Kaizen 28.09.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Kusi mnie zrobienie ogrzewanej płyty fundamentowej zasilanej stosunkowo słabą powietrzną pompą ciepła. Wg dokumentacji projektu z ławami EP=68 a zapotrzebowanie na moc przy -20* to niewiele ponad 5kW. Rekuperacja, na stropie 40cm wełny, na ścinach 20cm wełny, strop monolityczny 15cm, ściany z BK. Przy płycie ocieplonej 20cm XPSa pewnie zauważalnie mniej. Jeden potencjalny wykonawca zadzwonił i przekonywał mnie, że ogrzewanie całej płyty w przyzwoicie ocieplonym domu jest bardzo niekomfortowe w okresie przejściowym, bo w dzień będzie dom przegrany. Winna ma być bezwładność płyty, którą postrzegałem jako zaletę i liczyłem, że właśnie zmniejszy ona amplitudę temperatur w razie potrzeby odbierając nawet ciepło z powietrza. Jak to wygląda w praktyce w domach niewiele słabiej ocieplonych niż NF40? Czy faktycznie na początku i końcu sezonu grzewczego przy grzaniu całej płyty dom jest przegrzewany w słoneczny dzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.09.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 wykonawca nie wie co mówi. masz obciążenie 43W/m2, przy płycie będzie pewnie mniej, szczególnie że trzeba od tego obciążenia odjąć zyski bytowe. czyli przy -20°C Twoja podłoga będzie cieplejsze o około 4°C od powietrza. w sypialniach, salonie i kuchni może mniej, w łazienkach więcej. w okresach przejściowych podłoga będzie musiała mieć 1°C więcej niż powietrze, a może to będzie jeszcze niższa wartość. raczej do przegrzewania się nie przyczyni. zresztą wylewkę jak nagrzejesz do tej samej temperatury i nagle zaświeci słońce, to zachowa się w taki sam sposób. jedyna różnica jest taka, że bedziesz grzał rzadziej, ale dłużej. przegrzanie od słońca występuje nawet jak nie grzejesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.09.2016 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 przegrzanie od słońca występuje nawet jak nie grzejesz Logika jego jest taka, że jak chcę mieć w nocy ciepło, to muszę grzać. Jak w dzień zrobi się znacznie cieplej, dodając do tego uzysk z przeszkleń i ciepłą płytę - będzie za gorąco. Wyłączenie ogrzewania płyty nic nie da jego zdaniem, bo zanim ostygnie to minie kilkadziesiąt godzin. Logikę swoją mam. Pytanie do praktyków, co mieszkają w przyzwoicie ocieplonych domach (ale nie pasywnych) i mają grzewczą płytę albo posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.09.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 ja mam płytę z podłogówką bezpośrednio na płycie. dom się przegrzewa od słońca, bo mam dużo okien od południa, ale przegrzewa się niezależnie od tego czy jest akurat ogrzewany czy nie. w zasadzie przy ogrzewaniu mniej, bo jak grzeję, to znaczy że jest zimniej i trudniej przegrzać dom. logika tego pana jest nie do końca prawidłowa. owszem, taka płyta jest mniej sterowalna. ale przy utrzymywaniu stałej temperatury nie ma problemu. jak rozgrzejesz wylewkę grubości 8 cm, żeby mieć w nocy ciepło, to rozgrzejesz ją do takiej samej temperatury co płytę (zakładając to samo obciążenie cieplne). jak od rana będzie świecić słońce, to będziesz mieć dokładnie takie samo zachowanie - cieplejsze powietrze o np. 2 stopnie niż płyta/wylewka. różnica może być taka, że płyta będzie wystarczająco nagrzana do późnych godzin wieczornych. wylewka na izolacji niekoniecznie. dodatkowo przy ławach będziesz mieć większe obciążenie, czyli wylewkę w nocy będziesz nagrzewać do wyższych temperatur niż płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) Wyłączenie ogrzewania płyty nic nie da jego zdaniem, bo zanim ostygnie to minie kilkadziesiąt godzin. Logikę swoją mam. Pytanie do praktyków, co mieszkają w przyzwoicie ocieplonych domach (ale nie pasywnych) i mają grzewczą płytę albo posadzkę. Logika spaczona jego jest a facet Twój potencjalny wykonawca bredzi. Nie ma pojęcia o tym jak zachowują się nowe dobrze izolowane domy,gdzie nie grzeje się tylko uzupełnia straty i ładuje akumulator. Edytowane 28 Września 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts