Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie drewnianego domu

Master007

Recommended Posts

Witam

Dom jest zbudowany w takiej technologi- drewniany stelaż i ten stelaż jest otynkowany ( przekrój scian od wewnatrz wyglada tak tynk wew- trzcina+siatka- powietrze - trzcina+siatka- tynk zewnętrzny

Czy jesteś pewny, że pod tą trzciną nie ma desek ? Czyli jak się dobrze rozpędzisz to przejdziesz przez te warstwy tynku na trzcinie ? Trochę to dziwne, w jakiej części Polski tak budowano ?

Jeżeli faktycznie ta ściana nie ma poszycia to wszystko co chcesz mocować na zewnątrz musi zostać przykręcone do "stelaża" czyli konstrukcyjnych belek.

Moim zdaniem najłatwiej jest przykręcić pełne poszycie z płyty włóknowo-gipsowej np. Fermacell. Pozwoli to wyrównać stare podłoże i jednocześnie będzie można do niego przymocować nowe ocieplenie z wełny FRONTROCK MAX E. Najlepiej przykręcić wełnę łącznikami wkręcanymi np. DRIVE W http://www.wkret-met.com/flipping/systemy_zamocowan_termoizolacji_scian_PL/#88

Można ją również dodatkowo przykleić klejem do wełny. Tak zamocowane płyty z wełny zbroi się siatką wtopioną w warstwę kleju, maluje podkładem i tynkuje. Tu masz krótki film https://youtu.be/kVEoNHddVgY, w który zamiast poszycia z płyt gipsowo-włóknowych jest OSB. Jedak ze względu na ich małą paroprzepuszczalność w tym przypadku nie polecam.

Czyli po ociepleniu ściany zamiast szalówki mógłbym przykręcić tą płytę włókno-gipsową i uzbroić siatką i klejem...?

Powiem szczerze że kolega mnie zastrzelił tą płytą...gdzieś kiedyś nazwa mi się obiła o uszy ale nie wiedziałem że można ją stosować na elewacje zewnętrzna...

• 3 weeks później...
Ten budynek to chyba "Namysłów" lub "Ciechanów" (od miejsca produkcji) . Elementy prostokatne, typowa rama szerokości 1,5 m (moduł) z belek 5cm x 10cm plus przekątna, obustronna mata trzcinowa 5 i 3 cm (belkę widać przy futrynach). Montowane na podwalinie na pióro/wpust. Tam nie ma do czego kołkować! Jeśli styropian to tylko na klej o ile zdrowy tynk. Jak wełna to na ruszt a wtedy elewacja chyba siding? Aby wdmuchnąć coś w grubośc ściany trzeba ze dwa, trzy otwory w każdym elemencie. Nie piszesz czy to parterówka czy z poddaszem. Jeśli z poddaszem to ocieplenie stropu nawet 30cm powinno być łatwe. Widziałem taki domek oklejony styropianem 20cm na klej w pianie i po 5 latach jeszcze nie odpadło.

• 6 months później...

Z samego ocieplenia zrobił się grubszy temat - nadbudowa domu.

Czekam tylko na uprawomocnienie sie decyzji w starostwie i mozna zaczynac.

Tylko teraz zastanawiam się jak umieścic w scianie folie paroizolacyjną. Wiadomo jak nie ma tynku wewnętrznego to nie ma problemu ale czy jak umieszcze folię między belkami z zewnatrz to będzie to spełniać swoją funkcję?? między belki ma być wstawiona wełna 10cm + płyta osb12+ folia wiatro izolacyjna+ wełna 5 + tynk

Chodzi mi o to, że nie mam jak włożyc foli między tynk wew a stare belki ( musze dostawić jeszcze nowe belki ale one beda juz osłonięte folia) beż jego skuwania.

Macie pomysły/rady??

pozdrawiam

Edytowane przez Master007

http://static.e-izolacje.pl/articles/4378f_izolacje-zdjecia_1_gif_artykul-zdjecia-tomek-schemat.jpg

pionowo mocujesz łaty 100x63( lub coś podobnego) między nie - dajesz wełnę..

później poziomo dajesz łaty 100x63 .. między nie wełnę ..

na to wiatroizolację i pionowe łaty pustki powietrznej, na to deskowanie.

Wszystko super fajnie tylko proszę wygumkować watę i zastosować piankę OK. :) bezpośrednio na bale. Odpadnie OSB podkładowe co znacznie zmniejszy koszt i robociznę z nią związaną. Również układ dyfuzyjny będzie idealny. Obawiam się że rozwiązanie z płytą OSB tworzy opór dla pary wodnej (mi>60) oraz powoduje możliwość powstania układu konwekcyjnego pod izolacją. Co do rusztu to wystarczy jednowarstwowy jeżeli zostaną zastosowane prawidłowe okucia ciesielskie oraz usztywnienia wieszakowe.

Aż dziw, że Merkava nie sugeruje rozwiązań idealnych :)

Paroizolacja ściany? Przy takim rozwiązaniu nie będzie potrzebna oprócz łazienki. Tam należy ją zastosować bezpośrednio (najlepiej z niewielką dylatacją) pod zabudową g/k.

Po co utrudniać sobie życie? Trzeba korzystać z owoców postępu i rozwoju technologicznego :)

Pozdrav

SM

Edytowane przez mat3006