele jeszcze zależy od akumulacyjności domu. w zeszłym roku przy temperaturze zewnętrznej około 10 stopni podgrzanie mojego domu o 2°C spowodowało ubytek 100 kWh - grzałem grzałką 6 kW przez ponad 16 godzin. obciążenie cieplne domu to 3,2 kW. jeśli akurat przegrody we wspomnianym domu były wychłodzone, a kominek niekoniecznie działał na pełnej mocy, to całkiem możliwe, że temperatura wzrosła o 2-3 stopnie, a potem ciepło zaczął przejmować budynek. ale generalnie to chyba im słabszy kominek, tym lepiej. na pewno osiągnie lepsze sprawności i będzie łatwiej kontrolować temperaturę (piszę z doświadczeń z kotłami na paliwa stałe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.09.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Zmiejszenie strat cyrkulacyjnych cwu do minimum tylko z czujnikami ruchu w łazienkach i ewewntualnie w kuchni przy zlewozmywaku. Stosowanie programatorów czasowych to ostatecznosc gdyz pompa cyrkulacyjna pracuje czy jest to konieczne czy nie. Ograniczanie czasu działania pompy cos pomoze ale co gdy potrzeba jest jest ciepłej wody a programator wyłaczył pompę cyrkulacyjną. Najtaniej jest zastosowac czujki przewodowe o ile jest mozliwosc przciągniecia kabli, gdy nie ma takiej mozliwosc mozna zastosowac czujki bezprzewodowe. Przy takim rozwiazaniu konieczne są pompy cyrkulacyjne cwu duzej mocy np 25/6 dla których czas pojawienia sie ciepłej wody jest minimalny. Do takiego sterowania nie nadają sie energooszczedne pompy o macach 4-5 W. Jeśli czujniki ruchu mają włączać pompę cyrkulacyjną i na tym mają powstawać największe oszczędności to chyba w domu gdzie łazienka i kuchnia są posadowione zaraz przy kotłowni bo tylko wtedy pompa jest w stanie tak szybko przepompować wodę aby ta po wejściu użytkownika do łazienki lub kuchni zrobiła się ciepła przy ujściu czyli kranie. W takim posadowieniu obu pomieszczeń cyrkulacji to nie potrzeba w ogóle. U mnie łazienka znajduje się zaraz nad kotłownią i węzeł umieszczony w posadzce pod umywalką dzieli od zbiornika odległość ok 5 mb rury . Po załączeniu pompy cyrkulacyjnej węzeł robi się ciepły po czasie ok 1 minuty. Takie są niestety moje doświadczenia i podejrzewam że nie odbiegają one zbytnio od rzeczywistości więc jeśli po wejściu do łazienki czujnik ruchu ma mi uruchomić pompkę i jeszcze mam czekać przy umywalce te 1 minuty z rękami w umywalce to ja dziękuję za taką automatykę i udogodnienia. Nie uważam że programator jest panaceum na całe zło i złotym środkiem na oszczędności ale dla tych których tryb życia polega na nieobecności w domu wszystkich domowników pomiędzy 7:00 a 16:00, oraz pomiędzy 22:00 i 6:00 kiedy to wszyscy śpią używam cyrkulacji z małymi przerwami w pozostałych godzinach i czekam na wodę 5 sekund. W swoim życiu na mieszkałem się w wieżowcu gdzie ciepła woda pochodziła ze starego podgrzewacza gazowego typu junkers i nie po to się budowałem aby oszczędzać dalej za wszelką cenę. W tym wszystkim należy jednak pamiętać o tym że albo są oszczędności albo jest komfort życia i programator pomaga mi to wypośrodkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.09.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Jeśli czujniki ruchu mają włączać pompę cyrkulacyjną i na tym mają powstawać największe oszczędności to chyba w domu gdzie łazienka i kuchnia są posadowione zaraz przy kotłowni bo tylko wtedy pompa jest w stanie tak szybko przepompować wodę aby ta po wejściu użytkownika do łazienki lub kuchni zrobiła się ciepła przy ujściu czyli kranie. W takim posadowieniu obu pomieszczeń cyrkulacji to nie potrzeba w ogóle. U mnie łazienka znajduje się zaraz nad kotłownią i węzeł umieszczony w posadzce pod umywalką dzieli od zbiornika odległość ok 5 mb rury . Po załączeniu pompy cyrkulacyjnej węzeł robi się ciepły po czasie ok 1 minuty. Takie są niestety moje doświadczenia i podejrzewam że nie odbiegają one zbytnio od rzeczywistości więc jeśli po wejściu do łazienki czujnik ruchu ma mi uruchomić pompkę i jeszcze mam czekać przy umywalce te 1 minuty z rękami w umywalce to ja dziękuję za taką automatykę i udogodnienia. Nie uważam że programator jest panaceum na całe zło i złotym środkiem na oszczędności ale dla tych których tryb życia polega na nieobecności w domu wszystkich domowników pomiędzy 7:00 a 16:00, oraz pomiędzy 22:00 i 6:00 kiedy to wszyscy śpią używam cyrkulacji z małymi przerwami w pozostałych godzinach i czekam na wodę 5 sekund. W swoim życiu na mieszkałem się w wieżowcu gdzie ciepła woda pochodziła ze starego podgrzewacza gazowego typu junkers i nie po to się budowałem aby oszczędzać dalej za wszelką cenę. W tym wszystkim należy jednak pamiętać o tym że albo są oszczędności albo jest komfort życia i programator pomaga mi to wypośrodkować. Napisałem wyraznie ze przy takim sterowaniu konieczne są pompy cyrkulacyjne duzej mocy np 25/6,przy nich nie trzeba czekac 1 min a mniej, poza tym nie zawsze sie myje od razu rece, najczesciej po (nie bedę tłumaczył po czym). Ja rozumiem ze masz takie doswiadczenia bo uzywasz pompy cyrkulacyjnej małej mocy która sie nadaje jedynie do pracy ciągłej i dlatego efekty są jakie są. Rozwiąznie z programatorem najprostsze do wykonania bo programatory są praktycznie ze wszystkich pompach ciepła i nowych kotłach nie tylko gazowych. Jednak dla nowego budynku nie musimy korzystac z programatora bo mozemy zrobic inne sterowanie. W kazdym razie uzytkownicy takiego rodzaju sterowania nie mają takich problemów i sobie chwalą takie rozwiązanie. Jak to w zyciu bywa, najwiecej uwag negatywnych mają ci którzy nie uzywają danego rozwiazania, ale cóz taka jest ludzka natura. Co do oszczednosci i komfortu to takie sterowanie zapewnia jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 28.09.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Straszycie mnie tą cyrkulacją.Z opowieści znajomych posiadających takie rozwiązania oraz od hydraulików komfort posiadania ciepłej wody na żądanie ma się nijak do wydatków, które są w całym ogrzewaniu niemal pomijalne.To znaczy oczywiście rachunki są większe ale nie jest to jakaś znaczna część przy której warto zrezygnować z tego udogodnienia.Macie może coś źle poustawiane albo cyrkulacja chodzi zero jedynkowo czyli większość czasu gdy nikogo nie ma w domu to jest wyłączona, rury są wyziębione i nagle programator o określonej ustawionej godzinie odpala piec na 100% aby zrobić cyrkulację.Wówczas bym zrozumiał, że źle zaplanowana cyrkulacja potrafi nadwyrężyć budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.09.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Straszycie mnie tą cyrkulacją. . Obowiązku jej posiadania nie ma, ale juz ktos sie decyduje na nią, warto to zrobic poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 28.09.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 No i wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts